Vėžį sukeliantys maisto produktai
Aukščiau pateikta diagrama rodo, kad šiandien mityba yra pagrindinė vėžio priežastis. Karti ironija yra tame, kad maistas, kuris turi užtikrinti sveikatą ir gyvybę, tapo pagrindine vėžio ir mirties priežastimi.
Matyt, daugelio išsivysčiusių šalių gyventojų mitybos įpročiai turėtų būti pakoreguoti. Žmonės valgo per daug gyvulinės kilmės produktų, kurie skatina vėžio vystymąsi, ir tik nedaug augalinių maisto produktų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo vėžio.
Siekiant sumažinti vėžio riziką, venkite šių maisto produktų:
- Vytinta mėsa (dešros, džiovinti kumpiai, bekonas ir pan.), grilio mėsa ir aukštoje temperatūroje kepta mėsa (ypač apanglijusi).
- Mėsa, žuvis, kiaušiniai, pienas ir kitigyvūninės kilmės maisto produktai, turintys daug baltymų ir riebalųbei suteikiantys kalorijų perteklių.
- Rūkyti, sūdyti, marinuoti arba labai aštrūs maisto produktai.
- Labai karštas maistas ir gėrimai.
- Alkoholiniai gėrimai, kavair tabakas (vartojant juos kartu – kancerogeninis poveikis sustiprinamas).
Galvijai mėsai auginami itin prastomis sąlygomis
Visgi jei prieš tūkstančius metų galvijai laisvai ganėsi pievose ir gėrė švarų vandenį iš upelių, šiandien mėsos pramonėje, kaip pasakojo medikės, galvijams suteikiamos itin prastos sąlygos.
Gyvūnai yra auginami ankštose fermose, todėl dėl judėjimo suvaržymų jų raumenys natūraliai neišsivysto.
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Jautis„Taigi galvijai gauna pramoniniu būdu paruoštą pašarą, kuriame yra daug hormonų, kurie ir skatina raumenų, kuriuos vėliau valgome, vystymąsi“, – sakė J.Linauskaitė.
Negana to, galvijams profilaktiškai duodama įvairių antibiotikų, kad būtų apsaugoma nuo galbūt net ir nebūsiančių infekcijų – tiesiog tam, kad gyvūnas ištvertų, kol bus paskerstas.
Kita vertus, medikės nurodė ir tai, jog pagal Lietuvos įstatymus, gyvūnas gali būti skerdžiamas tik praėjus 2-3 savaitėms po antibiotikų suvartojimo, tad įstatymiškai į rinką tiekiama mėsa Lietuvoje šiuo atžvilgiu yra saugi.
„Tačiau Lietuvoje atliekama labai mažai tyrimų, lyginant su, pavyzdžiui, Skandinavijos šalimis. Tad tikėtina, jog ne visada galime būti tikri, ką valgome“, – patikino E.Sabonaitytė.
Jautienos nauda ir patarimai kaip skaniai ją paruošti
Brandinta jautiena – geras geležies šaltinis ir lengvai pasisavinamas baltymas. Kas nebandė gaminti šios mėsos, gali nustebti, kad tai – greitai ir nesudėtingai paruošiamas produktas.
Antrekoto 100 g energinė vertė: 224 kcal, riebalų – 15 g, iš jų apie pusė yra sotieji.
Jautiena – tikriausiai geriausias geležies šaltinis. Geležies turi augaliniai produktai: tamsiai žalios, ankštinės daržovės, grikiai, avižos, burokėliai. Tačiau augaliniuose produktuose geležis yra kitokios cheminės formulės – ji dvivalentė. Teigiama, kad jos pasisaviname tik 15-20 proc. Jautienoje esanti geležis – trivalentė, ją organizmas gerai pasisavina.
Puikiai pasisavinamas ir šioje mėsoje esantys baltymai, panašiai kaip vištienos. Tiesa, jautiena – kaloringesnė ir turi daugiau sočiųjų riebalų. Bet jų bijoti nėra reikalo, jie mums irgi reikalingi. Tik svarbu subalansuoti dienos metu valgomą maistą. Tad tą dieną, kai valgote jautieną, patariu venkti kitų gyvūninių produktų vartojimo.
Jautiena turi cinko, seleno, vitaminų B12, B3 ir B6. Jautienoje yra ir dar daugiau vertingų junginių:
- Kreatinas – raumenų energijos šaltinis. Kreatino papildus dažniausiai vartoja kultūristai, jie gali būti naudingi raumenų augimui ir palaikymui.
- Taurinas – antioksidacinė aminorūgštis ir įprasta energetinių gėrimų sudedamoji dalis. Jį gamina jūsų kūnas ir jis svarbus širdies bei raumenų funkcijai.
- Glutationas – antioksidantas.
- Konjuguota linolo rūgštis (CLA).
- Cholesterolis, nors baramas, bet reikalingas daugybei funkcijų mūsų kūne. Jo labai reikia vaikams, o suaugusiems – vartoti saikingai ir būtinai su daržovėmis.
Kokia mėsa vertingiausia ir kiek kartų per mėnesį mėsos valgo ilgaamžiai?
Nors mūsų kraštuose mėsa nuo seno buvo įprasta mitybos raciono dalis, šiandien jos vartojimas kelia daug diskusijų. Kyla klausimas, ar išties valgyti mėsą sveika ir naudinga?
Domantė JuknonytėŠaltinis:Mėsa / 123RF.com nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 6 Paukštiena LSMU Kauno klinikos Sveika mityba Sveikata Mityba MėsaLietuvos dietologų draugijos konferencijoje LSMUL Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytojos rezidentės Evelina Sabonaitytė ir Justė Linauskaitė pristatė pranešimą „Mėsa. Įdomūs faktai“, kuriame apžvelgė, kokie galimi mėsos vartojimo pliusai ir minusai.
