Makaronų apkepas su vištiena, rikota ir špinatais
Atsispausdinti
Porcijos: 6-8 Paruošimo laikas: 40 min. Gaminimo laikas: 40 min.300 g „La Molisana“ makaronų-straublių (Caserecce)
žiupsnio druskos
Apkepui:
1 indelio (250 g) rikotos sūrio
200 g mocarelos sūrio
100 g tarkuoto kietojo sūrio
1 stiklinės (250 ml) vandens, kuriame virė makaronai
100 g špinatų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
250-300 g virtos plėšytos vištienos*
Viršui:
100 g mocarelos sūrio
50 g kietojo sūrio
Makaronų apkepas su vištiena, rikota ir špinatais
Apie tai, kad sekmadieniai skirti blynams ir saldiems kepiniams, jau seniai sklando gandai. Bet ar žinot, kam dar skirti tingūs, lėti ir žvarbūs sekmadieniai? Paprasta – sotiems ir jaukiems, paprastai paruošiamiems ir sušildantiems pietų patiekalams. Tokiems, kaip šis makaronų apkepas.
Recepto galite laikytis žingsnis po žingsnio, o galite improvizuoti pagal tai, ką skanaus rasite šaldytuve; svarbiausia, turėkit makaronų ir daug sūrio!
Ar žinojote, kad makaronai, priklausomai nuo formos, yra skirstomi į labiau tinkamus salotoms, vegetariškiems arba mėsiškiems patiekalams, apkepams arba garnyrams, ir taip toliau? Štai šie – makaronai visai sunkiai įsimenamu Caserecce pavadinimu, o lietuviškai vadinami tiesiog… straubliais, šypt, – pasižymi išskirtine lenkta forma ir pakankamai giliais grioveliais. Jie puikiai dera su tirštais padažais, kurie tobulai susigeria į makaronus ir juos užpildo; todėl pasirinkę Caserecce šiam gardžiam apkepui, tikrai neapsiriksite.
Dideliame ir giliame kepimo inde sotiems savaitgalio pietums susluoksniavau: trijų rūšių sūrį (rikotą, mocarelą, kietąjį), sultingą plėšytą vištieną, kelias saujas špinatų, aromatingą naminį pomidorų padažą, makaronus ir dar daugiau sūrio. Tikiuosi, kad ir jums skamba jaukiai ir LA-BAI skaniai!
Į makaronų pažinimo kelią šįkart mane pakvietė „La Molisana“ – kietagrūdžių kviečių makaronai tiesiai iš Italijos. Kai laiką leidžiame namuose, svarbu prisiminti, kad kelionės vyksta ne tik lėktuvais ir autobusais. Dar jos vyksta ir skoniais, lėkštėmis, namus užpildančiais gardaus maisto kvapais ir gardžiausiais prisiminimais. Taip ir šįkart – prisiminimais Italijoje, o iš tiesų prie valgomojo stalo jaukiuose namuose.
Kuo jūs lepinatės šį sekmadienį? Gal ką nors iš makaronų?

Reikės:
800g virtų bulvių
500g vištienos filė
Aliejaus kepimui ir formai patepti
200g tarkuoto fermentinio sūrio
200g grūdėtos varškės
Turėjau daug su lupena virtų bulvių, todėl kilo mintis pagaminti bulvių apkepą 😉.
Reikia išvirti ~800g bulvių su lupena.
Išvirtas ir atvėsintas bulves nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis.
Daržovių ir mėsos įdarui:
Sutarkuoju 150g morkų.
Kubeliais supjaustau 120g svogūnų.
Nedideliais gabalėliais supjaustau 500g vištienos filė (tinka ir šlaunelių mėsa ar malta kiauliena, kalakutiena ir kt.).
Kubeliais supjaustau 400g cukinijos.
Į įkaitintą keptuvę pilu aliejaus.
Vis pamaišydama, kepinu ~25min ant didesnės ugnies, kol daržovės ir mėsa iškeps, o susidaręs skystis išgaruos.
Paruošiu sūrio varškės masę:
Į dubenį burokine tarka sutarkuoju 200g fermentinio sūrio.
Prie sūrio dedu 200g grūdėtos varškės.
Įmušu 2 kiaušinius.
Beriu saują smulkintų šviežių petražolių.
Viską sumaišau – paruošta 😉.
Apkepą kepsiu 26cm skersmens kepimo inde.
Kepimo indą patepu šlakeliu aliejaus.
Kepimo indo dugną iškloju virtų bulvių riekelėmis (sudėjau 1/3 visų bulvių).
Ant bulvių dedu pusę kepintų daržovių ir mėsos – tolygiai paskirstau.
Ant mėsos ir daržovių tolygiai išdėlioju mažiau nei pusę sūrio masės.
Sūrio masę užkloju bulvių sluoksniu – dedu pusę bulvių, o pusę pasilieku dar vienam sluoksniui.
Bulves paslepiu mėsa ir daržovėmis (sudedu visas).
Tuomet ant viršaus išdėlioju likusias bulves.
Tolygiai išdedu visą sūrio varškės masę.
Kepsiu apkepą įkaitintoje 200C orkaitėje ~30min, viršus apačia be vėjelio.
Oi… kaip gardžiai kvepia ir kaip gražiai apskrudo apkepo viršus.
Sūris taip meiliai apkabinęs visą bulvių apkepą, kad net gaila pjauti buvo 😊.
Bet, kai pilvas liepia valgyti, susilaikyti nepavyko…
Valgėme bulvių apkepą su pomidoro riekelėmis, nes salotų pasigaminti laiko nebuvo.
Buvo labai gardu.
KATEGORIJA:
- Apkepai
- Bulvių patiekalai
- Daržovių patiekalai
- maistomegeja
- Vištiena
Vištienos filė nauda
Nepaisant meilės eksperimentams, prie paprastų patikrintų receptų grįžtu vėl ir vėl. Ir nieko stebėtino. Viską suprasite patys, kai bent kartą išbandysite tokį subtilų bulvių apkepą su vištiena ir grietinėle.