Orkaitėje keptą vištieną su malonumu valgo net vaikai ar norintys gyventi sveikiau. Tačiau iškepti vištieną, kad ji nebūtų kieta ar guminė - nelengva užduotis.
Patarimai, kaip paruošti vištieną kepimui
Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių. „Pirmiausia atminkite, kad pačios vištienos plauti nereikia. Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokytas taip elgtis, tačiau tyrimai parodę, kad to daryti nederėtų. Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai - besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau.
Tačiau reikalinga gerai rankas nusiplauti tiek prieš pradedant dirbti su žalia vištiena, tiek po to. Taip pat svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina - stiklinę, nes ją užtikrintai nuplauti yra lengviausia. „Idealiu atveju ir turėtumėte atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų daug namuose nėra - tuomet pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu.
Taip pat, neleiskite, kad žalios vištienos sultys patektų į valgymui paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves. Be to, žalios ir virtos vištienos patiekalams naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto produkto“, - pasakoja G. Sakoma, kad svarbiausias žingsnis ruošiant blauzdeles ar kitas vištienos dalis orkaitėje yra marinatas, tačiau tobulam rezultatui pasiekti ne ką mažiau būtina ir gera kepimo technika.
Kepimo gudrybės
Blauzdelių paruošimo būdų yra įvairių - jas galima kepti gausiai apliejus padažu, ryžių ar daržovių „pataluose“. Pasak G. Jei norite, kad blauzdeles būtų tobulos, jas derėtų kepti atvirame inde ar po stikliniu dangčiu? O gal uždengti folija? Ir ar reikia bekepant apversti?
- Jei odelė nėra tokia traški, kaip norėtumėte, paskutines kelias minutes galite įjungti grilinimo funkciją.
- Dar viena gudrybė - neįprastas blauzdelių dėjimo į orkaitę būdas. „Viskas, ką reikia padaryti, tai prakišti blauzdelės kaulinį galiuką pro grotelių tarpus. Tuomet jas pakėlus, sultingoji ir mėsingoji blauzdelių dalis liks kyboti. Įnerkite blauzdeles taip, kad jos viena prie kitos nesiliestų - geriausia tą daryti šachmatiniu principu.
- Po kepamomis blauzdelėmis būtinai reikia padėti skardą, o dar geriau ją dėti pilną daržovių - šios ne tik kartu iškeps, bet ir bus dar gardesnės, nes kepamos vištienos riebalai nulašės ant jų.
Receptas: Orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis
Svarstote, kuo marinuoti vištą? Štai vienas iš receptų:
Gaminimo laikas: 80 min. (10 min. ruošti, 30 min. marinuoti ir apie 40 min. kepti).
Reikės:
- 10 viščiuko broilerio blauzdelių
- ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
- 4 česnako skiltelių
- maždaug 4 šaukštų smulkiai pjaustytų petražolių
- sulčių iš 1 citrinos
- 2 šaukštų Dižono garstyčių
- 1 šaukšto druskos
- maltų juodųjų pipirų
- Mėgstamų daržovių: bulvių, paprikų, raudonojo svogūno, grybų, cukinijų ir pan.
Paruošimas:
- Dubenyje gerai sumaišykite visus marinato ingredientus ir juo apliekite blauzdeles. Rankomis išmaišykite, kad vištiena tolygiai pasidengtų, šiek tiek marinato įstumkite po oda, kad skonis būtų sodresnis.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 ˚C. Įnerkite vištienos blauzdeles į metalines groteles pagal anksčiau nupasakotą metodą.
- Dėkite į orkaitę, po jomis - ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėtas daržoves. Kepkite 35-45 min arba kol vištiena iškeps.
Aš vištieną patiekiau su kuskusu, bet taip pat puikiai tiktų ir ryžiai ar orkaitėje keptos bulvių skiltelės. Beje, galite rinktis ir kitas vištienos dalis, svarbu jos nebūtų labai didelės. Tad nieko nelaukę, keliaukite nusipirkti reikalingų ingredientų ir nudžiuginkite savo šeimyną nuostabia vakariene. O jeigu norite, galite papildomai naudoti ir kitas mėgstamas daržoves.
Orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis (kitas receptas)
6 porcijoms reikės:
- 6 vištienos kulšelių, be kaulo (galite naudoti kitas nedideles vištienos dalis)
- 5 vidutinio dydžio morkų
- 2 vidutinio dydžio mėlynųjų svogūnų
- 250 g slyvinių ar vyšninių pomidorų
- 250 g pievagrybių
- 1/3 arb. š. džiovintų raudonėlių
- druskos
- alyvuogių aliejaus
Prieskoniai vištienai:
- 1 arb. š. druskos
- 1 arb. š. saldžiosios paprikos
- 1 arb. š. česnako miltelių
- 0,5 arb. š. džiovintų raudonėlių
- 1/3 arb. š. kuminų miltelių
- 1/3 arb. š. džiovintų mairūnų
- 1/3arb. š. juodųjų pipirų
- ¼ arb. š. Kajeno paprikų
Kaip gaminti:
- Viename indelyje sumaišome visus prieskonius vištienai ir jais apibarstome vištienos dalis iš abiejų pusių. Jei norite, vištieną galite palikti marinuotis šaldytuve pernakt arba kelioms valandoms, bet galima kepti ir iškart.
- Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių.
- Morkas nulupame, supjaustome storesniais griežinėliais. Svogūną nulupame, supjaustome skiltelėmis. Pievagrybius perpjauname perpus.
- Imame 2 kepimo indus (aš naudojau vieną didesnį, kitą mažesnį). Juose išdėliojame morkų griežinėlius, svogūno skilteles, pievagrybius ir pomidorus. Daržoves apibarstome druska, apšlakstome aliejumi ir išmaišome, kad visos daržovės tolygiai pasidengtų aliejumi.
- Išdėliojame vištienos dalis tarp daržovių, vištieną apšlakstome aliejumi, lengvai įtriname.
- Kepame įkaitintoje orkaitėje 45-50 minučių.
Kaip iškepti sultingą vištieną?
Virtuvės šefas Dennisas Littley‘us atskleidė, kaip kaskart tobulai iškepti vištieną:
- Jei gaminate troškinį, rekomenduoju vištieną supjaustyti nedideliais, kąsnio dydžio gabalėliais. Tai padės užtikrinti, kad vištiena keptų tolygiai.
- Vieną vištienos pusę kepkite maždaug 4 minutes. Kepkite vištieną ant vidutinės ugnies, kol ji paruduos - vieną pusę kepkite maždaug keturias minutes ir stenkitės neperkepti.
- Jei turite laiko, leiskite iškeptai mėsai pailsėti penkias minutes prieš ją patiekiant, kad tolygiai pasiskirstytų mėsoje esančios sultys.
- Taip pat verta pagalvoti, kurią vištienos dalį rinktis, nes, pavyzdžiui, kepant vištienos krūtinėlę yra didesnė tikimybė, kad ji išsausės, nei kepant vištienos šlauneles. Vištienos šlaunelių mėsa yra riebesnė, todėl iškepta yra sultingesnė.
- Dar vienas būdas užtikrinti, kad kepant vištiena nesudžiūtų - prieš kepimą bent pusvalandį ją pamarinuoti. Rūgštūs marinatai, pavyzdžiui, citrinos sultys ar actas, gali padėti suminkštinti mėsą.
- Dar vienas būdas - nuo 30 minučių iki kelių valandų pamirkyti vištieną sūriame vandenyje, tai padės suteikti jai sultingumo.
- Jei naudojate vištienos krūtinėlę, ją pamuškite mėsos plaktuku arba kočėlu, kad ji būtų vienodo storio.
- Taip pat gamindami galite įpilti padažo, pavyzdžiui, sojos ir imbiero padažo, sezamo aliejaus, barbekiu, kreminio ar kario padažo, nes padažas padeda išlaikyti vištieną sultingą ir drėgną, kol ji kepa.
Virtuvės šefas Dennisas teigia, kad vištienos krūtinėlę be kaulų ir odos keptuvėje reikėtų kepti po maždaug šešias-septynias minutes iš abiejų pusių. Jei kepate vištienos šlaunelių mėsą, kepimo laiką galite pailginti iki aštuonių-dešimties minučių iš abiejų pusių. „Nepamirškite patikrinti, ar mėsa iškepusi, naudodami mėsos termometrą arba pradurkite mėsą ir pažiūrėkite, ar iš jos teka skaidrios sultys“, - pridūrė šefas.
Tobulai apskrudusi ir sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje
Dažniausiai kepta vištienos krūtinėlė būna sausa, guminė ar tiesiog beskonė. Tačiau vadovaujantis šiuo receptu, pasirūpinsite, kad jos vidus būtų švelnus ir sultingas, o išorė - traškiai apskrudusi. Be to, šią keptą vištieną nuo pradžios iki pabaigos galėsite paruošti vos per 20, o oro gruzdintuvėje - per 15 minučių ar net greičiau.
Recepto ingredientai
- Vištienos krūtinėlė (be odos ir kaulų)
- Alyvuogių aliejus
- Maltos saldžiosios paprikos
- Džiovinti raudonėliai
- Česnako milteliai
- Kukurūzų krakmolas
- Rudasis cukrus (nebūtina)
Ingredientų alternatyvos
- Maltos saldžiosios paprikos: Vietoje maltų saldžiųjų paprikų galima naudoti pirktinį vištienos prieskonių mišinį. Jeigu jame jau yra druskos ir česnako, jų nebedėkite.
- Džiovinti raudonėliai: Džiovinti raudonėliai gali būti pakeisti čiobreliais, bazilikais, rozmarinais, petražolėmis ar kitomis džiovintomis žolelėmis.
- Česnako milteliai: Vietoje česnako miltelių galite naudoti šviežius česnakus (dviem porcijoms - vieną česnako galvutę). Jei naudojate šviežią česnaką, jį gerai sutrinkite ir pasistenkite tolygiai paskirstyti ant vištienos.
- Kukurūzų krakmolas: Kukurūzų krakmolo galima visai nedėti. Tiesa, be jo vištiena gali gautis šiek tiek sausesnė, o jos išorė mažiau apskrudusi.
- Alyvuogių aliejus: Vietoje alyvuogių aliejaus galite naudoti bet kokį kitą kepimo aliejų.
Jeigu mėgstate aštresnę vištieną, į prieskonius galite įmaišyti aitriosios paprikos (250 gramams vištienos krūtinėlės - 1/4 arbatinio šaukštelio).
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C arba karšto oro gruzdintuvę iki 200 °C.
- Kol orkaitė arba karšto oro gruzdintuvė kaista, nušluostykite vištienos krūtinėlę popieriniais rankšluosčiais, perpjaukite ją pusiau ir apiberkite druska.
- Sudėkite vištienos krūtinėles į dubenėlį ir gerai įtrinkite jas iš abiejų pusių aliejumi, prieskoniais, kukurūzų krakmolu ir, jei norite papildomo saldumo ir karamelizacijos, ruduoju cukrumi.
- Jeigu kepate orkaitėje, perkelkite vištieną į kepimo skardą ir kepkite 15-18 minučių, apversdami krūtineles praėjus pusei kepimo laiko, kad jos iškeptų tolygiai.
- Jei kepate karšto oro gruzdintuvėje, perkelkite jas į kepimo krepšelį ir kepkite 10-12 minučių, apversdami praėjus pusei laiko.
- Prieš patiekdami leiskite vištienos krūtinėlėms kelias minutes pastovėti, jog sultys tolygiai pasiskirstytų mėsoje.
Svarbūs patarimai
- Perpjaukyte vištienos krūtinėlę pusiau! Jei krūtinėlės neperpjausite, dalis jos išdžius, kol storesnė pusė iškeps.
- Neplaukite vištienos, o nusausinkite jas popieriniais rankšluosčiais. Priešingai populiariam mitui, žalios mėsos plovimas gali perkelti bakterijas ant kriauklės ar virtuvės paviršių. Tuo tarpu vištienos krūtinėlės kepimas iki 74 °C vidinės temperatūros sunaikins visas esamas kenksmingas bakterijas.
- Kepdami vištieną karšto oro gruzdintuvėje, neperkraukite krepšelio, palikdami vietos oro cirkuliacijai. Įprastai į gruzdintuvę telpa viena vištienos krūtinėlė, perpjauta į dvi dalis.
- Kepant didesnį vištienos kiekį orkaitėje, kepimo laikas išlieka tas pats.
Kiek laiko kepti vištieną orkaitėje?
Vištieną orkaitėje reikia kepti apie 1 valandą ir 30 minučių iki 1 valandos ir 45 minučių, priklausomai nuo vištienos dydžio ir orkaitės temperatūros. Svarbu reguliariai tikrinti vištienos vidų, kad būtų užtikrintas tinkamas kepimo laikas.
Norint, kad vistiena būtų apskrudusi orkaiteje, orkaitės temperatūra turėtų būti apie 180-190°C. Aukštesnė temperatūra padės greičiau apskrusti vistieną iš išorės, tačiau svarbu neperkaitinti, kad vistiena iš vidaus būtų gerai iškeptą.
Kaip patikrinti, ar vištiena yra apskrudusi orkaitėje?
Norint patikrinti, ar vistiena yra apskrudusi orkaiteje, galima naudoti termometrą. Vistienos vidinė temperatūra turi pasiekti bent 75°C, kad būtų užtikrintas saugus vartojimas. Taip pat galima įdėti peilį ar šakutę į vistienos vidų - jei iš jos išteka skaidrus sultingas skystis, tai rodo, kad vistiena yra apskrudusi.
Ką daryti, jei vištiena orkaitėje per stipriai apskrudo?
Jei pastebite, kad vistiena orkaiteje per stipriai apskrudo, galite padėti ją į foliją arba sumažinti orkaitės temperatūrą. Taip pat galite patepti vistienos paviršių aliejumi arba sultinio mišiniu, kad išlaikytumėte jos sultingumą.