Vištiena su džiovintais grybais - apetitiškas ir sotus patiekalas, kuris tiks ir kasdienėms vakarienėms, ir šventiniams pietums. Jį galima patiekti su garnyru arba atskirai. Svarbu, kad mėsa būtų šviežia, be nemalonaus kvapo ir dėmių. Kaip mėsos ingredientas į šį patiekalą dedama vištienos filė. Grybus galima naudoti bet kokius: miško ar šiltnamio.
Ingredientai
- Vištienos filė
- Džiovinti grybai (baravykai)
- Morkos
- Svogūnai
- Grietinė
- Sūris
- Česnakas
- Adžika
- Sausas bazilikas
- Kmynai
- Ciberžolė
- Druska, pipirai
- Augalinis aliejus
- Sviestas
- Voveraitės (nebūtinai)
- Žalumynai (nebūtinai)
- Žirniai (nebūtinai)
- Moliūgas (nebūtinai)
- Šalavijas (nebūtinai)
- Krakmolas (nebūtinai)
- Lauro lapas (nebūtinai)
- Salieras (nebūtinai)
Gaminimo eiga
Grybų paruošimas: Džiovintus grybus 5 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Išmirkytus grybus nuplaukite, užpilkite švariu vandeniu ir užvirę virkite ant vidutinės ugnies 30 min. Sultinį nupilkite, o grybus supjaustykite juostelėmis.
Vištienos marinavimas: Vištieną, supjaustykite porcijomis ir dėkite į dubenį. Vištieną pasūdykite, pipiruokite, suberkite adžiką, smulkiai pjaustytą česnaką ir sausą baziliką. Į dubenį su vištiena įpilkite grietinės ir išmaišykite. Uždenkite dubenį su vištiena ir padėkite į šaldytuvą 6 valandoms, kad pasimarinuotų.
Kepimas: Sumaišykite vištieną ir grybus, sudėkite į kepimo indą. Uždenkite indą kepimo folija ir kepkite orkaitėje 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Sūrį sutarkuokite ir apibarstykite viršų. Grąžinkite vištieną į orkaitę ir kepkite dar 10-15 minučių, kol pagels.
Alternatyvus gaminimo būdas
Į įkaitintą keptuvę su augaliniu aliejumi sudėkite grybus ir vištienos filė. Įberkite druskos ir išmaišykite. Kepkite 5 minutes. Į keptuvę sudėkite morkas. Išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Palikite 2 minutes. Supilkite 0,5 l vandens. Įberkite maltų juodųjų pipirų ir išmaišykite. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį.
Pašteto gaminimas iš vištienos kepenėlių ir grybų
Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite į keptuvę. Kepinkite karts nuo karto pamaišydamos, kadangi kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kuomet viduriukai praranda rožinę spalvą.
Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia - įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto - pertrinkite per sietelį. Tokiu atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą.
Paštetą supilkite į serviravimo indukus arba stiklainį. Atvėsinkite ir valgykite užtepę ant baltos duonos. Taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2-3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, puode ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite ant stiklainio su paštetu taip, kad baltos apnašos liktų puodo dugne.
Vištienos plovas su baravykais
Norėjau jį pavadinti rissoto, bet tai ką padariau labiau tiktų uzbekiškai virtuvei. Nors uzbekai vargu ar turi baravykų, bet tegul būna plovas, nes ryžių koše taip pat nenorėčiau to vadinti. Daugiaryžiu?
Gaminimo eiga:
Įkaitinau aliejų ir sudėjau vištiena apskrudinti. Apskrudinti prireikė apie 15 minučių, po ko vištiena išėmiau, atidėjau atskirai. Nupyliau švarų aliejų, išmečiau priskrudusias smulkias liekanas. Tame pat aliejuje apkepinau smulkiai pjaustytus svogūnus, tada sudėjau smulkiai pjaustytas morkas.
Įpyliau kiek aliejaus ir ištirpinau sviestą. Sveistui ištirpus sudėjau gana dideliais gabalais supjaustytus baravykus. Sviestui įsigėrus ir grybams suminkštėjus dedami svogūnų, morkų, vištienos mišinys, beriama druska, pipirai, permaišoma.
Ant mišinio suberiamos smulkiai pjaustytos voveraitės, smulkiai pjaustyti žalumynai, uždedama adžika. Tolygiu sluoksniu užberiami ryžiai.
Taip paruošus užpyliau vandens, kad apsemtų aukščiau per 1,5 piršto nuo ryžių paviršiaus. Dar geriau tiktų vištienos arba daržovių sultinys. Uždengus dangčiui privedama didele ugnimi iki virimo, vėliau ugnis sumažinama iki minimumo ir troškinama apie 20 minučių. Dangčio tikrinant ryžius nenuiminėti!
Kepti baravykai
Baravykus supjaustome iki pusės centimetro storio gabaliukais. Pabarstome druska ir pipirais, apvoliojame pradžioje plaktame kiaušinyje, vėliau miltuose. Sudedame į įkaitintą aliejų.
Patarimai ir gudrybės
- Grybų sultinį rekomenduojama virti sriubai ar padažui.
- Sūris turi būti geros kokybės, kad jis gerai ištirptų.
Po kurio laiko išimkite formą su paruošta vištiena ir nedelsdami patiekite. Tokią vištieną su grybais galima patiekti ne tik pietums ar vakarienei šeimai, bet ir ant šventinio stalo. Labai rekomenduoju šį receptą visiems, kurie mėgsta keptą vištieną. Dėl marinavimo grietinėje ji pasirodo švelni, o grybai suteikia nuostabų aromatą. Atkreipkite dėmesį į receptą!