PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.Pasiruoškite sviestą: kambario temperatūros sviestą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais krapais. Susukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldiklį 30 min.
Jautienos gabaliukus apiberkite druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite jautieną apie 4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusią mėsą susukite į foliją ir palaikykite kelias minutes, tada kepsnys taps sultingas.
Ką dar iš jautienos? Dalinamės 29 gardžiais jautienos receptais!
Jautiena neretai ir tikrai nepelnytai pamirštama lietuvių virtuvėse, tačiau žvarbią žiemą norisi, kad namuose sklistų jaukūs ir viliojantys kvapai, o maistas būtų sotus ir sušildantis. Tad kviečiame rinktis iš gardžiausių jautienos patiekalų ir ragauti!

Empanados - tradiciniai čilietiški pyragėliai su jautiena
Ypatingai skanūs pyragėliai su maltos jautienos įdaras. Pyragėliai šiek tiek primena lietuviškus kibinus ir tikrai ne mažiau gardūs. Pyragėliai labai skanūs tiek šilti, tiek atvėsę.

Jautienos steikas (didkepsnis)
1. Jautienos išpjovą supjaustome 2,5-3 centimetrų storio gabalėliais ir valandą ar dvi palaikome kambario temperatūroje (jeigu prieš tai mėsa buvo šaldytuve).
2. Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų, dedame jautienos gabalėlius (daugiausiai du vienu metu, kad neatšaldytų keptuvės). Aliejus turi būti labai karštas, jeigu temperatūra bus per žema, iš vidaus išsiskirs sultys ir steikas jose troškinsis, mėsa taps kieta.
* 6 minutes iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų tik švelniai apkepęs, "su krauju";
* 8 minutes iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų sultingas, rožiniu vidumi - vidutiniškai iškepęs;
* 10 minučių iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų pilnai iškepęs (NErekomenduoju :)).
Mėsą keptuvėje vartome kas 20 sekundžių, tada viršutinė pusė nespės atvėsti ir jautienos steikas keps tolygiai. Vartymui naudokite specialias žnyples, jokiu būdu nebadykite steiko šakute, nes išbėgs sultys.
3. Iškepus iki norimo lygio, steiką išimame iš keptuvės, pagardiname druska, pipirais ir paliekame kelias minutes pastovėti.
O toliau jau fantazijos ir skonio reikalas.. galite apšlakstyti steiką šviežiomis citrinos sultimis, aplieti česnakiniu padažu, arba uždėti specialiai pasigaminto sviesto su petražolėmis ar krapais. Taip pat galite patiekti jautienos didkepsnį ant krūvelės kepintų svogūnų žiedų.
Sviestas su žalumynais. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kol nebebus labai kietas. Įberkite petražolių arba krapų, druskos, pipirų, įspauskite citrinos sulčių. Iš sviesto formuokite 2 cm storio volelį, suviniokite jį į sviestinį popierių ir palaikykite šaldytuve, kol sukietės. Ant iškepto steiko dėkite atpjautą 0,7-1 cm storio sviesto su žalumynais griežinėlį.
Kepinti svogūno žiedai. Svogūną supjaustykite griežinėliais, griežinėlius suskaidykite žiedeliais, apvoliokite miltuose ir išvirkite karštame aliejuje.
Jautienos steiką patiekite su mėgstamomis salotomis ir garnyru. Skanaus!


