Medus yra saldi medžiaga, kurią naminės bitės gamina iš augalų nektaro. Bitės surenka nektarą, perdirba jį, papildydamos specifinėmis savo medžiagomis, suneša į korius, padeda išgarinti drėgmę ir palieka koriuose subręsti. Šimte gramų medaus yra 324 kcal, 81,7 g angliavandenių (daugiausiai gliukozės ir fruktozės), 0,3 g baltymų ir visiškai nėra riebalų. Jame taip pat gausu mineralinių medžiagų: natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, cinko, seleno, jodo. Taip pat meduje yra vitamino A, B grupės, C, D, E vitaminų, niacino, folio rūgšties.
Nuo seno žinoma, kad medų geriausia suvartoti per pusantrų metų, tačiau tinkamai laikomas medus išsaugo savo naudingąsias savybes ir žymiai ilgesnį laiką. Pirmiausia skaitykite etiketes ant produkto.
Medaus Savybės
Medaus spalva gali įvairuoti nuo bespalvės iki tamsiai rudos. Medaus spalva priklauso nuo to, iš kokių augalų nektaro jis yra pagamintas. Konsistencija taip pat gali būti įvairi: nuo skysto iki klampaus, iš dalies ar netgi visiškai susikristalizavusio. Medaus skonis ir kvapas priklauso nuo augalų žiedų kvapo, iš kurių paimtas nektaras. Taip pat jis priklauso nuo bičių vaško ir kitų kvapų, kurie yra avilyje.
Medui būdinga kristalizacija. Dažnai kambario temperatūroje medus kristalizuojasi. Kristalizacija parodo, kad meduje daug cukraus, kuris ir suteikia kristalizavusiam medui baltesnę spalvą. Tačiau jei medus kristalizavosi, tai dar nereiškia, kad meduje yra papildomai įdėta cukraus. Temperatūra aukštesnė nei 25°C arba žemesnė nei 5°C yra nepalanki medaus kristalizacijai. Jei temperatūra yra apie 14°C susidaro palankios sąlygos medaus kristalizacijai. Šviežias natūralus medus skystas išlieka ne ilgiau kaip 3 mėnesius, vėliau susikristalizuoja. Kristalizacijos procesas yra natūralus ir medaus sudėties neblogina.
Medaus Nauda
Apie medaus naudą būtų galima kalbėti valandų valandas: jis ir stiprina imunitetą, ir gerina virškinimą, teigiamai veikia širdį. Medus pasižymi tokiomis stipriomis antibakterinėmis savybėmis, kad juo net galima tepti atviras žaizdas ir vabzdžių įkandimus.
Kaip Vartoti Medų?
Medų žmogaus organizmas geriausiai įsisavina su kitu maistu: košėmis, vaisiais. Medus daug saldesnis už cukrų, todėl norint pasaldinti patiekalą, medaus sunaudojama mažiau nei cukraus, o tuo pačiu gaunama mažiau kalorijų. Galima medų gerti su vandeniu, su vaisių sultimis, su kava ar arbata. Geriant kavą ar arbatą, rekomenduojama pirmiausia įpilti pieno, o paskui dėti medų. Arbatoje ir kavoje yra taninų, kurie gali sunaikinti daug medaus fermentų ir kitų azotinių medžiagų, tačiau pirmiausia įpylus pieno, jis neutralizuoja taninus ir sumažina jų poveikį medui. Saldinant karštus gėrimus, rekomenduojama medaus įdėti tuomet kai jie šiek tiek atvėsta (iki 50°C), taip išsaugoma nemažai meduje esančių naudingųjų medžiagų.
Putino Sirupas su Medumi
Putino sirupas - tai natūralus sveikatos šaltinis, gaminamas iš rankomis surinktų putino uogų. Šios, pilnos vitaminų, susijungia su nuostabios bitininkės medumi, kuris dvelkia pievų šiluma ir bičių darbštumu.
Putino vaisiuose kaupiasi fenolinės rūgštys, antocianinai, įvairūs kiti fenoliniai junginiai, 84 organinės rūgštys, karotinoidai. Šie junginiai turi uždegimo slopinamųjų savybių, skatina gliukozės apytaką kraujyje, gerina lipidų metabolizmą. Taip pat yra tyrinėtos šių vaisių antimikrobinės savybės ir nustatyta, kad paprastojo putino vaisių ekstraktai stabdo kai kurių patogeninių bakterijų dauginimąsi.
Putino Uogų Savybės
- Vitaminas C
- Vitaminas A
- Vitaminas E
- Vitaminas P
- Vitaminas K
- Mikroelementai
- Mineralai
Putinų auginimas ir produktų gaminimas - iš kartos į kartą perduodama tradicija. Prieš daugiau kaip 100 metų močiutė, gyvenusi Antalkių kaime, savo šeimai žiemą virdavo putinų arbatos. Ši eidavo į pamiškę su anūke rinkti uogų, o vėliau išspaustas sultis maišė su medumi. Užaugusi anūkė savo vaikus taip pat stiprino putinų arbata - su jauniausia dukra nuo ūkyje auginamų krūmų rinko putino uogas, maišė su medumi ir gamino arbatą.
Bičių Maitinimas Žiemą
Tinkamiausias laikas pasirūpinti bičių sveiku žiemojimu ir parūpinti joms maisto - rugpjūčio pabaiga ir rugsėjo pradžia. Bičių augintojai rudeniui bitėms gamina įvairaus maisto, bet pats geriausias yra cukrinių runkelių sirupas „Ambrozija“. Tai Vokietijoje specialiai paruoštas maistas bitėms, kuris yra kokybiškas, gyvenimo patikrintas ir svarbiausia - lengvai bitelių įsisavinamas. Bitėms maitinantis „Ambrozija“, ilgėja jų gyvenimo trukmė, jos geriau pasiruošia žiemai. Ir žiemą šis maistas daug tinkamesnis maitintis nei ūkininko gamintas cukraus sirupas.
Ruošdami bites žiemojimui, turime pasirūpinti, kad jos turėtų pakankamai maisto, kad galėtų sveikai ir sėkmingai peržiemoti. Bitininkystėje nėra kažkokios vienos taisyklės, ką ir kaip daryti. Yra tikrai daug būdų, kaip plėsti lizdus ar prižiūrėti bites, kada ir kaip jas maitinti. Kiekvienas bitininkas turi savo priežiūros sistemą.
Taigi, jei nuspręsite bites žiemai maitinti tik medumi, turėtumėte žinoti, kad aviliuose žiemai negalima palikti lipčiaus ar viržių medaus, nes bitės jį sunkiai perdirba, nespėjusios apsiskraidyti pradeda viduriuoti dėl ko kai kurios šeimos gali net žūti. Jei jau pasiryžote bites maitinti medumi, tokiu atveju reikia žiemai palikti vasarą surinkto medaus. Negalima žiemai bitėms palikti susikristalizavusio medaus, nes juo bitės nesimaitina. Cukraus sirupą geriausiai žiemai ruošti santykiu 3:2 (3 dalys cukraus ir 2 dalys vandens). Iš tokio kiekio gausis apie 3,6 l sirupo. Literatūroje rašoma, kad kiekviena vidutinio stiprumo šeima per žiemą sunaudoja apie 20-25 kg. maisto.