pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminės Duonos Gamybos Receptai

Naminė duona be mielių turi kažką ypatingo - kvapą, kuris pripildo namus jaukumu, skonį, kuris primena vaikystę ar senelių pečių, ir patį procesą, kuris nuramina. Ši duona - ne iš tų, kurią suplaki per penkias minutes. Čia reikia šiek tiek laiko, šiek tiek kantrybės ir noro pabūti su tešla. Pasidalinsime, kaip nuo nulio pasiruošti raugą, kada laikas maišyti tešlą, ir kaip visa tai paversti gardžia, kvepiančia naminės duonos be mielių kepaliuku.

Raugas - Duonos Širdis

Raugas - tai širdis visos mūsų duonos. Nors gali atrodyti, kad tai kažkas sudėtingo, iš tiesų viskas kur kas paprasčiau. Mes raugą gaminame per 5-7 dienas.

  1. Į stiklainį suberiame 3 šaukštus miltų ir įpilame tiek pat (3 šaukštus) šilto, bet ne karšto vandens.
  2. Išmaišome, kol tešla bus panaši į tirštą grietinę.
  3. Kasdien tuo pačiu metu pamaitiname raugą - įdedame dar po šaukštą miltų ir tiek pat vandens, išmaišome.
  4. Raugas pradės gyvuoti - atsiras burbuliukų, kvapas taps rūgštokas.
  5. Raugas jau aktyvus - tai galima suprasti iš kvapo (primena kefyrą ar rūgusį obuolį) ir paviršiuje atsirandančių burbuliukų.

Tešlos Ruošimas Naminei Duonai

Tešlos ruošimas - svarbiausias žingsnis prieš kepant naminę duoną be mielių. Kai raugas jau burbuliuoja ir kvepia kaip reikia, galime ruošti tešlą. Svarbiausia - neskubėti.

  1. Į didelį dubenį suberiame miltus, įberiame druską, įpilame raugą ir dalį vandens.
  2. Maišome mediniu šaukštu arba rankomis.

Ši tešla neturi būti labai kieta - svarbu, kad ji būtų vientisa, ne per skysta, bet ir ne per kieta. Uždengiame dubenį drėgnu rankšluosčiu ar dangteliu ir paliekame šiltoje vietoje. Geriausia - visai nakčiai, 10-12 valandų.

Kepaliuko Formavimas ir Kepimas

Kai tešla jau pakilusi, burbuliuota ir kvapni, metas pereiti prie paskutinių žingsnių - formuoti kepaliuką ir kepti. Rankomis atsargiai sulankstome ją kelis kartus - tarsi sulenkiant į voką. Dedame tešlą į miltais pabarstytą formą (arba kildinimo krepšelį, jei tokį turime), uždengiame audiniu ir paliekame dar 1-2 valandoms. Kai duona jau iškepusi, ją būtina atvėsinti - bent valandą.

Šv. Agotos Diena ir Duona

Vasario 5 d. minima Šv. Agotos, Duonos diena. Šią dieną kepama duona, ji nešama pašventinti, tikima, kad šventos duonos riekelė saugo namus nuo gaisro. Jeigu dar nekepėte duonos namuose, šiandien yra puiki proga tai padaryti.

Patarimai Pradedantiesiems

Naminės duonos kepimo paslaptis: profesionalai pataria pradėti pažinti nuo paprastesnės, mielėmis kildinamos tešlos, o po to bandyti įveikti duoną, kepamą su raugu. Bet jeigu neturėjote kepimo patirties su mielėmis, pirmiausia pabandykite išsikepti airišką sodos duoną. Labai paprastai ir greitai pagaminamą.

Airiška Sodaus Duona

Labai greitai pagaminama. Tinka net pusryčiams. Klasikinė airiška duona yra be priedų, bet tiek džiovinti vaisiai, tiek riešutai puikiai jai tinka, tad jeigu turite noro, galite jų įdėti.

Gaminimas: 8-10 min.

Kepimas: 30-40 min.

Orkaitės temperatūra: 220 °C

Sodos Duonos Receptas:

  • 420 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 1 nubrauktas šaukštas druskos
  • 1 šaukštas rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis sodos
  • 75 g šalto sviesto
  • 350 ml natūralaus jogurto
  • Miltų (pabarstyti)

Gaminimo Eiga:

  1. Į trintuvo indą suberkite viso grūdo kvietinius miltus, druską, cukrų, sodą, sudėkite šalto sviesto gabaliukus ir sutrinkite.
  2. Sudėkite mišinį į dubenį, supilkite jogurtą ir išminkykite tešlą, bet ne per ilgai.
  3. Padarykite rutulį, pabarstykite miltais iš viršaus, įpjaukite viršų kryžmai.
  4. Šaukite į įkaitintą iki 220 °C orkaitę.
  5. Kepkite 30 min. Iškepusi duona, jei pastuksensite į apačią turi skleisti duslų garsą.

Skanaus!