Orams sušilus - mums norisi lengvesnio maisto, o Jums? Kalakutienos kotletai yra puiki alternatyva įprastiems vištienos, kiaulienos ar jautienos kotletams. Šie kalakutienos kotletai su cukinija ir špinatais yra labai gardūs, sotūs tačiau neapsunkinantys skrandžio. Tokie kotletai puikiai tinka besilaikantiems dietos. Jie patiks ir suaugusiesiems, ir vaikams. Prisipažįstu, man yra visiška kotletų ir kukulių obsesija. Aš daugiau nei pusę metų į savaitę bent du kartus valgau kotletus arba kukulius! Ir pagaliau radau skaniausią jų receptą!
Ingredientai
- 450 g maltos kalakutienos krūtinėlių filė
- Pusė nedidelės jaunos cukinijos
- Švieži arba šaldyti špinatai
- Kiaušinis
- Avižiniai dribsniai
- Svogūnų laiškai
- Mėgstami prieskoniai
- Druska
Gaminimo Eiga
- Pirmiausia į atskirą lėkštę burokine tarkele įtarkuojame pusę nedidelės jaunos cukinijos.
- Pabarstome druska ir palaukiame 5 minutes.
- Į kitą dubenį dedame maltą kalakutienos krūtinėlių filė, įmušame kiaušinį, beriame avižinius dribsnius, smulkintus svogūnų laiškus, špinatus, dedame nusunktą tarkuotą cukiniją, pabarstome mėgiamais prieskoniais.
- Dedame suformuotus kalakutienos, špinatų ir cukinijos kotletus.
- Apkepame po 3-4 minutes iš abiejų pusių.
- Įpilame vandens ir troškiname uždengę dangčiu ant vidutinio kaitrumo ugnies viso apie 20 minučių.
- Vis kartas nuo karto apversdami.
Jei į maltą mėsą įdėsite šviežių arba šaldytų špinatų, jie taps dar skanesni, sultingesni ir sveikesni. Mes valgėme su salotomis.
Kukuliai su padažu
Gaminau juos antrą Kalėdų dieną savo šeimai, tai visi valgė aikčiodami ir kartojo tiek, kad baigėsi visas puodas.Jų inspiraciją radau šefo Deivydo Praspaliausko naujoje knygoje „Maistas: namų virtuvė”.
Ingredientai kukuliams:
- 500 g kiaulienos faršo (puikiai tiktų vištienos arba kalakutienos)
- 100 g fetos sūrio
- 100 g špinatų
- 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
- pagal skonį druskos ir pipirų
- 3 šaukštai maltų džiuvėsėlių
- 1 kiaušinis
Gaminimo eiga:
- Į faršą sudėkite mažais gabaliukais smulkintą fetą, pjaustytus špinatus, berkite džiuvėsėlius, pipirus, druską ir čiobrelius, muškite kiaušinį ir gerai išminkykite.
- Formuokite kotletukus ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi.
- Galite kepti ir orkaitėje, tada užtruks apie 30 min. 180 laipsnių temperatūroje.
- Su druska atsargiai, nes fetos sūris irgi turi sūrumo, kad nepadaugintumėte jo.
Padažas
Sumaišome visus ingredientus. Svogūnas turėtų būti smulkiai pjaustytas, sūris sutarkuotas, česnakas sutrintas arba smulkiai sukapotas. Formuojame kukuliukus. Juos apkepiname įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus. Nereikia, kad kukuliai pilnai iškeptų, nes juos dar troškinsime. Juos apskrudinkite, kol taps auksiniai ir patraukliai skanūs.
Ruošiame padažą. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir sviestą. Dedame smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnaką. Po poros minučių sudedame pjaustytus grybus ir dar kepiname. Įmaišome miltus ir dar apie minutę pakepiname. Lėtai, nuolat maišydami pilame sultinį. Kai jau padažas sutirštėja, dedame cinamoną, rozmariną, beriame druskos, pipirų. Į padažą dedame kukulius ir troškiname apie 10 min. Jeigu padažas per tirštas, dar pilame sultinio ar tiesiog vandens. Kai jau procesas baigtas, dedame pelėsinio sūrio, apibarstome su smulkintais laiškiniais česnakais. Pateikiame su bulvių koše, makaronais ar ryžiais.