Geri dalykai grįžta: valgymas lauke, valgymas rankomis ir... sumuštiniai! Kviečiame atrasti naujų skonių ir išbandyti įvairius sumuštinių receptus. Šie sumuštiniai puikiai tiks maistingai ir sočiai dienos pradžiai ar kaip sveikas užkandis. Neįprasta, bet labai skani sumuštinių idėja.
Karšti sumuštiniai su riešutų sviestu ir džemu
Be galo gardūs, traškūs ir saldūs karšti sumuštiniai su riešutų sviestu ir džemu nustebins kiekvieną. Sumuštinių duona iš išorės būna traški, auksinė ir tobulai iškepusi, o viduje išlieka minkšta ir puri. Riešutų sviestas ne tik suteikia išskirtinio skonio, bet ir yra puikus energijos šaltinis - jame gausu gerųjų riebalų, baltymų ir kitų vertingų maistinių medžiagų.
Kasdienis skubėjimas dažnai verčia ieškoti sprendimų, kurie būtų greiti ir maistingi. Riešutų sviesto pagrindu paruošti sumuštiniai gali būti tobula išeitis. Jie ne tik užtikrina sotumo jausmą, bet ir leidžia eksperimentuoti su skoniais. Sumuštiniai su riešutų sviestu yra greitai paruošiami, sotūs, lengvai pritaikomi ir atitinka įvairius skonių poreikius.
Sumuštiniai su riešutų sviestu ir bananais
Šie sumuštiniai su riešutų sviestu ir bananais, ypatingai paprasti ir labai greitai paruošiami. Žemės riešutų sviestas ir bananai yra klasikinis skonių derinys, kurį daugelis pažįsta.
Sumuštinis su jautiena ir baltųjų svogūnų padažu
Būtinai išbandykite šį jautienos, uogų ir baltųjų svogūnų padažo sumuštinio receptą.
Sumuštiniui su jautiena ir baltųjų svogūnų padažu reikia:
- 1 didelės sviestinės bandelės mėsainiams
- Alyvuogių aliejaus (pašlakstyti)
- 2 kupinų šaukštų baltųjų svogūnų džemo*
- 1 šaukšto neaštrių grūdėtųjų garstyčių
- 10-15 g labai šviežių gražgarsčių lapelių
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- Po saujelę šviežių aviečių ir gervuogių
- 6-8 jautienos rostbifo riekelių
- Stambiai tarkuoto kietojo sūrio („Džiugo“ ar parmezano)
- 20-30 ml uogų skonio balzaminio acto kremo
Gaminimas:
- Bandelę perpjaukite horizontaliai į tris dalis. Viršūnėlę atidėkite - ją galėsite panaudoti kitiems tikslams (trupiniams, džiūvėsėliams). Riekeles paskrudinkite su šlakeliu aliejaus.
- Baltųjų svogūnų džemą sumaišykite su grūdėtosiomis garstyčiomis (rinkdamiesi garstyčias, stebėkite, kad jų aštrumas būtų jums malonus, neužgožiantis kitų skonių).
- Gražgarstes sumaišykite su citrinos sultimis.
- Uogas perpjaukite pusiau.
- Sudėliokite sumuštinius: ant skrudintos bandelės riekelės dėkite svogūnų džemo ir garstyčių mišinį, ant jo dėkite rostbifo riekeles, gražgarstes, pjaustytas uogas. Viršų pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
- Pagardinkite balzaminio acto kremu su uogomis.
Baltųjų svogūnų džemui pagaminti reikia:
- 0,7 kg baltųjų saldžių svogūnų
- Žiupsnelio druskos
- 1 šakelės čiobrelių
- 150 g cukraus
- 200 ml baltojo sauso vyno
- Neutralaus kvapo aliejaus kepti (saulėgrąžų, rapsų)
Gaminimas:
- Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite druska ir gerai išmaišykite.
- Sudėkite į keptuvę kartu su aliejumi ir čiobrelių šakele ir kepkite, nustatę minimalią kaitrą, kol svogūnai stipriai suminkštės ir jų tūris sumažės dvigubai. Tada po truputį suberkite cukrų.
- Supilkite vyną ir toliau kepkite nuolat maišydami. Svogūnai neturi apkepti, juo labiau - pridegti.
- Troškinkite nustatę mažą kaitrą, kol išgaruos visas vynas. Išimkite čiobrelių šakelę. Sudėkite džemą į nedidelį stiklainį. Laikykite šaldytuve iki savaitės. Panaudoti galite kaip užtepėlę ar pagardą prie sūrio, pašteto, silkės.
Karšti sumuštiniai su sūriu ir figų džemu
Neseniai viename restorane valgiau keptą Camembert sūrį su figų džemu. Nors užkandis džiugina grožiu, darbo čia reikia įdėti, prisiekiu, vos 10 minučių (neskaičiuojant laiko orkaitėje), o skonių derinys tiesiog fantastiškas. Šį kartą ir vėl pasitvirtino taisyklė - kokybiški produktai kuria skonį.
Sluoksniuotą tešlą dėsime į keksiukų formeles. Į vidų dedame Prosciutto kumpiu, po nemažą gabalėlį Camembert sūrio ir šaukštelį figų džemo.
Karšti sumuštiniai su vištiena
Paruoškite vištieną. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų, pomidorų padažą, druską ir pipirus. Vištienos krūtinėlės puseles šiek tiek pamuškite. Dėkite į indelį su padažu, uždarykite ir palikite šaldytuve marinuotis apie valandą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Vištos krūtinėlės puseles išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena bus minkšta, iškepusi ir gražiai apskrudusi. Vištieną išimkite iš orkaitės ir supjaustykite pailgais gabalėliais.
Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, pomidorų pastą, medų ir garstyčias iki vientisos masės.
Paruoškite sumuštinius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Pailgas sumuštinių bandeles įpjaukite išilgai ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kol taps šiltos. Bandelių vidinę pusę ištepkite paruoštu padažu. Išdėliokite keptos vištienos gabalėlius ir paskleiskite karamelizuotus svogūnus. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Apibarstykite žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir žiupsniu džiovintų itališkų žolelių. Išdėliokite paruoštas bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Sumuštinius patiekite iš karto, dar šiltus.