pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kakavos Sviestas: Nauda ir Panaudojimas

Kakavos sviestas - tai natūralus produktas, išgaunamas iš kakavos pupelių (lot. Theobroma cacao). Kakavos sviestas - tai blyškios gelsvos spalvos gryniausi valgomi augalinės kilmės riebalai, gaunami iš kakavos pupelių.

Kakavos Sviesto Istorija

Kakavos sviesto istorija yra labai ilga ir tikrai įspūdinga. Kakavai buvo suteikiami įvairūs pavadinimai, iš kurių labiausiai paplitęs yra Theobroma, reiškiantis Dievų maistą. Žodis „šokoladas“ yra kilęs iš actekų žodžio Cacahuatl, reiškiančio „juodasis riešutas“, „kakavos vaisius“ arba „dievų maistas“.

Jau 1500-400 m. pr. Kr. kakavmedžio vaisiai buvo ne tik valgomi, bet ir perdirbami kitais tikslais. Vienas pirmųjų atradimų buvo tas, kad susmulkinus kakavos pupeles ir sumaišius jas su vandeniu, prieskoniais, čili ir žolelėmis, gaunamas energizuojantis, kartus gėrimas, dažnai skirto kunigams, karališkiesiems asmenims ir kitiems elitinių klasių nariams. Kakavos pupelės ilgainiui pradėtos naudoti ir kaip piniginis, ir kaip matavimo vienetas.

Actekų religiniai ritualai dažnai buvo susiję su kakavos pupelių aukojimu dievui Kecalkoatliui, kuris, kaip manoma, apdovanojo žmoniją kakavmedžiu, kuris anksčiau buvo skirtas tik dievams. Pupelės taip pat buvo aukojamos per religinius ritualus, taip pat per didikų laidotuves.

Laikui bėgant kakavos vaisiai išgarsėjo dėl gydomųjų savybių: buvo naudojami žarnyno infekcijoms ir viduriavimui gydyti, skydliaukės veiklai reguliuoti, sekrecijai mažinti ir kaip švelnus stimuliatorius. Nustatyta, kad jauni medžio lapai buvo naudingi žaizdoms dezinfekuoti, o pupelių žievelės buvo naudojamos gydant diabetą, taip pat nuo kepenų, šlapimo pūslės ir inkstų ligų. Kakavos pupelės ir lapai buvo vartojami nuo kosulio, astmos, pilvo dieglių, apetito praradimo, silpnumo, maliarija, kaulų lūžių, parazitų, plaučių uždegimo ir apsinuodijimo.

Remiantis istoriniais šaltiniais, 1502 m. Kolumbas ir jo įgula tapo pirmaisiais europiečiais, kurie susidūrė su kakavos pupelėmis. Pasakojama, kad Hondūro įlankoje ketvirtosios kelionės metu aborigenų kanojos dugne europiečiai pirmą kartą pamatė tai, kas ilgainiui bus žinoma kaip „rudasis auksas“. Indėnai naudojo pupeles kaip valiutą - tai buvo pinigai, kurie tiesiogine prasme augo ant medžių.

Nepaisant to, kad Kolumbas ir jo įgula pirmieji rado pupeles, kakavmedį į Europą pristatė ispanų konkistadoras Hernando Cortezas. Manoma, kad lankydamasis actekų bendruomenėje, jis gėrė šokoladinį gėrimą su jų imperatoriumi, o po to 1528 m. pristatė šį gėrimą ir jo virimo įrangą Ispanijos dvarui.

Manoma, jog pirmieji bandymai iš kakavos pupelių išgauti kakavos sviestą įvyko XVIII a. Kakavos sviestas greitai išpopuliarėjo Europoje ir buvo pradėtas naudoti konditerijos pramonėje.

Gamybos Procesas

Pirmiausia, kakavos pupelės fermentuojamos, tuomet džiovinamos. Išdžiovintos pupelės skrudinamos ir atskiriamos nuo lukštų. Kakavos masė spaudžiama, kad kakavos sviestas atsiskirtų nuo sausosios kakavos dalies.

Savybės ir Sudėtis

Kakavos sviesto konsistencija panaši į kokosų aliejaus (sviesto) - kambario temperatūroje jis yra kietas. Kakavos sviesto spalva dažniausiai balta arba švelniai gelsva. Natūralus kakavos sviestas yra pagamintas tik iš kakavos pupelių.

  • Sočiųjų ir nesiočiųjų riebalų rūgščių (taip pat ir omega-9 ir omega-6).
  • Fitosterolių. Šios medžiagos turi priešuždegiminių savybių.
  • Tokoferolių (vitamino E). Tai natūralūs antioksidantai, apsaugantys kakavos sviestą nuo oksidacijos ir užtikrinantys, kad jis išliks šviežias.
  • Polifenolių.
  • Mineralinių medžiagų.

Naudojimas

Kakavos sviestas yra itin plačiai naudojamas konditerijos pramonėje. Tai pagrindinis ingredientas gaminant šokoladą, sausainius, pyragus ir kitus desertus.

Kakavos sviestas yra vertingas ingredientas tiek dėl maistinių, tiek ir dėl kosmetinių savybių.

Maistinė vertė

Kakavos svieste yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra naudingos širdies sveikatai. Jis taip pat yra geras vitamino E ir mineralų, tokių kaip magnis ir cinkas, šaltinis. Svarbu žinoti, kad būtent kakavos sviestas yra atsakingas už tai, kad šokoladas tirpsta.

Kakava ir jos produktai yra gausus polifenolių šaltinis, manoma, kad vienas iš vertingiausių, matuojant santykinai. Polifenoliai veikia priešuždegimiškai, daro teigiamą poveikį širdžiai. Tiesa, daugiausia polifenolių rastume neapdorotose kakavos pupelėse, tokiose, kokias ragaudavo majai ir actekai, tačiau tokia kakava yra praktiškai nevalgoma, nes yra itin karti ir labai nemalonaus skonio. Gera žinia ta, kad mažai apdorotuose kakavos produktuose polifenolių taip pat lieka daug. Gausiausias polifenolių šaltinis - kakavos milteliai.

Nauda Odai ir Plaukams

Kosmetikoje kakavos sviestas vertinamas kaip priemonė, kuri giliai drėkina, maitina ir minkština odą. Bene labiausiai vertinama kakavos sviesto savybė, kad jis apsaugo nuo ryškaus randinio audinio susidarymo arba padeda užgydyti randus, strijas; suteikia odai sveiko elastingumo.

Kakavos sviestas yra naudingas mūsų odai ir plaukams. Jis gali būti vartojamas kaip kūno sviestas ar plaukų aliejus. Tai veiksmingas drėkiklis, kuris padeda išlaikyti odos drėgmę ir sumažinti jos sausumą. Šis sviestas mažina raukšles ir amžiaus dėmes, gerina strijų būklę. Kakavos sviestas didina odos elastingumą ir skatina ląstelių atsinaujinimą. Kakavos sviestas yra natūralus antioksidantas. Jis padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimo. Naudokite kakavos sviestą reguliariai, kad pajustumėte didžiausią naudą. Išsimaudę po dušu ar vonioje, švarią, sausą odą patepkite kakavos sviestu, kad pasiektumėte optimalų poveikį.

Patarimai naudojant kakavos sviestą odai:

  • Paruoškite odą.
  • Pašildykite.
  • Prireiks nedidelio kiekio.
  • Užtepę kakavos sviesto skirkite šiek tiek laiko jį įmasažuoti į odą.

Receptai su Kakavos Sviestu

Odos, lūpų ir plaukų priežiūrai

Kakavos sviestą odos, lūpų ir plaukų priežiūrai bei apsaugai galite naudoti labai paprastai: tiesiog ištirpdykite delne truputį kakavos sviesto ir įtrinkite juo odą.

Drėkinamasis balzamas

1 šaukštą kakavos sviesto, 1 šauštą bičių vaško ir 1 šaukštelį kokosų aliejaus maišydami ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Jeigu norite, galite įmaišyti lašelį vanilės ekstrakto.

Naktinis kremas

2 šaukštus kakavos sviesto sumaišykite su 1 šaukštu kokosų aliejaus ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Įmaišykite 1 šaukštelį migdolų arba jojobos aliejaus ir lašelį rožių eterinio aliejaus. Supilkite į indelį, atvėsinkite ir naudokite pagal poreikį, geriausia vakare.

Veido kaukė

Garų vonelėje pašildykite kakavos sviestą, tada jame suvilgykite keliskart sulenktos marlės skiautę, dėkite ją ant veido, o ant viršaus - dar ir frotinį rankšluostį.

Kūno kremas

200 g kakavos sviesto, 100 g kokosų sviesto ir 100 g taukmedžio sviesto sviesto maišydami ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Įlašinkite apie 10 lašų patinkančio eterinio aliejaus. Atvėsinkite šaldytuve, o masei pradėjus stingti ją perplakite plaktuvu, kad būtų purios konsistencijos.

Plaukų kaukė

1 šaukštą ištirpinto kakavos sviesto sumaišykite su 1 šaukštu alyvuogių arba ricinos aliejaus. Papildomai galima įmaišyti 1 kiaušinio trynį.

Plaukų serumas

Užpilkite stikline verdančio vandens 2 šaukštus rozmarinų, palikite valandai nusistovėti. Tada nukoškite ir įpilkite 3 šaukštus garų vonelėje ištirpinto kakavos sviesto. Gerai išmaišykite. Įtrinkite šiuo serumu plaukus 1,5 - 2 valandos iki plovimo, apsukite polietileno plėvele ir rankšluosčiu.

Kakavos Sviestas Nuo Kosulio

Kosulys atsiranda dėl įvairių priežasčių - dėl peršalimo, dėl oro sausumo, alergijų ar kvėpavimo takų sudirginimo. Ieškant švelnių, natūralių priemonių jam slopinti, verta atsigręžti į seniai žinomus produktus. Vienas iš jų - kakavos sviestas. Kakavos sviestas nuo kosulio gali būti naudingas kaip pagalbinė gydymosi priemonė.

Kakavos sviestas - tai natūralus riebalų ekstraktas, išgaunamas iš kakavos pupelių. Jame gausu antioksidantų, riebalų rūgščių ir vitaminų, kurie naudingi ne tik odai, bet ir gleivinių būklei. Kakavoje esanti veiklioji medžiaga teobrominas buvo tiriamas dėl jo poveikio kosuliui. 2004 m. paskelbtas straipsnis “Inhibition of cough by theobromine” (The FASEB Journal), parodė, kad teobrominas gali veiksmingai slopinti kosulį.

Kaip naudoti nuo kosulio:

  • Sergant plaučių uždegimu, gripu, bronchitu, patariama gerti šiltą pieną su kakavos sviestu (pusė šaukštelio sviesto pusei stiklinės pieno).
  • Jeigu susirgote bronchitu, delnuose ištirpdę truputį sviesto, pasimasažuokite krūtinę.
  • Sumaišykite smulkintą bičių pikį su tirpdytu kakavos sviestu santykiu 1:10. Atvėsinkite nuolat maišydami.
  • Čiulpimas - mažas gabalėlis gryno kakavos sviesto gali būti čiulpiamas kaip pastilė.

Gėrimas nuo kosulio

Atsiradus kosuliui siūlome išbandyti paprastą, tačiau veiksmingą gėrimo su kakavos sviestu receptą. Šis gėrimas padeda nuraminti sudirgusią gerklę, minkština gleives, šildo organizmą iš vidaus ir skatina ramų miegą.

Svarbu: Kakavos sviestas - tai papildoma, švelni priemonė nuo kosulio. Jis neturėtų būti laikomas pagrindiniu gydymo būdu, tačiau padės sumažinti gerklės dirginimą, palengvins atsikosėjimą ir pagerins bendrą savijautą. Galima alergija - kai kurie žmonės yra jautrūs kakavai ar jos sudedamosioms dalims.

Kakavos Sviestas ir RAW Kakavos Sviestas

Natūralių supermaisto produktų pasaulyje kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas žinomi kaip du prabangūs ingredientai, turintys skirtingus skonius ir didelę naudą sveikatai. Iš kakavos pupelių gaunami aksominiai gardumynai užsitarnavo ypatingą vietą virėjų, sveikatos entuziastų ir šokolado mylėtojų širdyse.

Kakavos sviestas ir neapdorotas (RAW) kakavos sviestas paprastai reiškia tą patį produktą, tai yra riebalus, išgautus iš kakavos pupelių. Kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas paprastai yra saugūs daugumai žmonių, kai vartojami nedideliais kiekiais. Tačiau dėl jų riebumo per didelis vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus.

Kakavos sviestas pasižymi švelnia ir kremine esencija, o RAW kakavos sviestas žavi intensyviu šokolado aromatu. Kakavos sviestas yra prabangi gamtos dovana, pasižyminti unikaliomis savybėmis ir skonio profiliais.

PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.