Gaminant patiekalus su krabais, žaidimo juos lukštenant būna tikrai nemažai. Tačiau tai neturėtų būti priežastis negaminti iš jų patiekalų. Su krabų mėsa galima pagaminti išties labai skanių ir dėmesio vertų patiekalų. Po storais krabo šarvais slepiasi baltymais turtinga balta mėsa, kuria mėgautis galima ir tik vos apvirus krabą. Nors ir skani, tačiau krabo mėsa nėra labai stipraus skonio, todėl jos skonis labai lengvai „prisitaiko“ prie kitų patiekalo gamyboje naudojamų ingredientų.
Tad renkantis receptus su šiuo delikatesu, reikia įsitikinti, kad nekasdienis produktas duotų norimą rezultatą. Žemiau pateiktas receptas yra jau patikrintas ir įvertintas. Tad jei mėgstate gurmaniškas interpretacijas galite drąsiai rizikuoti.
Krabų sriuba
Ingredientai:
- Krabų mėsa
- Sviestas
- Pienas
- Grietinėlė
- Muskato riešutas
- Druska
- Juodieji pipirai
- Kajeno pipirai
Gaminimo eiga:
- Jeigu naudojate nevirtus krabus, išvirkite juos: į pasūdytą verdantį vandenį sudėkite krabus ir pavirkite apie 15 min. Išvirus palikite, kad atvėstų.
- Baltoji krabo mėsa, kurios reikia, yra žnyplėse, kojose bei krabo kūno apačioje (ten kur sueina kojos ir čiuptuvai).
- Krabus darinėkite skardoje ar kitame didesniame inde, kad išsaugotumėte iš darinėjamo kiauto išbėgantį krabo sultinį.
- Gražiai nulaužkite visas kojas bei čiuptuvus. Tam, kad jie suskiltų, užtenka smarkiau juos trinktelėti virtuviniu ar paprastu plaktuku. Šarvams suskilus, gražiai išimkite mėsytę ir atidėkite ją į šalį. Dorokite atidžiai, kad su mėsa nepakliūtų šarvų skeveldros.
- Išdoroję krabą, per sietą perkoškite visus iš kiauto išbėgusius skysčius ir atidėkite į šalį.
- Paruoštą mėsytę sutrinkite šakute ir dar kartą įsitikinkite, kad neliko kiauto skeveldrų.
- Nedideliame puode įkaitinkite sviestą ir kelias minutes pakepinkite sutrintą krabo mėsą. Tada supilkite nukoštus skysčius, bei pieną su grietinėle.
- Užvirus sumažinkite ugnį ir lėtai pavirkite apie 10 min. Nuolat stebėkite puodą - juk žinote, kaip gali greitai išbėgti kaitinamas pienas.
- Pavirus sudėkite tarkuotą muskato riešutą, druską, juoduosius ir kajeno pipirus. Viską derinkite pagal skonį - labai svarbu kurio nors ingrediento nepadauginti. Tačiau ši sriuba turi būti šiek tiek aštroka. Tame slypi sriubos „gerumas“.
Jeigu turėtumėte progą nusipirkti ką tik pagautų krabų, žinokite, kad patariama pirkti tik tuos, kurie dar šiek tiek judina kojeles. Šaldytus krabus, kurie jau buvo išvirti, reikia atšildyti kambario temperatūroje ir paruošti sumanytus patiekalus. Šaldytus, bet nevirtus krabus atšildžius reikia nuplauti ir išvirti - sumeskite juos į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu (galite įdėti ir prieskonių) taip, kad būtų visiškai apsemti. Kai vanduo vėl užvirs, virkite apie 10-20 min. (jei krabai 10-20 cm pločio). Didesniems gali prireikti ir pusvalandžio.
Krabų mėsa skani ir šilta, ir šalta, ji puikiai dera su kitomis jūrų gėrybėmis. Džiugina patiekalų su krabais įvairovė - su jais galima paruošti salotas, padažus, sumuštinius, sriubas, omletus ir įvairiausių kitų kulinarijos šedevrų. Krabų mėsos, kurią galima valgyti, yra ne tiek jau ir daug - jis sudaro maždaug ketvirtadalį viso krabo svorio. Valgomos mėsos galima rasti žnyplėse, neretai jos pardavinėjamos atskirai. Ir kiautas gali būti panaudotas: jame (labai kruopščiai nuvalytame) mėgstama patiekti su krabų mėsa paruoštas salotas.
Nors krabų mėsos krapštymas iš kietų kiautų ar žnyplių iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti neįveikiama užduotis, turint specialius įrankius, t. y. šakutę bei žnyples omarams valgyti, procedūra tampa paprasta. Nors tokie įrankiai siejami su omarais, jie gali praversti ir kitiems vėžiagyviams doroti.
Krabų mėsos nauda organizmui
Krabų mėsa, išgaunama iš žuvies krabo. Tokią mėsą galima išgauti patiems, išdorojant krabą arba nusipirkti šaldytos ar konservuotos krabų mėsos. Neapdorota krabų mėsa turi nepaprastai mažai kalorijų, ir beveik visos kalorijos gaunamos iš baltymų. Krabų mėsa turi tik 74 kalorijas vienoje porcijoje. Maždaug 85 procentai tų kalorijų yra iš baltymų. Galutinis kalorijų procentas lieka iš riebalų ir nedidelis kiekis iš krabuose esančių angliavandenių.
Kasdien baltymų moterims rekomenduojama vartoti 46 gramus, vyrams - 56 gramus. Šiems tikslams pasiekti gali pagelbėti krabo mėsa, kurioje yra 16,45 gramo baltymų. Baltymai mūsų kūne nuolatos skaidosi, o norint atkurti raumenis ir audinius, būtina vartoti pakankamai maistinių medžiagų, o krabo mėsa yra puikus baltymų šaltinis.
Krabų mėsa taip pat yra įspūdingas vitamino B12 šaltinis, kurio kiekvieną dieną reikia 2,4 mikrogramo. Viena porcija krabų mėsos porcija tiekia 9,78 mikrogramus. Vitaminas B12 leidžia jūsų kūnui gaminti sveikus raudonuosius kraujo kūnelius. Vitaminas B 12 taip pat palaiko normalią smegenų funkciją. Gavę pakankamą vitamino B12 kiekį, galite sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Krabų mėsoje kartu su riboflavinu yra didelė seleno koncentracija, kuri taip pat gali padidinti antioksidantų gamybą organizme. Selenas ir riboflavinas yra du pagrindiniai krabų mėsoje esantys mineralai, kurie siejami su imuninės sistemos funkcijos gerinimu ir apsauga nuo lėtinių ligų. Krabuose esantys antioksidantai taip pat gali neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali sukelti ląstelių mutaciją.
Krabų mėsoje esantis fosforo kiekis gali padėti pagerinti bendrą inkstų ir kepenų funkciją. Tai savo ruožtu leidžia geriau ir greičiau pašalinti toksinus iš organizmo. Be to, organizmui taip pat gali būti naudingas geresnis medžiagų apykaitos efektyvumas.
Krabų mėsoje gausu vario - mineralo, kurio paprastai nepaisoma, tačiau kuris teikia daug naudos žmogaus organizmui. Pavyzdžiui, tai padeda absorbuoti geležį skrandyje ir padeda padidinti raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, todėl kraujas gerai prisotinamas deguonimi visame kūne. Krabuose esantis varis taip pat gali padėti greičiau išgydyti ir atauginti ląsteles po ligos ar traumos.
Ką gaminti iš krabų mėsos?
Krabų mėsa, pirkta iš mėgstamiausio turgaus ar jūros gėrybių parduotuvės, yra puikus ingredientas, suteikiantis pikantiško, jūrinio skonio kiekvienam patiekalui. Minkšta, švelnaus skonio krabų mėsa suteikia subtiliai saldaus sodrumo visam patiekalui, pradedant sriubomis ir salotomis, baigiant įvairiais sumuštiniais ir užkandėlėmis.
Krabų mėsą, kaip ir visas kitas mėsas, galima virti, kepti ir kitaip apdoroti. Gaminant patiekalus iš krabų mėsos galima eksperimentuoti. Pavyzdžiui, patiekti krabų mėsa įdarytą lašišą. Skanus dviejų gurmaniškų jūros gėrybių variantų derinys atskleidžia sodrų skonį. Išvirtą ar iškeptą krabų mėsą visuomet tinka dėti į įvairias salotas, makaronų patiekalus, taip pat į įvairius sūrius pyragus.
Kadangi natūrali krabų mėsa yra švelnaus skonio, patartina ją gardinti įvairiais prieskoniais, tokiais kaip petražolės, krapai, rozmarinai, bazilikai.
Surimi nauda organizmui
Surimi, dar kitaip vadinamas krabų mėsos imitacija, gaminamas iš švelnaus skonio baltųjų žuvų, tokių kaip menkė ar lydeka. Surimi skonis primena krevetes, krabus, kitus vėžiagyvius ir omarus. Jis yra patogus ir ilgesnio galiojimo laiko, todėl, kai jis yra paruoštas perdirbimo metu, jį lengva naudoti. Jis dažnai naudojamas sušiuose, tokiuose kaip Kalifornijos suktinukai ar jūros gėrybių salotos bei daugelyje kitų patiekalų. Įvairiuose receptuose surimi yra pagrindinis ingredientas.
Jis gali būti įvairių formų, formų ir tekstūrų, taip pat panašus į krabų, omarų ir kitų vėžiagyvių mėsos spalvą ir tekstūrą. Surimio nauda sveikatai apipinta mitais. Daugelis teigia, kad surimis yra bevertis sveikatai. Vis dėlto surimis - neblogas vitaminų ir mineralų šaltinis.
Surimi yra mažai riebalų ir kalorijų, todėl tai yra puikus dietos papildymas, jei norima numesti svorį ar atsikratyti kilogramų pertekliaus. Vartojant mažai riebalų ir kalorijų turinčius maisto produktus, dažnai yra siekiama užkirsti kelią lėtinėms ligoms, tokioms kaip širdies ligos. 100 g surimio turi tik 81 kaloriją, mažiau nei 1 g riebalų ir 17 miligramų cholesterolio. Surimi taip pat turi nemažą fosforo kiekį. Vienas procentas kūno svorio yra pagamintas iš fosforo, kurio gali būti kiekvienoje kūno dalyje, ypač kauluose ir dantyse.
Fosforas atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant dantų ir kaulų sveikatą, taip pat tinkamai veikiant raumenims ir inkstams. Jis palaiko sveiką širdies darbą ir sveiką nervų veiklą. Surimi yra daug vitamino B12 ir vitamino B6. Jame taip pat yra ir B1, B2, B3, vitamino E ir vitamino K. Vis dėlto surimyje trūksta vitamino B5 ir folio rūgšties. Nors natūralioje krabų mėsoje yra vitamino B12, B2, B2, B6, krabų lazdelėse yra daugiau vitamino B1 ir vitamino K.
Surimis - pakankamai maistingas maisto produktas ir tie, kurie yra jautrūs glitimui ar celiakijai, neturėtų vartoti surimio, nes jis turi nemažai krakmolo ir gali sukelti neigiamą šalutinį poveikį. Surimyje taip pat yra ir kitų priedų, pavyzdžiui, druskos. Per didelis natrio kiekis kenkia organizmui, nes užlaido druskas organizme. Didelis natrio kiekis padidina insulto, inkstų ligų ir aukšto kraujospūdžio tikimybę.
Ką gaminti iš surimio?
Surimis dažniausiai naudojamas gaminant krabų lazdeles - jis būna pagrindinis krabų lazdelių ingredientas. Krabų lazdelės - greitas užkandis, kurį mėgsta daugelis. Krabų lazdeles galima valgyti pačias vienas, dažnai jos apkepiamos tešloje, naudojamos įvairioms salotoms, užkandėlėms, sūriems pyragams, makaronų patiekalams.
Krabų lazdelės yra universalus maisto produktas, todėl jį galima paruošti eksperimentuojant. Dažnai krabų lazdelės yra valgomos be garnyro arba įkomponuojamos į kokį nors produktą. Siūlome pasigaminti vieną iš dviejų receptų su krabų mėsa bei su krabų lazdelėmis.
Makaronai su sūriu ir krabų mėsa
Ingredientai:
- 50 g miltų
- 400 g makaronų
- 1 svogūnas
- 50 g sviesto
- 300 g kieto fermentinio sūrio
- 350 g krabų mėsos arba krabų lazdelių
- 400 ml pieno
- druskos, pipirų
- džiovintų bazilikų, petražolių
Gaminimo būdas:
- Svogūną nulupame ir smulkiai supjaustome, sūrį sutarkuojame stambia trintuve, krabų mėsą susmulkiname.
- Svogūną apkepiname svieste, suberiame miltus, išmaišome, supilame pieną ir kaitiname kol masė sutirštėja.
- Dedame susmulkintą krabų mėsą, sūrį, druską, pipirus, džiovintus bazilikus ir viską išmaišome.
- Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje, supilame į kiaurasamtį ir nuvarviname.
- Makaronai sumaišomi su sūrio - krabų mase ir sudedami į kepimo formą išteptą sviestu.
- Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 20 min.
- Patiekiant į stalą, makaronai su sūriu ir krabų mėsa, pabarstomi bazilikais, petražolėmis.
- Makaronai su sūriu ir krabų mėsa skanu su šviežių daržovių salotomis.
Krabų paplotėliai
Ingredientai:
- 4 krabų mėsa
- 1 kiaušinis
- 3 šaukštai džiūvėsių + apvoliojimui kepant
- 2-3 šaukštai sviesto
- 1 nedidelis šalotinis svogūnėlis, sukapotas smulkiai
- 1 a. šaukštelis Vorčesterio padažo
- Gabalėlis nutarkuotos citrinos žievelės ir šaukštelis citrinos sulčių
- Žiupsnelis šviežių krapų, sukapotų
- Druskos, pipirų, saldžios paprikos
Gaminimo būdas:
- Nedidelėje keptuvėje įkaitiname šaukštą sviesto ir jame lengvai apkepame svogūnus, kol suminkštėja, bet neparuduoja. Atvėsiname.
- Dubenyje suplakame kiaušinį, sudedame visus likusius ingredientus, supilame pakepintus svogūnus, suberiame druską, prieskonius.
- Labai švelniai, kad nesuardytumėme krabo mėsos ir nesutrintumėme jos į košę, sumaišome viską į vientisą masę.
- Ant stalviršio paberiame džiūvėsių ir formuojame krabo masės paplotėlius (pavyzdžiui, metalinis žiedas), iš abiejų pusių apvoliojame gausiai džiūvėsiuose.
- Kepame įkaitintame svieste, kol abi pusės gražiai aprunda.
- Pateikiame su žaliomis salotomis ir majonezo padažu.
Ingredientas | Kalorijos (100g) | Riebalai (g) | Cholesterolis (mg) | Fosforas | Vitaminas B12 | Vitaminas B6 |
---|---|---|---|---|---|---|
Krabų mėsa | 74 | ~1 | 9.78 µg | |||
Surimi | 81 | ~1 | 17 | Nemažai | Daug | Daug |