Tradicinis dzūkiškas džiovintų grybų rasalas
Tai tradicinis dzūkiškas patiekalas, gaminamas tik kartą metuose – šv. Kūčių dieną. Paprastai jis būdavo skirtas tiems, kuriems sunku iškentėti nevalgius visą dieną iki Kūčių vakarienės, taip pat buvo pateikiamas kaip karštasis patiekalas šventinei vakarienei.
Ingredientai:
- didelė sauja džiovintų baravykų
- 1 vidutinė bulvė
- 2–3 šaukštai miežinių kruopų
- 1 nedidelis svogūnas
- žiupsnelis druskos
- 1 lauro lapelis
- 2–3 juodųjų pipirų žirneliai
- aliejus kepimui
Gaminimo eiga:
- Džiovintus grybus bei kruopas užmerkti iš vakaro šaltame vandenyje.
- Ryte ir kruopas, ir grybus gerai nuskalauti.
- Bulvę nuskusti, nuplauti ir supjaustyti nedideliais kubeliais.
- Pjaustytą bulvę bei kruopas užpilti 1–1,5 l šalto vandens ir uždėti virti.
- Kruopos linkusios bėgti, tad verdantį puodą prižiūrėkite. Užvirus, sumažinkite ugnį.
- Svogūną nulupti, nuplauti ir smulkiai supjaustyti.
- Grybus nuspausti, supjaustyti.
- Svogūną pakepinti aliejuje, sudėti pjaustytus grybus ir trumpai pakepinti vis pamaišant.
- Bulves ir kruopas pavirti apie 10 min., kol bulvės bus beveik išvirusios ir suberti kepintus grybus su svogūnu, prieskonius, pamaišyti.
- Pavirti dar apie 5 min., palikti pravėsti ir skanauti.
Žuvis Kūčioms: paprasti ir laiko patikrinti receptai tradiciniam stalui
Šv. Kūčios nebeįsivaizduojamos be žuvies patiekalų: kepta, troškinta, įdaryta žuvis, silkė su svogūnais, silkė su grybais, silkė „pataluose“ ir pan. – kiek leidžia kiekvienos šeimininkės fantazija ir kulinariniai gebėjimai. Šiandien žuvies pasirinkimas didžiulis, tad žuvis Kūčioms gali būti ruošiama labai įvairi ir labai įvairiai. Siūlome keletą nesudėtingų, tradicinių žuvies patiekalų receptų.

Patys subtiliausi žuvies kotletai: sultingi ir skanūs. Paprastas naminis receptas
Kotletai – universalus patiekalas, kurį galima paruošti gana įvairiai. Pavyzdžiui, Europos šalyse mėsa kotletams nemalinama į faršą, o Azijoje patiekiama net šalta. Galite gaminti kotletus iš įvairių rūšių mėsos, įskaitant žuvį. Šis mėsos delikatesas pasirodo švelnus ir dietinis. Svarbiausia pasirinkti gerą žuvį, be papildomų kaulų ir kartumo.
Žuvies kotletų ingredientai:
Duonos gabalėlius reikia nuimti nuo plutos ir sudėti į gilų dubenį. Duonos trupinius užpilkite pienu ir leiskite šiek tiek suminkštėti.
Šiuo metu smulkiai supjaustykite česnaką, o svogūną supjaustykite mažais kvadratėliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, apkepkite svogūną ir česnaką iki šiek tiek auksinės spalvos.
Supjaustykite filė mažais atsitiktiniais gabalėliais. Išimkite duoną iš pieno ir išspauskite drėgmės perteklių.
Tiek duoną, tiek žuvį sumalame mėsmale, taip pat per šį virtuvės indą perleidžiame svogūnų-česnakų mišinį.
Faršo paviršių uždenkite maistine plėvele ir pusvalandžiui padėkite į šaltą vietą.
Tada iš šalto faršo formuojame kotletus. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų (jis turi visiškai uždengti dugną), išdėliokite žuvies kotletus.
Kepkite žuvies produktą iš kiekvienos pusės 10 minučių.
Taip paruošite sultingus ir skanius žuvies kotletus.
Jūros žuvys keps greičiau nei upių žuvys.

Žuvies patiekalų tradicijos per Kūčias
Atkeliavusi kartu su krikščionybe, žuvis Kūčioms atsinešė ir savo simboliką: žuvis – Mesijo simbolis. Graikų kalboje žodžio žuvis – ichtus – raidės tapo kriptograma, kurios pirmosios raidės šifruojamos kaip krikščionių tikėjimo išpažinimas – Jėzus Kristus Dievo Sūnus. Ilgainiui žuvis tapo Jėzaus pergalės simboliu.
Remiantis kitais šaltiniais, žuvis simbolizuoja Kristaus apaštalus, kurie buvo žvejai. Taip pat primena Dievo stebuklą prie Samareto, kai Simono tinklai buvo pripildyti žuvimi. O štai Italijoje šv. Kalėdų išvakarėse ant stalo būtinai turi būti patiekiami septyni žuvies patiekalai, simbolizuojantys septynis krikščionybės Sakramentus.
