pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pyragas su juodaisiais serbentais: receptas ir gaminimo paslaptys

Pyragas su juodaisiais serbentais gali tapti pyragu ir su kitos spalvos serbentais. Receptas yra kilęs iš Vokietijos pietvakarių regiono - Švabijos, ir ten jis gaminamas su raudonaisiais serbentais. Esu kepusi ir su jais, bet šįsyk turėjau juoduosius ir jie taip pat puikiai tiko. Manau, kad ir su baltaisiais būtų lygiai taip pat skanu, tik serbentų sluoksnio spalva liktų blanki, o šiam pyragui norisi ryškių sluoksnių.

Pyrago sluoksniai ir skonis

Pyragas susideda iš kelių sluoksnių:

  • Pagrindas gana tradicinis: tai - trapi saldi tešla, primenanti sviestinį sausainį.
  • Įdaras neįprastas: išlaiko formą, bet yra minkštas. Pirmu smuiku griežia serbentai, o kiaušinių baltymai suteikia purumo ir švelnumo.

Rūgštelė tikrai juntama, bet cukraus man pakako.

Svarbūs momentai gaminant pyragą

Jei gaminsite, svarbūs keli momentai:

  • Būtinai gerai išplakite kiaušinių baltymus. Jie turi būti standūs. Plakimui naudokite visiškai sausą dubenį.
  • Serbentus rekomenduoju perrinkti, bet neplauti, kad nesuteiktumėte papildomos drėgmės serbentų ir kiaušinių baltymų sluoksniui.
  • Naudojau apvalią 24 cm dydžio formą. Pyragas iškepė gana aukštas.

Ingredientai ir gaminimo eiga

Pagrindas

Pyrago pagrindui naudojau kvietinius viso grūdo miltus, juos galite keisti kitais miltais.

  1. Sviestą ištrinkite kartu su cukrumi iki balkšvos vientisos masės.
  2. Po vieną muškite kiaušinį ir plakite, kol gerai susimaišys.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
  4. Suberkite su kepimo milteliais sumaišytus, persijotus miltus ir suformuokite tešlą.
  5. Kepimo formą ištepkite sviestu ir tolygiai apibarstykite saujele miltų.
  6. Iškočiokite tešlą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir įtieskite į formą arba, jei nenorite kočioti, tiesiog įlipdykite tešlą rankomis. Pirštais spausdama suformuoju pyrago pagrindą.

Serbentų-morengo sluoksnis

  1. Tuo tarpu paruoškite serbentų-morengo sluoksnį.
  2. Kiaušinių baltymus sausame ir švariame inde plakite su druska, kol šiek tiek suputos.
  3. Po truputį dėkite cukrų (maždaug po šaukštą kas minutę) ir plakite iki standžių putų, kol cukrus ištirps.
  4. Šiek tiek morengo masės atidėkite viršui.
  5. Kitą dalį morengo masės sumaišykite su serbentais ir paskirstykite ant pyrago pagrindo.
  6. Varškę sumaišykite su cukrumi, kiaušinio tryniu ir vanile, ir varškės masę paskirstykite ant tešlos sluoksnio.
  7. Ant viršaus užtepkite likusį morengą ir kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min.

Galite laukti, kol pyragas atvės ir tuomet išimti iš kepimo formos, bet aš niekada nesulaukiu 😊.

Skanaus!

Šį pyragą dažnai gaminu savaitgalio pasilepinimui. Kaip malonu matyti - kai vienas po kito namiškiai slenka virtuvės link - nes kepdamas pyragas savo aromatu sukviečia visus 😀 Ir kaip nesusigundyti, kai pyrago skonis nuostabus: trapus pyrago pagrindas, salstelėjęs ir saldžiarūgštis varškės kremo ir juodųjų serbentų derinys… mmm.

Nedvejokite, išbandykite kol dar yra serbentų (beje, vietoj jų galite naudoti mėlynes arba šilauoges), arba užsišaldykite uogų ir išsisaugokite šį receptą ateičiai.