pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Brandinti Tobulą Steiką - Ekspertų Patarimai ir Metodai

Skirtingų mėsos rūšių brandinimas

Ruošiatės išmėginti savo jėgas brandinant žvėrieną, kiaulieną, jautieną ar kitą mėsą? Susipažinkite su įvairių mėsos rūšių brandinimo ypatumais.

Jei jūsų aplinkoje yra nemažai baltos mėsos (kalakutienos, vištienos) mėgėjų, leiskite jiems paragauti kiek kitokios – brandintos paukštienos mėsos. Iš tiesų brandinti paukštieną nėra būtina ar reikalinga, tačiau trumpas, 2–3 dienų tokios mėsos brandinimas tikrai nepakenks, o atvirkščiai, pagerins mėsos skonį. Pirkti specialios įrangos tikrai nereikia – užtektų leisti paukštienai sausai pakabėti šaldytuve.

Turbūt medžiotojams tai anokia naujiena: žvėrieną brandinti reikėtų 7–14 dienų. Tačiau kas tikrai nustebins medžiotojus yra tai, jog žvėrieną rekomenduojama brandinti nepjaustytą.

Brandinsite kiaulieną? Pasiruoškite ilgesniam procesui. Kiaulieną brandinti reikėtų nuo 35 iki 42 dienų.

Ir, žinoma, dažniausiai brandinama mėsa yra jautiena. Jautieną rekomenduojama brandinti mažiausiai 18 dienų, tačiau jei apsišarvojote gurmaniška kantrybe ir norite paragauti ilgiau brandintos jautienos su natūraliai atsiradusiu mėlynuoju pelėsiu – brandinti galite ir 180 dienų. Tai visiškai saugu, jei mėsos brandinimas vyks tinkamomis sąlygomis.

Gurmaniškos salotos su brandinta jautiena

123RF.com nuotr./Jautienos kepsnys

Reikės:

Marinuotiems svogūnėliams:

  • 1 raudonojo svogūno,
  • 1 valg. š. citrinos sulčių,
  • 1/2 arbat. š. cukraus,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • žiupsnelio druskos.

Salotoms: ridikėlių, pomidoriukų, mėgstamų salotų.

Gaminimas:

Sausasis ir šlapiasis mėsos brandinimo menas

Negalime tiksliai pasakyti, kodėl šviežia mėsa yra giliai įsišaknijusi į lietuvišką sąmonę, tačiau patikiname – brandinta mėsa visa galva lenkia šviežią. Taip yra ne tik dėl skoninių bei aromatinių mėsos savybių: dažniausiai brandintos mėsos mėgėjus pavergia ne tik mėsos minkštumas, marmuringumas, struktūra, bet ir tai, jog brandinta mėsa yra lengviau virškinama.

Didkepsnis karalius su padažu ir salotomis

123RF.com nuotr./Jautienos kepsnys

Su brandinta jautiena reikia elgtis pagarbiai – tai aukščiausios kokybės mėsos rūšis, iš kurios pagaminsite pasakišką didkepsnį. Atrodo, kad jį iškepti labai paprasta – vos keli veiksmai, trumpas gaminimas ir ant jūsų stalo kerinčius kvapus skleidžia restoraninis patiekalas. Iš kitos pusės, nėra viskas taip paprasta – pirmi kartai gali būti nurašyti eksperimentams, kol susipažinsite su savo keptuvės ir kaitlentės niuansais, atrasite optimaliausią kepimo temperatūrą ir laiką.

Reikės:

  • 2 vnt. NORFOS brandintos jautienos didkepsnių,
  • druskos, pipirų,
  • šiek tiek aliejaus ar sviesto kepimui.

Padažui:

  • 80 ml raudonojo vyno,
  • 2 šalotinių svogūnų,
  • 1 valg. š. sviesto,
  • 1 arbat. š. medaus,
  • druskos.

Garnyrui:

  • mažų bulvyčių,
  • aliejaus.

Salotoms:

  • kelių saujų įvairių salotų lapelių,
  • saujos gražgrasčių,
  • 1 arbat. š. balzaminio acto,
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

  1. Mėsą išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite pusvalandį, kad sušiltų iki kambario temperatūros.
  2. Kol mėsa šyla, paruoškite salotas – nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite dalimis, pagardinkite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi.
  3. Bulvytes švariai nuplaukite, trumpai apvirkite, sudėkite į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir žolelėmis. Toliau kepkite apie 20-30 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Paruoškite padažą: susmulkinkite svogūnus, pakepkite svieste, kol suminkštės. Supilkite nealkoholinį vyną, sudėkite medų. Kaitinkite keletą minučių, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska, pipirais.
  5. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite mėsą. Vieną pusę reikia kepti 3–4 minutes, priklausomai nuo mėsos storio ir kokį kepsnį mėgstate. Baigus kepti apibarstykite druska ir stambiai grūstais pipirais.
  6. Iškeptą mėsą padėkite šiltai ir leiskite pailsėti keletą minučių.
  7. Patiekite su bulvytėmis, padažu ir salotomis.