pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Greitai Paruošiamos Sriubos: Idėjos ir Receptai

Sriuba - tai universalus patiekalas, tinkantis bet kuriuo metų laiku. Ji gali būti lengva ir gaivinanti, arba soti ir šildanti. Puikiai tinka pietums, vakarienei, o kartais net pusryčiams. Svarbiausia - sriuba lengvai pritaikoma pagal turimus ingredientus ir asmeninius skonius. Šiame straipsnyje rasite idėjų, kaip greitai ir lengvai pasigaminti skanias ir sveikas sriubas namuose.

Sriubos Pagrindai: Nuo Ko Pradėti?

Prieš pradedant gaminti bet kokią sriubą, svarbu suprasti pagrindinius principus. Tai padės jums improvizuoti ir kurti savus receptus.

Sultinys - Sriubos Širdis

Sultinys yra pagrindinis sriubos komponentas, suteikiantis jai skonį ir tekstūrą. Galima naudoti įvairius sultinius: vištienos, jautienos, daržovių arba žuvies. Jei norite greito varianto, galite naudoti kubelius, tačiau naminis sultinys visada bus skanesnis ir sveikesnis.

Kaip pasigaminti namų sultinį:

  • Daržovių sultinys: Svogūnai, morkos, salierai, česnakai, petražolės. Viską apkepti, užpilti vandeniu ir virti apie valandą.
  • Vištienos sultinys: Vištienos skeletai arba sparneliai, svogūnai, morkos, salierai, lauro lapai, pipirai. Virti apie 2-3 valandas.
  • Jautienos sultinys: Jautienos kaulai, svogūnai, morkos, salierai, pomidorų pasta. Virti apie 3-4 valandas.

Daržovės - Svarbiausias Elementas

Daržovės suteikia sriubai vitaminų, mineralų ir skaidulų. Galima naudoti bet kokias daržoves, kurias mėgstate: morkas, bulves, svogūnus, porus, brokolius, žiedinius kopūstus, špinatus ir t.t. Svarbu atsižvelgti į daržovių virimo laiką - kietesnes daržoves reikia dėti anksčiau, minkštesnes - vėliau.

Prieskoniai ir Žolelės - Skonio Akcentai

Prieskoniai ir žolelės yra tai, kas sriubai suteikia unikalų skonį. Galima naudoti druską, pipirus, lauro lapus, čiobrelius, rozmarinus, krapus, petražoles ir t.t. Eksperimentuokite su skirtingais prieskoniais ir žolelėmis, kad atrastumėte savo mėgstamiausius derinius.

Papildomi Ingredientai - Sotumo Garantas

Jei norite, kad sriuba būtų sotesnė, galite įdėti papildomų ingredientų: mėsos, pupelių, lęšių, makaronų, kruopų. Svarbu atsižvelgti į šių ingredientų virimo laiką.

Greiti ir Lengvi Sriubų Receptai

Štai keletas paprastų ir greitų sriubų receptų, kuriuos galite lengvai pasigaminti namuose:

Pomidorų Sriuba

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 morka
  • 1 šaukštas pomidorų pastos
  • 1 litras daržovių sultinio
  • Druska, pipirai, bazilikas
  • Aliejus

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną, česnaką ir morką smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje.
  2. Sudėti pomidorų pastą ir kepti dar kelias minutes.
  3. Sudėti smulkintus pomidorus ir troškinti apie 10 minučių.
  4. Užpilti daržovių sultiniu, pagardinti druska, pipirais ir baziliku.
  5. Virti apie 20 minučių.
  6. Sriubą sutrinti blenderiu iki vientisos masės.
  7. Patiekti su grietine ir baziliko lapeliais.

Morkų Sriuba su Imbieru

Ingredientai:

  • 500 g morkų
  • 1 svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 cm imbiero šaknies
  • 1 litras daržovių sultinio
  • Kokosų pienas (pagal skonį)
  • Druska, pipirai, kario milteliai
  • Aliejus

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje.
  2. Sudėti smulkintas morkas ir tarkuotą imbierą.
  3. Kepti apie 5 minutes.
  4. Užpilti daržovių sultiniu, pagardinti druska, pipirais ir kario milteliais.
  5. Virti apie 20 minučių.
  6. Sriubą sutrinti blenderiu iki vientisos masės.
  7. Įpilti kokosų pieno (pagal skonį).
  8. Patiekti su smulkintais žalumynais.

Lęšių Sriuba

Ingredientai:

  • 200 g raudonųjų lęšių
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 morka
  • 1 stiebelis saliero
  • 1 litras daržovių sultinio
  • Pomidorų pasta (1 šaukštas)
  • Druska, pipirai, kuminas, kalendra
  • Aliejus

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną, česnaką, morką ir salierą smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje.
  2. Sudėti pomidorų pastą ir kepti dar kelias minutes.
  3. Sudėti lęšius ir užpilti daržovių sultiniu.
  4. Pagardinti druska, pipirais, kuminu ir kalendra.
  5. Virti apie 20 minučių, kol lęšiai suminkštės.
  6. Patiekti su citrinos skiltele ir smulkintais žalumynais.

Vištienos Sriuba su Ryžiais

Ingredientai:

  • 500 g vištienos (krūtinėlė arba šlaunelės)
  • 1 svogūnas
  • 2 morkos
  • 1 stiebelis saliero
  • 100 g ryžių
  • 2 litrai vištienos sultinio
  • Druska, pipirai, lauro lapai
  • Aliejus

Gaminimo eiga:

  1. Vištieną supjaustyti kubeliais.
  2. Svogūną, morką ir salierą smulkiai supjaustyti.
  3. Puode įkaitinti aliejų ir pakepinti vištieną.
  4. Sudėti daržoves ir kepti dar kelias minutes.
  5. Užpilti vištienos sultiniu, pagardinti druska, pipirais ir lauro lapais.
  6. Sudėti ryžius ir virti apie 20 minučių, kol ryžiai ir vištiena bus išvirę.
  7. Patiekti su smulkintais žalumynais.

Brokolių ir Sūrio Sriuba

Ingredientai:

  • 500 g brokolių
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 litras daržovių sultinio
  • 100 g tarkuoto čederio sūrio
  • Grietinėlė (pagal skonį)
  • Druska, pipirai, muskato riešutas
  • Aliejus

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje.
  2. Sudėti smulkintus brokolius.
  3. Kepti apie 5 minutes.
  4. Užpilti daržovių sultiniu, pagardinti druska, pipirais ir muskato riešutu.
  5. Virti apie 15 minučių, kol brokoliai suminkštės.
  6. Sriubą sutrinti blenderiu iki vientisos masės.
  7. Įmaišyti tarkuotą čederio sūrį ir grietinėlę (pagal skonį).
  8. Patiekti su skrebučiais.

Patarimai Gaminant Sriubas

  • Naudokite šviežius ingredientus. Kuo šviežesni ingredientai, tuo skanesnė bus sriuba.
  • Nebijokite eksperimentuoti. Išbandykite skirtingus prieskonių ir žolelių derinius, kad atrastumėte savo mėgstamiausią skonį.
  • Sriubą galima užšaldyti. Jei pagaminote per daug sriubos, galite ją užšaldyti ir vėliau atšildyti.
  • Sriubą galima sutirštinti. Jei norite, kad sriuba būtų tirštesnė, galite įdėti šaukštą krakmolo, sumaišyto su šaltu vandeniu.
  • Sriubą galima patiekti su įvairiais priedais. Sriubą galima patiekti su grietine, jogurtu, skrebučiais, žalumynais, sūriu ir t.t.
  • Geras sultinys yra geros sriubos pagrindas. Nebūkite tingūs ir pasigaminkite namų sultinį.
  • Skirtingos daržovės ir ingredientai verda skirtingą laiką. Atsižvelkite į tai, kad viskas išvirtų vienu metu.
  • Daugelį sriubų galima sutrinti blenderiu, kad gautųsi kreminė tekstūra.
  • Prieskoniai ir žolelės yra labai svarbūs sriubos skoniui. Nebijokite jų naudoti.

Sriuba - Puikus Būdas Sunaudoti Likusius Produktus

Sriuba yra puikus būdas sunaudoti likusius produktus šaldytuve. Jei turite likučių daržovių, mėsos ar kruopų, galite juos panaudoti sriubai. Tai ne tik taupus, bet ir ekologiškas būdas gaminti maistą.

Sriuba - Sveikas ir Subalansuotas Patiekalas

Sriuba gali būti labai sveikas ir subalansuotas patiekalas, jei ją gaminate iš šviežių ingredientų ir vengiate pridėtinio riebalų ir druskos. Sriuba yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Be to, sriuba yra lengvai virškinama, todėl tinka žmonėms su jautriu skrandžiu.

Kaip Išvirti Skanią Sriubą: Pagrindinės Taisyklės

Dabar atsiranda įprotis, užuot valgius sriubą, gerti mineralinį vandenį. Sriuba - kaprizingas, daug darbo reikalaujantis patiekalas. Kaip išvirti ne putrą, o skanią maistingą sriubą? Pakalbėkime apie pagrindines jos virimo taisykles ir šio patiekalo naudą mūsų sveikatai.

  • 1 taisyklė - indai Puodas, kuriame verdate sriubą neturėtų būti nei labai didelis, nei labai mažas. Idealus variantas: 8-10 porcijų - 5 litrų puodas. Jokiu būdu nenaudokite sriubai virti metalinių indų - juose išvirta ji praras skonines savybes. Geriausiai sriubai virti tinka moliniai arba emaliuoti indai.
  • 2 taisyklė - „lėtas“ virimas Jeigu norite gardžiuotis išties skania sriuba, ją reikia virti ant pačios silpniausios ugnies. Ilgai, bet skonis bus puikus.
  • 3 taisyklė - skysčio kiekis Jau į verdančią sriubą nederėtų vis pilti vandens. Sriuba turi išvirti tokiame kiekyje vandens ar sultinio, kiek įpylėte iš pat pradžių. Apskaičiuoti, kiek reikia vandens, nesunku: 1,5-2 stiklinės - vienai porcijai skystos sriubos ir stiklinė skysčio - tirštai sriubai. Jei sriubą virsite ant silpnos ugnies, skysčio nugaruos ne tiek ir daug.
  • 4 taisyklė - ingredientų kiekis ir supjaustymas Kuo sriuboje daugiau komponentų, tuo ji skanesnis. Virtuvės meistrai laikosi tokios taisyklės: jeigu sriuboje ingredientų nedaug, juos reikia pjaustyti smulkiai, jeigu daug - galima ir stambiau. Dėti į sriubą produktus reikia pagal tai, kiek laiko jie verda. Todėl jeigu verdate sriubą pagal naują receptą, produktus dėkite taip, kaip jame ir nurodyta.
  • 5 taisyklė - sūdyti baigiant virti Sriuba sūdoma baigiant virti, tuomet, kai pagrindiniai ingredientai jau išvirė ir gali vienoda sugerti druską. Jeigu sriubą pasūdysite iš pradžių, visa druska liks sultinyje, jis bus sūrus, o daržovės gerai neišvirs. Taip pat reikėtų žinoti, kad sūrumas atsiranda po tam tikro laiko. Jeigu ragausite tik ką pasūdytos sriubos, ji gali pasirodyti šiek tiek prėska, tačiau 15-20 minučių pastovėjusioje sriuboje, druskos bus pakankamai.
  • 6 taisyklė - gardinti prieskoniais pačioje pabaigoje Gardinti sriubą prieskoniais reikia tuomet, kai iki virimo pabaigos būna likusios 3-5 min. Priešingu atveju, prieskonių suteikiamas aromatas ir skonis išgaruoja. Beje, jeigu į sriubą dedate lauro lapų, nepamirškite jų išgriebti po 10 minučių, kai sriuba išvirs. Palikti joje, lauro lapai suteikia sultiniui kartumo.
  • 7 taisyklė - sriuba turi „pagalvoti“ Kai sriuba išvirė, neskubėkite jos iš karto pilti į lėkštes. Palikite sriubą 10-20 min. „pagalvoti“ - per tą laiką druska ir prieskoniai tolygiai pasiskirstys po mėsą ir daržoves, sultinys taps sodresnis.
  • 8 taisyklė - pašildyta sriuba nebe tokia skani Deja, sriuba praranda skonines savybes, jei yra laikoma šaldytuve ir pakartotinai šildoma. Todėl geriausia ją virti vienam kartui. Tačiau reta šeimininkė dabar turi tiek laiko, kad kasdien virtų sriubą. jei sriubos verdate kelioms dienoms, laikykite ją emaliuotame arba moliniame inde, sandariai uždarytą. Šildykite ant vidutinio stiprumo ugnies.

Patarimai kaip išvirti skanią sriubą pagal Nijolę Vasiliauskienę

Sriuba nebus menkavertis produktas, jei bus išvirta laikantis technologinio proceso, - pabrėžia Nijolė Vasiliauskienė, vadovaujanti Kauno kolegijos Viešojo maitinimo katedrai.

  • Pirmiausia vanduo, naudojamas sultiniui virti, turi būti kokybiškas, be pašalinio kvapo ir skonio. Verdant vanduo nuverda, bet negalima papildomai kliūstelėti jo dar, nes pablogėja sultinio skonis. Geriau vandens iš karto užkaiskime daugiau. Paprastai sultinio pagrindas - kaulai, mėsa ar žuvis. Nesvarbu, kad kaulai - pigus produktas, tačiau iš jų išeina puikus nuoviras. Gaila, tačiau šiandien, kai visi skuba, dažniausiai sriuboms virti naudojamas sultinio kubelis.
  • Naudokime daržoves ir jų šaknis - tai suteikia stiprų skonį. Tradiciškai dedami svogūnai, porai, česnakai, morkos, salierų stiebai. Kai kas renkasi salierų ir petražolių šaknis. Pomidorai, paprikos, pankoliai, pastarnokai ir grybai irgi keliauja į puodą, ypač jei verdame vegetarišką nuovirą. Nereikia daržovių smulkinti į mikroskopines dalis. Jei visi produktai į vandenį dedami prieš tai termiškai neapdoroti, išeina šviesus sultinys. Norite, kad būtų tamsesnės spalvos? Labiau išreikšto skonio ir aromato? Tada pakepinkite sausai orkaitėje, ant keptuvės ar grotelių. Galima pakepinti kaulus arba daržoves. Tada jas reikia supjaustyti stambiau, nei kad tai darytume virdami šviesų sultinį.
  • Jei sūdome sriubą, tiesa kažkur per vidurį. Druska turi vieną savybę - ji tarsi padeda ištraukti iš produktų aromatines medžiagas. Sriubą rekomenduočiau sūdyti likus 10-15 min. iki jos virimo pabaigos. Jei pasūdysime per anksti, sriuba gali išeiti per sūri, druskos skonis bus ryškesnis skystoje sriubos dalyje.
  • Daržovių formas diktuoja kiti produktai, su kuriais verdame sriubą. Produktai į verdantį sultinį dedami atsižvelgiant į suvirimo laiką ir aplinkos reakciją. Rūgščioje aplinkoje daržovės nesuminkštėja. Netinkamai paruoštos, supjaustytos ir į verdamą sriubą netinkamu laiku sudėtos daržovės gali sugadinti skonį ir konsistenciją. Ne visi produktai dera tarpusavyje. Pavyzdžiui, į špinatų, rūgštynių sriubas netinka dėti pomidorų.
  • Visos kruopos, išskyrus manus ir grikius, yra plaunamos, kai kurios perpilamos verdančiu vandeniu. Perlinės ir ankštinės kruopos, prieš verdant sriubą, pamirkomos, tik lęšių mirkyti nereikia. Jei norite tinkamos spalvos ar konsistencijos, kai kurias kruopas išsivirkite atskirai.
  • Šviežioms aromatinėms žolelėms visada teikiama pirmenybė. Prieš dedant augalus į sultinį, patartina juos surišti į ryšulėlį, o prieskonius sudėti į medžiaginį maišelį. Verdant sriubą prieskoniai dedami likus penkioms minutėms iki virimo pabaigos. Išvirus sriubą dar 10-15 min. nereikia skubėti atidengti dangčio.
  • Sakoma, kiek žmonių, tiek skonių. Sriubos gali būti gardinamos ne tik grietine, bet ir grietinėle, pomidorų padažu, sviestu, žalumynais. Tai papildo patiekalą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir eteriniais aliejais. Ką įdėsite į sriubą, tą ir turėsite. Įdėsite daugiau grietinės, bus daugiau riebalų.
  • Lietuvių virtuvėje populiarėja pertrintos sriubos.
  • Restoranuose labai populiarios skaidrios sriubos, kurių pagrindas - stiprus sultinys, verdamas iš paukštienos, jautienos ar žvėrienos. Šis sultinys turtingas ekstraktinių medžiagų, kurios skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina apetitą.
  • Sriuba gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas, jei kviečiame jos mėgėjus. Tik būtina subalansuoti porcijas. Jei valgoma tik sriuba, įpilkite jos apie 300-450 g. Jei skanausime daugiau patiekalų, užteks 200-250 g. Jei norite palikti įspūdį, rekomenduojama karštus patiekalus, taip pat ir sriubą, patiekti pašildytose lėkštėse.

Kauno kolegijos tyrėjų apklausa apie sriubą

Šį spalį Kauno kolegijos tyrėjai surengė apklausą apie sriubą, kurioje dalyvavo 296 įvairaus amžiaus Kauno gyventojai ar jo svečiai.

  • Beveik 88 proc. tyrime dalyvavusių gyventojų yra įsitikinę, kad sriubą valgyti labai sveika.
  • Maždaug 7 proc. sriubos užsrebia todėl, kad to primygtinai prašo artimieji.
  • Tik 3 proc. respondentų prieštarauja ir mano, kad sriuba - menkos vertės patiekalas.
Sriubos Valgymo Dažnumas Procentas
Vieną du kartus per savaitę 38%
Keturis penkis kartus per savaitę ar net dažniau 38%
Sriubos nevalgančiųjų 6%
  • Mažiausiai keturis kartus per savaitę sriubą valgo net 65 proc.
  • Nesvarbu, ar vasara, ar žiema, tačiau 60 proc. Apklaustieji vienareikšmiškai pirmenybę teikia namuose virtai sriubai - tai patvirtino 92 proc. apklausoje dalyvavusių valgytojų. Iš 8 proc.
  • Ruošdami valgį namuose, dažniausiai verdame daržovių, kruopų sriubas (beveik 38 proc.), dažnai jas gaminame pertrintas (16 proc.).
  • Iš populiariausių sriubų, kurias įprasta valgyti Lietuvoje, apklaustieji pirmenybę teikia verdamoms iš burokėlių. Barščius kaip mėgstamiausią sriubą įvardijo 20 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų.
  • Labai apylygiai lietuviai vertina grybų, raugintų kopūstų, agurkinę sriubą ar vištienos sultinį (5-8 proc.).
  • Visai nedidelė dalis gyventojų mėgstamiausia sriuba įvardytų žuvienę (3 proc.).

Kaip Greitai Išvirti Burokėlius?

  • Temperatūros pokyčiai: dėkite burokėlį į vandenį, užvirkite ir palikite virti pusvalandį. Po to nupilkite vandenį, o burokėlį padėkite po šalto vandens srove. Palaikykite burokėlį vandenyje 10-15 minučių.
  • Itin aukšta virimo temperatūra: Užvirkite vandenį ir įdėkite burokėlį. Virkite maždaug 40 minučių, palaikydami aukštą virimo temperatūrą. Tuo pačiu stebėkite, kad neišgaruotų vanduo - vis papildykite jo. Baigus virti dėkite burokėlį į šaltą vandenį - dėl to jis lengviau nusilups.
  • Kepimas orkaitėje: nuplautas ir neluptas daržoves sudėkite juos į kepimo maišelį arba suvyniokite į foliją. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir dėkite kepti burokėlius. Nedideli jauni burokėliai bus tinkami valgyti po pusvalandžio, stambesni - po 40-50 minučių.
  • Kepimas mikrobangų krosnelėje: Prireiks vos 20 minučių, ir daržovės bus tinkamos vartoti. Nuplautas, bet nenuvalytas daržoves sudėkite į specialų indą, tinkantį mikrobangų krosnelėms arba į plastiko maišelį, tačiau jo neužriškite. Įjunkite krosnelę vidutine galia ir kepkite burokėlius 7-10 minučių. Patikrinkite, kokio jie minkštumo ir dar kartą įjunkite krosnelę 5-10 minučių.

Kaip Teisingai Virti Daržovių Sriubą?

  • Daržovių sriubą visada pradėkite virti nuo daržovių troškinimo ant mažos ugnies - tai išryškins jų skonį.
  • Jeigu norite, kad sriuba būtų tirštesnė, įdėkite trintų bulvių.
  • Tirštas sriubas paskaninkite skrebučiais (supjaustykite duonos riekeles gabalėliais ir skrudinkite karštame aliejuje).
  • Jeigu norite pagerinti sriubos skonį ir kvapą, įmeskite į ją smulkintų baziliko, krapų, petražolių žolelių.
  • Mėsos sultinys bus skaidrus, jei iš pradžių virsite ant smarkios ugnies. Sultiniui užvirus, nugraibykite putas ir toliau virkite ant mažos ugnies.
  • Virdami niekada nepilkite ir nenupilkite skysčio, nes tuomet pablogės sriubos skonis. Todėl apie vandens ir sriubai naudojamų produktų santykį reikėtų gerai pagalvoti dar prieš verdant.
  • Sriuba sūdoma tik pabaigoje.
  • Kai iki virimo pabaigos lieka apie 5 minutes, formuokite sriubos skonį ir aromatą, pridėdami prieskonių, žolelių pagal savo skonį.
  • Kai sriuba jau paruošta, neskubėkite atidengti dangčio dar 10-15 minučių. Per šį laiką visi prieskoniai giliau įsiskverbia į mėsą, grybus ar daržoves ir susiformuoja aromatas.

Kaip Teisingai Laikyti Sriubą?

  • Verdant sriubą įberkite druskosji ilgiau išsilaikys.
  • Taip pat rekomenduojama venkite puodų storu dugnu ir puodų, kuriuose buvo kaitinamas pienas.
  • Norėdami prailginti sriubos galiojimo laiką, nepalikite jos ant viryklės.
  • Laikykite sriubą puode, kuriame ji buvo išvirta, nepilkite jos į kitą, net jei jis jums atrodo švarus.
  • Nekaitinkite visos keptuvės, jei reikia tik vienos ar dviejų porcijų, supilkite į mažesnius dubenėlius.
  • Jei patiekalas laikomas šaldytuve ir nėra jokių gedimo požymių (nemalonaus rūgštaus kvapo, putų, sultinio drumstumo ir t. t.), galite pratęsti jo galiojimo laiką, jei dar kartą jį pavirsite 5-10 minučių. Šis variantas taip pat tinka, jei sriuba tik pradėjo rūgti, bet dar nėra visiškai sugedusi.
  • Šaldytuve laikykite „pirmus daiktus” nerekomenduojama laikyti ilgiau nei dvi dienas. Jei produktas virinamas du kartus (kaip pasterizuotas) - teoriškai jį galima naudoti iki 7 dienų. O jei ruošiant buvo naudojami konservantai - ne ilgiau kaip 5 dienas.