pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Troškinta jautiena pagal Beatą: receptai ir patarimai

Troškiniai - tai puikus rudens patiekalas, o ypač šildantis ir jaukus jautienos troškinys. Tai - tikras dievų maistas! Žinot, yra tokia receptų kategorija - ne tik pilveliui, bet ir širdelei. Tai čia vienas iš jų; kuo tuštesnis lieka dubenėlis, tuo pilnesnė širdis.

Nenorintiems ilgai darbuotis virtuvėje B. Nicholson sako, kad iš anksto pasiruošus kai kuriuos ingredientus, skanų patiekalą bus galima pagaminti itin greitai. „Taip ištroškinta mėsa bus bazė, su kuria galima daryti visokius kitokius patiekalus - kesadilijas, įdaryti blynelius, dėti į sriubą, pasidaryti greitą troškinį. Aš pati paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuri paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos galima pasigaminti du patiekalus. Pavyzdžiui, grybų troškinį su jautiena“, - sako B. Nicholson.

Pagrindinės guliašo gaminimo taisyklės

Trys pagrindinės guliašo gaminimo taisyklės:

  • Pirmiausia, kelis kartus reikia gerai apskrudinti mėsą, tai troškiniui suteiks gilų skonį.
  • Taip pat svarbu nors truputį pakepinti ir suminkštinti svogūnus.
  • O trečias dalykas, be kurio aš neįsivaizduoju guliašo, yra toks komplektas: kmynai, nemažiau svarbi čia yra ir saldi džiovinta paprika (kaip gi be jos, juk patiekalas iš Paprikų krašto Vengrijos). Tiesa, aš naudoju ispanišką saldžiąją papriką, bet tai visai negadina reikalo. Nebūtina, kad paprika būtų iš Vengrijos specialiu siutinių paštu atsiųsta) ir pomidorų pasta (reikia nevengti jos pačirškinti keptuvėje kartu su svogūnais, kad truputį iš ryškios pomidorinės spalvos pakeistų į plytų).

O toliau - svarbūs veikėjai, be kurių neprasideda dauguma sriubų ir troškinių: svogūnas, salieras ir morka. Saliero galite ir atsisakyti, morka atsakinga už saldumą, jos galima dėti ir daugiau.

Štai ir viskas. Tiesa, galima troškinti su trupučiu vyno, bet ir jautienos ar daržovių sultinys, ar net vanduo puikiai atlieka savo darbą. Taigi, keli maži žingsniai pasiruošti, o paskui jau viską pastatote ant labai silpnos ugnies (arba į orkaitę įdedate visą puodą, tik puodas turi būti be plastmasinių rankenų) ir einate skaityti savaitgalio spaudos.

Lėtai keptas jautienos kumpis

Reikės:

  • 2 kg jautienos kumpio su kaulu
  • druskos, pipirų
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 šaukštelio maltos kalendros
  • 1 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 1 česnako galvos
  • kelių lauro lapų
  • čiobrelio šakelės
  • 1 stiklinės vandens
  • 1 šaukšto balzaminio acto
  • 1 šaukšto Vusterio padažo
  • 1 šaukšto sojos padažo

Greitas jautienos troškinys su grybais

Reikės:

  • 2 svogūnų
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 250 g rudųjų pievagrybių
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelio pomidorų padažo
  • 1 šaukštelio garstyčių
  • 1 šaukšto miltų
  • 400 ml sultinio
  • 800 g - 1 kg troškintos jautienos (kumpio)
  • 1 kupino šaukšto grietinės
  • kelių šakelių krapų

Marokietiškas jautienos ir baklažanų troškinys

Marokietiškas jautienos ir baklažanų troškinys - išraiškingo skonio, maistingas, šiek tiek aštrokas ir tikrai vertas jūsų dėmesio. Raudoną mėsą gaminu retai. Galbūt, nes sudėtingiau sugalvoti kaip įdomiai ir skaniai ją paruošti, o taip pat pati gamyba reikalauja daugiau pastangų. Paukštiena yra dažniausiai vartojama mėsa mūsų namuose, tačiau kartą per savaitę galėtų būti pakeičiama jautiena.

Kodėl? Pagrindinė priežastis - ši mėsa yra puikus vitamino B12, hemo formos geležies ir cinko šaltinis. Šių elementų jautienoje yra daugiau nei paukštienoje. Vitaminas B 12 būtinas palaikyti normalią smegenų ir nervinės sistemos būklę, svarbus eritrocitų gamyboje bei metabolinėse reakcijose, kadangi yra įtrauktas į riebalų rūgščių sintezę ir energijos produkciją.

Hemo formos geležis žymiai geriau pasisavinama nei augalinės kilmės (ne hemo formos) ir būtina gaminant hemoglobiną, kuris aprūpina deguonimi mūsų kūno ląsteles. Cinkas svarbus užtikrinant stiprią imuninę sistemą, audinių augimą, reparaciją bei yra svarbus daugelyje kitų procesų, kadangi įeina į daugiau nei 300 fermentų sudėtį.

Grįžtant prie recepto, gaminimas šiek tiek užtruks, nes jautiena troškinsis apie 2 val, bet tikrai verta palaukti!

Ingredientai (4-6 porcijoms):

  • ~400 g jautienos kumpio arba nugarinės
  • Prieskoniai mėsai: 1 a.š. druskos, 1 a.š. pipirų, 1 a.š. kumino, 1 a.š. rūkytos saldžiosios paprikos
  • 1 baklažano
  • Baklažano kepimui: 2-3 v.š. alyvuogių aliejaus, 1 a.š. druskos
  • Skardinės baltųjų pupelių pomidorų padaže
  • 10 saulėje džiovintų pomidorų
  • 3 česnako skiltelių
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • Kubelio ekologiško daržovių sultinio
  • 2 v.š. miltų
  • 1-2 a.š. harissos arba adžikos (pagal skonį)
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 a.š. rūkytos saldžiosios paprikos
  • 2 a.š. kumino
  • 1 v.š. medaus
  • Aliejaus kepimui
  • 400 ml vandens
  • Patiekimui: ryžių

Gaminimas:

  1. Kaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Kol orkaitė kaista, nuskutame baklažaną ir supjaustome kubeliais. Pagardiname alyvuogių aliejumi, druska ir po to pašauname į orkaitę 25 min.
  3. Česnaką smulkiai sutarkuojame su tarka, svogūną ir saulėje džiovintus pomidorus pasmulkiname, bet tarpusavyje nesumaišome. Jautieną supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir pagardiname prieskoniais skirtais mėsai.
  4. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame česnaką ir kepame apie 1 min. Po to sudedame svogūną ir pakepame apie 3 min. Iškepus - atidedame.
  5. Į keptuvę pilame 2 v.š. aliejaus, sudedame jautieną ir kepame apie 3 min. Po to į keptuvę beriame 2 v.š. miltų ir gerai sumaišome su jautiena. Dar pakepame apie 1-2 min.
  6. Pasiruošiame sultinį iš 400 ml vandens ir 1 kubelio. Sultinį supilame į puodą. Į tą patį puodą supilame skardinę pupelių su visu padažu, sudedame iškeptą jautieną, baklažanus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, česnaką, svogūną. Viską labai gerai išmaišome, pagardiname adžika, druska, rūkyta saldžiąja raudonąja paprika, kuminu ir medumi. Vėl viską labai gerai išmaišome ir troškiname ant silpnos ugnies apie 2 val.
  7. Patiekiame su ryžiais. Skanaus!

Ilgai troškinta jautienos kulninė

Savaitgaliais, kai galiu praleisti savo virtuvėje daugiau laiko, labai mėgstu pasirinkti gaminti tokį maistą, kuriam reikia daugiau laiko ir meilės. Šį receptą pamačiau Beatos laidoje ir nusprendžiau, kad noriu kažko panašaus nuostabiems savaitgalio pietums. Rezultatas buvo nuostabus ir to vertas, tik galiu pasakyti, kad pats paruošimo laikas nėra ilgas ar sudėtingas, tik kepimo laikas yra ilgokas.

Ingredientai:

  • jautienos kulninė: 2 gabalų (maždaug 1 kilogramo)
  • druska: pagal skonį
  • juodieji pipirai: žiupsnelio
  • miltai: 2 valgomųjų šaukštų (jautienos apvoliojimui)
  • morkos: 3
  • svogūnai: 1
  • lapkotinio saliero stiebai: 4-6
  • pomidorų pasta: 1 valgomojo šaukšto
  • baltas vynas: 1 stiklinės
  • konservuoti pomidorai: 1 skardinės
  • aliejus: šlakelio
  • vanduo: 2 stiklinių
  • lauro lapai: kelių

Gaminimas:

  1. Iš pradžių jautieną pabarstykite druska ir pipirais. Apvoliokite miltuose.
  2. Tuomet keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite jautieną. Perkelkite ją į kepimo skardą.
  3. Tada daržoves nulupkite. Morkas susipjaustykite stambiais gabaliukais, svogūną žiedais, o lapkotinį salierą tiesiog griežinėliais. Keptuvėje pakepinkite daržoves ir sudėkite pomidorų pastą. Šiek tiek pakaitinkite. Supilkite konservuotus pomidorus, berkite druskos, pilkite vandens ir vyno. Pakaitinkite keletą minučių.
  4. Supilkite ant kulninės. Dėkite lauro lapų. Uždenkite troškinį dangčiu arba folija. Kepkite 140 laipsnių temperatūros orkaitėje 5 valandas arba 160 laipsnių 2-3 valandas.
  5. Patiekite su bulvių koše arba makaronais ir skanaukite!

Aleknų šeimos jautienos troškinys

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ olimpinių varžybų čempionas Virgilijus Alekna su žmona Kristina dalijasi idėja sportininkams ir ne tik - Aleknų jautienos troškinys raudonojo vyno padaže. Karamelizuoti svogūnai, lėtai troškinta jautiena, raudonasis vynas ir saldus čiobrelių aitrumas - pagrindiniai recepto ingredientai. Aleknos sako, jog troškinys ne tik maistingas, tačiau ir praktiškas.

„Tai patiekalas, turintis kelias variacijas. Likusi mėsa kitą dieną gali būti naudojama dubenėliui su ryžiais arba mėsainiui - tai yra medžiaga, iš kurios galima susilipdyti bent tris skirtingus patiekalus“, - LRT TELEVIZIJOS laidoje sako K. Aleknų troškiniui reikės:

Ingredientai:

  • 1 kg brandintos jautienos nugarinės
  • sviesto
  • 2-3 svogūnų
  • 3 tarkuotų česnakų
  • 1 morkos
  • 7 pievagrybių
  • 1 šaukšto pomidorų pastos
  • 200 ml raudonojo vyno
  • 300 ml jautienos sultinio
  • druskos
  • pipirų
  • 1 aitriosios paprikos
  • čiobrelių
  • 2 laurų lapelių

Pirma V. Alekna stambiais kubo formos gabalais supjausto brandintos jautienos nugarinę ir patepa keptuvę sviestu, kurioje vėliau bus troškinama jautiena.