Pomidorai - vieni iš mėgstamiausių ir naudingiausių daržovių Lietuvoje. Jie puikiai tinka ir šviežiems valgiams vasarą, ir įvairiems konservavimo būdams žiemai. Be to, namuose pagamintuose konservuose yra daug mažiau priedų nei parduotuvėse pirktuose. Marinavimas - vienas paprasčiausių būdų.
Marinavimas yra pats paprasčiausias būdas pasigaminti skanių pomidorų konservų žiemai. Nors procesas paprastas, galite pasiekti labai įvairių skonių derinių, pridedant prieskonių, daržovių, vaisių. Cukinijos ir pomidorai - puiki derinys vasariškam skoniui žiemą.
Pomidorų konservavimo būdai
- Marinavimas
- Mišrainės
- Padažai
- Tyrės
Pomidorų ir cukinijų mišrainė žiemai
Cukinijos ir pomidorai puikiai dera tarpusavyje, todėl iš jų galima pagaminti gardų padažą žiemai. Įberkite smulkinto česnako ir prieskonių. Laikykite šaldytuve ir vartokite per savaitę.
Rauginti pomidorai pagal gruzinišką receptą
Rauginti pomidorai yra labai populiarus užkandis Gruzijoje, dažnai patiekiamas prie įvairių patiekalų. Jie pasižymi stipriu rūgštumu ir sultingumu. Pomidorus tankiai sudėti į stiklainius. Palikti raugtis kambario temperatūroje 3-5 dienas. Raugintus pomidorus galima valgyti tiek atskirai, tiek kaip užkandį prie įvairių patiekalų. Jie tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų. Taip pat iš jų galima gaminti įvairius padažus, užpilus. Raugintų pomidorų skonis labai gerai dera su riebia mėsa, pvz.
Gruziniškas cukinijų patiekalas žiemai
Kai turiu gausybę cukinijų, gaminu seną gruziniškų cukinijų patiekalą:
Ingredientai:
- 2 kg Cukinijos
- 1½ kg Paprika
- 800 g Svogūnai
- 1 vnt. Česnakai - galva
- Juodieji pipirai - pagal skonį
Užpilas:
- 3 l Pomidorų sultys - kiekis priklauso nuo daržovių kiekio
- 150 g Actas
- 200 g Cukrus
- 2 v.š. Druska
Paruošimas:
- Cukinijas kruopščiai nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais. Jei naudojate jauną cukiniją, jos lupti nereikia, nes odelė plona, griežinėliai gaunasi traškesni.
- Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, saldžiąją papriką - juostelėmis. Visas paruoštas daržoves sumaišykite, įberkite druskos, 50 ml acto ir žiupsnelį juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite ir palikite 10-15 minučių marinuotis.
- Užpilą ruošiame iš pomidorų sulčių arba tiršto pomidorų padažo, atskiesto iki reikiamos konsistencijos. Užvirinkite, pridėdami cukraus, druskos, juodųjų ir raudonųjų pipirų, gvazdikėlių, maltų kalendrų, tada supilkite augalinį aliejų ir actą ir virkite dar 5 minutes, nepamiršdami maišyti.
- Supjaustytas daržoves sudėkite į verdantį padažą ir leiskite virti apie 5 minutes. Kai tik daržovės pradeda grimzti į dugną, jos yra paruoštos konservuoti. Svarbu daržovių nepervirti, kad cukinijos ir paprikos išlaikytų traškumą ir skonį.
Kultinis gruziniškas padažas Tkemali
Kultinis gruziniškas padažas, tinkantis prie mėsiškų patiekalų. Į didelį puodą supilkite slyvaites, įpilkite apie stiklinę vandens ir užvirinkite. Pavirkite apie 10 minučių, per tiek laiko slyvaitės suminkštės ir lengvai galima bus pašalinti kauliukus. Nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad pravėstų. Pašalinkite iš slyvaičių kauliukus ir odeles (nieko tokio, jei odelių liks). Patogiausia tą daryti supilant masę į kokį stambų rėtį, ir trinant, kad per dideles skyles išbėgtų minkštimas, o rėtyje liktų kauliukai. Aš tokio neturiu, tai panaudojau tokį „tinklelį”, maišelį skirtą skalbiniams skalbti. Tiesiog supyliau ir rankomis nuspaudžiau, kol maišelyje liko tik kauliukai. Atidarius stiklainėlį, padažą reikia laikyti šaldytuve.
Gruziniškais prieskoniais prekiauja ne viena Lietuvos parduotuvė, aš perku Assorti. Ten didžiulis pasirinkimas, labai rekomenduoju įsigyti Svanelio druskos ir sausos adžikos, tikrai panaudosite daugelyje patiekalų.
Padažai yra neatsiejama kulinarijos dalis, suteikianti patiekalams unikalų skonį ir aromatą. Skirtingose pasaulio virtuvėse yra savi garsiausi padažai, kiekvienas iš jų turi savo istoriją ir išskirtinumą. Daugelis europietiškų padažų yra subtilūs, švelnūs ir dažnai gaminami iš pieno produktų, žolelių ir alyvuogių aliejus. Viduržemio jūros regionas siūlo gaivius ir aromatingus padažus, tokius kaip „Romesco" iš Ispanijos ar „Tzatziki" iš Graikijos, kurie puikiai dera su jūros gėrybėmis ir daržovėmis. Skandinaviškos virtuvės padažai, tokie kaip „Remoulade", dažnai būna kreminiai ir skirti papildyti žuvies patiekalus.
Kiti padažai, tinkantys prie mėsos patiekalų:
- Bešamelis
- Pesto
- Hollandaise
- Ajoli
- Spanguolių padažas
Azijos padažai:
- Hoizinas
- Sojų padažas
- Mėtų padažas
- Sambalas
- Gochujang
- Čatnis
Afrikos padažai:
- Harisa
- Čermula
Adžika
Jei mėgstate valgyti šiek tiek aštriau, jums neabejotinai patiks šis padažas - šaukštas ar šaukštelis adžikos pagardins sriubą, padažus, troškinius ar įvairias užtepėles. Nors tradicinė gruziniška adžika ruošiama vien iš aitriųjų pipirų, lietuviškam skoniui subalansuotoje dažnai rasite ir kitų daržovių: pomidorų, saldžiųjų paprikų, morkų ar net obuolių. Pagal šį receptą išvirta adžika bus sodraus skonio ir tikrai aštri! Pakankamai didelis druskos kiekis šiam receptui reikalingas ir dėl skoninių, ir dėl konservuojančių savybių. Tiesa, tik išvirta adžika atrodys sūri, tačiau leiskite jai pastovėti ir subręsti porą mėnesių, o tuomet ragaukite - skoniai bus susibalansavę, daržovės bus tolygiai sugėrusios druskos sūrumą.
Vietoje prieskoninių žolelių ir maltų džiovintų prieskonių šiam padažui tradiciškai naudojamas gruziniškas prieskonių mišinys chmeli-suneli, tačiau jei jo neturite - puikų padažą išvirsite ir su prieskoninėmis žolelėmis. Svarbu! Aitrieji pipirai tikrai labai aštrūs - naudokite pirštines, ruošdami daržoves šiam padažui, ir nelieskite savo veido!
Stiklainių paruošimas: prieš gamindami adžiką, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti, kol išvirsite padažą.
Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt.