„Grand Feu“ receptų kataloge rasite patikrintus ir įvairius paukštienos receptus, skirtus tiek kasdienai, tiek ypatingai progai. Nuo aromatingų vištienos sparnelių iki rytietiškų patiekalų, kepsnelių ir patikrintų būdų, kaip sultingai iškepti visą paukštį - atrinkome skirtingo stiliaus patiekalus iš paukštienos kiekvieno skoniui. Gaminti paukštieną tampa dar paprasčiau su patikimais „Grand Feu“ indais - metas pasiraitoti rankoves, gaminti, eksperimentuoti ir mėgautis gurmaniškais paukštienos patiekalais.
Ekspertai Pataria: Kaip Ruošti ir Gaminti Skirtingas Vištienos Dalis?
Vištienos receptai stebina savo įvairove ir tinka visomis progomis. Deja, kaip tinkamai paruošti skirtingas šios mėsos dalis žino ne visi. Dalinamės keliais naudingais patarimais:
Vištienos Krūtinėlė
Vištienos krūtinėlės mėsą išmuškite mėsos plaktuku arba kočėlu iki vienodo storio. Taip užtikrinsite tolygų krūtinėlės kepimą: plonesnės dalys neišsausės, mėsa išliks sultinga. Vištienos krūtinėlę prieš kepimą 15-30 min. pamirkykite paprastame sūryme (į vandenį įberkite druskos ir šiek tiek cukraus). Tai padės mėsai neprarasti drėgmės ir pagerins patiekalo skonį. Kadangi vištienos krūtinėlės mėsa linkusi išsausėti, prieš dedant į keptuvę, įtrinkite mėgstamais prieskoniais iš abiejų pusių ir apkepkite mėsą po 4 - 5 minutes (iš kiekvienos pusės) ant vidutinės ugnies. Tuomet uždenkite keptuvę ir ant mažos ugnies kepkite dar 10 minučių.
Vištienos Šlaunelės
Vištienos šlaunelių skonį paryškina geras marinatas. Galite rinktis jogurto ir prieskonių mišinį arba paprastą alyvuogių aliejų, šviežią česnaką ir prieskonines žoleles. Marinuokite šlauneles bent 30 minučių, o geriausia - per naktį, kad skonis būtų dar geresnis. Vištienos šlaunelės idealiai tinka lėtam virimui, todėl naudokite šią mėsą gamindami troškinį. Virkite mėsą ant silpnos ugnies, kad ši taptų minkšta ir sultinga. Vištienos šlaunelės puikiai tinka kepimui ant grotelių. Prieš tai jas pamarinuokite, kad būtų dar aromatingesnės. Kepkite ant vidutinės kaitros, retkarčiais apverčiant, kad šlaunelės iš išorės pasidengtų karamelizuota plutele, o viduje būtų švelnios ir sultingos.
Vištienos Sparneliai
Likus pusvalandžiui iki kepimo, vištienos sparnelius įtrinkite prieskoniais. Tam puikiai tinka druskos, pipirų, paprikos, česnako miltelių ir Kajeno pipirų mišinys. Per pusvalandį prieskoniai įsigers į sparnelius ir patiekalas įgaus intensyvesnį aromatą bei skonį. Nors sparneliai dažnai kepami įkaitintame aliejuje, verta rinktis sveikesnį gaminimo būdą: įdėkite juos į ketaus keptuvę ir pašaukite į 220°C temperatūros orkaitę, maždaug 40-45 min. Įpusėjus kepimui apverskite, kad sparneliai būtų tolygiai apskrudę ir traškūs. Po kepimo vištieną galite apipilti mėgstamu padažu.
22 Mėgstamiausi Vištienos Receptai
Vištiena lietuvių pamėgta dėl švelnaus skonio, neilgo paruošimo laiko ir gana draugiškos piniginei kainos. Vištieną mėgstame daugelis, bet kartais pritrūkstame fantazijos, ką dar iš jos pagaminti. O receptų juk begalė! Atrinkome net 22 mūsų mėgstamiausius receptus, kuriuos rekomenduojame išbandyti ir Jums!
- Česnakiniai vištienos sparneliai orkaitėje - tai nepaprastai skanus ir kvapnus patiekalas, kuriam būdingas sodrus česnako aromatas ir švelniai rūgštus pomidorų padažo skonis. Juos paruošti labai paprasta, o geriausia dalis - visą darbą atlieka orkaitė.
- Rūkytos vištienos užtepėlė - ji visa vertų pačių didžiausių pagyrų. Per įvairiausias šventes, kai užsuka svečių ar giminaičių, ji pati pirma dingsta nuo stalo.
- Skaniausi beliašai su vištiena - tai minkšti, purūs ir kvapnūs pyragėliai, kurie puikiai tiks tiek kaip sotus užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Nėra nei ką pridurti nei ką atimti. Tiesiog imkite šį fantastišką receptą ir gaminkite.
- Vištiena su grybais kreminiame padaže - tai švelnus ir gardus patiekalas, kuris sužavės savo sodriu skoniu. Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms, kai norisi šilto, jaukaus ir sotaus patiekalo.
- Naminis vištienos sultinys - tai klasikinė, lengva ir šildanti sriuba, puikiai tinkanti tiek šaltomis dienomis, tiek norint greitai pasistiprinti. Ši sriuba yra lengvai virškinama, todėl dažnai patiekiama ligoniams ar vaikams, tačiau jos paprastumas ir gardus skonis patiks ir suaugusiems.
- Balta mišrainė su rūkyta vištiena - Tikriausia ją mėgsta ir valgo beveik visi. Tačiau net ir su tokiais tradiciniais patiekalais galima eksperimentuoti ir juose kažką pakeisti.
- Naminiai kebabai su vištiena - tai puikus greitas patiekalas, kuriame dera šviežios vištienos ir gaivių daržovių skoniai su sodriu grietinės padažu.
- Maltos vištienos "Kijevai" - tai klasikinio Kijevo kotleto variacija, gaminama naudojant vištienos faršą. Šalia kotletų mums skaniausia patiekti purią bulvių košę ir daug šviežių spalvotų daržovių.
- Pikantiška vištienos užtepėlė - Tai tobulo skonio užtepėlė paruošta iš rūkyto vištienos kumpelio, kreminio sūrio, aitriųjų paprikų ir garstyčių. Būtinai pamėginkite! Beje, tai tokia užtepėlė, kurią labai skanu patiekti su skrudinta duona arba krekeriais.
- Vištienos blauzdelės majonezo marinate - Tikrai galime Jums garantuoti, kad jei pasirinksite šį gamybos būdą, tai skanią vakarienę tikrai turėsite. Tad išmėginkite jau šiandien!
- Vištienos kotletai su sūrio įdaru - Mums labai patinka, kai perpjovus kotletą iš jo išbėga sūris. O džiūvėsėliai sudaro lengvai traškią plutelę. Viso to derinys gaunasi nuostabus!!
- Lipnūs vištienos sparneliai Buffalo padaže - Šie vištienos parneliai nepavykti tiesiog negali, nes jei pagaminimi yra itin paprastai.
- Rūkytos vištienos mišrainė su sūriu, morkomis ir agurkais - Šią mišrainę galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, todėl ji yra puikus pasirinkimas vakarėliams ar šeimos susibūrimams.
- Prancūziško batono bokšteliai su vištiena - Tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko išskirtinio ir lengvai paruošiamo
- Vištienos ir bulvių troškinys su pievagrybiais - tai jaukus ir šildantis patiekalas, tobulai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei.
- Vištienos suktinukai su šonine orkaitėje - Visa tai papildoma grietinėlės užpilu, kuris suteikia patiekalui švelnumo ir kreminės tekstūros. Šalia įdėtų ir prieskoniais gardintų bulvių skiltelių dėka patiekalas tampa pilnavertis, iškepęs su traškia plutele, ir puikiai tinka šeimos vakarienei ar šventiniam stalui.
- Vištiena morkų ir grietinėlės padaže - tai švelnaus skonio patiekalas, kuriame vištiena susilieja su saldžiu, šiek tiek kreminiu morkų ir grietinėlės padažu.
- Kibinai su vištiena ir sūriu - dar vienas puikus variantas, kaip paruodšti gardžius kibinus - šį kartą su vištiena! Vištiena iškepa gana greitai, todėl svarbu kibinų neperkepti, kad mėsa neišsausėtų.
- Užkepta vištiena su daržovėmis ir sūriu - Kepant orkaitėje visi ingredientai susijungia į vieningą, skoniais turtingą patiekalą, kuris neabejotinai taps mėgstamu ant jūsų stalo.
- Saldžiarūgštė vištiena orkaitėje - Fantastiškas patiekalas ne tik savaitgaliui, bet ir paprastai vakarienei...
- Naminės vištienos dešrelės su daržovėmis vaikams - Šios dešrelės gaminamos tik iš kokybiškos vištienos filė, papildytos šviežiomis daržovėmis ir truputėliu švelnių prieskonių.
- Keli gabaliukai kokybiškos vištienos, šiek tiek daržovių, sauja ryžių bei prieskonių ir žalumynų - tai viskas, ko jums prireiks šiai sriubai, kuria pasisotinsite darbo dienos vakarą.
Nida Degutienė: Labai dažnai šventiškoms vakarienėms aš renkuosi vištieną. Į krūtinėlių mėsą galima įsukti pačius įvairiausius įdarus, o iškepus ir supjausčius, turėsite restoraninio lygio patiekalą! Šįsyk pagrindiniam patiekalui siūlau rinktis šviežius špinatus ir sūrį. Tiks ir tas sūris, kuris spėjo šaldytuve šiek tiek padžiūti - sutarkuokite jį ir įmaišykite į įdarą. Galite sumaišyti kelių rūšių sūrius, o jei turite gabalėlį mėlynojo pelėsinio - būtinai įmaišykite ir jo.
Nida Degutienė: Išraiškingo skonio lipniai saldžiarūgštei vištienai pasigaminti neprireiks jokių ypatingų ingredientų, viską rasite parduotuvėse. Tai toks nesudėtingas, greitai paruošiamas ir ypatingai gardus patiekalas, kad jo paragavę rizikuojate neapsiriboti vos viena porcija!
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Žodis tabaka pavadinime visiškai niekuo nesusijęs nei su tabaku, nei su dūmais. Šiaip būtų teisingiau, jei jis būtų užrašytas tapaka, nes būtent taip vadinasi speciali keptuvė, kurią rastumėte gruziniškoje virtuvėje, ir kuri turi tokį priveržiamą sunkų įrenginį, leidžiantį daiktą, esantį keptuvėje, prispausti tarsi presu žemyn, tiesiog priklijuojant jį visu paviršiumi taip, kad visas jo plotas keptų tolygiai.
Rugiai puikiai dera su tokiais ingredientais kaip burokėliai, rūkyta žuvis, krapai, grybai, sūriai. Išbandykite skandinaviško stiliaus salotas, kuriose drąsiai eksperimentuokite su šio maisto likučiais.
Daugelis tų, kas lankosi Azijos virtuvės restoranuose, vėliau svajoja, kaip būtų puiku ką nors panašaus ir skanaus pasiruošti namie. Gera žinia ta, jog dalį patiekalų išties nesunkiai galima pasiruošti patiems!
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): pagal senovinį receptą, kurį sužinojau iš žmonos močiutės, paruoštas patiekalas yra puikaus skonio ir ypač naudingas rudenį, kai netrūksta obuolių. Geriausiai jam tinka antaniniai obuoliai.
Tinklaraštis „Du Mėnuliai“: Tikiu, kad tiems, kas gamins, šios salotos tikrai patiks, juolab, kad ir gamyba nesudėtinga, ir gardus valgis išeina.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šios Cezario salotos yra iš quick fix serijos. Kaip žinia, svarbiausias Cezario salotų akcentas yra kreminės konsistencijos padažas, kurį gaminant tikrai yra ką veikti. O čia mes imsime ir padažui panaudosime... majonezą, garstyčias ir česnakus.
Vištos krūtinėles paruošti, rodos, paprasta, tačiau visada išlieka nuogąstavimas, jog jos bus sausos.
Įvairiausių vištienos orkaitėje, rytietiškų patiekalų su vištiena, kepsnelių su vištiena ir sriubų su vištiena receptai. Geriausi padažai prie vištienos. Sultingi vištienos krūtinėlės receptai. Įdarytas vištienos krūtinėlės kepsnys su sūriu ir špinatais. Gardus ir traškūs vištienos kepsneliai. Sultingi vištienos orkaitėje receptai. Sriubų su vištiena receptai. Skaniausi troškiniai iš vištienos. Įvairiausi vištienos troškinių receptai su grietinės, pomidorų ir kario padažu. Puikiausias marinatas, kuris iškepęs virsta gardžiu padažu. Neatsivalgomieji vištienos šniceliai - traškūs išorėje ir sultingi viduje. Viskas tik dėl pamarinavimo specialiame sūryme! Nuostabus vieno puodo patiekalas, plilnas skonių ir prieskonių. Jam reikės vištienos su kaulu ir odele - gali būti blauzdelės, šlaunelės ar ketvirčiai.
Ginger chicken, arba Ga Kho Gung - tai vienas populiaresnių Vietnamo virtuvės valgių, prisotintas skonių ir karamelės saldumo. Labai nesudėtinga, bet prabangi, kvapni ir skani vištienos sriuba. Patiekta su paskrudintos bagetės riekele, užtepta ančiuvių sviestu. Australijos MasterChef projekto patiekalas - reikalauja šiek tiek pasiruošimo, tačiau nesigailėsite viską padarę taip, kaip aprašyta. Šventiškas patiekalas, sukurtas Anglijos karalienės Elžbietos karūnavimo proga 1953 metais.