Baltymų šaltiniai ir džiovinta mėsa
Baltymai yra viena iš svarbiausių maisto medžiagų reikalingų mūsų organizmo funkcionavimui. Baltymai įeina į ląstelių ir audinių sudėtį, jų pagalba formuojami ląstelių ir audinių griaučiai, reguliuojama normali organizmo veikla, kovojama su infekcijomis, atliekamos sudėtingos cheminės reakcijos.
Skirtingi informacijos šaltiniai skirtingai rekomenduoja, kiek baltymų per dieną suvartoti. RDI (Reference Daily Intake) indeksas rekomenduoja tiesiog suvartoti 50 gramų baltymų per dieną. Kitos organizacijos skaičiuoja pagal kūno masės indeksą, lytį, gyvenimo būdą. SAM: nepriklausomai nuo amžiaus, rekomenduoja per parą suvartoti 0,75 g baltymų 1 kg kūno masės.
Vienoje MEATOS užkandžio pakuotėje yra net 20 gramų baltymų. Kitais žodžiais – tai tikra baltymų bomba. Jei palyginti maistines vertes su kitais baltymų šaltiniais, MEATOS užkandis reitinguojasi lentelės viršuje.
Maistinės vertės, 100 gramų | Baltymai, g | Kalorijos, kcal |
---|---|---|
Papildai sportui | ~88 | ~370 |
Džiovintos jautienos užkandis MEATOS | 70 | 337 |
Džiovintos kiaulienos užkandis MEATOS | 67 | 329 |
Sojų miltai | 45,3 | 352 |
Parmezano sūris | 40 | 422 |
Lieso pieno milteliai | 36,1 | 361 |
Antienos krutinėlė (kepta) | 32 | 215 |
Kiaulienos nugarinė (kepta) | 30,1 | 182 |
Jautienos kumpis (keptas) | 28,4 | 140 |
Moliūgų sėklos | 27,9 | 568 |
Žemės riešutai | 27,8 | 614 |
Avienos mentė (kepta) | 27,2 | 218 |
Tunas (koncervuotas) | 27 | 113 |
Vištienos krutinėlė (kepta) | 24,8 | 146 |
Krevetės (virtos) | 23,8 | 117 |
Lašišos filė (kepta) | 21,8 | 194 |
Sūris Mozarela | 21,2 | 275 |
Jūrinio ešerio filė (kepta) | 19,4 | 220 |
Varškė, 5% riebumo | 19 | 135 |
Lazdyno riešutai | 16,8 | 666 |
Kiaušinio trinys | 15,9 | 322 |
Kiaušinio baltimas | 10,9 | 52 |