Toks pyragas itin tinka palepinti save per Kalėdas (žinoma ir ne tik per jas). Labai gardus pyragas.
Šis kondensuoto pieno pyragas su spanguolėmis, riešutais (naudoju maltus migdolus ir smulkintis graikinius riešutus) ir šokoladu visai nesudėtingai pagaminamas, bet tuo pačiu turtingas savo skoniu.
Spanguolių keksas su baltuoju šokoladu
Reikės:
- 150 g cukraus
- 100 g minkšto sviesto
- 2 kiaušinių
- 150 ml natūralaus jogurto
- 0,5 a. š. vanilės ekstrakto
- 200 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 puodelio spanguolių
- 100 g baltojo šokolado
Kaip gaminti:
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
- Baltąjį šokoladą sutarkuokite burokine tarka ar sukapokite mažesniais gabalėliais.
- Išplakite sviestą su cukrumi iki šviesios ir purios masės, maždaug 2-3 minutes.
- Įmuškite po vieną kiaušinį.
- Įmaišykite jogurtą ir vanilę.
- Po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius, kol viskas susimaišys.
- Įmaišykite spanguoles ir baltojo šokolado drožles.
- Tešla bus tiršta.
- Gerai išmaišykite, kad susimaišytų visi ingredientai.
- Sudėkite tešlą į riebalais išteptą kepimo skardą.
Keksas taip lengvai ir greitai paruošiamas, kad jis pavyks net ir virtuvės naujokams, o rezultatas pradžiugins visus smaližius. Šiam keksui tiks tiek šviežios, tiek šaldytos spanguolės. Jei ruošite iš šaldytų, iš anksto ištraukite jas iš šaldiklio ir leiskite atšilti.
Spanguolės suteikia ne tik atsvarą saldumui, bet ir drėgmės. Todėl džiovintos spanguolės čia netiks.
Pyragas skanus ir atvėsęs - jis gali stovėti kambario temperatūroje kelias dienas.
Sausainiai su baltuoju šokoladu ir spanguolėmis
Gruodį mėgstu kepti ir išbandyti įvairių sausainių receptus. Šį kartą kepiau sausainius su baltuoju šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis. Juos labai paprasta pagaminti. Tešla yra tradicinių amerikietiškų sausainių. Naudojau kiek mažiau cukraus, bet jie tikrai buvo saldūs. Jo priduoda ir baltasis šokoladas. Spanguolių naudojau apie 70 g, bet galima ir daugiau.
arbat. Sviestą ištirpinti ir atvėsinti. Dideliame inde šluotele išplakti sviestą ir cukrų, vanilės ekstraktą, kol cukrus aptirps. Tada įmušti kiaušinį, trynį. Kitame inde išsijoti miltus. Per kelis kartus suberti miltus. Viską mentele išmaišyti, kol masė taps vientisa. Suberti spanguoles, baltąjį šokoladą. Išmaišyti. Įkaitinti orkaitę iki 170 laipsnių temp. Rankomis suformuoti nedidelius rutuliukus. Juos sudėti ant kepimo skardų. Kepti apie 10-12 min. Iš pradžių sausainiai būna labai minkšti, bet po to sukietėja. Leisti jiems atvėsti ant kepimo skardos.
Sausainiai labai greitai kepa. Iš pradžių jie būna labai minkšti, bet po to sukietėja. Tik ką paruošta tešla turėtų būti minkšta, todėl miltus visada beriu per kelis kartus ir žiūriu, kad jų nepadauginčiau.
Ne kartą eksperimentavau su spanguoliniais pyragais, tačiau likdavau ne iki galo patenkinta tuo, ką ragaudavau. Gražus paveikslėlis (kaip dažnai būna), bet nelabai ko vertas receptas. Vyliausi, kad šventiniam laikotarpiui rasiu, kažką įspūdingo, nes man spanguolės yra rudenio UOGŲ UOGA. Ir šiaip labai patinka viskas, kas rūgštu. Be perstojo geriu parūgštintą vandenį - jei ne su citrina tai su svarainiais. Bet spanguolių - gėrimui gaila. Žinau, kad kai kas jas tik tam ir tenaudoja. Trintos spanguolės su cukrumi rudenį - geriausias desertas prie kavos. Kai kada pusryčiaudama sutepu jomis skrebutį ar pagardinu varškės sūrį.
Apie rūgščias uogas. Vasarą man raudonieji serbentai yra super uogos: tiek gražios, tiek naudingos, o jau jų desertai! Želės, sluoksniuočiai, o ypač mano mėgstami pyragai yra su morengu - rasite mano svetainėje ne vieną. Dabar nors ir ne sezonas, tačiau jeigu turite užsišaldę šių uogų, galite drąsiai gaminti - nepajusite skirtumo. Keksiukams šios uogos taip pat labai tinkamos. Tačiau labai neperšu savo nuomonės, - kai kam uogų rūgštis nemaloniai veikia dantis, gal būt dėl pažeisto emalio, kuriam kenkia ir citrusiniai vaisiai. Tačiau spanguolių ar jų sulčių, retas kuris padaugina. Manau, kad šių uogų rudenį reikia įsigyti kuo daugiau, nes tai ką sužinojau pasiskaičius plačiau, nustebintų ne vieną. Neabejoju, kad profilaktiškai šios uogos tiktų kiekvienam.
Apie apverstus pyragus. Nebandėte? Ir pati ne iš karto rįžausi. Bet kai iškepiau savo pirmąjį obuolinį, kartojau, po to pabandžiau su slyvomis. Ir ką jūs manote? - Man tai vieni pliusai. Nepavykti jie negali, o išskirtinumu gali nurungti įparstus. Šai kad ir ši - spanguolinių istorija. Kai minėtas paveikslėlis mane pakerėjo, o tuo metu kaip tik turėjau uogų, - net nepajutau, kaip pyragas buvo pašautas į orkaitę. Tačiau spanguolės, kurios turėjo būti pyrago puošmena, labai apskrudo, tapo karčios ir beskonės (pagal receptą buvo nurodyta jas apvolioti miltuose). O štai apverstuose pyraguose, uogos ar vaisiai yra karamelizuojami ir pilami ant kepimo formos dugno. O kada pyragas iškepa, - apverčiamas, ir apačia staiga tampa gurmanišku viršutiniu sluoksniu - yummm!
Ratais kvadratais, bet labai norėjau jus įtikinti, kad paskanautumėte spanguolino pyrago per šventes ar tarpušvenčiu mums, ne visai įprastai iškepto. Svetur, Europos pietuose, ypač Prancūzijoje tai yra įprastas pyragas, kepamas vos tik atsiradus šviežiems vaisiams ar uogoms.