Moliūgų saldainiai arba cukatos - dar mūsų močiučių pamėgtas skanėstas. Ir nors dabar parduotuvių lentynos pilnos skaniausių saldumynų, niekas neprilygs pačių pasigamintiems iš savo užaugintų moliūgų. Moliūgų saldainiai - dar vienas būdas, kaip sunaudoti moliūgų minkštimą, ypač jei šiomis dienomis skaptuojate oranžinius gražuolius. Lauksite ilgiau nei įprasto patiekalo, bet moliūgų saldainiai išties to verti. Šaltais žiemos vakarais, su imbierine arbata bus nuostabu atsidaryti lininį maišelį ir pasigardžiuoti moliūgo saldainiais… o juos pasigaminti nepaprastai paprasta 🙂 !
Ingredientai
- 2 kilogramai moliūgų
- 1 kilogramas cukraus
- 1 valgomasis šaukštas citrinos rūgšties
- Šiek tiek vanilės
- Šiek tiek apelsinų (žievelė)
- Šiek tiek citrinų (žievelė)
Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės.
Paruošimo Būdas
Pirmas būdas
- Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį.
- Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite.
- Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10-12 valandų.
- Tada virkite moliūgų gabaliukus ant silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neištiš.
- Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite. Galite džiovinti ir elektrinėje džiovyklėje. Džiovinant elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą.
Antras būdas
- Moliūgas perpjaunamas pusiau ir, išėmus sėklas bei nulupus žievę, supjaustomas vidutinio dydžio gabalais (sudžiūvę labai sumažėja).
- Jie užberiami cukrumi ir palaikomi per naktį.
- Atsiradus sultims, moliūgai išgriebiami, sirupas su prieskoniais užvirinamas ir karštas užpilamas ant moliūgų.
- Palaikius 10-12 val., verdama kaip uogienė ant mažos ugnies, kol moliūgai paskaidrėja, bet neištyžta.
- Moliūgai išgriebiami, nuvarvinami ir džiovinami orkaitėje ar ant karšto radiatoriaus.
- Pusė saldainių pabarstoma cukraus pudra, kiti paliekami nebarstyti.
Trečias būdas
- Nuvalytus moliūgus supjaustykite stambesniais kubeliais, užpilkite cukrumi ir palaikykite 10-12 val.
- Nupilkite susidariusį sirupą, užvirinkite, supilkite citrinos sultis, tarkuotą imbierą ir pavirkite apie 5 min.
- Užpilkite moliūgų gabalėlius ir palikite 10-12 val.
- Užvirkite ir ant silpnos ugnies pavirkite apie 5-7 min., kad neištežtų.
- Supilkite į kiaurasamtį, po kuriuo padėtas dubuo sirupui surinkti. Jį galėsite panaudoti gėrimui gaminti.
- Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi, ant jų suberkite moliūgo gabalėlius. Orkaitę įkaitinkite iki 60 laipsnių, dėkite skardas su moliūgais, dureles šiek tiek praverkite, kad išgaruotų drėgmė.
- Džiovinkite keletą valandų. Apibarstykite cukraus pudra, sudėkite į sandarius indus.
Džiovinimas
Moliūgą supjaustyti plonomis, 2-3 mm riekutėmis. Visus paruoštus “saldainius” išdėti ant džiovinimo grotelių ar orkaitės skardos ir džiovinti 50C 5-6 valandas, kol taps traškūs. Orkaitėje džiovinant, stebėkite, kad nebūtų per didelis karštis ir nesudegtų. Moliūgų saldainiai spalvos nepakeičia.
Paskaninimas
- Suberti į didelį dubenį ir užlašinti kelis lašus stevijos su pasirinktu skoniu. Aš ant visos džiovyklės saldainiukų lašinau 1 pipetę stevijos su karamele. Galima rinktis karamelės, šokolado ar braškių skonį. Stevia nesijaučia.
- Pusę riekelių pabarstyti cinamonu, ant delnų ištepti šaukštelį medaus ir apvolioti moliūgo griežinėlius.