pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Beatos Virtuvės Įkvėpti Sumuštiniai Iškylai: Lengvi Receptai ir Patarimai

Šiltomis vasaros dienomis nesinori būti namuose, tad vos pasitaikius galimybei daugelis lietuvių su vaikais skuba į iškylas gamtoje.

Tačiau ruošiantis į pikniką svarbu ne tik susiplanuoti aktyvias pramogas ar išsirinkti patogią vietą iškylai, bet ir pasirūpinti tinkančiais užkandžiais.

Šiltos vasaros dienos ir maloniai šildanti saulė iškylų mėgėjus traukia keliauti į gamtą, kur galima ne tik aktyviai praleisti laiką, bet ir pailsėti, ant laužo pasigaminti išskirtinių patiekalų.

Nesvarbu, ar tai parke įrengta speciali vieta piknikui, ar nuošalus kampelis prie ežero, vykstant į iškylą gamtoje svarbu tinkamai susiruošti maisto krepšelį, kad išalkus nieko nepritrūktų.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, ką patogiausia įsidėti į iškylos krepšelį, o gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kokie produktai bus ne tik skanūs, pigūs, bet ir maistingi.

Užkandžių Idėjos Iškyloms

Vasarą dažnai norisi valgyti lengvus, skrandžio neapsunkinančius patiekalus, leidžiančius net ir pavalgius laiką gamtoje leisti aktyviai.

„Maistą piknikams ruoškite atskiromis porcijomis: įsitikinkite, kad jį paprasta valgyti rankomis ir jis greitai negenda būdamas lauko temperatūroje.

Pavyzdžiui, į pikniką pasiimti ledus ar gležnus desertus gali būti rizikinga.

Be to, nevertėtų pamiršti, kad pikniko aplinkoje turbūt nebus geriamo vandens vaisiams ar daržovėms nuplauti, todėl visus ingredientus nusiplaukite dar namuose“, - atkreipia dėmesį gydytoja dietologė dr. E.

Sveiki ir Sotūs Sumuštiniai

Lietuviai veikiausiai visuomet iškylai pasiruošia sumuštinių.

Tarkim, įvairūs suvožtiniai ar kepti sumuštiniai taip pat ganėtinai patogus pasirinkimas gamtoje.

Beje, juos vežtis galima ne tik specialiuose indeliuose, bet ir didesniame, pavyzdžiui, trijų litrų talpos stiklainyje.

Aš tiesiog ta žodžio prasme, negaliu gyventi be Azijos virtuvės. Galiu tik pasakyti, kad ji yra daug lengviau paruošiama savo virtuvėje, nei daugelis įsivaizduoja.

Kartais visiškai eilinius savo pusryčius galima pakeisti šventiškesniais, nors tam reikia visai nedaug.

Kaip ant ant, itin kokybiško pašteto, šiek tiek daržovių, traškios šoninės ir jūsų sumuštinis vertas pačių didžiausių liaupsių.

Tai kitokie sumuštiniai, nei daugelis yra įpratę valgyti. Bet jie labai labai skanūs.

Juos tikrai paprasta paruošti ir jie verti visų pagyrų. Nepatiks, tik tiems, kurie apskritai sumuštinių niekada nevalgo.

Tikriausiai jau ne vieną kartą esu sakiusi, kad karštus sumuštinius aš labai mėgstu. O šis jų paruošimo variantas patinka ne tik man, bet ir visai mano šeimai.

Tokie sumuštiniai tikrai pavyks visiems. Paprasta pagaminti, tačiau skanūs pusryčiai garantuoti.

Be to, tai nuostabus būdas kitaip patiekti įprastus keptus kiaušinius, jeigu jie jau atsibodo.

Sumuštiniai su Silke ir Pievagrybiais

Noriu pasidalinti sumuštiniais su silke ir pievagrybiais, kurie ne tik tinka pusryčiams, bet gali būti patiekti kaip užkandis ir per Kalėdas.

Tikrai labai viskas paprasta, bet nerealiai skanu.

Šiuos orkaitėje keptus, karštus sumuštinius su pievagrybiais, fermentiniu sūriu ir majonezu pamačiau "Beatos virtuvė" žurnale.

Mūsų šeimai jie buvo kažkas netikėtai naujo ir labai skanaus.

Vieną rytą besisukiojant virtuvėje, gimė nuostabi sumuštinių idėja pusryčiams - pagaminti juos su pievagrybiais. Šį kartą veganiškus karštus sumuštinius gaminau su avižų duonelėmis.

Na tikrai buvo labai skanu bei sotu.

Ką Dar Įsidėti Į Iškylos Krepšelį?

„Jeigu tai - vaikų šventė, pintinėje gali atsidurti sveikatai palankiai ruošti sumuštinukai, tortilijos, daržovių juostelės su humusu, vaisių gabalėliai ar uogos.

O jeigu proga romantiška - nepamirškite sūrio, alyvuogių, vynuogių.

Svarbiausia, kad tie produktai būtų tikrai švieži ir nesugestų per kelias valandas.

Dar iškylų krepšelyje visuomet reikėtų turėti vandens“, - pabrėžia dr. E.

  • Arbūzas - šio sezono karalius. Jis geras tuo, kad nėra kaloringas, puikiai gaivina, yra lengvai transportuojamas, nes turi minkštimą apsaugančią storą žievę. Į pikniką jį reikėtų imti visą, nepjautą.
  • Tai puikus pradžios patiekalas, kai atvykę į pikniko vietą esame šiek tiek ištroškę ir išalkę. Arbūzą galima pagardinti. Pavyzdžiui, susmulkinkite mėtinį ledinuką ir juo pabarstykite riekelę arbūzo.
  • Kalbant apie desertus, svarbu paminėti, kad ledai ar kiti pieno pagrindu pagaminti desertai neatlaiko karščių, todėl jų į piknikus geriau neimti.
  • Geriausia - džiovinti vaisiai ar vaisių bei daržovių traškučiai. Morkų, burokėlių, topinambų, batatų traškučiai, džiovinti svarainiai, mangai - šios vasaros desertas.
  • Pikniko gamtoje metu šis desertas bus ne tik sveikas, bet ir labai praktiškas pasirinkimas. Pavyzdžiui, šviežios braškės gamtoje - puikus variantas, tačiau po kelių karštų valandų krepšyje ar atvirame ore gali prarasti savo patrauklumą, o džiovintas gėrybes, jei jų nesuvalgysite pikniko metu, dar ir namo parsivešite.
  • Jei turite termodėžutę, galite pasiimti įvairių kepinių.

Patarimai, Kad Iškyla Būtų Malonumas

- Ką patartumėte, kad iškyla būtų ne rūpestis, o malonumas? - Pirmiausia siūlyčiau pagalvoti apie patogumą.

Jei vykstate toliau nuo namų, tikriausiai ir patiems nesinori apsikrauti daugybe daiktų ar maisto produktais, kurie nežinia ar atlaikys ilgesnę kelionę. Todėl gerai apsvarstykite, kokių daiktų jums tikrai reikės pikniko metu.

Pavyzdžiui, labai patogus sprendimas - padėklas. Gamtoje ne visada yra lygus pagrindas, tad padėklas bus tarsi nedidelis staliukas kai kuriems dalykams susidėti.

Nebūtina vežtis daugybės stalo įrankių, verčiau pasiimkite maisto produktų, kuriuos valgant stalo įrankiai nebūtini - daržovių, dešrelių ar pan.

Labai populiari, ekologiška ir patogi tendencija vietoj lėkščių naudoti „Budos dubenėlius“.

Ekologiški Sprendimai Iškylai

- „Budos dubenėliai“ - koks tai indas? - Iš tiesų tai yra daugeliui gerai žinomi stiklainiukai.

Jie taip pavadinti todėl, kad Buda savo kelionėse naudojo vieną ir tą patį dubenėlį. Tai ne tik Europos, bet ir viso pasaulio tendencija, kilusi iš vis labiau populiarėjančio judėjimo, kurio tikslas - apsaugoti gamtą nuo ją gožiančių plastiko atliekų.

Stiklainiai yra labai patogus indas, turintis ne vieną privalumą. Tai daugkartinio naudojimo indas, kurį patogu vežtis ir iš kurio patogu valgyti. Tik svarbu jį gerai suvynioti, kad kelionės metu nesudužtų.

- Minėjote ekologiją. Ką patartumėte iškylautojams, norintiems po savęs palikti kuo mažiau šiukšlių? - Geriausia nesivežti į iškylą vienkartinių indų, stalo įrankių, popierinių rankšluosčių. Pavyzdžiui, vietoje popierinių servetėlių verčiau pasiimkite virtuvės rankšluostuką.

Kol jis švarus, galite į jį suvynioti jau minėtus stiklainiukus su maistu, o po iškylos sudrėkinti ir pavalyti indus. Tikrai nesiūlau indų plauti upėje ar ežere.

Parsivežkite namo ir tai patogiai padarykite virtuvės kriauklėje. Siūlau pasinaudoti dar viena gudrybe - šiukšlių maišais.

Būtinai įsimeskite 2 maišus ir juos patieskite po pleduku, ant kurio sėdėsite. Taip neištepsite pledo, o po iškylos į vieną maišą galėsite sudėti nešvarius indus, į kitą - pledą bei pagalvėles, kurias buvote atsivežę, ar kitus daiktus, ir patogiai viską parsivešite namo.

Mažiau Įrankių, Daugiau Patogumo

- Sakote, kad vertėtų pasiimti užkandžių, kuriuos galima valgyti nenaudojant stalo įrankių, bet kaip išsisukti be peilio ar šakutės? - Visiškai be peilio ar šakutės galbūt neišversite, tačiau tikrai įmanoma išsisukti tik su vienu peiliu ar viena šakute.

Geriausia į iškylą vežtis nepjaustytas daržoves, tad jei pasiimsite nedidelių agurkėlių, mažų kukurūzo burbuolių ar panašiai, jų pjaustyti nereikės.

Dar vienas patogus užkandis - rūkytos dešrelės, kurias galima valgyti nenaudojant stalo įrankių. Didžiųjų pasaulio sostinių gyventojai pamėgo ėrienos, kalakutienos, vištienos dešreles.

Toks kokybiškos mėsos delikatesas šiandien populiarėja ne tik piknikų, bet ir restoranų meniu. Jas galima valgyti su įvairiais padažais, o padažus galima patogiai supilti į jau minėtus stiklainius.

Taip pat nepamirškite humuso. Įvairiuose, o ypač veganiškuose, valgiaraščiuose ilgai karaliavusį avinžirnių humusą keičia pupelių ir kitos ankštinių daržovių užtepėlės.

Mėsos mėgėjams siūlau kompromisą: iš pupelių, keptos šoninės ir sviesto pagamintą užtepėlę. Veganiško meniu gerbėjams - pupelių ir špinatų užtepėlę.

- Veikiausiai vien užkandžių nepakaks. Ką daryti, jei norime kokių nors salotų ar panašiai? - Salotas galima paruošti iš anksto ir paskirsčius porcijomis sudėti į stiklainius.

Padažą salotoms vežkitės atskirame indelyje ir užpilkite tik prieš patiekdami. Labai svarbu atkreipti dėmesį į ingredientus.

Nepatarčiau daryti salotų su pomidorais, česnakais, svogūnais, salotų lapais ar pan., nes kelionės metu jie gali pakeisti išvaizdą bei skonį. Kelionę ir karščius geriau atlaiko brokoliai, porai ar žiediniai kopūstai.

Gėrimai ir Desertai

- Vanduo - geriausias gėrimas? - Taip. Tai gali būti gazuotas mineralinis vanduo arba paprastas vanduo, pagardintas riekele citrinos ir mėtos lapeliais.

Svarbiausia nesirinkti saldžių gazuotų gėrimų, dėl kurių tik dar labiau troškina, o ir jų sudėtis nebūtinai atitinka sveikos mitybos principus.

- Sakėte, kad svarbu neprisidėti per daug daiktų, o kaip nepasiimti per daug maisto? - Viena iš svarbiausių iškylavimo tendencijų - nepersivalgyti, užkandžiauti sveikai ir piknike leisti laiką aktyviai.

Todėl patarčiau įsidėti tiek, kiek įprastai per tą patį laikotarpį suvalgote būdami namuose ar darbe. Kitaip maistą teks išmesti arba matydami jį patiektą valgysite kone per prievartą. Persivalgę žmonės paprastai aptingsta ir neturi nuotaikos užsiimti aktyvesne veikla.

Dekoro Tendencijos

- Kokios vyrauja iškylos dekoro tendencijos? - Pikniko dekoracijų mada suka ta pačia kryptimi, kaip ir maistas: kuo natūraliau, kuo organiškiau. Populiariausia - gamtos tema.

Kaip gausiai ir išradingai papuošite savo pikniko vietą, žinoma, labiausiai priklauso nuo to, kiek toli keliaujate ir kiek daug daiktų galite iki iškylos vietos nusinešti. Pagrindinių dekoro elementų - pledo ir pagalvėlės - vis dėlto greičiausiai neišvengsime.

Atsižvelgiant į tendencijas, jie turėtų būti natūralių žemės spalvų. Nebent tai būtų teminė iškyla, pavyzdžiui, rožinis mergaičių piknikas ar languotas retro vakarėlis ant žolės.

Tokiu atveju pikniko tema diktuos spalvas ir dekoro detales. Pikniko indai irgi turėtų prisidėti prie bendros harmonijos, derėti tarpusavyje.