Obuolių pyragas - vienas universaliausių desertų. Šį receptą verta išsisaugoti - itin drėgnas, purus ir minkštas obuolių pyragas užkariauja visų simpatijas. „Receptas paprastas, o pyrago skonis tobulas. Pyragas saldus, su obuolių rūgštele ir traškia viršūne. Puikiai tinka su vaniliniais ledais “, - sako tinklaraščio „Baltoje lėkštėje“ autorė.
Ingredientai
Biskvitui:
- 200 g sviesto
- 120 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 250 g miltų
- 2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 500 g nuluptų, išvalytų obuolių, supjaustytų skiltelėmis
- indelis saldinto sutirštinto pieno (385 g)
Trupiniams:
- 80 g miltų
- 80 g cukraus
- 60 g sviesto
Gaminimo eiga
- Minkštą sviestą išplakame iki purumo, įdedame cukraus, vėl išplakame.
- Įmušame kiaušinius po kiekvieno gerai išplakant.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska, persijojame ir dalimis įdedame į kiaušinių masę, maišome, kol tešla taps vienalytė.
- Paruoštus obuolius sumaišome su kondensuotu pienu.
- Trupiniams skirtus miltus, cukrų ir minkštą sviestą sumaišome tarpusavyje, kol gausime trupinius.
- Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, joje paskirstome tešlą, ant viršaus sudedame obuolius su kondensuotu pienu ir iš viršaus pabarstome trupiniais.
- Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. (ar pyragas iškepęs patikriname mediniu smeigtuku).
Kitas obuolių pyrago receptas
Ingredientai:
- 200 gramų cukraus
- 3 vienetai obuolių (pjaustyti)
- 2 vienetai kiaušinių
- 350 gramų kvietinių miltų
- 100 mililitrų pieno
- 75 gramai sviesto
- 1.5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
Paruošimo būdas:
- Kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų išplakti.
- Sviestą ištirpinti ir supilti pieną. Viską išmaišyti.
- Į gautą masę suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Masę supilti į formą išteptą sviestu.
- Įspausti į tešlą obuolių griežinėlius ir užbarstyti cukrumi ir cinamonu.
- Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 min.
Greitai paruošiamas obuolių pyragas
Ingredientai:
- 150 ml aliejaus
- 150 g cukraus (galite dėti ir mažiau)
- 2 kiaušinių
- 200 g miltų
- 2 a. š. vanilinio cukraus
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 2 a. š. cinamono
Gaminimas:
- Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų (apie 120 g) ir viską išplakite iki purumo, suberkite vanilinį cukrų, įpilkite aliejų, viską gerai sumaišykite.
- Miltus ir kepimo miltelius išmaišykite, pilkite į bendrą masę.
- Viską labai gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą.
- Obuolius nulupkite, perpjauti į 4 dalis (išimti sėklas), supjaustykite riekelėmis ir sudėliokite gausiai ant viršaus. Obuolių turi būti daug!
- Likusį cukrų sumaišykite su cinamonu ir apibarstyti pyrago paviršių.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių.
Skanaus!
Pyragų istorija
Idėja kepti tešlos iš miltų ir aliejaus kepinius su mėsos įdaru atsirado dar senovės Romoje. Tačiau tikrieji pyragai atsirado Šiaurės Europoje, kur tešlos gamybai naudojo taukus, lajų ar sviestą. Pirmieji tokie pyragai buvo nesaldūs, su mėsos ar žuvies įdaru (dažnai buvo dedami skirtingų mėsų rinkiniai). Saldūs pyragai pasirodė XVI a.
Obuolių pyragui naudojami obuoliai yra traškūs ir rūgštus. Obuoliai pyragui gali būti švieži, konservuoti arba džiovinti. Nuo pasirinkimo priklauso kepimo laikas ir galutinė tekstūra.
Sausio 23-čioji JAV oficialiai yra Nacionalinė pyrago diena! Nacionalinė pyrago diena, kaip ir galima tikėtis, yra puiki proga išsikepti, o galbūt išmokti kepti, gardų pyragą. Dauguma žmonių per Nacionalinę pyrago dieną vaišinasi įvairiausiais pyragais.
