Cezario salotos yra vienas populiariausių salotų patiekalų visame pasaulyje. Jų esmę sudaro padažas. Svarbiausia - tobulas padažas! Šiandiena Cezario salotos, ko gero, vienos populiariausių salotų pasaulyje.
Cezario Salotų Istorija
Subtilaus skonio Cezario salotos taip pavadintos tikrai ne garsaus Romos imperatoriaus Gajaus Julijaus Cezario garbei. Manoma, kad šias salotas 1924 metais atsitiktinai sukūrė italas Cezaris Cardini, kuriam priklausė viešbutis-restoranas Meksikoje.
Kodėl Cezario Salotos Tokios Populiarios?
Aš puikiai suprantu, kodėl šios salotos yra tokios populiarios. Cezario salotos yra paprastumas ir elegancija. Pagamintos vos iš kelių produktų - romaninių salotų, krutonų, parmezano ir padažo jos užnugaryje palieka visas kitas salotas.
Cezario Salotų Padažas: Klasikinis Receptas
Klasikinį Cezario salotų receptą rasite ČIA: Jos išsiskiria traškiais romėniškais salotų lapais, sultinga vištiena, gardžiu padažu ir, žinoma, aukštos kokybės alyvuogių aliejumi. Gerų cezario salotų pagrindą sudaro ne kas kitas, kaip padažas. Jis čia visa esmė ir žvaigždė.
Ingredientai:
- 4 ančiuvių aliejuje
- 1 skiltelės česnako
- 2 kiaušinių trynių
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- ½ šaukštelio garstyčių
- 120 ml rapsų aliejaus
- Kelių šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
- Druskos, juodųjų pipirų
Gaminimo Eiga:
- Smulkiai sukapokite ančiuvius ir česnaką, įmaišykite likusius ingredientus, išskyrus aliejų.
- Nuolatos plakdami po truputį pilkite aliejų, plakite, kol padažas taps vientisas ir tvirtos konsistencijos.
Taigi, gaminant Cezario salotų padažą, patarčiau tiksliai laikytis recepto nurodymų, eksperimentams su papildomais ingredientais čia - ne vieta. Arba tai jau nebebus Cezario salotų padažas.
Patarimai:
- Didžiausią klaidą pradedantieji šefai daro iškart supylę visą aliejų į susmulkintus ingredientus ir tik tada nutarę masę plakti. Blogai - padažas išeis susisluoksniavęs, riebalai plaukios paviršiuje, ingredientai - apačioje, atrodys neskaniai ir bus neskanu. Aliejų reikia pilti plona srovele po truputį ir plakti.
- Jei sumanysite vietoje neutralaus skonio aliejaus pilti tik alyvuogių, turėkite omenyje, kad jis gali turėti intensyvų skonį, kurį ne visi mėgsta, ir tai turės įtakos galutiniam padažo skoniui. Galite daryti taip: pilti 30 proc. alyvuogių aliejaus ir 70 proc. neutralaus skonio aliejaus.
Greitas ir Lengvas Cezario Padažas (Neklasikinis)
Taip, ne klasikinis, bet paminėsit mano žodį, šitas taps mėgstamiausiu!
Reikės:
- Majonezo
- Vorčesterio padažo
- Garstyčių
- Ančiuvių
- Česnako
- Juodųjų pipirų
- Citrinos
Gaminame:
Dedame maždaug 100ml majonezo, šaukštas garstyčių, šaukštas vorčesterio padažo, keli ančiuviai, įspaudžiame pusės citrinos sulčių, pora nedidelių skiltelių česnako, juodųjų pipirų ir keli gausūs šaukštai tarkuoto parmezano! Ir viską gerai sublenderiuojame! O die vai!
Cezario Salotos Su Vištiena: Receptas
Ingredientai:
- Romaninės salotos (galima naudoti Iceberg)
- Vištienos krūtinėlė
- Pomidorai (skaniau vyšniniai)
- Tarkuotas Parmezano sūris
Padažui:
- 1 arbatinis šaukštelis Vusterio padažo (dar vadinamo Vordčesterio padažu)
- 1 kiaušinis
- 2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių
- 1 skiltelė česnako
- 1 šaukštelis Dijon garstyčių
- 30-40 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimo Eiga:
- Salotas nuplauname, nusausiname ir dedame į šaldytuvą, kol pakepinsime vištieną, pasigaminsime skrebučius ir padažą.
- Kiaušinį paneriame į verdantį vandenį ir verdame 1,5-2 minutę (ne ilgiau). Po to apliejame šaltu vandeniu ir palaukiame kol atauš. Česnaką išspaudžiame.
- Į dubenėlį dedame Vusterio padažą, citrinos sultis, garstyčias, česnaką, nuluptą labai minkštai virtą kiaušinį, pagardiname druską bei pipirais.
Tobulas Cezario Padažas Su Majonezu
Ingredientai:
- 4 nedidelių gūžių romaninių salotų arba 1,5 didelės
- Parmezano drožlių patiekimui
Padažui:
- 250 ml. "Hellmann's original" majonezo
- 1 nedidelės smulkiai supjaustytos česnako skiltelės
- 4 ančiuvių filė (iš stiklainio, ne iš skardinės)
- 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių (Dijon)
- 1 arbatinio šaukštelio Vorčesterio padažo (Worcester)
- 50 g. parmezano
Gaminimo Eiga:
- Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į aukštą indelį ir rankiniu blenderiu (arba stacionariu) išplakite iki vientisos masės.
- Iš pradžių druskos dėkite labai nedaug, nes ir ančiuviai, ir parmesanas turi sūrumo. Paragaukite paruoštą padažą ar nereikia papildomai druskos, pipirų.
- Jeigu norisi daugiau rūgštelės, įpilkite papildomai citrinos sulčių, o jeigu padažas atrodo per tirštas Jūsų skoniui, įpilkite papildomą šaukštą pieno. Turėkite omeny, kad padažo skonis turi būti ryškus ir intensyvus.
- Padažą perpilkite į sandarų indelį ir įdėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad susibalansuotų ir geriau atsiskleistų visi skoniai.
Skrebučiai Cezario Salotoms
Gaminimo Eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 190'C.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite nedideliais gabalėliais suplėšytas duonos riekeles, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite apie 5-7 minutes, kol bus švelniai auksinės spalvos.
- Praėjus laikui, skardą išimkite iš orkaitės, skrebučius tolygiai apibarstykite parmezanu ir kepkite dar 5-6 minutes, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
- Iškeptus krutonus sudėkite į lėkštę.
Salotų Paruošimas
- Romaninių salotų lapus kruopščiai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite (tam aš naudoju kelis švarius virtuvinius rankšluosčius).
- Salotų lapus suplėšykite ir sudėkite į didelę lėkštę, kurioje tieksite. Ant viršaus supilkite didesnę dalį padažo (ne visą) ir gerai išmaišykite, kad juo pasidengtų kiekvienas lapelis (aš tą darau rankomis, nes taip greičiau).
- Jeigu reikia supilkite likusią dalį padažo, jeigu ne - pasilikite kitam kartui ir laikykite šaldytuve sandariame indelyje. Paragaukite salotų ar netrūksta druskos, pipirų.
Patarimai, kaip nešvaistyti maisto:
Labai daug produktų galima šaldyti - duoną, vaisius, daržoves, žoleles. Kitus produktus galima virti, konservuoti, fermentuoti ir dar visko daug galima taip pratęsiant produktų gyvenimą, google tikrai padės rasti išeitį kiekvienam produktui. Galiausiai, galima transformuoti produktus iš jų sukuriant naujus. Pavyzdžiui iš užsistovėjusios ir jau nelabai minkštos duonos iškepti krutonus, kurie ne tik sandariame indelyje laikysis kelias savaite, bet ir taps nuostabaus patiekalo pagrindu.
Tik tiek, o skonis - kaskart puikus! Jei norite, kad salotos būtų sotesnės, iškepkite porą vištienos kepsnių, supjaustykite juos plonomis riekelėmis ir dar šiltas jas dėkite ant salotų. Patiekite iš karto, kol romaninės salotos nesumirko nuo padažo, kol duonos skrebučiai yra traškūs, o vištiena - šilta.