pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalakuto Šlaunelės Orkaitėje: Receptai ir Patarimai

Kalakutiena yra dietinė ir skani mėsa. Iš jos gaminami labai skanūs patiekalai. Parodysime receptą, kaip kepti kalakutų blauzdeles orkaitėje. Palepinkite save ir savo šeimą skaniais pietumis ar vakariene! Gaminimo būdas gana paprastas, mėsa turi būti marinuota ir kepta orkaitėje. Kalakutiena yra sultinga, bet kartu ir dietinė. Kaip garnyrą paruoškite daržoves. Marinavimui galite naudoti bet kokių prieskonių ir žolelių pagal skonį.

Kalakuto šlaunelės - tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek šventiniam pietų stalui. Jos yra ne tik skanios, bet ir palyginti lengvai paruošiamos. Be to, kalakutiena yra liesesnė mėsa, lyginant su kiauliena ar jautiena, todėl tai gali būti sveikesnis pasirinkimas.

Kalakuto Šlaunelių Privalumai

Prieš pradedant gilintis į receptus, verta aptarti, kodėl kalakuto šlaunelės yra toks populiarus pasirinkimas:

  • Mažai riebalų: Kalakutiena, ypač šlaunelės be odos, yra puikus liesos mėsos šaltinis.
  • Daug baltymų: Baltymai yra būtini raumenų augimui ir atstatymui, o kalakuto šlaunelės jų turi gausu.
  • Universalumas: Kalakuto šlauneles galima ruošti įvairiais būdais - kepti orkaitėje, troškinti, virti, kepti ant grilio ir t.t.
  • Ekonomiškumas: Dažnai kalakuto šlaunelės yra pigesnės nei kitos mėsos rūšys, todėl tai yra puikus pasirinkimas taupiems šeimininkams.
  • Skanus skonis: Tinkamai paruoštos kalakuto šlaunelės yra sultingos, minkštos ir pilnos skonio.

Pagrindiniai Kalakuto Šlaunelių Ruošimo Principai

Norint paruošti skanias kalakuto šlauneles, svarbu laikytis kelių pagrindinių principų:

  • Teisingas atšildymas: Jei naudojate šaldytas šlauneles, jas reikia atšildyti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje. Tai užtikrins, kad mėsa bus atšildyta tolygiai ir sumažins bakterijų augimo riziką.
  • Marinavimas (nebūtinas, bet rekomenduojamas): Marinavimas padeda suminkštinti mėsą ir suteikia jai papildomo skonio. Marinatas gali būti pagamintas iš įvairių ingredientų - citrinų sulčių, sojų padažo, aliejaus, prieskonių ir t.t.
  • Tinkamas kepimo laikas ir temperatūra: Svarbu kepti šlauneles pakankamai ilgai, kad jos būtų visiškai iškepusios, bet ne per ilgai, kad jos neišdžiūtų. Optimali vidinė temperatūra yra apie 82°C.
  • Po kepimo leisti pailsėti: Prieš pjaustant ir patiekiant, leiskite šlaunelėms pailsėti apie 10-15 minučių. Tai leis sultims pasiskirstyti po visą mėsą ir padarys ją sultingesnę.

Receptai: Kalakuto Šlaunelės Įvairiais Būdais

Štai keletas populiarių ir lengvai pagaminamų kalakuto šlaunelių receptų:

1. Keptos Kalakuto Šlaunelės su Daržovėmis

Šis receptas yra puikus būdas paruošti visą patiekalą viename inde. Daržovės sugeria kalakuto sultis ir tampa ypač skanios.

Ingredientai:

  • Kalakuto šlaunelės: 2 vnt.
  • Bulvės: 4 vnt., supjaustytos stambiais gabalėliais
  • Morkos: 2 vnt., supjaustytos griežinėliais
  • Svogūnai: 1 vnt., supjaustytas skiltelėmis
  • Česnakas: 3 skiltelės, susmulkintos
  • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Mėgstami prieskoniai (rozmarinas, čiobrelis, paprika): pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
  2. Dubenyje sumaišykite bulves, morkas, svogūnus ir česnaką. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Gerai išmaišykite.
  3. Daržoves išdėliokite ant kepimo skardos.
  4. Kalakuto šlauneles apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais.
  5. Šlauneles dėkite ant daržovių.
  6. Kepkite orkaitėje apie 1 valandą 15 minučių arba kol šlaunelės bus visiškai iškepusios, o daržovės suminkštėjusios.
  7. Prieš patiekdami, leiskite šlaunelėms pailsėti 10 minučių.

2. Troškintos Kalakuto Šlaunelės Pomidorų Padaže

Šis receptas yra puikus pasirinkimas šaltesniam orui. Troškinys yra sotus, skanus ir puikiai tinka su bulvių koše ar ryžiais.

Ingredientai:

  • Kalakuto šlaunelės: 2 vnt.
  • Svogūnai: 1 vnt., smulkiai supjaustytas
  • Česnakas: 2 skiltelės, susmulkintos
  • Pomidorų pasta: 2 šaukštai
  • Konservuoti smulkinti pomidorai: 400 g
  • Vištienos sultinys: 200 ml
  • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai
  • Druska: pagal skonį
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Itališki prieskoniai (bazilikas, raudonėlis, čiobrelis): pagal skonį
  • Lauro lapelis: 1 vnt.

Paruošimas:

  1. Apšlakstykite kalakuto šlauneles druska ir pipirais.
  2. Dideliame puode arba troškintuve įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  3. Apkepkite šlauneles iš visų pusių, kol jos gražiai apskrus. Išimkite šlauneles iš puodo ir atidėkite į šalį.
  4. Į tą patį puodą dėkite svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės ir taps skaidrūs.
  5. Dėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
  6. Įdėkite pomidorų pastą ir kepkite dar 1 minutę.
  7. Supilkite smulkintus pomidorus ir vištienos sultinį. Įberkite druskos, pipirų, itališkų prieskonių ir įdėkite lauro lapelį.
  8. Užvirkite.
  9. Dėkite atgal šlauneles į puodą. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 1 valandą 30 minučių arba kol šlaunelės bus labai minkštos.
  10. Prieš patiekdami, išimkite lauro lapelį.
  11. Patiekite su bulvių koše, ryžiais ar makaronais.

3. Kalakuto Šlaunelės, Marinuotos Apelsinų Sultyse su Sojų Padažu

Remiantis interneto paieška, šis marinatas suteikia šlaunelėms ypatingą skonį. Apelsinų sultys suteikia saldumo ir rūgštumo, o sojų padažas - sūrumo ir umami.

Ingredientai:

  • Kalakuto šlaunelės: 1 kg
  • Šviežios apelsinų sultys: 200 ml
  • Česnakas: 4 skiltelės, susmulkintos
  • Sojų padažas: 2 šaukštai
  • Juodieji pipirai: pagal skonį

Paruošimas:

  1. Dubenyje sumaišykite apelsinų sultis, česnaką, sojų padažą ir juoduosius pipirus.
  2. Sudėkite kalakuto šlauneles į marinatą. Užtikrinkite, kad šlaunelės būtų visiškai apsemtos.
  3. Uždenkite dubenį ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, o geriausia - per naktį.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
  5. Išimkite šlauneles iš marinato ir dėkite į kepimo indą.
  6. Kepkite orkaitėje apie 1 valandą arba kol šlaunelės bus visiškai iškepusios.
  7. Kepimo metu, kas 20 minučių, apšlakstykite šlauneles marinatu.
  8. Prieš patiekdami, leiskite šlaunelėms pailsėti 10 minučių.

Kalakuto Šlaunelės, Keptos Kepimo Rankovėje su Apelsinų Sultimis

Kalakuto šlaunelės, keptos kepimo rankovėje su apelsinų sultimis, yra puikus pasirinkimas norintiems pasimėgauti sultinga ir aromatinga mėsa. Marinavimas apelsinų sultyse suteikia mėsai gaivų citrusinį skonį, o kepimo rankovė padeda išlaikyti sultingumą.

Ingredientai:

  • Kalakuto šlaunelės: 1 kg
  • Šviežios apelsinų sultys: 200 ml
  • Česnakas: 4 skiltelės
  • Sojų padažas: 2 šaukštai
  • Juodieji pipirai: pagal skonį
  • Mėgstami prieskoniai: pagal skonį (pvz., čiobreliai, rozmarinas)
  • Bulvės: 500 g (nebūtina)

Recepto paruošimas:

  1. Marinavimas: Kalakuto šlauneles nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Įtrinkite jas smulkintu česnaku, sojų padažu, juodaisiais pipirais ir mėgstamais prieskoniais.
  3. Užpilkite šviežiomis apelsinų sultimis, uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve per naktį.
  4. Paruošimas kepimui: Išimkite marinuotas šlauneles iš šaldytuvo ir leiskite joms pasiekti kambario temperatūrą (apie 30 minučių).
  5. Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  6. Kalakuto šlauneles sudėkite į kepimo rankovę, užsandarinkite ir padarykite kelias mažas skylutes garams išeiti.
  7. Kepkite orkaitėje apie 1 valandą 15 minučių.
  8. Bulvių pridėjimas (nebūtina): Jei norite kartu iškepti bulves, nulupkite ir supjaustykite jas stambiais gabalėliais.
  9. Po 1 valandos kepimo atsargiai atidarykite kepimo rankovę, sudėkite bulves, vėl užsandarinkite ir kepkite dar 45 minutes.
  10. Pabaigimas: Išimkite kepimo rankovę iš orkaitės, atsargiai ją atidarykite ir leiskite mėsai pailsėti apie 10 minučių prieš patiekiant.

Patarimai ir Gudrybės

  • Kaip patikrinti, ar šlaunelės iškepusios? Įdėkite termometrą į storiausią šlaunelės vietą. Vidinė temperatūra turi būti 82°C. Taip pat galite įdurti šlaunelę šakute. Jei išteka skaidrios sultys, šlaunelė yra iškepusi.
  • Kaip išvengti sausos mėsos? Kepkite šlauneles žemoje temperatūroje ir ilgai. Taip pat galite uždengti kepimo indą folija kepimo metu.
  • Kaip suteikti šlaunelėms daugiau skonio? Naudokite įvairius prieskonius ir marinatus. Eksperimentuokite su skirtingais skoniais ir ingredientais.
  • Kaip panaudoti likusias šlauneles? Likusias šlauneles galite panaudoti salotoms, sumuštiniams, sriuboms ar troškiniams.

Kalakuto Šlaunelės: Sveikas ir Skanus Pasirinkimas

Kalakuto šlaunelės yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveiko, skanaus ir lengvai pagaminamo patiekalo.

Kiti Kalakutienos Patiekalai

Be kalakuto šlaunelių, galima pasigaminti ir kitų skanių patiekalų. Štai keletas idėjų:

  • Kalakutienos blyneliai: 500 g kalkuto krūtinės, 3 šaukštai majonezo, 3 šaukštai krakmolo, 3 kiaušiniai, preiskoniai. Kalakuto krūtinėlę supjaustyti kuo mažesniais kabaliukais, sudėti išplaktus kiaušinius, majonezą, viską ismaišyti, po to krakmolą ir prieskonius.
  • Įdarytas kalakutas: Ingredientai: 1 jaunas kalakutas, 150 g rūkytos nugarinės, 250 g šviežių baravykų, 2 šaukštai razinų, 2 šaukštai sviesto, druskos, pipirų, žalumynų, vandens arba sultinio.
  • Kalakuto krūtinėlės įdaras: Ingredientai: 1 kg kalakuto krūtinėlės, 200 g paukštienos kepenėlių, 0,5 stiklinės grietinės, 10 kalakutų kakliukų, 3 kiaušiniai, 200 g pistacijų, sauja petražolių lapelių, 2 šaukštai sviesto, druskos, pipirų, prieskonių. Kalakuto file supjaustome gabaliukais, pagal skonį įtriname prieskoniais. 2-3 šaukštai sezamo sėklų.
  • Kopūstų sriuba su sūriu: Ingredientai: 750g kopūstų, 1l mėsos sultinio, 100g virtos kalakuto krūtinėlės, 150g grietinės, muskato riešuto, druskos, 50g fermentinio sūrio. Kopūstą nuplauti.

Kalakuto Blauzdelių Kepimo Orkaitėje Žingsniai

  1. Paruoškite ingredientus.
  2. Kalakutienos blauzdeles gerai nuplaukite, išskinkite mažas plunksnas, jei jų liko, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į dubenį.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite druską ir pipirus, paukštienos prieskonius ir garstyčių sėklas, viską išmaišykite ir tolygiai paskirstykite per visą paukščio paviršių.
  4. Dubenį su blauzdelėmis atsargiai apvyniokite plėvele ir padėkite į šaldytuvą bent 6 valandoms, o geriausia - nakčiai.
  5. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių, dviem valandoms išsiunčiame į ją blauzdeles su nuluptomis daržovėmis rankovėje.
  6. Baigiant kepti, perpjaukite rankovę, kad blauzdos pasidengtų auksine plutele. Palikite jas taip kepti dar 10-20 minučių.
  7. Paruoštas blauzdeles perkelkite į lėkštę ir papuoškite daržovėmis. Patiekite patiekalą karštą. Skanaus!

Orkaitėje Keptos Kalakutų Blauzdelės

Reikės:

  • 4 kalakutų blauzdelių be sanario
  • 2 a. š. Kajeno paprikų
  • 2 a. š. maltos raudonosios rūkytos paprikos
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • 4-5 šakelių šviežio čiobrelio
  • 1-2 šakelių šviežio rozmarino
  • 1-1,5 l vištienos sultinio
  • 1 galvutės česnako
  • 4-5 morkų
  1. Kalakutų blauzdeles iš abiejų pusių apibarstykite druska ir maltais juodaisiais.
  2. Dėkite į gerai įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ir apskrudinkite iš abiejų pusių.
  3. Apkrudintas blauzdeles dėkite į kepimo indą, išdėliokite čiobrelio, rozmarino šakeles ir supilkite vištienos sultinį (jis turi apsemti blauzdeles iki pusės).
  4. Uždenkite folija ir kepkite 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1,5 val.
  5. Tuomet nuimkite foliją, sumažinkite kaitrą iki 200 laipsnių, sudėkite nuluptas česnako skilteles, griežinėliais pjaustytas morkas ir kepkite 1 val.
  6. Palikite pastovėti apie 10-15 min.