Lėtai keptas ėrienos kumpis marokietiškai
Geros kokybės ėriena yra išties karališka mėsa! Kaip man džiugu, kad tinkamų maistui veislių ėriukai jau gausiai ganosi lietuviškose pievose, ir šviežia ėriena jau nėra deficitas! Jei vyresnei kartai ėriena vis dar sukelia nelabai kokius prisiminimus (kur gi nesukels, jei jiems vaikystėje mėgindavo įsiūlyti vilnai, bet ne mėsai auginto gyvulio mėsą!), tai jaunesni tikrai atradę ir pamėgę šį subtilaus skonio delikatesą…
Australijos ir N. Zelandjos ėriukai bene paklausiausi visame pasaulyje. Ėriena čia dominuoja ir ant vietinių stalų – tai viena dažniausiai pasirenkamų mėsų parduotuvėje. Australijos ėriukai didesni nei lietuviški, tad jų ir šonkauliai mėsingesni, dažnai ir kumpiai didesni. Kadangi ganosi milžiniškuose, dešimtimis kilometrų besitęsiančiuose ganyklų plotuose, ėriukai paprastai nebūna pernelyg riebūs.
Tačiau šįkart išmėginau kiek kitokiu būdu pagamintą ėrienos patiekalą, jį nusižiūrėjau Australijos Master Chef laidoje. Jo esmė – lėtai ir ilgai žemoje temperatūroje kepama mėsa, kuri vėliau apskrudinama aptepant stipriai nugarintu ėrienos (ir jautienos) sultiniu. Kadangi kepant į skardą keliauja visas kalnas priedų – apelsinų, datulių, česnakų ir svogūnų, o ir pati mėsa įtrinama Šiaurės Afrikos virtuvei būdingais prieskoniais, rezultate gaunasi saldžiomis skonio natomis pagardintas marokietiškas ėrienos kepsnys, kurį geriausia patiekti su kuskusu ir pačiais įvairiausiais pagardais – degintų baklažanų piure, čimičiuri padažu, harisa, marinuotais svogūnais, labne (sutirštintu pasūdytu graikišku jogurtu)…
Čimičiuri padažą susimaišysite iš šviežių kalendrų, petražolių ir mėtų, daug česnakų, pagardinę citrinų sultimis, čili pipirais, druska, alyvuogių aliejumi ir kuminais.
Marinatą raudoniems svogūnams pasiruošite pakaitinę 1 stiklinę obuolių acto su 1 šaukštu cukraus ir 1 šaukštu druskos, ir šiuo karštu skysčiu užpylę plonai supjaustytus svogūnus (palikite pastovėti mariante pernakt).
Kuskuso garnyrą ruoškite kaip nurodyta ant pakelio, tik vietoje vandens naudokite skystį, kuriame kepė ėriena (arba vištienos sultinį). Pabaigoje kuskusą pagardinkite apelsino sultimis ir trupučiu nutarkuotos žievelės, 2 supjaustytom datulėm, pasmulkintais žalumynais (mėtom, petražolėm, kalendrom), trupučiu citrinos sulčių. Toks pats receptas tiks ir stambiam pearl couscous, ir smulkiam kuskusui.
Daugiau receptų
Kraunama daugiau.- Konservavimas
- Marinavimas
- Bulvių apkepas
- Daržovių apkepas
- Makaronų apkepas
- Mėsos apkepas
- Varškės apkepas
- Kiti apkepai
- Avižų košė
- Bulvių košė
- Daržovių košės, tyrės
- Grikių košė
- Manų košė
- Ryžių košė
- Vaisių košės, tyrės
- Kitos košės
- Gaivios salotos
- Sočios salotos
- Karštos salotos
- Garnyrai
- Kitos salotos
- Karštos sriubos
- Trintos sriubos
- Tirštos sriubos
- Šaltos sriubos
- Pieniškos sriubos
- Saldžios sriubos
- Karšti sumuštiniai
- Šalti sumuštiniai
- Vieno kąsnio sumuštiniai
- Mėsos troškiniai
- Vegetariški troškiniai

Kumpio ir bulvių sriuba –
Dubenėlis šiltos ir guodžiančios kumpio ir bulvių sriubos yra puikus maistas šaltiems žiemos vakarams. Nesvarbu, ar esate naujokas, ar virtuvės profesionalas, jums patiks, kad šios skanios sriubos receptai yra lengvai paruošiami ir reikalauja tik kelių paprastų ingredientų.
Ši sriuba yra guodžiantis ir maitinantis žiemos patiekalas. Dėl šiltų skonių ir sočių ingredientų nesunku suprasti, kodėl ši sriuba yra tokia mylima klasika. Nors tradiciniai receptai reikalauja šiltų prieskonių, tokių kaip lauro lapai, cinamonas ir gvazdikėliai, šiuolaikiniai variantai dažnai gali būti pritaikyti prie bet kokio gomurio.
Nesvarbu, kokius ingredientus naudojate, šis receptas yra puikus būdas sunaudoti likusį kumpį ir daržoves.
Tai puikiai tinka ir ruošiant maistą – pasigaminkite didelį puodą ir pietūs ar vakarienė bus paruošti kelias dienas. Ir sąžiningai, tai viena iš tų sriubų, kurios skonis dar geresnis kitą dieną po to, kai skoniai susimaišo.
Nepriklausomai nuo to, kaip ji ruošiama, kumpio ir bulvių sriuba yra paprastas ir malonus būdas jaukiai atsipalaiduoti šaltą žiemos dieną. Taigi, kai kitą kartą užsinorėsite ko nors šilto ir sotaus, pasiimkite bulvių, kumpio ir pasiruoškite išplakti šios klasikinės, jaukios sriubos partiją.
Jūsų virtuvė nuostabiai kvepės, o siela bus pamaitinta – garantuotai!

Rūkytas kiaulės kumpis
Kumpio kraštus ir raumenų paviršius dailiai aplyginkite, plonai išpjaukite sukruvintas vietas. Prieskonius stambiai sugrūskite, sumaišykite su druska, cukrumi ir salietra. Prieskonius galima dėti pagal savo skonį. Sūdymui paruoštą ir gerai atvėsintą kumpį iš visų pusių įtrinkite sūdomuoju mišiniu. Per savaitę kumpį kelis kartus apverskite ir palaistykite atsiradusiu sūrymu. Kumpį vartyti ir laistyti sūrymu reikia visą sūdymo laiką. 5-6 laipsniu temperatūroje mažesni kumpiai įsisūrėja per 4-6 savaites, o didesni per 8 savaites. Įsisūrėjusį kumpį nušluostykite švaria skepetaite ir pakabinkite vėsioje, vėdinamoje patalpoje, palaikykite savaitę kitą, kad mėsa baigtų bręsti ir įgautų geresnį skonį. Didesni kumpiai palaikomi prieš rūkymą ilgiau, mažesni - trumpiau (skiriant 1-1,5 dienos 1 kilogramui kumpio). Tas vietas, kurios linkusios greičiau gesti pabarstykite pipirais. Jei norite, kad į kumpio paviršių neišsiskirtų druska, pamirkykite jį 3-4 valandas šaltame vandenyje. paskui trumpam panardinkite į verdantį vandenį, apšluostykite ir išrūkykite. Senoliai tokius kumpius rūkydavo labai ilgai, 3-4 savaites.
Reklama:Komentarai (10)

Kumpio ir bulvių sriuba
Išbandykite šį paprastą kumpio ir bulvių sriubos receptą, kuriame yra skanus skonis! Nustebsite, kaip greitai galite paruošti šį sotų patiekalą.
Paruošimo laikas 20 minučių min
Virimo laikas 1 valandą val
Bendras laikas 1 valandą val 20 minučių min
Kursas Pagrindinis patiekalas
- ⅓ puodelis sviesto
- 1 svogūnas kubeliais
- 2 didelių morkų nulupti ir supjaustyti kubeliais
- ½ puodelis salierų kubeliais
- 3 puodeliai bulvių nulupti ir supjaustyti kubeliais
- 3 gvazdikėliai česnako malta
- 2 puodeliai virtas kumpis kubeliais
- ⅓ puodelis universalūs miltai
- 2 puodeliai vištienos sultinio
- 2 vištienos sultinio kubeliai
- 3 puodeliai nenugriebto pieno
- druskos
- pipirų
- Dideliame sriubos puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą. Sudėkite kubeliais pjaustytus svogūnus, česnakus, salierus ir morkas ir pakepinkite, kol suminkštės.
- Į puodą suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir virtą kumpį. Gerai išmaišykite, kad ingredientai susimaišytų.
- Suberkite miltus, maišykite, kol gerai išmaišys.
- Supilkite vištienos sultinį ir vištienos sultinį. Sriubą užvirinkite.
- Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki mažos ir leiskite sriubai virti apie 15-20 minučių arba tol, kol bulvės suminkštės.
- Įpilkite pieno. Gerai išmaišykite ir leiskite troškintis dar 30 minučių. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Mėgaukitės skania namine kumpio ir bulvių sriuba!
raktinis žodis Kumpio ir bulvių sriuba
