pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šaltalankių Arbatos Receptai: Nauda, Paruošimas ir Vartojimas

Šaltalankių arbata yra ne tik šiltas ir jaukus gėrimas šaltomis dienomis, bet ir tikras sveikatos lobis. Šaltalankiai, dar vadinami „vitaminų karaliais“, yra kupini naudingų medžiagų, kurios padeda stiprinti imuninę sistemą, gerina savijautą ir saugo nuo daugelio ligų.

Šaltalankių arbatos nauda sveikatai

Šaltalankių arbata, gaminama iš šaltalankių uogų, turi daugybę gydomųjų savybių dėl savyje sukauptų vitaminų A, B1, B2, C, E, PP, folio rūgšties, mangano, boro, geležies ir kitų mikroelementų, taip pat cukrų, flavonoidų, karotinoidų, obuolių, bei vyno rūgšties - tad ypatingai tinka gerti peršalus. Tačiau ši arbata tinkama vartoti ir kitais atvejais.

  • Stiprina imuninę sistemą: Šaltalankiai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu, kuris yra gyvybiškai svarbus imuninei sistemai.
  • Puikus pasirinkimas rudens ir žiemos sezonais: Šaltalankių arbata yra puikus pasirinkimas rudens ir žiemos sezonais, kai padidėja peršalimo ir gripo rizika.
  • Gerina virškinimą: Šaltalankiai gerina virškinimą ir palaiko sveiką žarnyno mikroflorą.
  • Mažina cholesterolio kiekį: Šaltalankių sudėtyje yra omega riebalų rūgščių, kurios mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir gerina kraujotaką.
  • Šaltalankių uogos turi daug C, PP, B, E, F vitaminų, folio rūgšties, gliukozės, geležies, mangano.
  • Jose taip pat yra tiamino, kuris po didelių fizinių ar emocinių krūvių atnaujina nervų sistemą.
  • Jei dažnai jus užpuola peršalimo ligos ir įvairiausi virusai, šaltalankio uogose esantis serotoninas sustiprins organizmo priešinimąsi infekcijoms, spartins kraujo krešėjimą, normalizuos kraujospūdį.
  • Šaltalankiai ne tik padeda stiprinti sveikatą, bet ir puoselėja grožį. Arbata iš šių uogų gerina odos būklę, mažina uždegimus ir skatina kolageno gamybą.
  • Šios geltonosios uogelės saugo odą nuo senėjimo, žalingo saulės spindulių ir laisvųjų radikalų poveikio, reguliuoja medžiagų apykaitą, todėl ypač tiks, jei laikotės dietos.
  • Padeda esant sumažėjus skrandžio rūgštingumui.
  • Padeda nuo vidurių užkietėjimo.
  • Stiprina ir apsaugo nuo širdies ligų, lengvina simptomus.
  • Gausus vitaminų šaltinis - papildo organizmą reikiamais vitaminais, ypač labai aktyvų gyvenimo būda propaguojantiems žmonėms, sportuojantiems. Labai tinka vyresniems žmonėms atstatyti energijai.
  • Padeda sustiprinti organizmą po cheminės ir radiacinės terapijos, antibiotikų vartojimo.
  • Padeda sergantiems diabetu.
  • Veikia profilaktiškai - sumažina infarkto ir insulto riziką.
  • Patyrus įvairius organizmo stresus dėl fizinio ar psichinio pervargimo, po įvairių ligų padeda atstatyti organizmo resursus.

Šaltalankių lapų arbatos nauda organizmui

Šaltalankių lapai taip pat savyje turi gydomųjų galių, tad verta pasigaminti arbatos ir iš lapų, kurių geriausia prisirinkti iki Joninių.

  • Veikia raminančiai - šaltalankių lapuose esantis vitaminas C ir serotoninas padeda sustiprinti nervų sistemą, pagerinti miegą, nuimti traukulius.
  • Stabdo piktybinių navikų vystymąsį.
  • Teigiamai veikia kraujotakos sistemą: mažina spaudimą, praplečia kraujagysles, šaltalankių lapuose esantys kumarinai neleidžia susidaryti trombams.
  • Gerina virškinimą, padeda mikrobiotai atsistatyti po gydymo antibiotikais, palengvina simptomus esant skrandžio, žarnyno ligoms.
  • Padeda esant odos susirgimams.
  • Mažina cholesterolio kiekį, teigiamai veikia norint sureguliuoti kūno svorį (siekiant sulieknėti).
  • Turi priešvirusinį poveikį, tad tinka vartoti esant peršalimo ligoms.

Šaltalankių arbatos receptai

Šildanti šaltalankių arbata

Ingredientai (2 asm.):

  • 1 sauja perrinktų ir nuplautų šaltalankių uogų (tinka ir šviežios, ir šaldytos (atšildykite)
  • 2 cinamono lazdelės
  • 2 valg. šaukšt. medaus
  • 500 ml verdančio vandens

Gaminimas:

  1. Į 2 indus, iš kurių gersite arbatą, berkite po pusę saujos uogų ir piestele ar kitu patogiu įrankiu (kočėlo kotu ar medinio šaukšto galu) uogas pagrūskite, kad „paleistų“ sultis.
  2. Dėkite į indelius su sugrūstomis uogomis po cinamono lazdelę ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite 5 min. pastovėti.
  3. Išimkite cinamono lazdeles, išmaišykite, paskaninkite medumi ir gerkite. Jei jus nervina tirščiai, galite gėrimą perkošti, tačiau tikrai nebūtina.

Nuostabaus aromato šaltalankių arbata

REIKĖS:

  • 100 g šaltalankių
  • 250 ml vandens
  • 3 šaukštų medaus
  • 30 ml konjako ar brendžio

GAMINIMAS:

  1. Šaltalankių uogas susmulkinkite, užpilkite paruošta karštu vandeniu, konjaku arba brendžiu, įdėkite medų.
  2. Uždenkite ir palikite 5 minutėms.
  3. Nukoškite, išpilstykite į puodelius ir patiekite. Skanaus!

Kaip pasigaminti šaltalankių lapų arbatą

Šaltalankių lapų arbata turi imunitetą stiprinantį, antimikrobinį, priešuždegiminį poveikį.

Į puodelį įberkite 1 arbatinį šaukštelį džiovintų šaltalankių lapų, užplikykite karštu vandeniu ir leiskite pritraukti apie 10 minučių. Profilaktiškai rekomenduojama gerti po 100-200 ml 2-3 kartus per dieną. Galite pagardinti medumi.

Kaip paruošti šaltalankių arbatą (3 porcijos):

  1. Nuplaukite 150 gramų (saują) šaltalankių uogų (gali būti šviežios uogos arba šaldytos).
  2. Atskirkite maždaug 100 gramų uogų, sumalkite maisto smulkintuvu (arba suspauskite grūstuvu, mediniu šaukštu, kad uogos paleistų sultis) ir į tyrę sudėkite likusias 50 gramų uogų.
  3. Tyrelės ir uogų mišinį užplikykite 500 ml verdančio vandens ir palikite pritraukti 10-15 minučių.
  4. Kadangi arbata bus ganėtinai rūgšti, įdėkite 2 šaukštus medaus (jei norisi rūgštesnės arbatos, medaus dėkite mažiau, arba priešingai - galite gausiau pasaldint, jei mėgstate saldžiai).
  5. Šią šaltalankių uogų arbatą galite pagardinti cinamonu ar cinamono lazdele. Jei turite cinamono lazdelę, ją užplikykite kartu su uogomis.

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus - šaltalankių ir imbierų arbata

Šaltalankių arbata su imbierais turės dar stipresnį gydomąjį poveikį, nei vien tik šaltalankių uogų arbata. Tik pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, rekomenduojame pasigaminti šios stebuklingos arbatos:

  1. Į puodelį įdėkite 50 g smulkintų šaltalankių uogų, bei 1 arbatinį šaukštelį smulkintos imbiero šaknies (arba miltelių).
  2. Mišinį užplikykite verdančiu vandeniu ir leiskite nusistovėti, bei pravėsti apie 10-15 minučių.
  3. Pravėsusią arbatą pagardinkite medumi ir gardžiuokitės.

Juodoji arbata su šaltalankiais

Mėgstantiems juodąją arbatą, skonių paletei paįvairinti siūlome išbandyti šią arbatą su šaltalankių uogomis:

  1. Į arbatinuką ar puodą įberkite 150 gramų pertrintų šaltalankių uogų, 1-1,5 šaukšto juodosios arbatos (jei mėgstate labai stiprią, galite juodosios arbatos dėti ir 2 šaukštus).
  2. Uogų ir arbatos mišinį užplikykite 500 ml verdančiu vandeniu ir palaukite kol pritrauks 10-15 minučių.
  3. Paruoštą arbatą pilant į puodelius perkoškite per sietelį, pagal skonį pagardinkite medumi ir mėgaukitės.

Kada šaltalankių arbatos patariama atsisakyti

Šaltalankių arbatos nepatariama vartoti:

  • Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, turint skrandžio opą ar viduriuojant.
  • Padidėjus arteriniam kraujospūdžiui, ypač vyresniems žmonėms.
  • Sergant lėtiniu cholecistitu, kasos uždegimu.
  • Nėštumo metu šaltalankių arbatos galite gerti tik susirgus peršalimo ligomis, tačiau atsargiai - nepadauginant. Geriausia dėl vartojimo pasitarti su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju.
  • Bet kokiu kitu atveju šaltalankių arbatą galima gerti visiems, stebint savo savijautą. Išgėrus per daug ar per stiprios šaltalankių arbatos galimi miego, širdies ritmo sutrikimai ar pastebimas nerimas. Tad pastebėjus šiuos simptomus visiškai atsisakykite šaltalankių arbatos.

Kaip rinkti šaltalankių uogas

Šaltalankių uogas geriausia rinkti prieš pirmąsias šalnas, nors jos prinoksta jau iki rugsėjo vidurio. Uogos paprastai auga labai glaudžiomis kekėmis ir yra stipriai prisitvirtinusios prie stiebo, tad nėra labai lengva jas nuskinti. Šaltalankių rinkimui galite išbandyti du būdus:

  • Sodo žirklėmis, skirtomis genėti medžiams, tiesiog nukirpkite šakeles su uogomis, o paskui uogas nuo šakelės nubraukite šakute tiesiai į dubenį. Jokiu būdu negalima persistengti - kirpkite šaltalankių krūmą taupant, nes krūmas kitam sezonui vėl turės atauginti naujas šakeles - nuo to priklausys sekančių metų derlius. Taip pat būtinai palikite šiek tiek uogų ir paukščiams.
  • Kitas būdas - leisti uogoms sušalti, tuomet pakračius krūmą jos gan lengvai nubyrės pačios nuo šakelių - beliks jas tiesiog susirinkti.