Artėja pavasaris, saulėtos dienos, kuomet nesinori nei per daug laiko leisti prie puodų, nei maitintis sunkiais patiekalais. Tada „į trasą” išeina salotos. Įvairiais pavidalais, ivairiai pagardintos. Ir net jei Vilniaus saulės kaitra dar nepasiekė, šiltos dienos jau ne už kalnų. Tad pats laikas pasiruošti sezonui.
Cikorija dažniausiai vartojama kaip vaistažolė. Iš džiovintų jos šaknų gaminamos gydomosios arbatos, nuovirai, kurie skatina virškinimą, gerina apetitą. Tačiau išradingos šeimininkės šį augalą naudoja ir gamindamos įvairius netradicinius patiekalus, salotas. Labai dažnai cikorijos lapais puošiami karštieji patiekalai, ant jų dedami šalti užkandžiai. Cikorijos lapuose nemažai azotinių junginių, iš kurių svarbiausi baltymai, daug vitamino C, karotino. Todėl cikorijos ne mažiau vertingos už salotas.
Patarimai ruošiant cikorijų salotas
Kadangi cikorija turi kartoką prieskonį, ruošiant iš jos patiekalus labai svarbu parinkti tinkamą padažą - geriausiai tinka garstyčių, aliejaus ar citrinos sulčių, kurie panaikina lapuose esantį kartumą. Cikoriją galima kepti, troškinti, bet skaniausia ji žalia. Jei norite, kad cikorijos kartumas jaustųsi mažiau, lapus prieš gamindami nupilkite karštu vandeniu arba kelias minutes palaikykite šaltame vandenyje su rūgštimi ar druska.
Receptai su cikorijomis
Cikorijų salotos su apelsinais ir migdolais
Šis receptas - tai puikus derinys saldumo ir kartumo.
Ingredientai:
- 2 vienetai apelsinų
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- 20 gramų migdolų
- 200 gramų cikorijos
- 2 valgomieji šaukštai majonezo
- Šiek tiek druskos
- 2 valgomieji šaukštai razinų
Paruošimo būdas:
Cikorijos nuskutamos, nuplaunamos, supjaustomos plonais griežinėliais ir sumaišomos su truputį paspragintais migdolais, pamirkytomis razinomis ir vieno apelsino skiltelėmis, o kito - sultimis. Galima įberti truputį nutarkuotos apelsino žievelės. Salotos pagardinamos majonezu, druska ir pipirais. Valgyti paduodamos su balta duona.
Salotos su cikorijomis, burokėliais ir kukurūzais
Paprastos, maistingos ir originalios salotos - pats tas tiek šventiniam, tiek kasdieniam vaišių stalui.
Ingredientai:
- 150 gramų kukurūzų (konservuoti)
- 2 valgomieji šaukštai sezamo sėklų
- 1 vienetas svogūnų (raudonieji)
- 3 vienetai cikorijos
- 100 mililitrų majonezo
- 250 gramų burokėlių (marinuoti)
- 1 arbatinis šaukštelis prieskonių (salotų)
Paruošimo būdas:
Kukurūzus nupilkite, burokėlius (jei jie nesmulkinti) supjaustykite riekelėmis arba sutarkuokite. Cikorijos lapus atskirkite.
Šiltos cikorijų salotos su dešra ir makaronais
Ingredientai:
- 600 gramų cikorijos
- 2 valgomieji šaukštai džiūvesėlių
- 1 stiklinė pieno
- 75 gramai makaronų
- 50 gramų dešros
- 3 valgomieji šaukštai sviesto
Paruošimo būdas:
Cikorijos 5 min. verdamos truputyje pasūdyto vandens. Tada nusunkiamos ir supjaustomos.
Salotos su cikorijomis, špinatais ir braškėmis
Ingredientai:
- 3 valgomieji šaukštai sezamo sėklų (pakepintas)
- 500 gramų špinatų
- 500 gramų cikorijos
- 0.5 stiklinės alyvuogių aliejaus (pirmo spaudimo)
- 3 arbatiniai šaukšteliai acto (aukščiausios rūšies)
- 0.5 stiklinės apelsinų sulčių
- 12 vienetų braškių
- Šiek tiek druskos
Paruošimo būdas:
Žalumą nuplauti, apdžiovinti ir suplėšyti gabaliukais. Sudėti į salotinę ir gerai išmaišyti.
Apkeptos cikorijos su faršu
Ingredientai:
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- 600 gramų cikorijos (lapai)
- 100 gramų kiaulės faršo
- 1.5 valgomojo šaukšto taukų (riebalų)
- 3 vienetai kiaušinių
- Šiek tiek džiūvėsėlių
- 1 stiklinė pomidorų padažo
- Šiek tiek druskos
Paruošimo būdas:
Cikorijos lapai stambiai supjaustomi, sumaišomi su malta mėsa, pasūdoma, įberiama pipirų. Apkepo indas ištepamas riebalais, pabarstomas džiūvėsėliais.
Cikorijų salotos su obuoliais ir žirneliais
Ingredientai:
- Šiek tiek cukraus
- 2 vienetai obuolių
- 400 gramų cikorijos
- 100 gramų žirnių (konservuoti)
- 2 valgomieji šaukštai pomidorų padažo
- Šiek tiek druskos
- 3 valgomieji šaukštai aliejaus
Paruošimo būdas:
Cikorija smulkiai supjaustoma, obuoliai stambiai sutarkuojami, pridedama žirnelių, pomidorų padažo, aliejaus.
Žilvino Žvagulio cikorijų salotos
Ingredientai:
- 200 gramų cikorijos
- 1 obuolys
- Kelios džiovintos slyvos
- Šaukštas grietinės
- Šaukštas majonezo
- Truputį smulkintos gelteklės
- Citrinos sulčių
- Cukraus, druskos
- 50 gramų fermentinio sūrio
Paruošimo būdas:
Cikorijos lapai smulkiai supjaustomi, išbrinkintos slyvos, fermentinis sūris ir obuolys supjaustomi šiaudeliais. Viskas sumaišoma, apšlakstoma citrinos sultimis, pasūdoma, užbarstoma geltekle ar riešutais.