pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptas Vištienos Receptas su Apelsinais

Kalėdų ir Naujųjų metų šventiniu laikotarpiu dažnai ieškome ypatingų ir skanių patiekalų, kurie tiktų prie šventinio stalo.

Kepta vištiena su obuoliais ir apelsinais yra puikus pasirinkimas, nes ji ne tik atrodo įspūdingai, bet ir pasižymi subtiliu skonio deriniu, kuris sužavės tiek šeimos narius, tiek svečius. Šis patiekalas sujungia saldžius vaisius su sultinga vištiena, o pridėjus šiek tiek vyno ir prieskonių, gausite tikrą gurmanišką patiekalą, tinkantį bet kuriai šventei.

Ingredientai

  • 2 vienetai apelsinų
  • 1 vienetas citrinų
  • Šiek tiek juodųjų pipirų
  • 1 vienetas vištiena
  • 0.5 stiklinės obuolių sulčių
  • Šiek tiek druskos
  • 50 gramų sviesto
  • 50 gramų razinų

Paruošimas

  1. Išdarinėta višta įtrinama prieskoniais ir, surišus jos kojas, 1 val. laikoma šaltai.
  2. Vėliau apkepama riebaluose ir 1 val. kepama 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, vis pašlakstant obuolių sultimis bei atsiradusiu skysčiu.
  3. Iškepusi višta supjaustoma, išimami kaulai, o mėsa vėl sudedama į puodą.
  4. Apelsinai nuplaunami, nuplikomi verdančiu vandeniu, supjaustomi (sėklos išimamos), sudedami ant vištienos kartu su razinomis, tarkuotomis citrinos bei apelsino žievelėmis ir pakaitinama.
  5. Tiekiama su keptomis bulvėmis bei vaisių kompotu.

Pirmiausia paruoškite vištieną: nuplaukite ją ir gerai nusausinkite. Tuomet sumaišykite aliejų su smulkiai tarkuotu česnaku ir gerai įtrinkite vištieną su šiuo mišiniu.

Apibarstykite druska, pipirais ir savo mėgstamais prieskoniais (puikiai tiktų rozmarinas), tada marinuokite apie 30 minučių, kad skoniai gerai įsigertų.

Tada pasiruoškite kepimo indą - į jį sudėkite vaisius, kurie suteiks patiekalui ne tik skonio, bet ir nuostabios spalvų įvairovės. Ant vaisių dedame paruoštą vištieną.

Jeigu norite, galite ir įdaryti vištieną obuoliais ir apelsinais - tai pridės dar daugiau skonio ir aromato. Vištieną kepkite 1,5 valandos 180 °C temperatūroje, tačiau po pirmo pusvalandžio būtina nuimti foliją, kad oda įgautų auksinę spalvą.

Kepta vištiena su obuoliais ir apelsinais idealiai tinka su šventiniais garnyrais, tokiais kaip virtos bulvės, keptos daržovės ar šviežios salotos.

Patiekalą galite papuošti šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip rozmarinas, čiobreliai ar petražolės.

Kepta vištiena su obuoliais ir apelsinais yra ne tik lengvai paruošiamas, bet ir labai skanus patiekalas, kurį galima patiekti bet kuriuo metų laiku, tačiau šventiniu laikotarpiu jis įgauna ypatingą reikšmę.

Tai nuostabi alternatyva tradiciniams kalėdiniams patiekalams, suteikianti šventiniam stalui gaivumo ir naujų skonių.

Kitas receptas: Ypač kvapnios ir sultingos vištienos šlaunelės, keptos su moliūgais ir apelsinais

Reikės:

  • Maždaug 1 kg vištienos šlaunelių
  • 850 g moliūgo minkštimo be žievės ir sėklų
  • 2 apelsinų

Šlaunelių marinatui:

  • 3 šaukštų aliejaus
  • 1 šaukštelio maltų kuminų
  • 1 šaukštelio maltų kalendrų
  • 1 šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių
  • 1 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • Pusės šaukštelio ciberžolių
  • 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • Ketvirtadalio šaukštelio cinamono
  • Ketvirtadalio šaukštelio maltų imbierų
  • 2 sutrintų didelių česnako skiltelių
  • Maltų pipirų

Moliūgų marinatui:

  • 3-4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Maltų pipirų
  • 1 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • 2 šaukštelių džiovintų čiobrelių

Kaip gaminti:

  1. Paruoškite šlaunelių marinatą iš nurodytų ingredientų. Marinuokite vištieną marinate bent 2 valandas, geriausia - naktį prieš kepimą.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Supjaustykite moliūgą stambiais kubeliais. Pabarstykite prieskoniais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Apelsinus kartu su žievele supjaustykite skiltelėmis.
  3. Į didesnę kepimo skardą sudėkite moliūgą ir apelsinus, o ant jų - vištienos šlauneles. Viską uždenkite dangčiu arba aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 40-50 minučių, tuomet dar 10-15 minučių atidengtą, kad vištiena gražiai paruduotų.

Marinato Taisyklės

Jeigu skubate, galima nusipirkti jau marinuotų vištienos šlaunelių, tačiau verta visai paprastą marinatą pasigaminti patiems.

Svarbiausios sultingą ir skanią vištieną padovanosiančio marinato taisyklės:

  • Subalansuokite ingredientus. Tinkamo marinato esmė - rūgštinių, aliejinių ir aromatinių sudedamųjų dalių balansas. Rūgštiniai elementai, pavyzdžiui, actas ar citrusiniai vaisiai, arba tokie produktai kaip imbieras ar ananasas suminkština vištieną, o aliejus padeda išlaikyti drėgmę. Skonio komponentai, pavyzdžiui, žolelės, prieskoniai ir aromatinės medžiagos, suteiks kvapnumo. Su vištiena taip pat puikiai dera šiek tiek saldumo - pavyzdžiui, įdėti į marinatą šiek tiek medaus.
  • Laiko reikšmė. Marinavimo trukmė yra labai svarbi. Kiek laiko marinuoti, priklauso nuo pasirinktos vištienos dalies. Krūtinėlei, pavyzdžiui, gali pakakti nuo 30 minučių iki 2 valandų, o kietesnius gabalus, pavyzdžiui, šlauneles ar blauzdeles, marinuoti reikėtų nuo 2 iki 24 valandų. Venkite pernelyg ilgo marinavimo, nes marinatas gali pradėti ardyti mėsos ląstelieną, taip pat gali iškilti maisto saugos klausimas.
  • Tinkamas laikymas. Jeigu ketinate vištieną marinate palikti vos pusvalandžiui, tą galite daryti ir kambario temperatūroje, tačiau jeigu ji marinuosis ilgiau - būtinai dėkite į šaldytuvą. Naudokite stiklinį ar maistui saugų plastikinį indą, taip pat patogu vištieną su marinatu sudėti į sandariai uždaromą plastikinį maišelį. Įsitikinkite, kad vištiena yra visiškai panardinta į marinatą, o kad aromatas pasiskirstytų tolygiai, retkarčiais apverskite mėsą.