Būna patiekalų, kuriuos valgai ir jautiesi lyg grįžęs namo. Įprastas antras patiekalas pietums - kotletai: iš kiaulienos, jautienos, net daržovių. Bet pabandykime įdėti varškės.
Vištienos ir Varškės Kotletai
Tobulai sultingų vištienos kotletukų paslaptis - į masę įmaišyta varškė. Ji suteikia minkštumo, purumo, švelnumo. Kotletukai tiesiog tirpsta burnoje, tikrai! Receptą paruošėme drauge su „Lidl Lietuva“ - parduotuvėse rasite gausų šviežios mėsos ir pieno produktų asortimentą. Išsisaugokit receptą, peržvelkit ingredientų sąrašą, įtraukit kotletukus į savaitės meniu.
Ingredientai
- 500 g vištienos faršo
- 250 g pusriebės varškės (9 proc.)
- 2 kiaušiniai
- 2 v. š. miltų
- Druska pagal skonį
- Truputį juodųjų ir kvepiančiųjų maltų pipirų arba ,,Vegetos“
Gaminimas
- Varškę ištrinsime su 2 kiaušiniais ir sudėsime į faršą, įbersime 2 v. š. miltų, druskos pagal skonį, truputį juodųjų ir kvepiančiųjų maltų pipirų ar ,,Vegetos“.
- Svogūnų galima ir nedėti.
- Masę gerai išmaišykime ir formuokime kotletus.
- Kad gerai perkeptų, primažinu kaitrą, uždengiu stikliniu dangčiu ir kepu kotletus apvartydama 15 min.
- Prieš patiekdama, aplieju tradiciškai pagamintu baltu padažu (gabalėlis sviesto, 1 v. š. miltų, 1 stiklinė pieno, prieskoniai, druskytė, 3 v. š. grietinės).
- Tinka užberti kepintų pievagrybių.
Vaikai ir suaugę valgys pasigardžiuodami, kad net ausys links!
Varškės ir Grikių Kotletai
Ingredientai
- Grikiai
- Svogūnas
- Varškė
- Petražolės
- Kiaušiniai
- Džiūvėsėliai
- Druska, prieskoniai
- Aliejus
Gaminimas
- Jei neturite likusių virtų grikių, pradėkite nuo grikių kruopų virimo. Perplaukite kruopas, berkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite 9 min., o tada nukoškite. Leiskite kruopoms kiek atvėsti.
- Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, o tada berkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Ant vidutinės kaitros kepinkite, kol pagels ir suminkštės - tai užtruks 5-6 minutes. Palikite svogūnus pravėsti.
- Kol grikiai ir svogūnai vėsta, nemažame dubenyje ištrinkite varškę, kad nebūtų stambių gabaliukų. Nuplaukite ir smulkiai sukapokite petražoles.
- Grikius bei svogūnus berkite į dubenį su varške, ten pat suberkite ir petražoles.
- Muškite kiaušinius į atskirą dubenėlį, berkite druską, prieskonius. Lengvai paplakite, o tuomet supilkite į grikių-varškės masę, suberkite ir džiūvėsėlius. Viską labai gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros (kepimo režimas - su ventiliatoriumi). Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.
- Šlapiomis rankomis formuokite iš pasiruoštos masės nedidelius kotletukus ir dėkite juos ant skardos. Kiškite į orkaitę ir kepkite apie 15-20 min. arba kol kotletukai apskrus. Galite juos kepti ir keptuvėje, tačiau kepti orkaitėje bus nors ir kiek sausesni, bet sveikesni.
Padažas
Kad kotletukus nebūtų sausa valgyti, pasiruoškite padažą. Į dubenėlį dėkite kelis šaukštus natūralaus jogurto, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, pilkite šaukštą aliejaus, berkite gerą žiupsnį druskos ir gerai išsukite šluotele ar šakute. Dėkite padažo ant maltinukų juos patiekdami, galite užpilti ir šiek tiek čili padažo.
Mėsos ir Varškės Kotletai
Jei dar nebandėte kepti kiek neįprasto derinio - maltos mėsos kotletukų su varške, tuomet labai rekomenduoju pabandyti. Skonis išties labai puikus. Dažniausiai gamindama tokius kotletukus, į jų masę dedu tik smulkintų krapų, svogūnų laiškų, įspaudžiu porą česnako skiltelių, pabarstau druska ir maltais kvapiaisiais pipirais. Jokių kitų prieskonių neberiu, tad gaunasi tokie labai švelnaus skonio kotletukai, kuriuos ypatingai mėgsta vaikai. Bet jei mėgstate išraiškingesnio skonio kotletukus, juos gamindami įberkite savo mėgiamų prieskonių pagal skonį.
Ingredientai
- 500g malto kiaulienos kumpio
- 300g varškės
- 1 kiaušinis
- Smulkinti krapai, svogūnų laiškai
- Česnako skiltelės
- Druska, malti kvapieji pipirai
Gaminimas
- Į dubenį dedame maltą kiaulienos kumpį, varškę, įmušame kiaušinį.
- Beriame smulkintus krapus, svogūnų laiškus, įspaudžiame česnako skilteles.
- Pabarstome druska, maltais kvapiaisiais pipirais ir išminkome.
- Iš pasiruoštos masės suformuojame norimo dydžio kotletukus, kuriuos dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
Orkaitėje kepti maltos mėsos ir varškės kotletai paruošti. Patiekiame su mėgiamu garnyru.