Kokosų aliejus yra plačiai naudojamas kulinarijoje ir kosmetikoje. Tačiau, ar tikrai žinome apie jo naudą ir galimą žalą? Panagrinėkime šį produktą išsamiau.
Kokosų aliejaus sudėtis ir poveikis cholesterolio koncentracijai
Kokoso aliejų sudaro iki 86 proc. sočiųjų riebalų rūgščių, 6 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių ir 1,4 proc. polinesočiųjų riebalų rūgščių. Priklausomai nuo anglies atomų grandinės ilgio riebalų rūgštyje, sočiosios riebalų rūgštys turi skirtingą poveikį kraujo cholesterolio koncentracijai.
Kokoso aliejus sudarytas iš:
- 48 proc. lauro rūgšties
- 17 proc. miristino rūgšties
- 8 proc. palmitino rūgšties
- 2 proc. stearino rūgšties
Kokoso aliejuje vyraujanti lauro rūgštis turi teigiamą poveikį didelio tankio lipoproteinų (DTL) arba „gerojo“ cholesterolio koncentracijai. Tad nors bendrojo cholesterolio rodiklis padidėja, tačiau santykis pagerėja. Miristino ir palmitino rūgštys neturi tokio teigiamo poveikio.
Yra įrodymų, kad riebalai, turintys daug lauro rūgšties (kaip kokoso aliejus) daro geresnį poveikį kraujo cholesterolio koncentracijai - didina „gerojo“ (DTL) cholesterolio koncentraciją, mažėja trigliceridų kiekis, taip pat kokoso aliejus siejamas su mažesne insulino koncentracija kraujyje.
Visgi, kokoso aliejaus, turtingo sočiosiomis lauro rūgštimis, teigiamas poveikis dar nėra pilnai aiškus. Negalima ignoruoti fakto, kad tose pasaulio šalyse, kur kokosai ir kokoso aliejus yra naudojamas, lėtinių uždegiminių ligų susirgimo dažnumas yra žemas.
Tačiau teisingiausia būtų teigti, kad kokoso aliejaus naudingas yra tuomet, kai šio vaisiaus produktai naudojami su kitais, neapdorotais, neperdirbtais, turinčiais daug skaidulų maisto produktais.
Kokoso aliejaus nauda ir savybės
Sočiosios riebalų rūgštys, sudarančios kokosą, ypatingai lauro rūgštys, turi antibakterinių savybių. Pirmojo spaudimo kokosų aliejuje gausu fitochemikalų, ypatingai fenolio rūgšties, kuri turi stiprų antioksidacinį poveikį, t.y. aktyviai kovoja su laisvaisiais radikalais.
Kita svarbi kokosų aliejaus savybė yra jo stabilumas - jį sudarančios sočiosios riebalų rūgštys, nėra lengvai oksiduojamos ar kitaip pažeidžiamos. Taip pat, šis vaisius laikomas aukštos koncentracijos augalinės kilmės produktu, kuriame gausu maistinių skaidulų, vitamino E.
Kaip atpažinti kokybišką kokosų aliejų?
Vartodami kokosų aliejų, būkite tikri, kad vartojate ekologišką, pirmojo, šalto spaudimo, nerafinuotą, nedezodoruotą ir nebalintą kokosų aliejų. Rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus kainos skiriasi smarkiai.
Kaip atpažinti šalto spaudimo kokosų aliejų? Visų pirma reikėtų skaityti etiketę, kurioje būna nurodyta ar aliejus šalto spaudimo, ar rafinuotas. Kaip ir kiekvienas rafinuotas aliejus, jis neturi augalui būdingo kvapo.
Kadangi kokosų aliejus stabilus, jam (skirtingai nei pvz., linų ar saulėgrąžų aliejui) nėra reikalinga tamsi stiklinė ar metalinė tara.
Kokosų aliejus kulinarijoje
Kokosas yra įprastas daugelio pasaulio virtuvių, ypač atogrąžų regionų, ingredientas. Jis suteikia ypatingo skonio ir tekstūros įvairiems patiekalams - nuo pikantiško kario iki saldžių desertų. Kokosų aliejus tinka daug kur: juo patogu ištepti skardą kepant bulves, ant jo kepti blynus, dėti į troškinį, desertą.
Kepimui patariama vartoti tik specialų, maisto gamybai tinkantį kokoso aliejų. Rafinuoto kokoso aliejaus degimo temperatūra yra 232°C, kai tuo tarpu nerafinuoto - 177°C.
Kokoso aliejaus naudojimas gaminant maistą:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Dideliame dubenyje sumaišykite supjaustytas daržoves su ištirpintu kokosų aliejumi, kad jos tolygiai pasidengtų.
- Išdėliokite daržoves ant kepimo skardos vienu sluoksniu.
- Pabarstykite druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais.
Galima ir rekomenduojama naudoti kokosų aliejų ruošiant specialias progines vaišes, tačiau nebūkite priklausomi nuo šio aliejaus.
Kokosų aliejus kosmetikoje
Nerafinuotas šviežių kokosų aliejus yra laikomas universalia ir ekonomiška kosmetikos priemone; ir vienu geriausiu natūraliu ingredientu veido ir kūno kremams, losjonams po skutimosi bei skutimosi kremams, nes padeda išlaikyti drėgmę odoje, kartu ir drėkina, ir minkština odą.
Kokosų aliejus puikiai maitina ir drėkina odą bei plaukus. Tinka praktiškai visiems odos tipams. Vasarą ant kūno tepamas kokosų aliejus vėsina, saugo nuo saulės spindulių. Kokosų aliejus tinka tepti plaukų galiukams ir kaip plaukų kaukė.
Kada reikėtų vengti kokosų aliejaus?
Visgi, toks didelis produkto populiarumas padarė meškos paslaugą, nes žmonės ėmė jį naudoti viskam. Deja, kaip ir kiekviena priemonė, kokosų aliejus taip pat turi išimčių. Štai keletas atvejų, kada reikėtų vengti kokosų aliejaus:
- Jeigu norite atsikratyti antsvorio. Viename šaukšte kokosų aliejaus yra apie 117 kalorijų.
- Vietoje dantų pastos. Kokosų aliejus neatstos dantų pastos.
- Jei turite atvirų žaizdų. Patekęs į žaizdą kokosų aliejus gali sukelti sudirginimą, paraudimą ar niežtėjimą.
- Nenaudokite kaip priemonės nuo saulės. Kokosų aliejus neturėtų būti naudojamas vietoje apsauginio kremo nuo saulės.
- Aliejaus nenaudokite duše. Aliejus nusėda ant dušo ar vonios sienelių ir sudaro slidų paviršių.
- Nenaudokite gamindami aukštoje temperatūroje. Ypač grynas kokosų aliejus yra netinkamas gaminti aukštoje temperatūroje, kadangi jis ima garuoti gerokai žemesnėje temperatūroje nei rafinuotas.
- Nevartokite jo žiemą. Kokosų aliejus yra organizmą atvėsinti padedantis produktas, todėl jis yra ypač tinkamas vasarą.
Alternatyva hidrintiems riebalams
Kokosų aliejus yra alternatyva ne tik sviestui, bet ir hidrintiems riebalams. Kokosų aliejus šiuo atveju yra alternatyva sviestui. Skonis gali būti vieniems labiau priimtinas sviesto, kitiems kokosų aliejaus, tačiau nei vienas, nei kitas nėra žalingas žmogui.
Kokosų aliejus - produktas su savomis taisyklėmis
Kokosų aliejus unikalus savo savybėmis. Skirtingai nei mums labiau įprasti saulėgrąžų, linų ar alyvuogių aliejai, jis nebijo temperatūros pokyčių. Žemiau 25 ° C jis būna kietos konsistencijos, o temperatūrai pakilus aukščiau tampa skystas. Kietas kokosų aliejus yra visiškai baltas, ištirpęs - balzganas, primena pienuotą vandenį. Tai labai stabilus aliejus, kuris ilgai išlaiko savo savybes, gali būti kaitinamas be jokios rizikos, kad atsiras nuodingosios transriebiosios rūgštys.
Apibendrinimas
Kokosų aliejus yra maistingas produktas, turintis tiek naudos, tiek ir galimos žalos. Svarbu pasirinkti kokybišką produktą ir vartoti jį saikingai, atsižvelgiant į individualias organizmo savybes ir poreikius.