Šis receptas skirtas tiems, kurie nori pasimėgauti skaniu naminiu pyragu, bet neturi orkaitės arba tiesiog nori greito ir paprasto varianto. Pyragas kepamas keptuvėje ant dujinės arba elektrinės viryklės, todėl puikiai tinka vasarojant sode arba keliaujant, kur nėra įprastų kepimo sąlygų.
Ingredientai:
- 2 dideli arba vidutiniai kiaušiniai
- 3 šaukštai cukraus (60 g)
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus (5 g)
- Žiupsnelis druskos
- 3 šaukštai bet kokio riebumo grietinės arba tiršto jogurto
- 2 šaukštai aliejaus
- 1 puodelis (V-250 ml, 160 g) miltų
- 1 pakelis (10 g) kepimo miltelių
- 3 vidutiniai obuoliai (400 g)
- Gabalėlis sviesto (keptuvei ištepti)
Gaminimo Eiga:
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską.
- Tada įpilkite grietinę arba jogurtą, aliejų.
- Per sietelį persijokite miltus ir kepimo miltelius į dubenį su kitais ingredientais.
- Įdarui smulkiai supjaustykite obuolius.
- Keptuvę (d-26 cm) ištepkite gabalėliu sviesto.
- Supilkite tešlą į keptuvę, sumaišykite ją su smulkintais obuoliais.
- Uždenkite keptuvę dangčiu.
- Nustatykite žemiausią šilumą ant dujinės arba elektrinės viryklės.
- Po 30-40 minučių pyrago paviršius taps matinis, o viršuje atsiras burbuliukai.
Pyragas vidutiniškai saldus, sultingas ir tiesiog tirpstantis burnoje. Pyragas skanus ir šiltas, ir šaltas. Kitą dieną jis nesustingsta.
Patarimai ir Variacijos:
- Įprastus baltus miltus galite pakeisti viso grūdo arba bet kokiais begliuteniais miltais.
- Jei naudojate begliutenius miltus, gali prireikti šiek tiek daugiau drėgmės, todėl esant reikalui į tešlą įpilkite nedidelį kiekį vandens.
- Galima sukurti net veganišką variantą, kai vietoj grietinės naudojate 250 g šilkinio tofu ar kito minkšto tofu ir įpilate apie šaukštą citrinos sulčių. Sviestą pakeiskite augaliniais riebalais arba aliejumi tokiu pat kiekiu, koks nurodytas recepte.
Alternatyvus receptas: Trupiniuotasis pyragas su uogiene
Šis pyragas - puikiausias įrodymas, kad genialumas slypi paprastume. Produktus jam surinkti yra labai nesudėtinga. Jokių įmantrių gėrybių nereikia. Nei laiko, nei kantrybės „trupiniuotis“ taip pat labai daug nereikalaujantis. Tešlą paruoši per pusvalandį, kepi - standartiškai - tiek pat, kiek ir kitus pyragus. O gaminys burnoje tirpsta.
Ingredientai:
- 400 g sviesto
- 2 stiklinės cukraus
- 4 kiaušiniai
- Pakelis kepimo miltelių
- Pakelis vanilinio cukraus
- ~ 600 g miltų
- Obuolių, braškių, serbentų, gervuogių ar bet kokios kitos uogienės
Gaminimo Eiga:
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir išplakite plakikliu.
- Į dubenį supilkite sviestą, išlydytą ant dujinės viryklės metaliniame puodelyje ar kitame indelyje su šlakeliu vandens. Darsyk gerai išmaišykite.
- Po to suberkite kepimo miltelius. Tiesa, vietoje miltelių galite berti sodos, bet ją patartina sumaišyti ir „nušarminti“ su pora šaukštų grietinės.
- Vėliau „seka“ vanilinis cukrus, pamažu suberkite ir miltus. Tešla turėtų būti minkšta. Atsidėkite tešlos viršutiniam sluoksniui.
- Ant paruoštos tešlos tepkite uogienę. Taip pat galite užtepti ir išmaišytos 300 gramų varškės be gumuliukų.
- Ant uogienės užtarkuokite arba sutrupinkite atidėtą tešlos masę.
- Skardą su paruošta tešla į iki 180°C temperatūros įkaitintą orkaitę pašaukite 40 minučių.
- Norėdami iškepti dvigubai mažesnį pyragą, visų ingredientų dėkite perpus mažiau.
Vanilinė tarta su riešutais
Šis receptas skirtas mėgstantiems vanilės ir riešutų derinį. Tarta yra puikus desertas bet kokiai progai.
Ingredientai:
Tešlai:
- 150 g kvietinių miltų
- 50 g cukranendrių cukraus
- 50 g šalto sviesto
- 2 kiaušinių tryniai
- 2 v.š. vandens
Vaniliniam kremui:
- 250 g kreminio sūrio „Philadelphia“
- 1 kiaušinis
- 50 g cukraus
- 100 ml grietinėlės (30 proc. riebumo)
- 1 a.š. Dr. Oetker Madagaskaro Burbono vanilės pasta su vanilės grūdeliais
Papuošimui:
- 100 g graikinių riešutų (arba karijų)
- 1 v.š. cukraus
Paruošimas:
- Dubenyje persijotus miltus sumaišykite su ruduoju cukrumi, kubeliais supjaustytu sviestu, tryniais ir vandeniu. Išminkykite tešlą iki vientisos masės.
- Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto darbastalio, užvyniokite ją ant kočėlo ir atsargiai perkelkite į apvalią kepimo formą (26 cm skersmens). Apkarpykite tešlos kraštus, šakute subadykite pagrindą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros.
Kepimas:
- Šaltą tešlą pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol ji įgaus auksinį atspalvį. Iškepusią tešlą išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
- Elektrinė orkaitė: 190 °C
- Dujinė orkaitė: 190 °C
- Kepimo laikas: apie 25 min.
Vanilinis kremas:
- Visas kremo paruošimui reikalingas sudedamąsias dalis suplakite plaktuvu. Gautą masę užtepkite ant iškepusio tartos pagrindo.
Papuošimas:
- Sausoje keptuvėje apkepinkite riešutus ir cukrų.
