Vis daugiau žmonių atranda, kad sotūs, gardūs ir maistingi patiekalai gali būti be jokios mėsos. Kol pavasaris dar nelepina šiluma, vakarais vis dar gera mėgautis šildančiais ir aromatingais troškiniais. Šį kartą siūlau išbandyti Maroku kvepiantį batatų ir avinžirnių troškinį. Jis lengvai pagaminamas, ypač patogu, kad viskas paruošiama vienoje keptuvėje.
Avingirnių Troškinio Universalumas
Beje, šis troškinys labai universalus! Drąsiai pridėkite savo mėgstamų ar tiesiog šaldytuve užsistovėjusių daržovių. Su daržovėmis ar kruopomis galima ir paeksperimentuoti, bet visi eksperimentai būna pavykę, kai naudoju kokosų pieną, nes jis toks tirštas kaip riebi grietinėlė, tai labai skaniai viską padaro ir gaunasi toks comfort food. Nuostabus skonis tik iš augalinės kilmės produktų, tad tiks ne tik veganams ir vegetarams, bet ir visavalgiams, kurie supranta, kad subalansuota mityba paremta įvairove ir kartais yra net labai naudinga pasigaminti pietus ar vakarienę be mėsos - sotumo jausmą čia užtikrina baltymų pilni avinžirniai.
Avingirnių Troškinys su Pomidorais
Šis troškinys puikiai subalansuoja saldžiarūgštį pomidorų skonį ir švelnų avinžirnių riešutų poskonį. Avinžirnių troškinys su pomidorais - tai daugiau nei tik greitas patiekalas. Visų pirma, avinžirniai - tai vienas iš naudingiausių augalinių baltymų šaltinių. Pomidorai šiame troškinyje suteikia gaivumo ir natūralios rūgštelės, kuri subalansuoja patiekalo riešutų poskonį. Dar vienas šio patiekalo privalumas - jis puikiai tinka tiek šviežiai pagamintas, tiek pašildytas kitą dieną. Avinžirnių troškinys su pomidorais - tai puikus priminimas, kad gardus maistas nebūtinai turi būti sudėtingas ar brangus. Jis ne tik sušildo, bet ir aprūpina organizmą svarbiomis medžiagomis, kurios ilgai suteikia sotumo jausmą. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite jį papildyti keptomis paprikomis, špinatais ar net saldžiomis bulvėmis.
Patarimai ruošiant
Tik neišsigąskite pamatę tokį netrumpą prieskonių sąrašą. Būtent jie kartu su kokybišku pomidorų padažu sukuria patiekalo skonio bazę. Tad nepraleiskite nei prieskonių, nei pomidorų padažo. Beje, pomidorų padažą rinkitės kokybišką, su kuo daugiau pomidorų pastos sudėtyje. Aš naudojau atnaujintos receptūros Daumantų linijos “Karališkas” originalaus skonio padažą, kuriame yra daugiau pomidorų pastos, vietoje citrinos rūgšties naudojamos natūralios citrinos sultys, nėra modifikuoto krakmolo, konservantų, saldiklių. Troškinį galima valgyti vieną arba su virtais ryžiais.
Avingirnių Troškinys su Dešrelėmis
Gardaus ir greitai pagaminamo avinžirnių troškinio su daržovėmis ir dešrelėmis receptas išgelbės ne vieną išalkusįjį. Puikus patiekalas grįžus po darbo ar iš mokyklos!
Receptas: Avinžirnių troškinys su dešrelėmis
4 asm.Gaminimas 10 min.Virimas 30 min.Avinžirnių troškiniui su dešrelėmis pagaminti reikia:
- 1 poro
- 1 morkos
- 50 g saliero šaknies
- 6-8 šviežių dešrelių
- 2 šaukštų aliejaus
- 300 g nuvalyto moliūgo
- 1 stiklinės virtų arba konservuotų avinžirnių
- 2-3 šaukštų SUSLAVIČIAUS trintų pomidorų padažo originalaus
- Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- Žiupsnelio aitriosios paprikos
Gaminimo eiga:
- Smulkiai supjaustykite porą, morką ir salierą.
- Supjaustykite šviežias dešreles nedideliais gabaliukais.
- Sudėkite daržoves ir dešreles į prikaistuvį ir pakepkite su aliejumi, kol daržovės lengvai suminkštės.
- Tuomet įpilkite vandens, užvirinkite, sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą moliūgą, ir virkite, kol moliūgas suminkštės - apie 10 min.
- Tada suberkite avinžirnius ir sudėkite trintų pomidorų padažą. Virkite dar 5-7 min., įberkite druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų. Dar 1-2 min. pakaitinkite.
Skanaus!
Batatų ir avinžirnių troškinys
Jis lengvai pagaminamas, ypač patogu, kad viskas paruošiama vienoje keptuvėje.
Ingredientai:
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas
- 5 česnako skiltelės
- 1 kupinas šaukštelis šviežio tarkuoto imbiero
- 1 daržovių sultinio kubelis (kartu su ~100 ml. karšto vandens)
- 2 šaukštai pomidorų padažo
- 1 šaukštas tahini (sezamų pastos) (nebūtina)
- 1 šaukštas kario
- 0,5 šaukštelio malto kumino
- 1/4 šaukštelio malto cinamono
- 1/4 šaukštelio malto muskato
- 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 1 skardinė konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse (400 g. skardinė)
- 1 skardinė pilno riebumo kokosų pieno (400 ml. dydžio skardinė) (naudoti tik kietąją dalį - recepte gavosi apie 200 ml. kokosų kremo)
- apie 400 g.
Gaminimo eiga:
- Ant aliejaus kelias minutes apkepti smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir sutarkuotą imbierą.
- Kartu į keptuvę supilti daržovių sultinį (kubelį ištirpdytą 100ml. vandens), pomidorų padažą, tahini pastą. Gerai išmaišyti.
- Supilti konservuotus pomidorus, avinžirnius ir kokosų pieną.
Kitas avinžirnių troškinio receptas
Ingredientai:
- 1 v.š. 1 a.š.
- 1 a.š. 1 a.š.
- 1/2 a.š. 1/2 a.š.
- 1/2 a.š. 2 v.š.
- 1 a.š.
Gaminimo eiga:
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, beriame smulkintą svogūną ir kepiname 3 minutes.
- Į keptuvę beriame smulkintą česnaką ir visus prieskonius, kepiname dar 2 minutes.
- Į keptuvę beriame nuluptas ir kubeliais pjaustytas saldžiąsias bulves, viską išmaišome, kepiname minutę.
- Į keptuvę pilame pomidorus su sultimis, pomidorų padažą, sultinį, klevų sirupą, beriame druskos ir pipirų.
- Kai vanduo užverda, sumažiname ugnį, kad vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę ir troškiname apie 30 minučių - kol bulvės išverda, o padažas sutirštėja.
- Į troškinį dedame avinžirnius, išmaišome.
- Patiekiame apšlaksčius citrinos sultimis ir pabarsčius šviežia kalendra, smulkintomis pistacijomis ir granato sėklomis.
Šis avinžirnių ir daržovių troškinys yra sveikas, sotus ir lengvai paruošiamas.
Daržovių paruošimas:
- Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką, morką ir papriką.
Kepimas:
- Keptuvėje arba puode įkaitinkite alyvuogių aliejų.
Prieskonių pridėjimas:
- Įpilkite kumino, maltos paprikos ir kario miltelių (jei naudojate).
Daržovių kepimas:
- Į keptuvę sudėkite morkas, papriką ir cukiniją.
Pomidorų ir avinžirnių pridėjimas:
- Į puodą suberkite smulkintus konservuotus pomidorus ir avinžirnius.
Prieskonių koregavimas:
- Pagardinkite druska, pipirais ir citrinos sultimis.
Papuošimas ir patiekimas:
- Prieš patiekdami, apibarstykite troškinį šviežiomis kalendros ar petražolių lapeliais.
Viduržemio jūros skoniai troškiniuose
Tai - Viduržemio jūros virtuvių skoniai, susipynę viename šildančio troškinio dubenėlyje. Rūkyta paprika ir kuminas šiam patiekalui suteikia pikantiškumo, kokosų pienas - švelnumo, kremiškumo ir saldumo, o šį puikiai subalansuoja šiek tiek rūgštūs trinti pomidorai. Avinžirniai ir vištiena - vardan valgio pilnumo ir sotumo, špinatai - vardan gaivių spalvų ir papildomos saujos vitaminų. Kaip ir būdinga tokio tipo troškiniams (angl. curry), gardžiausia jį valgyti su virtais ryžiais.
Ingredientai:
- Suberkite kapotus svogūnus ir pamaišydami kepinkite, kol suminkštės, apie 4-5 minutes.
- Suberkite smulkiai tarkuotą morką ir kapotus česnakus.
- Pakepinkite dar minutę, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę pomidorų pastą, suberkite rūkytą papriką, kuminą, pipirus ir druską.
- Maišydami pakaitinkite dar minutę, kol prieskoniai paskleis savo aromatą.
- Sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną ir kepkite, kartais pamaišydami, kol mėsa pabals.
- Supilkite kokosų pieną, konservuotus trintus pomidorus, suberkite avinžirnius.
- Kaitinkite, vis pamaišydami, kol užvirs.
- Tuomet lėtai virkite apie 10 minučių, kol vištiena bus visiškai iškepusi, o troškinys šiek tiek sutirštės.
- Nuimkite nuo ugnies ir iš karto įmaišykite šiek tiek pasmulkintus špinatus - jie sukris, praras savo tūrį ir suminkštės.
- Patiekite su virtais ryžiais, žaliosios citrinos skiltelėmis, pagardinkite ryšeliu smulkintų šviežių prieskoninių žolelių.