Netikras zuikis - puikus patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Jį galima valgyti karštą ar šaltą, kaip užkandį ar sumuštinį. Štai keletas receptų ir patarimų, kaip pasigaminti šį skanų patiekalą iš kalakutienos.
Netikras Kalakutienos Zuikis Su Slyvomis
Šis receptas ypatingas dėl džiovintų slyvų, kurios suteikia zuikiui nepakartojamo skonio. Jis idealiai tinka Velykų stalui, bet ir ne tik jam.
Ingredientai:
- Pusė kg maltos vištienos/kalakutienos
- 1 kiaušinis
- Pakelis (iki 200 g) varškės
- 3-4 saujelės džiūvėsėlių
- Svogūno, trupučio česnako, druskytės ir pipirų ar kt. pagal skonį
- Džiovintos slyvos
Paruošimas:
- Smulkiai supjaustykite svogūną, burokinės tarkos pagalba sutarkuokite morką bei kartu apkepinkite svieste, kol svogūnai gražiai pagels (galite įberti pipirų ir druskos pagal savo skonį).
- Maltą mėsą sumaišykite su kiaušiniu, gerai ištrinkite su varške, džiūvėsėliais.
- Sudėkite prieskonius ir smulkiai pjaustytus svogūną, česnaką ir palikite bent 10 minučių paruoštai masei pabrinkti.
- Tuomet svogūnus bei morkas sukrėskite į faršą, taip pat sudėkite gerai nuplautas bei perpus perpjautas slyvas. Viską išmaišykite.
- Kekso (arba kitokią) kepimo formą išklokite su folija, dėkite į ją netikro zuikio masę bei kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 min. Kepant viršų reikėtų pridengti folija, o kepimo pabaigoje atidengti.
- Iškepusį zuikį aptepkite majonezu bei pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Dėkite į orkaitę dar maždaug 5 minutėms (arba kol išsilydys sūris).
Netikras Kalakutienos Zuikis Su Sūriu
Šis receptas praturtintas sūriu, kuris suteikia patiekalui daugiau skonio ir tekstūros.
Ingredientai:
- 500 gr. kalakutienos faršo
- 100 ml. kefyro
- 100 ml. džiūvėsėlių (pusė didelio arbatos puodelio)
- 1 svogūnas
- 1 morka
- 1 kiaušinis
- 2 a.š. kalakutienos ar kt. prieskonių
- 1/4 a.š. maltų pipirų
- 150 gr. fermentinio sūrio
- 2-3 v.š. pomidorų padažo
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišome kalakutieną, kefyrą, džiūvėsėlius, kiaušinius.
- Svogūnus apkepinti aliejuje (įberti po žiupsnelį druskos, cukraus ir pipirų), kol gražiai pagels, tuomet sudėti smulkiai tarkuotas morkas ir smulkintus česnakus, pakepinti viską dar 2-3 min.
- Sudėti į faršą, suberti likusius pipirus ir prieskonius, įmaišyti kubeliais pjaustytą sūrį.
- Viską išmaišyti, sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą, aptepti viršų pomidorų padažu ir kepti 190 C orkaitėje apie 50 min.
Paprastas Netikras Kalakutienos Zuikis
Šis receptas yra greitas ir paprastas būdas pasigaminti skanų netikrą zuikį.
Ingredientai:
- 160 g maltos kalakutienos
- 40 g svogūno
- 25 g kiaušinio (1/2)
- 5 g česnako (jei mėgstate)
- Druskos pagal skonį
- Juodųjų pipirų pagal skonį, šviežiai maltų
- Kvapniųjų pipirų pagal skonį, šviežiai maltų
- Kalendros pagal skonį, maltos
- Krapų pagal skonį
Paruošimas:
- Į maltą kalakutieną iš vakaro arba 2 val. iki kepimo sudedame prieskonius, druską ir leidžiame pastovėti.
- Prieš pat kepimą įtarkuojame svogūną, česnaką bei įmušame kiaušinį.
- Jei norime, kad mėsa būtų sultingesnė, įpilame šlakelį vandens.
- Rankomis suformuojame pailgą zuikį.
- Galime suformuoti zuikiui akytes iš kvapniųjų pipirų, o ausytes - iš lauro lapelių.
- Į įkaitusią orkaitę dedame zuikį ir kepame.
- Iškepusį zuikį išimame ant lėkštės, kad skardoje likę riebalai nesubėgtų į mėsą.
Patarimai Ir Gudrybės
- Kepkite inde, kuriame kepate pailgus ar kvadratinius pyragus.
- Kalakutiena yra liesa mėsa, tai jei norite, kad nepriliptų prie kraštų, patepkite indą aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi.
- Labai gerai išminkykite faršą (kuo labiau „sumušime“ ir išminkysime mėsą, tuo gražiau iškeps zuikis - pjaustant kepinį nebus nė vieno tarpelio).
Maistinė Vertė (vienai porcijai)
Komponentas | Kiekis | Procentinė dalis |
---|---|---|
Kalorijos | 317kcal | 16% |
Angliavandeniai | 6g | |
Baltymai | 34g | |
Riebalai | 15g |