pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių Pyragas Be Sviesto: Lengvi ir Gardūs Receptai

Jeigu užsimerktumėte ir pagalvotumėte apie rudenį, nosis greičiausiai iškart prisimintų ką tik iš orkaitės ištrauktą, kvepiantį ir karštą močiutės obuolių pyragą. Juk išties šis pyragas lietuvių šeimose kepamas metai iš metų, ir visai ne be reikalo: klasika yra klasika, ir ji įtinka visiems.

Tačiau klasikiniai obuolių pyragai dažnai būna sotūs, sunkūs, su daug cukraus ir sviesto. Vis daugiau žmonių ieško sveikesnių alternatyvų - mažiau perdirbtų ingredientų, mažiau riebalų, daugiau natūralumo. Šiandien siūlome išmėginti įvairias obuolių pyrago variacijas be sviesto, kurios leis mėgautis puikiu skoniu be didelės kaltės.

Obuolių Pyragas Su Riešutais ir Konjaku (su sviestu)

Šis receptas yra kitokia klasikinio obuolių pyrago variacija, kurios slapti prieskoniai - riešutai ir šlakelis konjako.

Reikės:
  • Tešlai: 300 g miltų, 200 g šalto sviesto, 50 ml labai šalto vandens, 1 kiaušinio (aptepti), 2 šaukštų miltelinio cukraus (patiekti)
  • Įdarui: 4-5 obuolių, 50 g sviesto, 100 g cukraus, šlakelio konjako, 40 g kakavos, 100 g kepintų riešutų (migdolų, lazdynų), 1 šaukšto kukurūzų krakmolo
Gaminimas:
  1. Sviestą sukapokite su miltais ir druska iki smulkių trupinių. Supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie pusvalandį.
  2. Tuo metu nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Sudėkite juos į keptuvę su sviestu, cukrumi, konjaku ir troškinkite apie 10 min.
  3. Įmaišykite kakavą, riešutus ir kukurūzų krakmolą. Atvėsinkite.
  4. Išimkite tešlą, padalinkite į 2 nelygias dalis ir iškočiokite. 22 cm skersmens kepimo formą išklokite didesniu tešlos gabalu ir sudėkite įdarą.
  5. Antruoju lakštu galite užkloti visą įdarą arba išpjaustyti norimus ornamentus. Aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
  6. Iškepusį pyragą gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.

Greitas ir Skonus Obuolių Pyragas Be Sviesto

Šis receptas ypač paprastas ir greitas, puikiai tinkantis kasdieniam kepimui.

Reikės:
  • 3 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 stiklinės miltų
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 5-6 nedidelių obuolių
  • Sviesto kepimo indui patepti
Gaminimas:
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Kiaušinio trynius gerai išsukite su cukrumi, berkite cinamoną. Stenkitės trinti, kad cukraus grūdelių jaustųsi kuo mažiau.
  3. Tada išplakite iki purumo kiaušinių baltymus ir labai atsargiai maišydamos sudėkite į trynių masę. Maišykite palengva, neplakite.
  4. Į purią gelsvą kiaušinių ir cukraus masę berkite po kelis šaukštus miltų ir maišykite. Taip pavyzdingai maišykite, kol subersite visą miltų stiklinę.
  5. Kol ji kais, paruoškite obuolius. Nulupkite, supjaustykite plonomis skiltelėmis (jei norite, dar pagardinkite šaukšteliu cukraus ir trupučiu cinamono, tačiau tai nėra būtina).
  6. Berkite obuolius į tešlą ir išmaišykite.
  7. Kepimo indą (jei apvalus, užteks 24 cm skersmens) ištepkite sviestu ir pilkite būsimą pyragą.
  8. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 40-45 min. Vis pažvelkite, kad gražiai skrustų.
  9. Valgykite su plombyro ledais.

Lengvas Obuolių ir Varškės Pyragas

Šis pyragas - puikus pasirinkimas, kai norisi kažko gardaus, bet nesinori virtuvėje leisti daug laiko.

Reikės:
  • 250 g varškės
  • 4 didelių obuolių
  • 4 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 1 citrinos
  • 150 g cukraus
  • 1 pakelio vanilinio cukraus
  • 60 ml augalinio aliejaus
  • 150 g kvietinių miltų
  • 50 g krakmolo
  • 3 šaukštelių kepimo miltelių
  • Cukraus pudros pabarstymui
Gaminimas:
  1. Kiaušinius ir varškę iš šaldytuvo išimkite iš anksto ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Varškę gerai pertrinkite.
  2. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, nulupkite, išskobkite šerdį, supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenį, sumaišykite su citrinos sultimis ir tarkuota žievele.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. 23 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, užlenkite kraštą, palikdami popierių kaboti.
  4. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir plakite, kol masė taps lengvi ir puri, apie 5-7 minutes. Pabaigoje įberkite vanilinio cukraus.
  5. Į išplaktus kiaušinius sudėkite varškę, augalinį aliejų ir maišykite apie pusę minutės nedideliu mikserio greičiu.
  6. Sumaišykite kvietinius miltus su krakmolu ir kepimo milteliais, tada suberkite į išplaktą masę ir maišykite nedideliu mikserio greičiu, kol ingredientai susijungs į vientisą tešlą.
  7. Į masę sudėkite maždaug 2/3 obuolių ir šaukštu išmaišykite. Supilkite į formą, išlyginkite paviršių, ant viršaus išdėliokite likusius obuolius, švelniai įspausdami juos į tešlą.
  8. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes (kol iš vidurio ištrauktas dantų krapštukas bus sausas).
  9. Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Sultingas Obuolių Pyragas Pagal Alfą

Šiame pyrage - net 1 kilogramas obuolių, todėl jis itin sultingas ir kreminės konsistencijos.

Reikės:
  • 1 kg obuolių
  • 1 citrinos
  • 40 ml romo
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 50 g ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
  • 100 ml ŽEMAITIJOS A2 pieno be laktozės
  • 3 kiaušinių
  • 100 g DANSUKKER ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“
  • 100 g miltų
  • 80 g GAIDELIS pusrytainių su morkomis ir cinamonu
  • 2-3 MAGIJA glaistytų sūrelių su vanile
Gaminimas:
  1. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
  2. Ant obuolių užtarkuokite citrinos žievelės, įspauskite sulčių. Supilkite romą, suberkite cinamoną. Viską išmaišykite.
  3. Į puodą sudėkite ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestą, supilkite ŽEMAITIJOS A2 pieną be laktozės ir pakaitinkite, bet neužvirkite.
  4. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite DANSUKKER ekologišką cukrų „Panevėžio Plius“, išplakite elektriniu plakikliu. Suberkite miltus, plakite toliau.
  5. Maišydami į tešlą supilkite pieno ir sviesto mišinį.
  6. Iš obuolių išpilkite skystį, obuolius užpilkite tešla, suberkite rankomis trupintus GAIDELIS pusrytainius su morkomis ir cinamonu. Viską išmaišykite.
  7. Kepimo popierių sušlapinkite ir juo išklokite kepimo formą.
  8. Sudėkite į formą pyrago masę, išdėliokite laužytus MAGIJA glaistytų sūrelių su vanile gabalėlius.
  9. Kepkite įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 40 min.

Patarimai Kepant Obuolių Pyragus

  • Obuolių pasirinkimas: Šiam pyragui labiausiai tinka kieti, saldūs ir šiek tiek rūgštūs obuoliai.
  • Miltai: Rinkitės aukščiausios rūšies kvietinius miltus (tipas 550D). Taip pat galite rinktis pyragams skirtus miltus - jie sugeria daugiau skysčio ir cukraus, o tai garantuoja itin drėgną pyragą.
  • Kantrybė: Vienintelis iššūkis - neskubėti valgyti karšto pyrago tiesiai iš orkaitės. Iškeptą pyragą rekomenduojama atvėsinti bent porą valandų.

Šie receptai - tik pradžia. Nebijokite eksperimentuoti - vietoje miltų galite naudoti ir avižinius dribsnius, vietoje kiaušinių - prinokusį bananą ar linų sėmenų mišinį, o obuolius derinti su kriaušėmis ar slyvomis. Skanaus!