Namuose gaminti šokoladiniai saldainiai su žemės riešutų sviestu kuo puikiausiai jaučiasi tiek saldžių vaišių, tiek valgomos dovanos vaidmenyje. Sušokę į dailią dėžutę, kaspinėliu perrišti jie ne vieną smagurį maloniai nustebins. Pavojingai skanūs ir greitai pagaminami - ko daugiau reikia? Šie triufeliai yra mažų mažiausiai nuostabūs. Jei tik mėgstate žemės riešutų sviestą - per per pusę tiek, kiek mėgstu aš - gaminkit jau šiandien pat. Skonis: 10/10.
Ingredientai ir paruošimas
Šokoladiniai saldainiai su žemės riešutų sviestu
Šokoladą susmulkinkite arba sulaužykite mažais gabalėliais ir sumaišykite su žemės riešutų sviestu karščiui atspariame dubenyje. Atsargiai ištirpinkite juos abu dubenyje virš puodo su 2-3 cm verdančio vandens. Retkarčiais pamaišykite, kol masė taps vientisa. Supilkite mišinį į nedidelę silikoninę formelę, kepimo popieriumi išklotą kepimo formą arba kitą jums patinkantį indą.
PASTABA: jei norite pakoreguoti saldainių kietumą/minkštumą, keiskite šokolado ir žemės riešutų sviesto kiekio santykį (kuo daugiau žemės riešutų sviesto, tuo saldainiai bus minkštesni).
Žemės riešutų sviesto saldainiai
- Riešutų sviestą, kokosų aliejų ir pasirinktą sirupą sudėkite į nedidelį puodą ir maišydami ant mažos kaitros ištirpinkite.
- Gautą skystą masę supilkite į nedidelę kepimo popieriumi išklotą kvadratinę dėžutę.
- Tą patį padarykite ir su kakaviniu sluoksniu. Jį supilkite ant viršaus ir mediniu pagaliuku nupieškite sūkurius.
- Dėžutę uždenkite ir kelioms valandoms palikite šaldytuve, o tada dar 2 valandoms šaldiklyje (galima ir iš karto dėti į šaldiklį, jei yra galimybė dėžutę pastatyti lygiai, kad desertas sustingtų lygiai, o ne kreivai).
Triufeliai su žemės riešutų sviestu
- Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kreminį žemės riešutų sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.
- Į išplaktą sviestą mišinį suberkite cukraus pudrą ir išplakite iki vientisos masės.
- Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinukų ir taip pat suberkite į dubenį. Supilkite vanilės ekstraktą.
- Dubenį uždenkite maistine plėvele, įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 1 valandą.
- Po šio laiko formuokite triufelius: imkite po arbatinį šaukštelį masės ir tarp delnų suformuokite nedidelius apvalius kamuolėlius. Dėkite juos ant lėkštės ar ant padėklo (geriausia - ištiesto kepimo popieriumi) taip, kad nesiliestų.
Šokolado glaistas
Triufeliams glaistyti galite naudoti šiuos metodus:
- Jei ruošiate „garų vonelėje“:
- Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia - tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą.
- Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti.
- Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Intensyviai maišykite šokoladą, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje:
- Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pienišką šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami.
- Kai tik matote, jog šokoladas beveik visiškai ištirpo, liko tik nedideli gabalėliai, intensyviai išmaišykite masę, kol ir jie ištirps.
Išimkite triufelius iš šaldytuvo. Imkite po vieną triufelį šaukštu, pasmeikite jį šakute ar mediniu iešmeliu. Įmerkite į tirpintą šokoladą ir pasukinėkite taip, kad triufelis pasidegtų šokoladu tolygiai iš visų pusių. Juodąjį šokoladą taip pat ištirpinkite „garų vonelėje“ ar mikrobangų krosnelėje.
Paruoštą šokoladą supilkite į konditerinį maišelį su itin plonu apvaliu antgaliu ir dekoruokite triufelius. Jei neturite konditerinio maišelio, šokoladą supilkite į paprastą maišelį ir vieną jo kamputį nukirpkite - taip pasigaminsite tą patį „naminį“ konditerinį maišelį. Paruoštus triufelius dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings. Dalį triufelių galite glaistyti pienišku šokoladu ir dekoruoti juoduoju šokoladu, o kitą dalį - atvirkščiai.
Žemės riešutų sviesto kamuoliukai
- Dubenyje iki kreminės konsistencijos suplakite sviestą ir žemės riešutų sviestą.
- Suberkite cukraus miltelius, muskovado cukrų, druską ir išmaišykite.
- Suformuokite iš gauto tešlos 35 kamuoliukus ir sudėkite ant kepimo popieriaus.
- Tuo metu ištirpdykite šokoladą vandens vonelėje.
- Išimkite dantų krapštukus, ir su arbatiniu šaukšteliu spustelkite kamuoliuko viršų (dalį be šokolado), kad paviršius išsilygintų.
Patarimai ir gudrybės
- Formelių, saldainiams pagaminti reikia formelių! Bet šiandien su jomis jokios bėdos - tuose pačiuose prekybos centruose netrūksta silikoninių formelių saldainiams, tinka ir silikoninės formelės ledukams, dar vienas variantas - mini keksiukų kepimo forma, tik į ją tiesiai šokolado nepilkite, išklokite specialiais popierėliais.
- Ir dar - šokoladą saldainiams naudokime kuo kokybiškesnį - šokoladas kepiniams šiuo atveju nepageidautinas.
Sluoksniuoti saldainiai
- Garuose ištirpiname baltą šokoladą kartu su žemės riešutų sviestu - didesnį puodą su vandeniu užkaičiame ant ugnies, ant jo dedame mažesnį indą su šokoladu ir riešutų sviestu - taip, kad mažesnio indo dugnas nesiliestų su didesniame puode esančiu vandeniu, bet nuo jo kaistų.
- Dabar arbatiniu šaukšteliu sluoksniuosime saldainius į formeles - pradėsime ir baigsime šokolado sluoksniais, į vidurį dėsime žemės riešutų ir baltojo šokolado sluoksnį. Visi sluoksniai turės būti daugmaž vienodo dydžio, pavyzdžiui, mano formelėse telpa 3 sluoksniai po arbatinį šaukštelį.
- Dėmesio! Sudėjus 2 pirmuosius sluoksnius - šokolado ir žemės riešutų, saldainius įdėkime 2-3 min. į šaldiklį - tai padaryti nebūtina, bet taip suformuosite dailesnius saldainukus. Ant pašaldytų 2 pirmųjų sluoksnių dedame trečiąjį sluoksnį - šokolado.
- Jei mūsų saldainių paradinė pusė yra ant dugno (taip dažniausiai sugalvotos silikoninės formelės saldainiams), su saldainukais nieko daugiau nebedarome - dedame į šaldiklį ir paliekame 15 min. kad pilnai sustingtų.
- Jei saldainių paradinė pusė viršuje - ją apibarstome žemės riešutų trupiniais ir tik tada dedame į šaldiklį.