VIŠTIENOS TIKKA MASALA / INDIŠKA NAAN DUONA
Vištienos Tikka Masala neabejotinai yra vienas populiariausių Indijos virtuvės patiekalų, paplitusių po visą pasaulį. Kas geriausia, tai greitai ir lengvai pagaminamas maistas, kuris savo skonių įvairove leis bent mintimis pakeliauti po kontrastų bei spalvų kupiną Pietų Aziją.
Vienas įdomiausių faktų tas, jog nors Tikka Masala yra glaudžiai susijęs su Indijos virtuve ir jos tradicijomis, tačiau laikomas populiariausiu Jungtinėje Karalystėje! Neįtikėtina, jog iki šiol vyksta tikra kova tarp Anglijos ir Indijos dėl patiekalo autentiškumo bei kilmės. Vieni randa senus rašytinius šaltinius, jog Tikka Masala kilo iš Punjab, Indijos, antri yra tvirtai įsitikinę, jog patiekalas sukurtas į Angliją atvykusių migrantų iš Bangladešo. Treti teigia, jog Tikka Masala sukūrė iš Pakistano kilęs šefas Ali Ahmed Aslam viename Škotijos restorane ir būtent Glazgo miestas turėtų būti pripažintas vištienos Tikka Masala tėvyne.
Versijų begalės, tačiau tai tik įrodo, jog dėl tikrai gero bei skanaus patiekalo gali grumtis net kelios, viena nuo kitos per pusę pasaulio nutolusios kultūros!
Alternatyvos vištienai. Dabar siūlome vištienos Tikka Masala, tačiau Azijoje yra paplitęs populiarus vegetariškas variantas su panyro (varškės) sūriu. Kažkada bandėme ir jį – buvo tikrai skanu!
Naan duona. Kadangi daug prieskonių asocijuojasi su Indija, prie Tikka Masala puikiai tinka tradicinė Naan duona. Jos receptą jau mokame net mintinai, nes tiek Tikka Masala, tiek Naan duona mūsų namuose yra gaminami neretai ir ganėtinai seniai.
Tradiciškai ši duonelė iškepus yra aptepama lydytu sviestu, o į tešlą dažnai yra dedama trinto ar smulkiai kapoto česnako. Taip pat verta paminėti, jog duonai iškepti yra naudojamos mielės, tad ji nors atrodo kaip viena įprastinių plokščių (flat bread) duonų, yra gaminama būtinai su mielėmis, sourdough raugu ar alumi. Indijoje Naan kepama specialioje krosnyje – Tanduri, o tokia ji neabejotinai pati skaniausia!
Garam masala. Esame kalbėję apie kario prieskonius Pastarnokų sriubos recepte, tad dabar laikas pristatyti mūsų vienus mylimiausių prieskonių mišinių – Garam Masala.
Nors pasaulyje labiau paplitęs Kario prieskonių mišinys, jis buvo britų sukurtas būtent atsižvelgiant į tradicinio indiško Garam Masala sudėtį.
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.Vištienos marinavimas. Vištienos krūtinėlę supjaustome didesniais gabalėliais, sudedame į dubenį, apibarstome druska ir apšlakstome citrinos sultimis, sumaišome. Česnakus nulupame, sutriname česnako spaustuku. Česnakus, jogurtą, aliejų, imbierą ir likusius marinato prieskonius sumaišome viename indelyje. Tada marinatą sumaišome su vištiena, paliekame marinuotis šaldytuve bent 1 val arba geriausia pernakt.
Keptuvėje įkaitiname šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudedame pusę vištienos gabalėlių ir kepame 3 minutes, tada apverčiame ant kitos pusės ir kepame dar 3 minutes. Iškepusią vištieną sudedame ant lėkštės. Taip pat iškepame likusią vištieną ir atidedame į šalį.
Svogūną supjaustome kubeliais.
How to make Chicken Tikka Masala
We start off with a Chicken Tikka yoghurt marinade for chicken thighs. Thighs, my friends. Not breast! We need juicy meat for this recipe because we’re going to blast it with some serious heat to replicate the char grilled flavour of Chicken Tikka!
Leave it to marinade for at least 3 hours, preferably overnight. Then heat your pan until it’s smoking hot – and I mean smokin’ hot!! – then cook those chicken pieces so the yoghurt coating gets chargrilled.
After that, we make the sauce, then toss the chicken back in to bring all the flavours together. And this is the vision that you will be bestowed with – your very own homemade Chicken Tikka Masala, made from scratch. With the signature deep orangey red sauce, wafting with aromatic curry flavour, smothering chicken with a beautiful chargrilled flavour.

Gaminimo eiga
Marinavimas:Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus. Sudėkite vištieną ir gerai įtrinkite. Uždenkite ir palikite šaldytuve marinuotis bent 1 valandą (geriausia – per naktį).
Vištienos kepimas:Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek aliejaus. Kepkite vištieną ant stiprios ugnies, kol gabalėliai gražiai apskrus, tačiau visiškai neiškeps. Atidėkite į šalį.
Padažo ruošimas:Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Apkepkite svogūnus, česnaką ir imbierą, kol taps minkšti ir auksinės spalvos.
Pomidorų troškinimas:Į keptuvę įdėkite konservuotus pomidorus, kumino sėklas, papriką ir garam masala. Troškinkite apie 10 minučių, kol padažas sutirštės.
Grietinėlės pridėjimas:Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir pagardinkite druska bei cukrumi.
Vištienos užbaigimas:Į padažą sudėkite vištieną ir troškinkite ant silpnos ugnies dar 10–15 minučių, kol mėsa bus visiškai iškepusi ir prisigėrusi skonio.
Patiekimas:Tikka Masala patiekite karštą, papuoštą šviežiais kalendros lapeliais. Patiekite kartu su basmati ryžiais arba naan duona.


