pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Moliūgų Pyragas su Riešutų Trupiniais: Tobulas Rudens Desertas

Ruduo - metas, kai galima apsirengti šiltesnį megztinį, kuris guli užmirštas ir laukia Jūsų kada galės „apglėbti. Ruduo - man siejasi ir su moliūgų pyragais. Skaniais, kvapniais, su daug daug prieskonių… O šis moliūgų ir varškės pyragas būtent toks! Kiekvieno rudens laukiu vien dėl jo (žinoma yra ir kitų laukiamų dalykų)! Nes man tai ypatingas pyragas.

Jei mėgstate kepinius su moliūgais, tikiu, kad patiks ir šis trupininis moliūgų pyragas su varške. Nors susideda iš kelių sluoksnelių, iš tiesų jo receptas labai greitas ir visai nesudėtingas. Pyrago cinkelis - skirtingos tekstūros. Moliūgų ir varškės sluoksneliai minkšti ir švelnūs, o trupiniai ant viršaus suteikia traškumo. Dėl šios priežasties pyragas skaniausias pirmąją dieną, kol trupiniai traškūs. Vis tik ir sekančią jis puikus, tik trupiniai tuomet suminkštėja.

Šis iš Austėjos Landsbergienės virtuvės į VMGonline.lt receptainę atkeliavęs pyragas muša visus rekordus. Tai - ieškomiausias pyrago receptas! Šio pyrago paruošimo būdas daug kuo primena amerikietišką sūrio pyragą, o gamybos procesas įtraukia visą šeimą, paprastą vakarą paversdamas mažyte švente.

Tęsiant rudens kepinių temą, siūlau išbandyti pyragą su moliūgų uogiene.

Ingredientai

R. Žemaitienė, Juodupės lopšelio-darželio auklėtoja, dalinasi savo tobulo moliūgų pyrago receptu. Šį receptą R. Žemaitienė labai seniai rado internete ir kiekvieną rudenį užderėjus moliūgams suskubsta kepti šį pyragą. Pasak R. Žemaitienės, reikės:

  • 300 g moliūgo
  • 150 g cukraus
  • 200 g miltų
  • 0,5 a. š. sodos
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 v. š. aliejaus
  • 100 g razinų
  • 1 a. š. cinamono
  • 100 g riešutų

Moliūgų pyragui iškepti reikia:

Pagrindui:

  • 2 „Digestive“ sausainių pakelių (jei jų nerandate prekybos centre, tiks ir „Belvita“ pusrytainių avižinių sausainių pakelis)
  • 100 g sviesto

Pyrago masei:

  • Vidutinio moliūgo minkštimo/tyrės (turi išeiti 3-4 stiklinės keptų ir sutrintų moliūgų)
  • 2 kiaušinių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1/3 stiklinės DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 1/2 a. š. druskos
  • 5 a. š. cinamono
  • 2 a. š. imbiero miltelių
  • 1-2 a. š. muskato riešuto miltelių
  • 2 indelių (po 125 g) „Philadelphia Light“ sūrio
  • 2-3 šaukštų saldaus sutirštinto pieno

Taip pat reikės:

  • 8 šaukštų šalto vandens
  • 1 plytelės minkštų irisų
  • 1 stiklinė pieno plius 1/4 stiklinės grietinės arba 1 1/4 stiklinės riebios grietinėlės

Papildomai:

  • 3 valg.š. miltų
  • 1 arb.š. kepimo miltelių
  • ½ arb.š. druskos
  • ½ arb.š. cinamono
  • ¼ arb.š. gvazdikėlių
  • ¼ arb.š. muskato
  • 2 arb.š. tarkuotos citrinos žievelės
  • 2 valg.š. aliejaus

Gaminimo Eiga

Moliūgų uogienė

  1. Išsiverdame uogienę.
  2. Viską nulupame ir supjaustome kubeliais.
  3. Apelsinų ir citrinos baltas odeles taip pat reikia nuimti, palikti tik minkštimą.
  4. Sumaišome su cukrumi ir verdame apie 20-30 min, kol sutirštės ir gausis vientisa masė.

Pagrindas

  1. Pirmiausia paruošiame pagrindą.
  2. Sausainius sulaužome, o po to arba sutraiškome su kočėlu dubenyje iki miltelių konsistencijos, arba sudedame į maišelį ir leidžiame vaikams trypti ant maišelio tol, kol sausainiai pavirs trupiniais.
  3. Gautą trupinių masę suberiame į skardą.
  4. Tuomet išlydome sviestą ir, kiek ataušinę, supilame ant trupinių.
  5. Iš gautos masės sulipdome pyrago pagrindą.

Tešla

  1. Viską sudedame į dubenį ir suplakame mikseriu.
  2. Tuomet sudedame burokine tarka tarkuotą moliūgą ir dedame į kepimo indą.

Trupinių gaminimas

  1. Beriame miltus, cinamoną ir kepimo miltelius į dubenį ir per stambią tarką tarkuojame šaltą sviestą, vis pavoliojant į miltus.
  2. Beriame cukrų.
  3. Vanilinį cukrų.
  4. Sumaišome.
  5. Tuomet šaltą tešlą pradedame tarkuoti per „burokinę“ tarką.
  6. Pyrago viršų apibarstome trupiniais (30 g. šalto sviesto, 1 v. š. rudojo cukraus, 2 v. š. miltų, 2 . š. maltų migdolų. Viską sumaišome pirštais).

Įdaras

  1. Vidutinio dydžio moliūgo turinį išvalome nuo sėklų, supjaustome gabaliukais, sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame įkaitintoje orkaitėje, kol visai iškepa - tai trunka apie 40-60 min.
  2. Moliūgą sutriname iki piurė konsistencijos, įmušame į masę du kiaušinius ir dar vieną kiaušinio trynį, suberiame cukrų, druską, prieskonius, sūrį ir sutirštintą pieną, sumaišome iki vientisos masės, ją sukrečiame į sausainiais padengtą skardą ir pašauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę.
  3. Kepame 45-60 min.

Irisinis riešutų įdaras

  1. Keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus sviesto.
  2. Sudėkite stiklinę riešutų, įpilkite du šaukštus melasos ir 2 šaukštus vandens.
  3. Maišykite, kol melasa sutirštės ir padengs riešutus, apie 5 minutes.
  4. Perkelkite ant folijos atvėsti.
  5. Sukapokite pusę šių riešutų ir pusę susmulkintos irisinės plytelės, pabarstykite ant iškeptos tešlos.
  6. Likusią riešutų ir plytelės dalį panaudokite pyrago papuošimui.

Kepimas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
  2. Groteles patalpinkite žemutinėje orkaitės dalyje.
  3. Sumaišykite miltus, cukrų ir druską, sudėkite sviestą, viską sumaišykite.
  4. Palaipsniui pilkite vandenį.
  5. Suformuokite tešlos rutulį, padalykite jį į dvi dalis.
  6. Suplokite į du blynus ir įvyniokite į maistinę plėvelę.
  7. Atšaldykite bent 1 val. arba visą naktį.
  8. Kepimo formą ištepkite sviestu arba aliejumi.
  9. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus, įdėkite į pyrago indą.
  10. Užlenkite kraštus, suformuokite gražius šonus.
  11. Uždenkite foliją ir subadykite tešlą šakute, kad neiškiltų.
  12. Kepkite 15 minučių, jei naudojate foliją, po to nuimkite foliją ir kepikte dar 5-7 minutes.
  13. Jei tiesiog subadėte šakute, kepkite 15-20 minučių.
  14. Atvėsinkite 10 minučių.
  15. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 175 laipsnių ir patalpinkite groteles per orkaitės vidurį.
  16. Įpilkite įdarą į paruoštą tešlą su riešutais.
  17. Kepkite apie 1 val., jei naudojote grietinėlę, pusantros, jei naudojote grietinę.
  18. Kepame kol gražiai apskrus. Apie 40 min., 180 l.

Patarimai

  • Pyragą reikėtų pilnai atvėsinti ir tik tuomet ragauti.
  • Pyragas išlieka skanus net kelias dienas.
  • Labai svarbu, kad pyragui kepti naudojama moliūgo tyrė nebūtų pernelyg drėgna: ji turi būti labai tiršta ir nevandeninga.
  • Jei nemėgstate razinų, jų ir nedėkite.
  • Man patinka razinas išbrinkinti vandenyje.
  • Razinas sumaišykite su žiupsneliu miltų.
  • Papuošimui šokoladu, aš papildomai naudojau 2 valg.š. šokoladą.
  • Šokoladą ištirpinkite su 2 valg.š. pieno.
  • Kepant 26 cm formoje, galite padidinti pagrindui skirtų ingredientų kiekį.
  • Šio pyrago „minusas“ - varškės masė labai skysta ir labai taškosi, ypač, jei gaminsite iš pilnos normos. Tad būkite atsargūs!