Net ir laikantis sveikos gyvensenos principų, saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Šiuo metu yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais, todėl jais mėgautis galima be didelės sąžinės graužaties.
Vasarą norisi gaivių skonių ir vaisius bei uogas įtraukti į desertų sudėtį. Taip pat dėmesį reikėtų atkreipti į natūralius produktus, tokius kaip tikras šokoladas, natūrali varškė ir jogurtas, - sako „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray.
Saldinkite Desertus Vaisiais ir Uogomis
Pasak T. Lauvray, jeigu siekiate sveikiau maitintis, desertus saldinti galima natūraliu, šviežiu medumi. Cukrų taip pat pakeisti galima ir agavų sirupu - jis suteikia saldumo ir turi pakankamai neutralų skonį. Dar vienas mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas, kuris gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio.
Jeigu norima visiškai atsisakyti saldiklių, desertus galima saldinti saldžiomis šviežiomis uogomis ir vaisiais. Vasara yra itin palanki į desertų sudėtį įtraukti šviežio derliaus trešnes, braškes, persikus, abrikosus, nektarinus. Taip pat desertus galima saldinti ir bananais. Vaisiai ne tik suteiks saldumo, šviežumo jausmo, bet ir gražiai atrodys. O estetiškas pateikimas yra ne mažiau svarbus nei skonis. Pavyzdžiui, braškės arba avietės puikiai tiks prie įvairiausių šokoladinių putėsių - šios uogos šokoladui suteiks gaivumo, rūgštumo ir šviežumo jausmo.
Įvairiausi kaulavaisiai: tokie kaip persikai, nektarinai ar abrikosai ypatingai tinka netgi kepti ant grilio. Paskrudintus juos patiekti galima su mėgstamais ledais, plakta grietinėle arba maskarponės kremu.
Sezoninius vaisius bei uogas, pasak eksperto, galime įtraukti ir ypatingai gaivinančių, šaldytų desertų sudėtį: tai galėtų būti įvairiausio skonio naminiai ledai, vaisiniai sorbetai arba šerbetai. Tam puikiai tinka ne tik šilauogės, mėlynės, braškės ar avietės, bet ir vasarą lietuvių itin mėgstami arbūzai.
Svarbiausia - Skonių Balansas
T. Lauvray pabrėžia, kad gaminant vasariškus desertus svarbiausia yra skonių balansas - jie turėtų būti lengvi, ne per saldūs, ne per riebūs ir ne per sotūs. Tačiau norint, kad namuose pasigamintas desertas taptų tikra stalo pažiba, svarbiausia, anot konditerijos eksperto, natūralūs ir kokybiški produktai.
„Turbūt nieko nenustebinsiu pasakydamas, kad ruošiant desertus svarbiausia yra ne tik subalansuoti skonių deriniai, bet ir aukščiausios kokybės ingredientai. Gamindami desertus vietoj grietinėlės ar sviesto niekuomet nenaudokite riebalų mišinių ar kitų pakaitalų. Saldumynams gaminti rinkitės tik natūralius produktus“, - sako konditerijos ekspertas ir pabrėžia, kad kokybiškų ingredientų pasirinkimas turi labai didžiulę įtaką desertų skoniui.
Sezoniniai Ingredientai
Į rugsėjį persiritę šilti orai dar gundo ne tik lauko pramogomis, bet ir sodo bei daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, galima jas įtraukti į įvairius receptus.
„Vasaros pabaiga mus lepina ne tik raudonskruosčiais obuoliais, bet ir saldžiomis kriaušėmis, įvairiomis slyvomis, šilauogėmis, vėlyvomis avietėmis. Uogas ir vaisius galima skanauti vienus, arba įtraukti į įvairius receptus - ne tik rudeninius pyragus, bet ir gaivius želė desertus ar ispaninio šalavijo sėklų (angl. chia) pudingus, ruošiamus su vaisių sultimis“, - pasakoja R.
„Vis dėlto, jei esate smaližiai, želė desertus galite saldinti skystu medumi, cukraus, klevų ar agavų sirupu, kondensuotu pienu.
„Rekomenduoju pirmiausiai želatinos kristalus išbrinkinti nedideliame vandens kiekyje, tada pakaitinti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, kol kristalai ištirps. Tik gerai ištirpusią, vientisos masės želatiną galima pilti į ruošiamą desertą su sultimis ir nebereikės jaudintis, kad kažkas gali nepavykti“, - sako R.
„Nereikėtų dėti kivių į želė, nes jie ne tik gali trukdyti sustingimui, bet ir suteikti šiek tiek kartumo - tai desertams ne pats tinkamiausias poskonis. Beje, želė desertams galima naudoti ananasus - tai tik mitas, kad jie neleidžia sustingti želė. Jei sumanysite ananasais gardinti želė, patariu naudoti šviežias, o ne konservuotas ananasų riekeles, kurios bus pernelyg įmirkusios skysčio“, - sako R.
Receptai
Ispaninio šalavijo sėklų pudingas
2 porcijoms reikės:
- 200 g graikiško jogurto
- 90 g apelsinų sulčių
- 4 v. š. ispaninio šalavijo sėklų
- 1 v. š.
Graikišką jogurtą, 60 g apelsinų sulčių, ispaninio šalavijo sėklas ir skystą medų sumaišykite ir palikite išbrinkti bent valandai ar geriausia - per naktį. Paruoštą pudingą sudėkite į indelius ir užpilkite ant viršaus likusias 30 g sulčių.
Keksiukai su šilauogėmis
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
- Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir dvylika keksiukų popierėlių.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
- Šilauoges nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Suberkite į dubenį ir sumaišykite su valgomuoju šaukštu miltų, kad uogos tolygiai jais pasidengtų. Tai apsaugos uogas, kad kepdamos jos nenugrimztų į keksiukų dugną.
- Paruoštą keksiukų tešlą sudėkite į kepimo formeles iki jų viršaus. Viršų pabarstykite migdolų plokštelėmis.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol keksiukai bus auksinės spalvos.
- Kelias minutes keksiukus atvėsinkite keksiukų kepimo formoje.
Belgiški vafliai
- Vaflių tešlai dideliame dubenyje sumaišykite miltus, speltų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir vanilinį cukrų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, kokosų aliejų, graikišką jogurtą, kokosų pieną, tarkuotas citrinų žieveles ir citrinos sultis.
- Suberkite miltų mišinį į šį plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Belgiškų vaflių keptuvėje iškepkite vaflius. Pilkite po samtį tešlos ir kepkite, kol vafliai taps traškūs, gražiai auksinės spalvos.