pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos Salotos su Pomidorais: Gurmaniški Receptai

Pagaliau sulaukėme tikro pavasario, o kartu su atšilusiais orais bent jau man visada norisi daugiau lengvesnio, gaivesnio maisto. Tokiais atvejais dažnai gaminu rimtas, priedų ir skonių gausias salotas. Viskas ko reikia vienoje lėkštėje. Spalvingas ir maistingas vienos lėkštės patiekalas, salotos, jeigu jas galima taip pavadinti. Šios salotos ypač tinka grilio sezonu, viską galite kepti savo griliuose. Labai geras, sotus ir sveikas, nes pilnas daržovių, patiekalas pietums: jautienos didkepsnio salotos. Lengvas receptas.

Jautienos Salotos su Antrekotu ir Granatais

Šias salotas sukūriau būtent Kalėdų stalui - tiek spalvine gama, tiek tam tikrais ingredientais, jos puikiai atspindi Kalėdų nuotaiką. Salotoms pasirinkau “Feel the Beef” jautienos antrekotą - ši mėsa šlapiai brandinta 30 dienų, todėl yra ypatingai marmuriška, minkšta, sultinga bei ryškaus skonio.

Ingredientai:

  • Jautienos antrekotas
  • Salotos
  • Svogūnas
  • Granato sėklos
  • Riešutai
  • Sūris

Padažas:

  • 1 v.š. aliejaus
  • 3 v.š. balzamiko acto
  • 1 v.š. medaus
  • 1 v.š. česnako (smulkinto)
  • 1 v.š. druskos
  • 1 v.š. pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Jautieną prieš gaminant valandą palaikome kambario tempertūroje - t.y. ne kepame iškart iš šaldytuvo, o tik tuomet, kai mėsa būna kambario temperatūros.
  2. Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, dedame jautieną, kepame 4 minutes iš vienos pusės, apverčiame ir kepame dar 4 minutes. Jei norite, galite reguliuoti kepimo trukmę pagal savo mėgstamą jautienos iškepimo lygį.
  3. Iškeptą mėsą atidedame į lėkštę, pabarstome druska ir pipirais. Neskubame pjaustyti, kol paruošime salotas.
  4. Į lėkštę dedame salotas, svogūną, granato sėklas, riešutus, sūrį.
  5. Supjaustome jautieną juostelėmis, sudedame į salotas.
  6. Apšlakstome paruoštu padažu.

Jautienos Salotos su Šonine ir Mocarela

Šį kartą tai nuostabus jautienos, skrudintos šoninės, mocarelos ir puokštės daržovių derinys. Ko gero pats svarbiausias momentas - kokybiška jautiena. Kai galiu, visada renkuosi brandintą “Feel the Beef” jautieną, nes tinkamai ją iškepus, mėsa visada būna sultinga, minkšta ir aromatinga.

Ingredientai:

  • Jautiena (brandinta “Feel the Beef”)
  • Šoninė
  • Mocarela
  • Salotos
  • Daržovės (pagal skonį)
  • Moliūgų sėklos

Padažas:

  • 1 v.š. aliejaus
  • 2 v.š. balzamiko acto
  • 1 a.š. garstyčių
  • 1/2 a.š. medaus
  • 1 a.š. druskos
  • 1 v.š. pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje apskrudiname šoninę po kelias minutes iš abiejų pusių.
  2. Gerai įkaitiname keptuvę su aliejumi. Į ją dedame mėsą ir kepame lygiai 6 minutes, tiksliai kas minutę apversdami. Kepant 6 minutes turėsite vidutiniškai iškeptą sultingą jautieną. Jei kepsnys aukštesnis, kepkite 8 minutes.
  3. Kai mėsa iškepa, pabarstome druska ir pipirais bei paliekame kambario temperatūroje 5 minutėms, tuomet supjaustome plonomis juostelėmis.
  4. Į lėkštes dedame nuplautas ir nusausintas salotas, visas daržoves, mocarelą, moliūgų sėklas, užtrupiname skrudintą šoninę, dedame jautienos juosteles ir apšlakstome paruoštu padažu.

Jautienos Didkepsnio Salotos su Keptomis Daržovėmis

Šį kartą kepiau orkaitėje apie 20 minučių. Jautienos didkepsnį kepame keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 minutes. Iškepus apiberiame druska, pipirais, susukame į foliją ir paliekame 5 minutėms pailsėti. Į lėkštes dedame šviežią rukolą, virtą bolivinę balandą. Ant viršaus beriame keptas daržoves, dėliojame jautienos gabalėlius.

Ingredientai:

  • Jautienos didkepsnis
  • Rukola
  • Bolivinė balanda
  • Cukinija
  • Smidrai
  • Pomidorai
  • Kukurūzai
  • Mėlynasis svogūnas

Chimichurri padažas:

Visus chimichurri padažo ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą ir susmulkiname iki vientisos masės.

Gaminimo eiga:

  1. Cukiniją ir smidrus supjaustome nedideliais gabalėliais, beriame į kepimo skardą kartu su pomidorais, kukurūzais, mėlynuoju svogūnu.
  2. Lengvai apšlakstome alyvuogių aliejumi, beriame druskos, pipirų, šiek tiek raudonėlio ir kepame 230 °C temperatūroje arba grilyje tol, kol daržovės suminkštės.

Jautienos Salotos su Keptomis Daržovėmis ir Feta

2 porcijoms jautienos salotų reikia:

Ingredientai:

  • KITCHEN ME sausai brandintos jautienos didkepsnio „Rib Eye“
  • 1 baklažano
  • Apvirtų bulvių su lupena
  • 1 saujos pievagrybių ar kitų mėgstamų grybų
  • 1 kubelio NATUR COMPAGNIE ekologiško sultinio su bazilikais ir čiobreliais
  • 2 salierų kotų
  • Pusės puodelio konservuotų pupelių
  • 1 puodelio vyšninių pomidorų
  • 1 saujos gražgarsčių
  • 1 saujos špinatų
  • 4-5 SPILVA marinuotų agurkėlių
  • 4 česnako skiltelių
  • 1 mėlynojo svogūno
  • Žiupsnelio petražolių
  • Žiupsnelio šviežių kalendrų
  • 2-3 šaukštų baltojo vyno acto
  • 1 šaukšto SUSLAVIČIAUS garstyčių
  • 50 g fetos sūrio
  • Citrinos
  • Juodųjų pipirų
  • Druskos
  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Ridikėlių daigų (papuošti)

Gaminimo eiga:

  1. KITCHEN ME sausai brandintos jautienos didkepsnį „Rib Eye“ išimkite iš pakuotės ir apie 1-2 val. palaikykite kambario temperatūroje, kad jis gražiai ir tolygiai iškeptų.
  2. Supjaustykite gabalėliais baklažaną, pabarstykite druska. Supjaustykite bulves, pievagrybius ir sudėkite į indą.
  3. Į indelį įpilkite aliejaus, įdėkite kubelį NATUR COMPAGNIE ekologiško sultinio su bazilikais ir čiobreliais ir maišykite, kol jis ištirps. Šiuo mišiniu išmasažuokite bulves ir pievagrybius. Baklažanus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  4. Skardą išklokite sviestiniu popieriumi ir dėkite supjaustytas daržoves (bulves, grybus, baklažanus). Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į įkaitintą 200 oC orkaitę su karšto oro apipūtimo funkcija ir kepkite apie 20-25 minutes, kol gražiai apskrus.
  5. Supjaustykite salierą ir dėkite į dubenį kartu su pupelėmis, per pusę perpjautais pomidorais. Į dubenį sudėkite gražgarstes, špinatus, per pusę perpjautus SPILVA marinuotus agurkėlius.
  6. Į virtuvinį trintuvą sudėkite česnako skilteles, svogūną, petražoles, kalendras. Įpilkite alyvuogių aliejaus, baltojo vyno acto. Įberkite pipirų, įdėkite SUSLAVIČIAUS garstyčių. Viską sutrinkite. Įberkite druskos, įpilkite alyvuogių aliejaus ir vėl trinkite.
  7. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, gerai ją įkaitinkite. Šiek tiek sumažinkite ugnį ir dėkite jautienos didkepsnį. Apkepkite iš abiejų pusių, norint vidutiniškai kepto, kepkite apie 7-8 minutes. Iškepusį steiką pasūdykite ir papipirinkite. Mėsą palikite kelias minutes pailsėti.
  8. Ant iškepusių baklažanų tepkite anksčiau gamintą padažą. Supjaustykite steiką gabalėliais. Sumaišykite visus ingredientus dubenyje su salotomis ir dėkite į serviravimo indą kartu su baklažanais, pievagrybiais, bulvėmis. Įdėkite kelis šaukštus padažo. Dėkite steiko gabalėlius. Įtarkuokite citrinos žievelės, užberkite fetos sūrio. Papuoškite ridikėlių daigais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

ALFO PATARIMAI:

  • Salotose vietoj jautienos galite naudoti vištieną ar kiaulieną, bet su jautiena šios salotos yra skaniausios.
  • Į salotas galite įdėti kelis šaukštus šviežio, pjaustyto agurko.
  • Šioms salotoms labai tinka avokadas.
  • Jei padažas Jums atrodo per rūgštus, galite pasaldinti medumi, o jei trūksta rūgštelės, galite įdėti daugiau baltojo vyno acto.

Jautienos Salotos su Karamelizuotais Pomidorais

Ingredientai:

  • Jautienos steikas
  • Gražgarstės
  • Kedro riešutai
  • Alyvuogių aliejus
  • Balzamiko actas
  • Medus
  • Česnakas
  • Druska
  • Pipirai
  • Pomidorai

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 350C laipsnių. Perpjaukite pomidorus į keturias lygias dalis. Kai jau turėsite lygius griežinėlius, sudėkite juos ant kepimo popieriaus, apšlakstykite šiek tiek aliejumi ir kepkite 60-75 minučių kol jie susitrauks ir gražiai karamelizuosis.
  2. Steiką išimti iš šaldytuvo 15 minučių prieš kepant ir apibarstyti druska ir pipirais.
  3. Į vidutinio dydžio keptuvę įberkite kedro riešutų ir kepkite juos 1-2 minutes kol jie pataps auksinės spalvos. Tuomet išimkite ir padėkite atskirai.
  4. Tą pačią keptuvę įkaitinkite iki karščiausios galios, įpilkite 2 a.š. alyvuogių aliejaus. Įdėkite į keptuvę steikus ir kepkite abi puses po 4-5 minutes. Iškepus prieš pjaunant palaikyti 5 minutes nejudinant lėkštėje.
  5. Puošiant lėkštę, pirmiausia sudedame gražgarsčių lapelius, įdedam pjaustytą steiką, sumaišome alyvuogių aliejų, balzamiko actą, medų, česnako smulkintas skilteles, druską ir pipirus, šiuo padažu apšlakstome lapelius ir steiką. (Skaniau, kai padažas būna iš anksto pagamintas ir palaikytas šaldytuve.).