Koks gi ruduo be kvapnaus, tobulo skonio obuolių pyrago?! Šį nuostabiai gražų obuolių pyragą mano anyta Vida kepa jau beveik 30 metų. Jis ne tik dailiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi.
Labai smagu perimti tokius dalykus iš tėvų. Originalų receptą aš šiek tiek pakoregavau ir savo užrašuose pavadinau “Pauliaus mamos obuolių pyragas”. Slapta viliuosi, kad mano vaikai šį pyragą irgi keps žvarbesnėmis rudens dienomis, prisimindami savo vaikystę, nes dabar tai vienas jų mėgstamiausių pyragų.
Kad nepritrūktume idėjų kaip juos kepti, skaitytojai pasidalino savo skaniausių obuolių pyragų receptais.
Klasikinis obuolių pyragas
Priimant visus klasikinius obuolių pyrago ingredientus, svarbu rinktis kokybiškus produktus, nes nuo to priklauso rezultatas, kepinio kokybė ir skonis. Obuolių skonį galima rinktis pagal pomėgį: vieni mėgsta rūgštesnius, kitiems mieliau saldesni. Na, o kadangi pyragas sviestinis, aišku, reikės sviesto.
Ingredientai:
- Dideli kiaušiniai (naudojau kaimiškus)
- Sviestas
- Didesni stangrūs obuoliai
Gaminimas:
- Atsegamos kepimo formos dugną ištiesiu kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu. Renkuosi 22-24 cm skersmens formą.
- Nuplautus obuolius nulupu, pjaustau į keturias dalis (skilteles) ir išimu sėklytes.
- Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau nei centras.
- Į didelį dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplaku iki baltų putų naudodama plakimo šluotelę arba elektrinį plaktuvą.
- Nedideliame puodelyje ant mažos kaitros ištirpinu sviestą. Patikrinu pirštu, ar ne karštas. Jei karštas ataušinu (gali likti šiltas).
- Sviestą supilu į kiaušinių plakinį drauge su grietinėle. Išplaku, kol gerai išsimaišo.
- Dabar suberiu miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius (jei naudoju). Maišau (neplaku) šaukštu arba mentele dideliais sukamaisiais judesiais, kol nelieka miltų gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti.
- Į paruoštą kepimo formą supilu tešlą ir mentele ar šaukštu išlyginu jos paviršių.
- Paruoštas obuolių skilteles sudėlioju ant tešlos paviršiaus, švelniai spusteldama, kad šiek tiek įsmigtų.
- Kepimo formą šaunu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol stipriai iškyla tešla, jis tampa auksinis ir įsmeigtas pagaliukas į pyrago centrą yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.
Pyragą valgome iškart dar karštą su ledais arba atvėsintą. Jis puikiai išsilaiko drėgnas ir gardus bent 2-3 dienas.
Karamelizuotas obuolių pyragas
Ingredientai:
- Miltai: 140 g
- Sviestas: 140 g (ir dar 6 šaukštai)
- Druska: 1 šaukštelis
- Vanduo: 50 ml
- Obuoliai: 9 vnt.
- Cukrus: 1 šaukštas
- Cinamonas: žiupsnelis
- Gvazdikėliai malti: žiupsnelis
- Citrinų sultys: 4 šaukšteliai
Gaminimas:
- Pirmiausiai paruošiama tešla. Miltai sumaišomi su druska ir persijojami. Į miltus įdedami pjaustyti sviesto gabaliukai.
- Masė išmaišoma ir tuomet rankomis sviestas gabalėliai rankomis minkomi į miltus. Galiausiai turėtų susidaryti daug mažų tešlos gumuliukų. Į tešlą supilamas vanduo ir iš atskirų tešlos gumuliukų sulipdomas vienas apvalus tešlos gabalas. Jį reikia apdengti maistine plėvele ir bent pusvalandžiui pastatyti į šaldytuvą.
- Atvėsinta tešla iškočiojama ant lengvai miltais pabarstyto stalo / lentos. Kočiojama tik į vieną pusę ir stengiamasi išlaikyti tvarkingo tešlos stačiakampio formą. Išgavus taisyklingą stačiakampį, sulenkite tešlą per maždaug trečdalį jos ilgio ir tada ant viršaus užlenkite likusią trečdalį. Gautą sluoksnainį sulenkite dar perpus ir dar sykelį iškočiokite, geriausiai į vieną pusę, kad vėl išeitų panašus lygus tešlos stačiakampis.
- Tešlą dar kartelį taip pat sulankstykite ir apdengę maisto plėvele dar apie pusvalandį palaikykite šaldytuve prieš kočiojant tešlą kepimui. Tada paruoškite obuolius. Juos reikia nuplauti, nusausinti, išimti sėklides ir supjaustyti į keturias dalis (jei obuoliai labai dideli, galima pjaustyti į 6 ar 8 dalis). Indo (indų), kuriuose kepsite pyragus, dugną ir šonus reikia gerai įtrinti 2/3 sviesto.
- Cukrų sumaišykite su cinamonu ir gvazdikėliais ir tolygiai paskirstykite ant indo dugno ir šonų. Tolygiai apšlakstykite cukrų citrinos sultimis. Į indą tvarkingai sudėkite obuolius.
- Ant obuolių paberkite likusį cukrų ir sudėkite mažais gabalėliais pjaustytą sviestą. Pastatykite indą ant nedidelės ugnies ir leiskite obuoliams kepti apie 20 minučių. Iš pradžių, obuolius galima pridengti, tačiau vėliau papildomos drėgmės reikėtų vengti, kad prasidėtų jų karamelizacija.
- Įkaitinkite orkaitė iki 200 laipsnių C. Iškočiokite atvėsintą tešlą. Norimos formos tešlos gabalėliu uždenkite obuolius, tešlos kraštus pakiškite po obuoliais.
- Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes, kol tešla apskrus. Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti, kad karamele kiek labiau sustingtų. Tuomet paimkite pyrago dydžio lėkštę ir gerąja pusę uždenkite pyragą. Tvirtai laikydami lėkštę, apverskite pyragą ir nuimkite dugną. Jei karamelė labai tiršta, nuimant galima šiek pakaitinti dugno apačią.
Pyragas tiekiamas į stalą dar šiltas, skaniausias su ledais.
Obuolių pyragas be glitimo
Šiam pyragui visiškai nenaudojami riebalai ir kepimo milteliai, o vietoj tradicinių cukraus miltelių, jį papuošti ir apiberti patariu kuo įvairesnėmis sėklomis: aguonomis, sezamais, saulėgrąžomis, riešutais. Pyrago kepimo formą ištepkite sviestu, jei reikia, jos dugne patieskite kepimo popieriaus. Obuolius supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, prieš tai išpjaukite jų sėklas, bet obuolių nenulupkite. Beje, obuolius galite pjaustyti tiesiai į kepimo formą. Ant obuolių užbarstykite cinamono.
Paruoškite pyragui tešlą. Kiaušinius (trynius ir baltymus kartu) labai gerai išplakite su cukrumi, kol net pabals. Tada supilkite po du šaukštus maltų riešutų, kukurūzų, ryžių ir bulvių miltų, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Paruoštą tešlą užpilkite ant obuolių, apibarstytų cinamonu. Ant viršaus barstykite aguonas, sezamus, smulkintus riešutus, jie ne tik suteiks skonio, bet ir papuoš. Pyragą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku - ištraukus jis turi būti sausas, neaplipęs tešla. Iškepusį pyragą palikite, kad praauštų. Jį pjaustykite ir valgykite jau atšalusį.
Šlapias obuolių pyragas
Ingredientai tešlai:
- Margarino „Kepiniams su sviestu“ 0.5 stiklinės
- Cukraus 2 v. š.
- Acto 1 v. š.
- Ekologiško kefyro 0.5 stiklinės
- Miltų 1.5 stiklinės
- Druskos 1 a. š.
Įdarui:
- Vidutinio dydžio obuolių 6 vnt.
- Cinamono lazdelių 5 vnt.
- Citrinos 1 vnt.
- Tarkuoto muskato riešuto žiupsnelis
- Cukraus marmeladams 0.5 stiklinės
- Apelsinų džemo 3 v. š.
- Vanilės esencijos 1 a. š.
- Kukurūzų krakmolo 2 v. š.
- Natūralaus mineralinio vandens (negazuoto) 0.5 stiklinės
- Bazilikų lapelių 1 sauja
- Juodojo šokolado su apelsinais ir migdolais 100 g
- Sausainių su spanguolėmis 60 g
- Cukraus miltelių 1 a. š.
- Mėtų 1 sauja
Gaminimas:
- Margariną, druską, cukrų, actą, ekologišką kefyrą ir miltus sumaišykite ir išminkykite tešlą, uždenkite ir laikykite šaldytuve apie 1 val.
- Tešlą iškočiokite šiek tiek didesnės formos nei kepimo skarda, sudėkite ją į vidų, kad kepant neiškiltų tešla, uždenkite sviestiniu popieriumi, berkite kruopų ar kepimo rutuliukų ir kepkite orkaitėje 160 °C temp. apie 20-25 min. tuomet išimkite svorį ir dar padžiovinkite padą apie 10-15 min.
- Obuoliams pašalinkite luobelę, sėklas ir supjaustykite kubeliais.
- Į įkaitintą keptuvę suberkite obuolius, dėkite cinamono lazdeles, įtarkuokite citrinos žievelės ir įspauskite citrinos sulčių, berkite muskato riešuto ir dėkite cukraus marmeladams. Karamelizuokite apie 5 min.
- Dėkite apelsinų džemo, vanilės esencijos ir troškinkite apie 5 min.
- Kukurūzų krakmolą sumaišytą su natūraliu mineraliniu vandeniu, supilkite į obuolių masę ir gerai išmaišius troškinkite apie 2 min., kol masė sutirštės. Sudėkite smulkintus bazilikus.
- Gautą obuolių masę sudėkite į iškepusį tešlos padą ir įsmeikite stambiai laužyto juodojo šokolado su apelsinais ir migdolais. Kepkite apie 30 min.
- Iškepusį obuolių pyragą atvėsinkite, užberkite smulkintų sausainių su spanguolėmis, cukraus miltelių ir papuoškite mėtų lapeliais.
Kiti receptai ir patarimai
- Obuolių ir slyvų štrudelis su migdolais: Tešlą atšildykite ir gana plonai iškočiokite. Sviestą išlydykite ir išsukite su cukrumi. Mišiniu aptepkite lakštą. Slyvas sumaišykite su obuoliais, kapotais migdolais, medumi ir migdolų esencija. Gauta mase padenkite pusę lakšto ir suvyniokite taip, kad įdaras liktų giliausiuose sluoksniuose.
- Amerikietiškas čederio ir obuolių pyragas: Į didelį dubenį suberkite miltus, druską, cukrų bei čederio sūrį ir viską gerai išmaišykite. Pirštų galiukais sviesto gabalėlius įtrinkite į miltus, kol masė taps lyg šlapias smėlis.
Kepimo formą pabarsčiau cukrumi, tad pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje. galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė.
Patarimai:
- Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.
- Kepimo milteliai reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų.
