Paprastas kiaulienos guliašas - tai ne tik tradicinis patiekalas, bet ir jaukumo bei šilumos simbolis kiekvienuose namuose. Šis patiekalas kilęs iš Vidurio Europos, tačiau jo skonis ir tekstūra pamėgti visoje Lietuvoje.
Guliašas - puikus pasirinkimas, kai norisi jaukaus naminio maisto.
Kas Yra Guliašas?
Lietuvoje guliašu vadina mėsą, supjaustyta smulkiais gabalėliais, kuri verdama dideliame kiekyje tiršto ir aromatingo padažo. Guliašas patiekiamas su įvairiais garnyrais - ryžiais, virtomis bulvėmis, troškintomis daržovėmis ir kt.
Ingredientai Kiaulienos Guliašui:
- Kiauliena - 500 gramų
- Morka - 1 vnt
- Svogūnas - 1 vnt
- Sultinio kubelis - 1 vnt
- Miltai - 1 šaukštas
- Pomidorų padažas - 2 šaukštai
- Aliejus - pagal poreikį
- Druska - pagal skonį
- Malti pipirai - pagal skonį
- Prieskoniai - pagal skonį
Guliašo Gaminimo Eiga:
- Paruoškite visus ingredientus.
- Kiaulieną supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite.
- Puode, kuriame gaminsite guliašą, pakaitinkite aliejų ir sudėkite mėsą. Įberkite druskos, pipirų, prieskonių ir išmaišykite. Kepinkite kol mėsa šiek tiek apskrus.
- Suberkite svogūnus, pamaišydami pakepkite kol svogūnas taps skaidrus.
- Sudėkite tarkuotas morkas ir dar šiek tiek pakepkite.
Ingredientų Alternatyvos:
- Kiaulienos kumpis: galite pakeisti jautienos arba vištienos filė, jei norite lengvesnio varianto.
- Pomidorų padažas: vietoj jo galima naudoti šviežius arba konservuotus pomidorus, kurie suteiks natūralų skonį ir šiek tiek saldumo.
- Grietinė: vietoj jos tinka natūralus jogurtas, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas.
- „Šeimininkės“ prieskonių mišinys: galite naudoti baziliką, raudonėlį ir kmynus, jei šio mišinio neturite.
Patarimai Ruošiant Guliašą:
Kad guliašas būtų sultingas ir skanus, turite skirti daug dėmesio mėsos pasirinkimui. Jei guliašui gaminti imate jautieną, turite paimti mentę, užpakalinės kojos minkštimą ar nugarinę.
Jei ruošiate kiaulienos guliašą, geriau pasiimkite sprandinę ar nugarinę, liesos kietos kiaulinos dalys netinka guliašui virti, nes tokiu atveju mėsa gausis per sausa ir kieta.
- Prieš dedant mėsą į keptuvę, rekomenduojama ją lengvai apkepti, kad išsaugotų sultingumą ir geriau sugertų prieskonius.
- Troškinant guliašą, vandens kiekį galite reguliuoti pagal norimą padažo tirštumą.
Svarbus dalykas: mėsa turi būti visiškai išvalyta nuo plėvelių ir kremzlių, gali būti palikti tik ploni riebalų sluoksniai.
Mėsa gausis sultingesnė, jei prieš troškinant ją šiek tiek pakepinsite. Tokia mėsa troškinama mažiausiai pusantros valandos.
Jei norite gaminti guliašą su daržovėmis, turite pasiimti daržovių tiek, kiek ir mėsos.
Guliašas ruošiamas puode su storu dugnu, pavyzdžiui, ketaus puode.
Norėdami gauti tirštą padažą, leidžiama vietoj miltų naudoti krakmolą,. Įmaišykite šaukštelį krakmolo šaltame vandenyje ir, maišydami, įpilkite skysčio į puodą. Jei padažas neatrodo toks tirštas, kokio reikia, pakartokite veiksmą.
Tradicinis Kiaulienos Guliašas:
Tradicinis kiaulienos guliašas - tai puikus patiekalas, kuriam tiesiog neįmanoma atsispirti.
Reikės:
- Kilogramo kiaulienos mentės
- Žiupsnelio druskos bei juodųjų pipirų
- 3-4 gabalėliais supjaustytų morkų
- 2 stiklinių sultinio
- Mėgstamo pomidorų padažo
- 2 nedidelių svogūnų
- Šiek tiek miltų
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apibarstykite miltais ir sumeskite į įkaitintą keptuvę. Pasistenkite, kad kiekvienas mėsos gabaliukas aliejuje pakaitintų bent vieną šoną.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir morkas, pagardinkite druska ir pipirais. Morkos ir svogūnai įgaus švelnų mėsos prieskonį.
- Į puodą supilkite dvi stiklines sultinio, suberkite pakepintas daržoves ir mėsą.
- Uždenkite dangčiu ir troškinkite 45-50 minučių ant nedidelės kaitros.
- Tuomet supilkite pomidorų padažą (maždaug stiklinę), ir dar šiek tiek sultinio ar vandens, jei matote, kad troškiniui reikia daugiau drėgmės.
- Patiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis.
Pateikimas:
Kiaulienos guliašas puikiai dera su bulvių koše, ryžiais ar grikių garnyru, o jo kreminis ir švelnus padažas dar labiau sustiprina skonį. Patiekalas yra ne tik sotus, bet ir lengvai pritaikomas pagal kiekvieno skonį.
Šiltuoju metų laiku prie guliašo tiks šviežios salotos su agurkais ir ridikėliais ar pomidorai.
Bulvių Košė Su Žirneliais Ir Morkomis (Garnyras):
Ingredientai:
- Bulvės
- Morkos
- Konservuoti žirneliai
- Pienas
- Sviestas
Gaminimas:
- Į puodą įpilkite vandens, sudėkite kelias pusiau perpjautas bulves, 1 į kelias dalis perpjautą morką.
- Kai išvirs, vandenį nupilkite, įpilkite šlakelį šilto pieno, gabaliuką sviesto ir sutrinkite košę.
- Pabaigoje sudėkite konservuotų žirnelių ir dar kartą lengvai permaišykite.