pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptas sūris su kriaušėmis: gurmaniškas receptas

Jei tikėsime statistika, per metus lietuviai suvalgo apie 20 kilogramų sūrio. Prancūzijoje sūrių gamybos paslapčių mokęsis Valdas sako, kad prancūzai ne valgo, o mėgaujasi sūriais: „Sūris būna po kažkokio patiekalo ir dažnai vietoje deserto arba prieš desertą.

Sūrininkas siūlo pabandyti išsikepti ožkų pieno sūrį, tačiau jį galima pakeisti ir fermentiniu sūriu, kamamberu. Patiekalą paruošite akimirksniu, mat sūris orkaitėje, 200 laipsnių temperatūroje, iškepa vos per 10 minučių.

Grilio ekspertas Vylius Blauzdavičius dalijasi burnoje tirpstančio deserto receptu.

Keptas Camembert sūris su karamelizuotomis kriaušėmis ant grilio

Ingredientai:

  • Camembert sūris
  • Kriaušės
  • Medus
  • Batonas
  • Graikiniai riešutai

Gaminimo eiga:

  1. Ant grilio grotelių įkaitinkite ketinę keptuvę, į ją sudėkite juostelėmis pjaustytas kriaušes ir supilkite medų.
  2. Nuolat maišydami karamelizuokite jas, kol kriaušės suminkštės, nuimkite ir atidėkite į šalį.
  3. Ant grilio grotelių dėkite camembert sūrį ir kepinkite, kol palietus šakute jausis, kad vidus jau minkštas. Norint išvengti, kad kepant sūris neišbėgtų, kepti galima ketinėje keptuvėje.
  4. Kol sūris kepa, supjaustykite batoną ir apskrudinkite ant grilio grotelių.
  5. Sūriui iškepus, ant viršaus sudėkite karamelizuotas kriaušes ir apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.

Keptas Camembert sūris orkaitėje su rozmarinu ir kriaušių-garstyčių uogiene

Ingredientai:

  • Camembert sūris medinėje dėžutėje
  • Šakelė rozmarino
  • Šlakelis ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Kriaušių-garstyčių uogienės
  • Ciabatta duonos

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  2. Išimkite camembert sūrį iš dėžutės ir išvyniokite iš pakuotės. Pakuotę išmeskite, o sūrį įdėkite atgal į medinę dėžutę.
  3. Sūrio viršų įpjaukite grotelėmis.
  4. Į griovelius ir ant sūrio viršaus pribarstykite rozmarino lapelių.
  5. Apšlakstykite sūrį alyvuogių aliejumi.
  6. Pagardinkite juodaisiais pipirais.
  7. Dėžutę su sūriu padėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  8. Kabinkite minkštą sūrį, tepkite ant duonos ir gardinkite uogiene.

Namuose camembert sūrį kepiau pirmą kartą. Buvo taip skanu, kad noriu greičiau pakartoti! Su vyru supuolėm ir sukirtom visą, o jis dar paniurzgėjo, kad, ei, kodėl tik vienas sūris abiems, o ne po vieną kiekvienam?

Bevalgydami apkalbėjom, kad būtinai, progai pasitaikius, vaišinsim draugus, nes pagaminau per 15 min., o rezultatas pranoko lūkesčius! Sūrį patiekiau su skrudinta ciabatta duona ir kriaušių-garstyčių uogiene CAPOGIRO. Ši uogienė pagardinta žiupsneliu šviežių, į miltus sutrintų garstyčių, kurios suteikia labai švelnų poskonį.

Kiti galimi deriniai:

  • Medumi ar klevų sirupu ir riešutais, ypač graikiniais;
  • Figomis ar vynuogėmis;
  • Spanguolių, serbentų ar aviečių tyre/uogiene;
  • Karamelizuotais svogūnais.

Sluoksniuotos tešlos krepšelis su keptu Brie sūriu ir kriaušėmis

Ingredientai:

  • 1 kvadratinis lakštas šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus
  • Didelis žiupsnis cinamono
  • Žiupsnelis maltų gvazdikėlių
  • Žiupsnelis malto imbiero
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 kriaušė, nulupta, išpjaustytais sėklalizdžiais ir plonai supjaustyta
  • 1 apvalaus formato brie sūris
  • 1 valg. šaukšt. skysto medaus
  • 1 mažas kiaušinis, paplaktas
  • 1 šviežias prancūziškas batonas ar patinkančios šviesios duonis, patiekimui

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Nedidelę kepimo formą - apvalią ar kvadratinę - išklokite kepimo popieriumi.
  2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite visus prieskonius, druską ir rudąjį cukrų, tada suberkite kriaušių griežinėlius ir darsyk permaišykite, kad kriaušės pasidengtų kvapniu mišiniu.
  3. Tešlos kvadratą dėkite ant kepimo formos. Jos viduryje paskleiskite kriaušes. Ant kriaušių tupdykite sūrį. Tuomet suimkite tešlos kvadrato kraštus ir keldami juos į viršų apgaubkite įdarą bei viršuje sulipinkite suformuodami krepšelį.
  4. Viršų gerai suspauskite. Apspaudykite visus plyšius, kad neliktų skylučių ir įdaras nepaspruktų. Aptepkite šį krepšelį kiaušinio plakiniu. Dėkite kepti.
  5. Kepkite apie 30 min. arba kol tešla taps gražiai rusva ir traški. Išimkite iš orkaitės, leiskite kelias minutes atvėsti, o tada pašlakstykite skystu medumi.
  6. Tiekite ant stalo su prancūziško batono ar kitos pasirinktos duonos riekelėmis.

Esu valgiusi keptą camembert sūrį kavinėse, bet šis, gamintas namuose, man pasirodė pats skaniausias iš ragautų.

Kiti kepto sūrio receptai ir patarimai

Sūrininkas siūlo pabandyti išsikepti ožkų pieno sūrį, tačiau jį galima pakeisti ir fermentiniu sūriu, kamamberu.

Patarimai:

  • Jeigu manote, kad sūrio gabalėlis per didelis, perpjaukite jį skersai pusiau. Plonesnį sūrio gabalėlį bus lengviau užlankstyti ir nekils pavojus, kad nuo karščio jis ištekės per kraštus.