Greitiems ir lengviems pietums puikiai tinkantys cukinijos ir maltos mėsos kotletai - puikus pasirinkimas! Šis receptas leis jums pasigaminti sultingus ir purius kotletukus, kurie tiks visai šeimai.
Ingredientai
- Malta mėsa: ~300-400 gr (kiaulienos)
- Cukinijos: 1 vnt. (vidutinio dydžio)
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Manų kruopos: 1-2 valg. š.
- Druska: 0,5 arb. š.
- Miltai: 3-4 valg. š. (galima naudoti džiūvėsėlius)
- Pipirai: pagal skonį
- Mėgstami prieskoniai: pagal skonį
- Aliejus: kepimui
Arba:
- 500 g kiaulienos
- 200 g cukinijos
- 1 kiaušinis
- 30 g svogūnų laiškų
- 10 g petražolių
- 5 šaukštai avižinių dribsnių
- 7 šaukštai grietinėlės
- didelės česnako skiltelės
- 80 g svogūno
- šaukštelio kmynų
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Arba:
- 1 kg maltos kiaulienos
- 1 kiaušinis
- 1 didesnis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 4 riekės baltos sumuštinių duonos
- druskos
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- kmynų
- rūkytos saldžiosios paprikos miltelių
- 100 g grietinėlės arba pieno
- miltų (apvoliojimui)
- aliejaus (kepimui)
Paruošimo Eiga
- Pirmiausia burokine tarkele sutarkuojame cukiniją, pabarstome druska ir kelioms minutėms paliekame pastovėti, kad išsiskirtų sultys. Nusunkiame.
- Cukiniją sutarkuoti burokine tarka. Jeigu žievė kietesnė, ją nulupti. Šiek tiek nuspausti išsiskyrusį skystį.
- Į dubenį dedame maltą mėsą, nusunktą cukiniją, kapotą svogūną, įmušame kiaušinį, pabarstome mėgiamais prieskoniais ir išmaišome.
- Į dubenį prie cukinijos sudėti maltą mėsą, mušti kiaušinius ir suberti manų kruopas.
- Berti druskos, pipirų ir kitų pasirinktų prieskonių (pagal skonį) ir viską gerai išmaišyti.
- Drėgnomis rankomis formuojame maltinukus, voliojame miltuose ir kepame keptuvėje su įkaitusiu aliejumi kol gražiai apskrunda.
- Iš pasiruoštos masės formuojame norimo dydžio kotletukus, kuriuose kepame įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus.
Viskas, patiekalas pagamintas!!! Skanaus!
Kiaulienos maltinukai daržovių ir grietinėlės padaže
Padažui reikės:
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 2 salierų stiebai
- 2 skiltelės česnako
- 0,5 l grietinėlės
- 0,5 l sultinio
- 1 valg. šaukšt. miltų
- alyvuogių aliejus (kepimui)
- druskos
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- mėgstamų prieskonių
Gaminimas:
- Nuo sumuštinių duonos nupjauname pluteles ir duoną užpilame grietinėle arba pienu. Suminkštėjusią duoną sutriname šakute.
- Į dubenį dedame maltą kiaulieną, išmirkusią duoną, mušame kiaušinį, sutarkuojame svogūną, susmulkiname česnaką, beriame druskos, pipirų, kmynų, rūkytos paprikos miltelių. Viską gerai išmaišome ir kelis kartus pamėtome į dubenį.
- Maltinukus sudedame į padažą ir dedame į orkaitę. Troškiname iki 170 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Į puodą pilame alyvuogių aliejaus ir jame apkepiname smulkintas daržoves. Kai daržovės apkepa dedame šaukštą miltų ir gerai išmaišome. Supilame sultinį, grietinėlę, beriame druskos, pipirų, prieskonių ir viską gerai išmaišome.
- Kaitiname kol padažas pradeda tirštėti.
Man patinka, kai gaminant pietus nereikia daug puodų, keptuvių. Kiaulienos ir cukinijų kotletukai kepti orkaitėje su daržovėmis - viskas viename! Taip gaminant, daržovės sultingos, puikiai iškepę, o svarbiausia, kad kotletukai labai sultingi ir purūs.
Kepimo indą kiškite į orkaitę, įkaitusią iki 220 C kaitros.
