Lietuviškas ir lenkiškas šaknis turintis tradicinis desertas - obuolių sūris - yra dažnas produktas rudeniniams obuolių derliui įprasminti. Šis desertas žavi saldžių skoniu, „sūriška“ forma, sodriai tamsia spalva ir tvirta struktūra. Mūsų senoliams obuolių sūrio gaminimas buvo vienas iš šių vaisių konservavimo būdų, kuris buvo vartojamas ne tik gomuriui patenkinti, bet ir Kalėdinėms dovanoms įteikti.
Iš tikrųjų, obolių sūrį galima apibūdinti kaip saldų, griežinėliais pjaustomą, suspaustų vaisių „bloką“, gaminamą iš ilgai virtų arba orkaitėje keptų obuolių, kurie virsta į irisą primenančią masę. Tad siūlome pasigaminti obuolių sūrį pagal receptus su nedidelėmis variacijomis, kurie perduodami iš kartos į kartą, bet niekada nenuvilia.
Obuolių sūrio receptas
Nors pagal klasikinį receptą sūris gaminamas iš antaninių obuolių, skanesnis sūris, kai naudojami įvairūs obuoliai.
Ingredientai:
- Obuoliai
- Cukrus
- Citrinų sultys
- Prieskoniai (cinamonas, gvazdikėliai - pagal skonį)
- Riešutai (nebūtinai)
- Svarainiai (nebūtinai)
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite obuolius, nulupkite ir išimkite sėklas. Supjaustykite obuolius į mažus gabalėlius.
- Įdėkite obuolių gabalėlius į didelį puodą ir užpilkite cukrumi, citrinų sultimis, palikite pastovėti 24 val.
- Susidariusį sirupą nupilkite, o perkoštus obuolius virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol masė pradės tirštėti ir atsiskirs nuo puodo dugno (apie 1-2 valandos). Jei norite, galite pridėti cinamono ir gvazdikėlių miltelių.
- Tada palaukite, kol išvirusi marmeladinė masė visiškai atvės ir naudodamiesi sudrėkintu sūrmaišiu (tradicinis būdas) arba paprasčiausia kepimo popieriumi išklota forma, sudėkite į juos obuolių tyrę.
- Jei naudojate maišą, jį užriškite ir prislėkite medine lentele. Tuo tarpu obuolių tyrę kepimo formoje tolygiai paskleiskite ir palikite sustingti.
- Palaukite bent vieną dieną, kol sūris sukietės. O tada kelioms valandoms jį padžiovinkite šiltoje orkaitėje arba natūraliai apie mėnesį laiko.
Alternatyvus būdas:
Šį kartą nuluptus, išvalytus ir gabalėliais pjaustytus ir cukrumi apibarstytus obuolius bandykite kepti 200 °C karštumo orkaitėje apie 60 min. Iškeptus obuolius dar reikės pabaigti tirštinti verdant ant silpnos ugnies šią tyrę puode vis pamaišant. Besibaigiant virimui sudėkite riešutus, prieskonius. Toliau pravėsusią masę formuokite sūrmaišyje ar kepimo formoje.
Patarimai ir gudrybės
- Papildomo rūgštumo suteikiantys svarainiai yra puiki skonio atsvara ir papildoma obuolių sūrio tekstūros žaliava.
- Moterys pastebi, kad skanesnis sūris, kai naudojami įvairūs obuoliai.
Teresės obuolių sūrio receptas
Teresė dalijasi obuolių sūrio receptu, kuris patinka ir Staišiūnų vaikams, anūkams, draugams. Recepto kasmet teiraujasi kaimynės, socialinių tinklų draugai.
Ingredientai:
- Kibirui pjaustytų obuolių (nulupti ir supjaustyti skiltelėmis)
- Kiek mažiau nei kilogramas cukraus
Gaminimo eiga:
- Obuolius užpilti cukrumi ir palikti maždaug 12 valandų.
- Tada išsiskiria sultis - jas nupilti į kitą puodą ir užvirinti. Verdančias sultis užpilti ant obuolių. Po kelių minučių sultis Teresė nupila, vėl užverda ir vėl supila ant obuolių. Šį veiksmą pakartoja maždaug 3 kartus.
- Palieka obuolius vėl maždaug 12 valandų (ar iki kitos dienos) pastovėti.
- Kitą dieną pakartoja tuos pačius veiksmus ir vėl palieka obuolius ramybėje.
- Trečią dieną sultis nupila ir užvirina. Šįkart sirupą paverda ilgiau - kol jo lieka maždaug trečdalis. Verda ant vidutinio stiprumo ugnies - kad virtų ir garuotų. Tai trunka apie pusvalandį.
- Kai sultys ima putoti, Teresė supila obuolius.
- Ir maišant verda apie 20 minučių.
- Tol, kol maišant nelieka skysčio, tik drebučiai. Pasak Teresės, labai svarbu pagauti šį momentą ir nepervirti - antraip obuoliai ims tižti ir nebelieka obuolių sluoksniavimo.
- Tada obuolius Teresė krečia į sūrmaišius, prieš tai juos sudrėkinusi - kad vėliau sūrius būtų lengviau išimti.
- Sūrmaišius Teresė užriša, kloja į skardą, ant viršaus uždeda kitą skardą ir nemenku svoriu paslegia. Pasak vilnietės, ji uždeda maždaug 30 kilogramų svorį.
- Paslėgtus sūrius palaikyti bent parą.
- Tada sūrius išimti iš sūrmaišio, dėti ant kepimo popieriumi padengtos lentelės ir džiovinti. Teresė sūrius džiovina saulėtoje vietoje vis pavartydama. Jei saulės nebūtų, moteris juos dėtų į džiovyklę.
Šį šiltą rudenį saulėje Teresės sūriai išdžiūvo per porą savaičių. Tada moteris juos vakuumuoja. „Taip supakuoti sūriai gali išsilaikyti ir kelis metus“, - dalijasi. Vakuumuoti skirtas priemones moteris pirko viename prekybos centre.
„Obuolių sūris - puiki kalėdinė dovana. Ir anūkai labai mėgsta valgyti. Sūris gelbsti ir netikėtam svečiui užsukus“, - Teresė visada džiaugiasi, kad kaskart rudenį negaili laiko, jėgų ir prisigamina obuolių sūrių. Jį skanu valgyti užsigeriant kava, arbata arba tiesiog vieną pakramtyti.