pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karališkas Kalėdų pyragas: receptai ir derinimas su kava

Besisukiojant virtuvėje prieš Kalėdas, daugelis spėlioja, kaip suspėti laiku paruošti ne tik užkandžius ir pagrindinius patiekalus, bet ir patiekti desertus po šventinių pietų.

Retas susimąsto, jog prie skirtingo pyrago, reikėtų derinti ir kavos rūšį - tinkamai parinkta neužgoš, o atskleis kepinio skonines savybes.

„Šventinių pietų ar vakarienės metu įprasta prie skirtingų patiekalų parinkti atitinkamus gėrimus, sukuriančius skonių darną. Daugelis pirmiausia pagalvoja apie vyno ir maisto derinius, o kavą renkasi nebent kartu su desertais ir ilgai nesvarsto, kokios rūšies.

Anot jo, prie saldesnių desertų galima rinktis kartesnę juodą kavą. Taip nei gardumyno saldumas, nei kavos kartumas vienas kito neužgoš.

Toks derinys tiks ir mažiau mėgstantiems saldžius skanėstus.

Derėtų nepamiršti, jog skirtingose kavos rūšyse gali atsiskleisti vis kitokių vaisių savybės ir aromatai. Vienose - stipresnės citrinos ar greipfruto natos, kitose - abrikosų, vyšnių ar kriaušių.

Tokie gėrimai dera su desertais, kuriuose mažiau rūgštumo.

Kavos ekspertas rekomenduoja 3 pyragų receptus, kurie puikiai tiks šventinei popietei ir pataria, iš kokių kavos pupelių pagaminti gėrimai padės sukurti harmoningą skonių derinį:

„Karališkame obuolių pyrage“ obuolių rūgštelę padės atskleisti vienos geriausių pasaulyje - rūšinės arabikos pupelės „Maragogype“, kuriose jaučiamas aitrus pipirų poskonis.

Prie pyrago su džiovintais vaisiais galite rinktis kavos gėrimus iš rūšinių arabikos pupelių „Sigri“. Jose esantis džiovintų vaisių ir imbierinių sausainių aromatas sustiprins būtent šio pyrago skonį.

Karališkas obuolių pyragas

Ingredientai:

  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • Kiaušinių baltymai
  • Cukrus
  • Miltai
  • Druska
  • Sviestas
  • Vanilė
  • Kiaušinių tryniai
  • Obuoliai

Gaminimo eiga:

  1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus.
  2. Kiaušinių baltymus plakite tol, kol suputos. Tuomet suberkite pusę cukraus ir plakite iki standumo.
  3. Kitame inde sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius.
  4. Sviestą išsukite su cukrumi, vanile, supilkite trynius, suberkite miltų mišinį ir minkykite, kol pasidarys trupininė masė.
  5. Kepimo popierių įtieskite į pyrago indą (20 x 20 cm).
  6. Nulupkite ir supjaustykite obuolius.
  7. Į kepimo formą sukrėskite 2/3 tešlos, tolygiai paskirstykite supjaustytus obuolius ir ant viršaus užpilkite išplaktus baltymus.
  8. Likusę tešlos dalį sutrupinkite ir sudėkite ant baltymų.
  9. Kepkite apie valandą iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Pyragas su džiovintais vaisiais

Ingredientai:

  • Kiaušiniai
  • Cukrus
  • Miltai
  • Krakmolas
  • Džiovinti vaisiai (slyvas smulkiai supjaustykite)
  • Riešutai
  • Prieskoniai

Gaminimo eiga:

  1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus.
  2. Baltymus išplakite iki standžių putų.
  3. Trynius išsukite su cukrumi, suberkite miltus ir krakmolą. Gerai išmaišykite.
  4. Suberkite džiovintus vaisius (slyvas smulkiai supjaustykite), riešutus ir prieskonius. Išmaišykite.
  5. Sudėkite baltymus ir išmaišykite.

Magiškas kalėdinis aguonų pyragas

Pagal šį receptą iškeptas pyragas gaunasi drėgnas ir svaiginantis tikrąja to žodžio prasme.

Tokią kepinio sėkmę lemia ilgas kepimas žemoje temperatūroje.

Šio pyrago kepimas - toks magiškas, kaip Kalėdos.

Visa paslaptis: kepimu pasimėgauti reikia vienumos ir laiko - valandos niekur neskubėjimo.

Užsidekite keletą žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi.

Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės.

Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles - ar jaučiate, koks pakeliantis nuotaiką kvapas pasklido po virtuvę.

Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais, ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius.

Ingredientai:

  • Aguonos
  • Citrinos (žievelė ir sultys)
  • Kiaušiniai
  • Sviestas
  • Cukrus
  • Rikota
  • Mandarinai
  • Druska
  • Kepimo milteliai
  • Miltai

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia nuplikykite aguonas karštu vandeniu, leiskite, kad šiek tiek pabrinktų.
  2. Nuo nuplautų citrinų nutarkuokite žievelę, tada išspauskite iš jų sultis.
  3. Suplakite kiaušinius.
  4. Sviestą su cukrumi išsukite iki purios masės. Tai padarysite greičiau, jei sviestą ištirpinsite. Po to supilkite kiaušinius, rikotą.
  5. Ištrinkite mandarinus iki vientisos masės ir įmaišykite kartu su citrinų žievelėmis bei jų sultimis, aguonomis, druska, kepimo milteliais, miltais ir aguonomis.
  6. Kepimo indą išklokite popieriumi, patepkite sviestu, supilkite tešlą ir įdėkite kepti apie 30 minučių į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę.

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Ingredientai:

  • Cukatos
  • Datulės
  • Ananasai
  • Spanguolės
  • Razinos
  • Abrikosai
  • Migdolai
  • Brendis
  • Sviestas
  • Rudasis cukrus
  • Baltasis cukrus
  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Druska
  • Prieskoniai

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai. Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
  3. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite sviestą ir suberkite rudą bei baltą cukrų. Plakite kol cukrus ištirps, o sviestas taps labai purus. Atskirame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius. Šį mišinį dalimis berkite ir plakite, kol visi ingredientai susimaišys.
  4. Pačioje pabaigoje sudėkite išbrinkusius vaisius kartu supildami visą alkoholį, kuriame jie brinko. Švelniai išmaišykite. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas.
  5. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti.
  6. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite į maišelį. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio.

Kalėdinis aguonų tortas su grietinėlės užpilu

Originaliame recepte, kuris po Lietuvą pasklido iš Nijolės Marcinkevičienės knygos „Metai už stalo“, buvo ir džiūvėsėlių, ir daugiau kiaušinių. Šį pyragą papildžiau maltais migdolais, kad rezultatas būtų tikrai šventinis ir kvepiantis riešutais.

Ingredientai:

  • Aguonos - 200 ml
  • Kiaušiniai
  • Cukrus
  • Malti migdolai
  • Cinamonas
  • Grietinėlė 35 proc.
  • Sviestas
  • Migdolų riekelės

Gaminimo eiga:

  1. Aguonas užpilamos verdančiu pasaldintu vandeniu arba pasaldintu pienu, kad pasidarytų tąsi masė.
  2. Po 2val vandenį nupilu, o aguonas sutrinu blenderiu.
  3. Tada į sietelį įtiesiame porą patvarių popierinių virtuvinių rankšluosčių arba medvilninį rankšluostį ir nuo aguonų nupilame vandenį. Rankšluostis reikalingas, kad per sietelio skylutes neišbėgtų aguonos. Aguonas nukošiame kelis kartus, skystį nuo jų gerai nuvarviname.
  4. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir elektriniu plakikliu juos išplakame su cukrumi. Suberiame maltus migdolus, cinamoną ir vėl išmaišome. Baltymus išplakame iki baltų standokų, bet ne per kietų putų (kitaip bus sunku jas įmaišyti).
  5. Dėdami po keletą šaukštų baltymus įmaišome tešlą. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o sieneles lengvai ištepame sviestu. Sukrečiame tešlą. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
  6. Grietinėlės užpilą geriausia pradėti gaminti, kai tortui lieka kepti apie 20 minučių. Į puodą supilame grietinėlę, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir kaitiname nuolat maišydami. Pavirus daugmaž 15 minučių, skystis pradeda panašėti į sutirštintą pieną.
  7. Traukiame tortą iš orkaitės, bet iš formos neišimame. Lėtai supilame užpilą ir paliekame susigerti bei atvėsti. Jei tortą subadysite mediniu iešmeliu, užpilas susigers giliau.
  8. Kai tortas šiek tiek atvėsta, bet užpilas dar šiltas, viršų apibarstome migdolų riekelėmis. Dar šiltą pyragą išimu iš kepimo formos - peiliu apipjaunu palei pyrago kraštą, atsegu ir nuimu kepimo formą.
  9. Ant pyrago pilu kelis šaukštus kambario temperatūros saldinto kondensuoto pieno - mediniu pagaliuku paskirstau kondensuotą pieną po visą pyrago paviršių. Leidžiu pyragui kelias valandas pailsėti - tuomet jis būna skanesnis!

Keksas su trupiniais

Ingredientai:

  • Džiovinti vaisiai
  • Cukatos
  • Razinos
  • Migdolai
  • Romas
  • Cointreau (ar kitas apelsinų likeris)
  • Sviestas
  • Rudasis cukrus
  • Baltasis cukrus
  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Druska
  • Prieskoniai

Trupiniams:

  • Granola
  • Cukraus pudra
  • Miltai
  • Vanilinis cukrus
  • Druska
  • Sviestas

Gaminimo eiga:

  1. Į didelį dubenį suberkite džiovintus vaisius ir cukatus, razinas ir migdolus. Užpilkite romu ir Cointreau (ar kokiu kitokiu apelsininiu likeriu), ir uždengę palikite išbrinkti.
  2. Kekso kepimo formos (22-24cm skersmens su nusegamais kraštais) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, formos šonus patepkite sviestu.
  3. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite sviestą ir suberkite rudą bei baltą cukrų. Plakite kol cukrus ištirps, o sviestas taps labai purus. Atskirame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius. Šį mišinį dalimis berkite ir plakite, kol visi ingredientai susimaišys.
  4. Pačioje pabaigoje sudėkite išbrinkusius vaisius kartu supildami visą alkoholį, kuriame jie brinko. Švelniai išmaišykite. Kepkite keksą 60 minučių.
  5. Kol keksas kepa, pasigaminkite trupinių masę: suberkite visus ingredientus į dubenį ir pirštų galais sutrinkite, nesistengdami sumaišyti visko iki vientisumo, tegul lieka didesni ir mažesni trupiniai.
  6. Išimkite keksą iš orkaitės, visą viršų užbarstykite trupinių mase, ir kepkite dar 15-20 minučių, arba kol trupiniai bus pilnai iškepę. Prieš patiekdami keksą pabarstykite cukraus pudra.