Netikras zuikis - puikus patiekalas tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniam pietų stalui. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti netikrą zuikį iš kalakutienos.
Ingredientai
Netikras kalakutienos zuikis
- 1 kg malto kalakutienos kumpio
- 6 šaukštai avižinių dribsnių
- 2 kiaušiniai
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 5 česnako skiltelės
- 1 raudonasis svogūnas
- 1 sauja graikinių riešutų
- Ryšelis svogūnų laiškų
- Ryšelis šviežių prieskoninių žolelių: petražolių, krapų, gelsvių
- 1 šaukštelis jūros druskos
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Keli lauro lapai
Netikras zuikis iš kalakutienos (mažesnis kiekis)
- 160 g kalakutienos maltos
- 40 g svogūno
- 25 g kiaušinio (1/2)
- 5 g česnako (jei mėgstate)
- Druskos pagal skonį
- Juodųjų pipirų pagal skonį, šviežiai maltų
- Kvapniųjų pipirų pagal skonį, šviežiai maltų
- Kalendros pagal skonį, maltos
- Krapų pagal skonį
Kiti galimi ingredientai
- Pusė kg maltos vištienos/kalakutienos
- 1 kiaušinis
- Pakelis (iki 200 g) varškės
- 3-4 saujelės džiūvėsėlių
- Svogūno, trupučio česnako, druskytės ir pipirų ar kt. - paskaninimui
Gaminimo eiga
Netikras kalakutienos zuikis
- Pirmiausia avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, kad jie išbrinktų.
- Svogūną supjaustykite ir suberkite į trintuvą, tą patį padarykite su visomis prieskoninėmis žolelėmis, svogūnų laiškais ir česnakais.
- Ten pat suberkite ir saują graikinių riešutų ir supilkite alyvuogių aliejų. Viską sutrinkite į vientisą žalią tyrę. Jei norite sutaupyti laiko arba neturite šviežių prieskoninių žolelių, užuot gaminę šią tyrę galite naudoti 2-3 šaukštus pesto padažo.
- Kalakutienos kumpį geriausia susimalkite namuose arba paprašykite parduotuvėje, kad sumaltų jūsų pasirinktą mėsos gabalą. Nuo mėsos kokybės tiesiogiai priklauso kepsnio skonis.
- Maltą mėsą sumaišykite su druska, maltais pipirais, trinta žolelių tyre ir nusunktais avižiniais dribsniais, įmuškite kelis kiaušinius. Mėsą su priedais gerai išminkykite, kad masė būtų vientisa.
- Pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite paruoštą mėsos masę.
Netikras zuikis iš kalakutienos (mažesnis kiekis)
- Į maltą kalakutieną iš vakaro arba 2 val. iki kepimo sudedame prieskonius, druską ir leidžiame pastovėti.
- Prieš pat kepimą įtarkuojame svogūną, česnaką bei įmušame kiaušinį.
- Jei norime, kad mėsa būtų sultingesnė, įpilame šlakelį vandens.
- Rankomis suformuojame pailgą zuikį.
- Galime suformuoti zuikiui akytes iš kvapniųjų pipirų, o ausytes - iš lauro lapelių.
- Į įkaitusią orkaitę dedame zuikį ir kepame.
- Iškepusį zuikį išimame ant lėkštės, kad skardoje likę riebalai nesubėgtų į mėsą.
Kitas gaminimo būdas
- Iš pradžių į faršą berkite prieskonių, smulkiai sukapotą česnaką, bulvinės tarkos pagalba sutarkuotą bulvę ir išplaktą kiaušinį.
- Smulkiai supjaustykite svogūną, burokinės tarkos pagalba sutarkuokite morką bei kartu apkepinkite svieste, kol svogūnai gražiai pagels (galite įberti pipirų ir druskos pagal savo skonį).
- Tuomet svogūnus bei morkas sukrėskite į faršą, taip pat sudėkite gerai nuplautas bei perpus perpjautas slyvas. Viską išmaišykite.
- Kekso (arba kitokią) kepimo formą išklokite su folija, dėkite į ją netikro zuikio masę bei kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 min. Kepant viršų reikėtų pridengti folija, o kepimo pabaigoje atidengti.
- Iškepusį zuikį aptepkite majonezu bei pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Dėkite į orkaitę dar maždaug 5 minutėms (arba kol išsilydys sūris).
Dar vienas variantas
- Maltą mėsą sumaišykite su kiaušiniu, gerai ištrinkite su varške, džiūvėsėliais.
- Sudėkite prieskonius ir smulkiai pjaustytus svogūną, česnaką ir palikite bent 10 minučių paruoštai masei pabrinkti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
- Sudėkite paruoštą kepimui „netikrą zuikį“ į silikoninę formelę arba kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir dėkite į įkaitintą orkaitę kepti apie 45-50 min.
Kepimas
- Kepkite netikrą zuikį iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
- Jei yra mažų zuikelių - atsargiai, jie iškepa greičiau.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Šie duomenys pateikti remiantis mažesnio netikro zuikio receptu:
Maistinė vertė | Kiekis | Procentinė dalis |
---|---|---|
Kalorijos | 317kcal | 16% |
Angliavandeniai | 6g | |
Baltymai | 34g | |
Riebalai | 15g | |
Sočiosios riebalų rūgštys | 4g | |
Cholesterolis | 207mg | |
Natris | 220mg | |
Kalis | 58mg | 3% |
Skaidulos | 1g | 3% |
Cukrūs | 2g | 8% |
Vitaminas A | 277µg | 35% |
Vitaminas B6 | 1mg | 71% |
Vitaminas B12 | 1µg | 40% |
Vitaminas C | 5mg | 6% |
Vitaminas D | 1µg | 20% |
Vitaminas E | 1mg | 8% |
Kalcis | 42mg | 5% |
Folio rūgštis | 19µg | 10% |
Geležis | 2mg | 14% |
Manganas | 1mg | 50% |
Fosforas | 61mg | 9% |
Selenas | 8µg | 15% |
Cinkas | 1mg | 10% |
Maistinės vertės duomenys paskaičiuoti remiantis Spoonacular API duomenų baze.
Patarimai
- Kad kepsnys būtų aromatingas, sumaišykite kalakutieną su smulkiai kapotomis šviežiomis pavasarinėmis žolelėmis, česnakais, svogūnų laiškais. Vietoj jų galite naudoti ir iš anksto pagamintą ar parduotuvėje pirktą pesto padažą.
- Kad netikras zuikis būtų minkštesnis, vietoj tradiciškai naudojamo mirkyto batono į jį dėkite mirkytų avižinių dribsnių.
- Kalakutiena yra neriebi mėsa, todėl į ją pilkite gerųjų riebalų - alyvuogių aliejaus.
- Labai gerai išminkykite faršą (kuo labiau „sumušime“ ir išminkysime mėsą, tuo gražiau iškeps zuikis - pjaustant kepinį nebus nė vieno tarpelio).
Pateikimas
- „Netikras zuikis“ puikiai tiks su virtais grikiais ir mėgstamomis daržovių salotomis.
- Valgome su šviežių daržovių salotomis.