Jeigu reiktų išrinkti patį gardžiausią kepinį, morkų pyragas galėtų lygiuotis su visų mėgiamu obuolių pyragu bei bananų duona. Nenuostabu, nes morkos yra tos daržovės, kurių galima rasti kiekvieno šaldytuve, o kepiniai iš morkų yra minkšti, purūs, drėgni, juose yra natūralaus saldumo. Dažniausiai į šių pyragų tešlą dedami riešutai, džiovinti vaisiai, cinamonas, o viršus padengiamas kreminio sūrio glajumi. Šiame straipsnyje dalinamės nesudėtingais, gardžiais morkų pyragų receptais, kurie patiks net patiems išrankiausiems.
Klasikinis Morkų Pyragas su Riešutais ir Džiovintais Vaisiais
Ingredientai:
- 2 labai didelės morkos
- 80 gr. sviesto
- 3 dideli kiaušiniai
- Sauja riešutų
- Sauja džiovintų vaisių
- 150 ml cukraus
- 200 ml miltų
- 1 a.š. sodos
- 1 citrina
- Šviežia tarkuota apelsino žievelė
- Šlakelis romo
- 100 gr. juodojo šokolado
- 20 ml. plakamosios grietinėlės
Gaminimo eiga:
- Morkos nulupamos, nuvalomos ir smulkiai sutarkuojamos (naudoju ne pačią smulkiausią tarką).
- Įberiama kiek daugiau nei pusė viso recepte nurodyto cukraus, gerai išmaišoma ir paliekama pusvalandžiui, kad morkos išleistų sultis.
- Sviestas išlydomas su likusiu cukrumi. Įpilama romo ir paliekama šiek tiek atvėsti.
- Į sviestą įmušami ir labai gerai išmaišomi kiaušiniai.
- Įmaišoma morkų masė.
- Galiausiai įdedama nugesintos sodos (soda užpilama šviežiomis citrinų sultimis).
- Į mišinį suberiami riešutai (jei jie labai stambūs, juos reikėtų pasmulkinti), džiovinti vaisiai (taip pat geriau pasmulkinti), tarkuota citrinos ir apelsino žievelės.
- Įberiami miltai ir viskas labai gerai išmaišoma, jei tešla labai skysta, įdėkite dar šiek tiek miltų. Masė turi būti labai tirštos konsistencijos košė, kuri sunkiai, bet persilietų iš indo į indą.
- Tada sudedamas smulkiais gabalėliais pjaustytas šokoladas (maždaug 70 gr.).
- Forma, kurioje bus kepamas morkų pyragas, ištepama sviestu. Į ją perliejama masė, išlyginama.
- Pašaukite į orkaitę (180 laipsnių C) ir kepkite apie 40 min. gal net valandą. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite įsmeigę medinį pagaliuką į vidų, ir jei jį ištraukus, jis nebus drėgnas nuo aplipusios tešlos, pyragas turėtų būti gatavas.
Glajus:
- Pasigaminkite glajų. Užvirinkite grietinėlę ir sudėkite likusį smulkiai pjaustytą šokoladą bei nedidelį gabalėlį sviesto.
- Gerai išmaišykite ir leiskite šiek tiek atvėsti. Glajus turi būti skystas, bet ne per daug, kad užpiltas ant pyrago nenuvarvėtų visas, o pasiskirstytų ant pyrago paviršiaus.
- Užpilkite glajų ir leiskite pyragui atvėsti.
Skanaus Jums linki Vitalija!
Kitas Morkų Pyrago Receptas
Ingredientai:
- 2 st. (220 g) morkų, sutarkuotų burokine tarka
- 100 g (1/2 st.) cukraus
- 2 didelių kiaušinių
- 180 ml rapsų aliejaus
- 160 g miltų
- 1 ½ arbat. š. kepimo miltelių
- 1 a.š. kardamono
- 2 a.š. cinamono
- 1 a.š. muskato
- Žiupsnelis druskos
- Sauja riešutų
- Sauja datulių (arba razinų)
Gaminimo eiga:
- Inde elektriniu plakikliu lengvai išplakite kiaušinius, cukrų ir plonai nutarkuotą citrinos žievelę.
- Supilkite aliejų, viską išmaišykite.
- Tada sudėkite morkas, riešutus, datules ir dar kartą išmaišykite.
- Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kardamoną, cinamoną, muskatą, druską.
- Juos suberkite į indą su morkomis.
- Tešlą atsargiai išmaišykite.
- Apvalią, 20 cm kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
- Į ją sukrėskite tešlą.
- Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 min. ar kol į pyragą įdūrus medinį pagaliuką, jis bus sausas.
Glajus:
- 100 g kreminio sūrio
- 100 g cukraus pudros
- 4 šaukštų kambario temp. sviesto
- Inde sumaišykite visus ingredientus.
- Šaukštu ar silikonine mentele aptepkite atvėsusį pyragą.
- Po kiek laiko glajus sukietėja.
Paprastas Morkų Pyragas
Jeigu norite pasigaminti visiškai paprastą morkų pyragą - šis receptas kaip tik jums. Jam pagaminti reikia nedaug ingredientų.
Gaminimo eiga:
- Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite aliejų, išmaišykite.
- Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius.
- Juos sumaišykite su kiaušiniais.
- Sudėkite morkas ir vėl viską atsargiai išmaišykite.
- Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
Amerikietiškas Morkų Tortas
Šis amerikietiškas morkų tortas atrodo išties puošniai, šventiškai, nors jo pagaminimas visai nesudėtingas.
Gaminimo eiga:
- Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.
- Dideliame inde lengvai išplakite kiaušinius ir cukrų.
- Kitame inde sumaišykite išsijotus miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Riešutus smulkiai sukapokite.
- Į indą su kiaušiniais supilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite.
- Tada suberkite miltų mišinį, išmaišykite, kad neliktų miltų gumulėlių.
- Sudėkite morkas, graikinius riešutus, nutarkuotą muskato riešutą ir viską išmaišykite.
- Į 24 cm skersmens kepimo formą įklokite kepimo popierių. Sukrėskite tešlą.
- Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. ar kol įdurus pagaliuku, jis liks sausas.
- Pyragą atvėsinkite.
Glajus ir papuošimas:
- Inde sumaišykite glajaus ingredientus.
- Pyragą perpjaukite per pusę.
- Ant perpjautos dalies užtepkite pusę glajaus, uždėkite kitą pusę pyrago.
- Ant viršaus užtepkite likusį glajų, papuoškite su graikiniais riešutais.
Morkų Pyragas ir Sūrio Pyragas Viename
Šis kepinys sudarytas net iš dviejų pyragų - klasikinio morkų ir sūrio pyragų (cheesecake). Tad jame yra ir dvigubai daugiau skonio, puikiai dera skirtingos tekstūros, o viršus papuoštas kreminio sūrio ir cukraus pudros glajumi. Nors pyrago gaminimas kiek užtrunka, bet dėl puikaus skonio tikrai verta jį pasigaminti.
Ingredientai:
- 1 ½ st. miltų
- 2 a.š. cinamono
- 1 a.š. druskos
- 2 a.š. sodos
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Aliejus
- Morkos
- Riešutai
- Razinos
- 1 ½ st.
Sūrio pyragas:
- 100 g kreminio sūrio
- 100 g cukraus pudros
- 4 šaukštų kambario temp. sviesto
Morkų pyrago paruošimas:
- Dideliame inde sumaišykite miltus, cinamoną, druską ir sodą.
- Kitame inde lengai išplakite kiaušinius ir cukrų.
- Supilkite aliejų, vėl viską išplakite.
- Sumaišykite su miltų mišiniu.
- Suberkite morkas, riešutus, razinas ir viską atsargiai sumaišykite.
Sūrio pyrago paruošimas:
- Šluotele išplakite kreminį sūrį, grietinę ir cukrų.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, kol jie susimaišys su kitais ingredientais.
- Suberkite miltus, druską, viską išmaišykite.
Kepimas:
- 22 cm apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
- Sukrėskite 2/3 morkų pyrago, viršų mentele išlyginkite.
- Ant viršaus paskirstykite 1/3 sūrio pyrago dalį.
- Tada sukrėskite likusią morkų pyrago dalį, o ant viršaus - sūrio pyrago tešlą.
- Tada šaukšto galu braukite per paviršių, kad morkų pyragas kiek susimašytu su sūrio pyrago dalimi.
- Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. ar kol įdurus pagaliuku, jis liks sausas.
- Iškepusį pyragą atvėsinkite, tada nakčiai padėkite į šaldytuvą.
- Išimkite pyragą iš kepimo formos.
Glajus ir papuošimas:
- Išplakite visus glajaus ingredientus.
- Juo padenkite pyrago viršų, šonus apibarstykite stambiai sukapotais riešutais.
Itališkas Morkų Pyragas su Migdolų Miltais
Šis itališkas morkų pyragas pagamintas ne tik su kvietiniais, bet ir su migdolų miltais. Pyragas yra drėgnas, purus, o vietoje įprastų cinamono skonių, jame jaučiamas apelsinas.
Gaminimo eiga:
- Dideliame inde sumaišykite migdolų, kvietinius miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame inde elektriniu plakikliu išplakite kiaušinius ir cukrų. Plakite keletą minučių.
- Supilkite aliejų ir vėl išplakite apie minutę.
- Supilkite apelsino sultis, žievelę ir išplakite, kol tešla bus vientisa.
- Suberkite miltų mišinį, išmaišykite.
- Tada suberkite morkas ir vėl išmaišykite. Svarbu tešlos nepermaišyti.
- Apvalią kepimo formą 23-25 cm dydžio išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite tešlą ir kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. ar kol įdurus pagaliuku, jis liks sausas.
Patarimai ir Gudrybės
- Kepimo skardą/formą ištepti sviestu, negailint - ir dugną, ir šonus; galima naudoti arba vieną didelę stačiakampę skardą 9 x 13 x 2” (23 x 33 x 5 cm), arba dvi apvalias 9” (23 cm skersmens) skardas/formas. Skardos dugną ištiesti sviestiniu popieriumi.
- Miltus, sodą, druską ir cinamoną persijoti. Dėti persijotus miltus ir gerai išmaišyti. Maišymui geriausiai tinka tvirtas medinis šaukštas.
- Tešlą sukrėsti į paruoštą formą (ar formas).
- Kremu aptepti atvėsusio pyrago viršų ir šonus, o jeigu kepate tortą - aptepti apatinio sluoksnio viršų, užvožti antrą sluosknį, aptepti torto viršų ir šonus, o likusiu kremu dekoruoti (jeigu yra toks noras!).
Morkų Pyrago Istorija
Morkos yra labai saldžios daržovės. Viduramžiais jas ypač mėgo smaližiai. Anais laikais saldikliai buvo labai brangūs, todėl morkomis buvo saldinama įvairūs kepiniai. Morkos sausiems kepiniams suteikia drėgnumo, aromatą, gražią spalvą bei saldumą. Morkų pyrago/torto receptų yra daug ir įvairių. Morkų pyragas labiausiai išpopuliarėjo Amerikoje, ten jis kepamas ypatingai saldus, mūsų skoniui net per saldus. Įprasta manyti, kad jame būtinai turi būti: morkų, razinų bei saldus sūrio pertepimas. Visi kiti ingredientai gali būti parenkami pagal skonį.