pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mandarinu nauda ir rizika nėštumo metu

Ne viena į būsimo vaikelio laukimo etapą įžengusi moteris atidžiau atsirenka maisto produktus bei gėrimus, nes šiuo periodu itin svarbi vaisiaus ir motinos sveikata. Kadangi nėščiosios organizmas tampa itin jautrus, reikalaujama, kad maisto ar gėrimų kokybė būtų nepriekaištinga, o pavojingi produktai būtų eliminuojami.

Mandarino maistinė vertė ir nauda sveikatai

Mandarinas yra citrusinis vaisius, priklausantis Citrus genties augalams, ir yra artimas apelsinų giminaitis. Mandarinų minkštimas yra saldus, šiek tiek rūgštus ir labai sultingas. Jie paprastai skirstomi į atskirus skilteles, kurios yra lengvai atskiriamos.

Be skonio, mandarinai taip pat yra maistingi - jie yra turtingi vitamino C, B vitaminų, ypač folato, taip pat turi kalio, magnio ir skaidulų. Jų saldus skonis gaunamas iš natūralių cukrų, tokių kaip fruktozė, glukozė ir sacharozė.

Mandarinuose, kaip ir kituose citrusiniuose vaisiuose, gausu askorbo rūgšties (vitamino C), kuri stiprina imuninę sistemą, o tai ypač svarbu epidemijų metu. Vaisiuose taip pat yra vitaminų A, D, B grupės, fitoncidų, glikozidų, flavonoidų, pektinų, angliavandenių, organinių rūgščių, mineralinių elementų, pigmentų (karotino, liuteino, cholino, zeaksantino), esterių bei maistinių skaidulų. Tad mandarinų nauda sveikatai yra neabejotina.

Pagrindinės mandarinų naudos sveikatai:

  • Stiprina imuninę sistemą. Vitaminas C aktyvina imunines ląsteles ir padeda organizmui kovoti su virusais ir infekcijomis.
  • Normalizuoja žarnyno veiklą. Šiuose vaisiuose yra daug tirpių ir netirpių skaidulų.
  • Gerina odos ir plaukų būklę. Dėl vitamino A ir C kiekio šie citrusiniai vaisiai pagerina odos būklę. Askorbo rūgštis skatina kolageno, atsakingo už kaulų, sausgyslių, plaukų ir nagų sveikatą, sintezę.
  • Gali pagerinti akių sveikatą. Jie didina regėjimo aštrumą, stiprina rageną, gerina naktinį matymą ir apsaugo gleivines.
  • Padeda nuo peršalimo. Flavonoidas nobiletinas turi ryškų priešuždegiminį poveikį. Peršalus taip pat rekomenduojama gerti arbatą iš mandarino žievelės: ji gali padėti gydyti sausą kosulį, suskystinti gleives ir pašalinti jas iš plaučių.
  • Mandarinas greitina medžiagų apykaitą. Nepaisant to, kad šiuose vaisiuose yra gana daug cukraus, jie yra mažai kaloringi ir gali būti naudingi norint numesti kelis papildomus kilogramus.
  • Gali būti naudingi reguliuojant cholesterolio kiekį. Kitas svarbus mandarinų cheminės sudėties komponentas yra sinefrinas, kuris, pasak mokslininkų, stabdo vadinamojo „blogojo“ cholesterolio, sukeliančio aterosklerozę, gamybą organizme.
  • Papildo liuteino atsargas organizme. Liuteinas organizme atlieka dvi pagrindines funkcijas: apsauginę ir filtravimo.

Rizika ir atsargumo priemonės vartojant mandarinus nėštumo metu

Nors ir mandarinų nauda sveikatai neįkainojama, reikėtų nepamiršti apie galimas alergines reakcijas. O be to, kad mandarinai, kaip ir dauguma kitų citrusinių vaisių, gali sukelti sunkias alergines reakcijas, yra ir nemažai kitų kontraindikacijų valgyti šiuos vaisius.

Tačiau iki trečiojo trimestro jų vartojimą verta sumažinti iki 2-3 vienetų per dieną. Tačiau pirmaisiais vaiko gyvenimo mėnesiais žarnyno gleivinė dar nepilnai išsivysčiusi ir gali būti dirginama per motinos pieną patenkančių medžiagų, todėl mandarinus į racioną rekomenduojama įtraukti itin atsargiai ir mažais kiekiais.

O tie, kurie ruošia naminius užpilus mandarino žievelės pagrindu, turi žinoti, kad juose gali būti medžiagų, kurios blokuoja kai kuriuos kepenų fermentus, atsakingus už vaistų įsisavinimą. Taigi sumažėja vaistų veiksmingumas. O išoriškai naudojamas mandarino ekstraktas gali būti žalingas žmonėms, turintiems jautrią odą ar rožinę.

Be to, koncentruotos mandarinų sultys (kaip ir apelsinų sultys) agresyviai veikia dantų emalį, palaipsniui jį ardo.

Kad nepakenktų organizmui, mitybos specialistai rekomenduoja suvalgyti ne daugiau kaip tris - keturis vaisius per dieną. Be to, nevalgykite mandarinų ant tuščio skrandžio, nes citrusiniuose vaisiuose esančios rūgštys gali pažeisti virškinamojo trakto gleivinę.

Kaip įtraukti mandarinus į mitybą

Mandarinai yra universalūs ir gali būti naudojami įvairiai - tiek švieži, tiek kaip ingredientas salotose, desertuose ar gėrimuose.

Keletas būdų, kaip įtraukti mandarinus į savo mitybą:

  • Valgykite juos kaip užkandį.
  • Įdėkite juos į salotas.
  • Naudokite juos desertuose.
  • Spauskite iš jų sultis.

Patarimai, kaip laikyti mandarinus

Mandarinus galima laikyti kambario temperatūroje arba šaldytuve. Kambario temperatūroje jie išsilaiko maždaug savaitę, o šaldytuve - iki dviejų savaičių.

Apibendrinimas

Mandarinai yra maistingi ir sveikatai naudingi vaisiai. Jie yra puikus vitamino C šaltinis, turtingi antioksidantais ir skaidulomis. Svarbu prisiminti, kad mandarinai, kaip ir kiti vaisiai, turėtų būti vartojami saikingai ir kaip dalis subalansuotos mitybos.