Iš kumpio ar sprandinės – kvapnus troškinys kazanuose
D.Bartošius akcentuoja, kad jautienos mentė, kumpis, sprandinė pasižymi standesne mėsos struktūra, todėl labiau tinka troškinti. Pasak technologo, sušilus orams populiaru gaminti jautienos ragu kazanuose ant grilio. Šiam patiekalui marinuoti mėsos nebūtina. „Marinavimas mėsai nebūtinai suteikia minkštumo. Priešingai, jei įdėsite per daug rūgšties, mėsa gali išsausėti. Jei nusprendėte marinuoti, pakanka prieskonių ir aliejaus – tokiu mišiniu aptepkite mėsą ir palaikykite keletą valandų“, – pataria D.Bartošius.
Jautienos kumpis, sprandinė taip pat naudojamos maltos mėsos gamybai. Anot D.Bartošiaus, kumpis – viena iš kiečiausių jautienos mėsos dalių, todėl labiausiai tinka smulkinti, naudoti koldūnų, kibinų įdarams: iš jautienos kumpio kepsnį vargu ar iškepsite.
Pagrindiniai veikėjai virtuvėje: nugarinė, antrekotas, kumpis – kokius vaidmenis jie atlieka?
Kepsnys ar troškinys iš jautienos turi būti minkštas, sultingas, kvapnus – jei šiek tiek nukrypote nuo šių parametrų, gali būti, kad įsivėlė žmogiška klaida – išsirinkote netinkamą jautienos dalį arba pasirinkote receptą, pagal kurį sunku pagaminti patiekalą iš nusipirktos mėsos gabalėlio. Kokius vaidmenis atlieka pagrindinės jautienos dalys pietų lėkštėje?
Šaltinis:ReklamaTurinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimoJautienos kepsnys / 123RF.com nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 4 „Norfa“ Jautiena „Mėsos ekspertai“ „Mėsininko patarimai“Pirmasis kelrodis į teisingą kelią – rinktis kokybišką, mėsinių galvijų jautieną. Būtent tokią rasite prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse. Renkantis jautieną, svarbiausia atkreipti dėmesį į mėsinių galvijų – limuzinų, angusų, šarolė ir kitų veislių mėsos struktūrą.
Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, pagrindinis skirtumas yra tai, kad mėsinių veislių jautienos mėsos raumenų skaidulos yra gerokai didesnės ir ilgesnės, lyginant su įprastinių gyvulių – tai suteikia mėsai sultingumo ir minkštumo. „Tarpraumeninis audinys taip pat yra minkštesnis dėl jame besikaupiančių riebalų, todėl iš tokios mėsos lengviau pagaminti patiekalą“, – teigia specialistas.
„Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Ypač svarbus ir mėsos šviežumas. Į „Norfos“ parduotuves jautiena kasdien pristatoma iš „Rivonos“ mėsinės Šilalės rajone – mėsa pasiekia pirkėjus tą pačią dieną po paskerdimo. „Rivona“ perka mėsinius galvijus tik iš nuolatinių tiekėjų – Lietuvos ūkininkų.

Nuodėmės vertas kepsnys iš sausai brandintos jautienos – restorano efektas namuose per kelias minutes
Pagal patiekalo kokybės ir paruošimo proceso paprastumo santykį šį patiekalą galima vainikuoti pirmąja vieta. Jautienos didkepsnis iš sausai brandintos jautienos lengvai ir greitai – nuo šiol be jokių nesėkmių keptuvėje. Yra tik viena sąlyga: jautiena turi būti brandinta – tokios ieškokite „Norfos“ parduotuvėse ir mėgaukitės restoraninės kokybės kepsniu namuose.
Sausai brandinta jautiena laikoma gurmaniška, ypatinga mėsa. Tai seniai žinomas mėsos konservavimo ir paruošimo būdas, kuris suteikia produktui minkštumo, sultingumo, sodresnio skonio bei aromato. Brandinama mėsa netenka drėgmės, šiek tiek svorio, lengviau virškinama, padidėja vertingų medžiagų koncentracija.
Gurmanai ypač vertina šią mėsą, nes iškepti kepsnį labai lengva ir greita. Naujiena pirkėjams – nuo šiol sausai brandintos jautienos galima įsigyti ir 34-ose „Norfos“ XXL parduotuvėse. Mėsos skyriuose už vitrinų galite pamatyti specialias spintas, kuriose brandinama mėsinių galvijų nugarinė.

D.Dundulio rekomendacija: paragauti tikrai verta
Prekybos tinklo „Norfa“ valdytojas ir UAB „Rivona“ generalinis direktorius Dainius Dundulis taip pat vertina didkepsnį iš sausai brandintos jautienos:
„Steiką gali paruošti ir namų virtuvėje, ir lauke grilyje. Jei mėsa gera, tai vienas iš lengviausiai paruošiamų patiekalų, pavyksta net ir nepatyrusiam kulinarui. Man asmeniškai labai skani mūsų brandinta jautiena. Žinoma, tai nėra kasdieninis patiekalas, nes mėsos nereikia valgyti per daug. Labiausiai mėgstu vidutiniškai iškeptą kepsnį, kepu 5–10 minučių, priklausomai nuo mėsos storio. Visiems rekomenduoju išsikepti ir paragauti – puikus kepsnys namų sąlygomis.“

Namuose – restoraninės kokybės kepsnys
Anksčiau šio produkto „Norfos“ parduotuvėse nebuvo, tai – naujiena pirkėjams. „Norime pristatyti šią naujieną ir tikimės, kad pirkėjai įvertins puikios kokybės produktą“, – sako D.Bartošius.
Antrekotas ir nugarinė be kaulo kainuoja 24,99 eur., išpjova 34,99 eur. D.Bartošius pripažįsta, kad jo šeimoje sausai brandinta jautiena mėgstama, ypač ją mėgsta paskanauti jo sūnūs, nes kokybė tikrai gera.
„Kartą užsisakėme brandintos jautienos kepsnius restorane, norėjome palyginti kokybę. Deja, teko nusivilti, skonis toli gražu neprilygo kepsniams, kuriuos išsikepame savo sodyboje. Gal mums tiesiog nepasisekė, bet padarėme išvadą, kad nusipirkus sausai brandintos jautienos geriau namuose išsikepti puikios restoraninės kokybės kepsnį. Tereikia šiek tiek įgūdžių, kad pasigamintumėt tikrai nesudėtingą ir greitą gurmanišką patiekalą“, – tvirtina technologas.
Shutterstock nuotr./Jautiena
Katyk: kas tai yra, kaip gaminti, kas naudinga ir kas gali pakenkti
Rauginto pieno produktai populiarūs visame pasaulyje. Visi žino jogurtą, kefyrą, grietinę ar raugintą keptą pieną. Tačiau yra ir egzotiškesnių gaminių – pavyzdžiui, katyk. Kas tai yra, žino tik azijiečiai ir bulgarai