Ką dabar gaminame:
viskasvalentino dienaivalgome sveikiau!karšti patiekalaisriubosužkandžiaipyragai, kepiniaisalotos, mišrainėsTandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosKaramelinis tiramisu su juodaisiais serbentaisSotus vištienos, ryžių ir daržovių apkepasCitrininis tiramisu - gaivus ir be galo skanusSluoksniuotas maskarponės desertas su braškėmis ir šokoladuVištiena švelniame citrinų ir bazilikų padažeŠviežių kopūstų sriuba su pupelėmisVirti varškėtukai su šoninės ir grietinėlės padažuKaršti crostini su krevetėmis ir sūriuItališka pupelių ir pomidorų sriubaPopuliariausių dalių ketvertukas
Pasak D.Bartošiaus, pirkdami kiaulieną, pirkėjai dažniausiai renkasi sprandinę, nugarinę, mentę ir šoninę: „Kiekviena dalis dėl skirtingos mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi kitomis skoninėmis savybėmis.“
Sprandinėje yra daugiausiai riebalinio ir skiriamojo audinio pasiskirsčiusio tarp raumenų, kuris mėsai suteikia sultingumo. Be to, tokia struktūra neleidžia mėsos sultims išbėgti į išorę kepimo metu. „Kad ir kokį paruošimą būdą pasirinktumėte, sprandinė išlieka sultinga“, – sako D.Bartošius. Iš sprandinės gaminami kepsniai, šašlykai, guliašas, plovas, kepami didesni jos gabalai.
Mentės mėsa taip pat turi daug skiriamojo audinio, bet yra šiek tiek kietesnė nei sprandinė, todėl jos paruošimas reikalauja daugiau laiko, ilgesnio marinavimo – ši dalis tinka troškiniams, šašlikams, malimui. Mažiausiai riebalų ir skiriamojo audinio turi nugarinė, todėl ši dalis šiek tiek sausesnė. Nugarinės mėsa dažniausiai naudojama kepsnių, suktinukų gamybai, taip pat kepami didesni jos gabalai su įvairiais įdarais ar prismaigstyti lašinukais.

Gera virtuvė
Artėja Velykos, tad jau pats laikas pakalbėti apie tai kuo vaišinsimės patys ir mūsų svečiai. Šventinį meniu tikrai surašysiu, nes ir pačiai jis labai reikalingas, kad nepasimesti ir tiksliai žinoti, ką iš produktų susipirkti ir, ką vėliau pagaminti.
Bet dabar receptas šventinio kiaulienos kumpio. Mat, jei sugalvosite jį kepti, reikėtų nelaukti ir skubėti jį nusipirkti. Kaip dauguma šventinių ir rimtų patiekalų jis turi bent 3-4 dienas šaldytuve pasimarinuoti.
Be to kumpį tikriausiai jums teks pirktis turguje, nebet PC susitarsite su mėsininkais ir jie jums atpjaus tokį kumpio gabalą kokio jūs norite. Aš perku maždaug 3- 4 kg. kumpio gabalą ir paprasčiausiai mėsininko paprašau, kad atpjautų taip, kad kepant kuo mažiau iš jo ištekėtų sultys. Kažkaip jie visada supranta ko aš iš jų noriu. Perku kumpį su oda ir kepu su ja. Bet jūs galite odą prieš marinuojant nulupti ir lašinukus, esančius aplink kumpį, negiliai įpjauti rombelias. Čia kaip kam patinka.
Kumpį ištrinu alyvuogių aliejumi ir užberiu įvairiais prieskoniais. Dedu į paprastą polietileno maišą ir kišu į šaldytuvą keliom dienoms. Kepimo dieną kumpį prieš valandą išimu iš šaldytuvo suvynioju į aliuminio foliją.
Labai didelio (su kaulu) kumpio kepimas
Kartais tenka kepti visą kiaulės kumpį su visu kaulu didelei draugų kompanijai. Jį marinuoti tenka šiek tiek rimčiau.
Susimaišome mišinį iš: alyvuogių aliejaus, vorčesterio padažo, sojos padažo, medaus, truputis citrinos sulčių ir įvairių prieskonių mišinio. Paimame medicininį švirkštą (be adatos) ir pritraukiame šio marinato. Peiliu bedame iki pat kaulo ir įšvirkčiame truputį marinato į ertmę. Ir taip padarome apie 10 ar daugiau dūrių. Toliau patį kumpį ištriname prieskoniais kaip aprašyta aukščiau. Marinuojame apie 3 dienas. Kumpį dedame į orkaitėje esančią kepimo skardą, įpilame verdančio vandens ir uždengiame folija. Kepame ilgai apie 5 val., (priklausomai nuo kumpio dydžio), kol mėsa bus minkšta. Tai patikrinti galite ilgąja šakute skirta kepsniams vartyti ar pasmegti.
Sudėtingumas: paprasta

Kaip kepti kiaulienos kumpi
- SVEIKAS GYVENIMAS
- ŠEIMOS SVEIKATA
- BRANDŽIOS MOTERS SVEIKATA
- GROŽIS IR SVEIKATA
- DAUGIAU
- LIGŲ KATALOGAS
Dažno tautiečio vasara neįsivaizduojama ne tik be šaltibarščių, bet ir šašlykų ar kitų grilyje keptų mėsos patiekalų. Įprastai paruošti šiems mėsos valgiams pasirenkama kiaulienos nugarinė ar sprandinė, tačiau ieškantiems dar grilyje neragautų skonių lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai rekomenduoja išbandyti kitą kiaulienos dalį – kumpį. Pasirūpinę keliais kilogramais šios mėsos ypač pigiai galėsite paruošti net tris gardžius grilio receptus, kuriuos siūlo prekybos tinklo kulinarijos meistrai. Pasak jų, šie patiekalai taps tikra vasaros savaitgalių pažiba ir išties patiks tiek suaugusiems, tiek mažiausiems.
Svarstantiems, kokią mėsos dalį pasirinkti vasariškiems grilio receptams, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalijasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų siūlymu išbandyti kiaulienos kumpį. Pasak jų, tai – viena liesiausių kiaulienos dalių, tad patiekta kartu su šviežiomis ar grilio daržovėmis, skrandžio neapsunkins net ir karščiausiomis vasaros dienomis.
Kiauliena – baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis
„Nors kiaulienos kumpis – viena liesiausių kiaulienos dalių, vis tik iš jo galima iškepti minkščiausius ir sultingiausius kepsnius ar šašlykus. Tereikia tik žinoti kelias mėsos paruošimo gudrybes. O norint pasiruošti savaitgalio grilio patiekalų eksperimentams šią savaitę ypač paprasta – pagaminti skirtingus valgius galėsite ne tik sėkmingai pasinaudoję mūsų meistrų patarimais, bet ir nenuskriausdami piniginės, mat visą savaitę prekybos tinkle kilogramą atšaldyto kiaulienos kumpio be kaulų ir odos galėsite rasti ypač maža kaina. Tikime, kad naujai atrastas kiaulienos kumpis grilio patiekalams taps dar viena savaitgalio išvykų gamtoje, ar nebūtinai, skonių tradicija“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Kaip paruošti puikų kiaulienos patiekalą?
Prieš imantis ruošti bet kokią mėsą, prekybos tinklo kulinarijos meistrai pirmiausiai atkreipia dėmesį į tai, kad ši turėtų būti kokybiška ir šviežia. Galvojant apie marinatus, jie siūlo rinktis natūralius ingredientus, pavyzdžiui, marinuoti įvairiomis žolelėmis, medumi ir pan.
