Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai - tikras namų jaukumo ir artėjančių didžiausių žiemos švenčių ženklas. Artėjant gražiausioms metų šventėms, nepamirškite pasigaminti ir saldžių gaminių. Imbieriniai sausainiai, puodelis karštos arbatos ir jaukūs pokalbiai su mylimais žmonėmis - štai, kokios asociacijos iškyla mintyse, pagalvojus apie Kalėdas.
Imbierinių sausainių istorija ir populiarumas
Kaip teigia konditerijos ekspertas, įvairiausi keksai, pyragai, o labiausiai - imbieriniai sausainiai yra tikri artėjančių švenčių pranašai. Istoriniai šaltiniai pasakoja, kad imbieriniai sausainiai atsirado senų senovėje. Europoje jie plačiau išplito apie XI amžių, kai kariai iš Artimųjų Rytų atgabeno imbiero.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbieriniai sausainiai šaltąjį sezoną maloniai sušildo ir primena vaikystę, tad namuose jų tikrai vertėtų kepti dažniau. „Artėjant Kalėdoms daugiau laiko sukamės virtuvėje, šeimą lepiname įvairiausiais kepiniais, išbandome kalėdinius receptus. O vienas populiariausių šventinio laikotarpio saldumynų - imbieriniai sausainiai. Tai, kad žmonės jau jaučia šventinę nuotaiką, atsispindi ir jų krepšeliuose. Tinklo pirkėjai vis dažniau ieško įvairiausių rūšių miltų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas ar gvazdikėliai“, - sako T. Pasak jo, imbieriniai sausainiai gaminami pačių įvairiausių formų: mėnulio, žvaigždžių, širdelių, tačiau kalėdiniu laikotarpiu populiariausi tampa imbieriniai žmogeliukai. Įdomu tai, kad pirmasis imbierinis žmogelis buvo pagamintas specialiai Anglijos karalienei Elžbietai I, kuri kalėdiniu sezonu tokius skanėstus dovanodavo savo svečiams.
Įvairausius imbierinius gaminius ypatingai mėgsta vokiečiai. Vokietija itin garsi meduoliniais gaminiais, o Niurnbergas netgi tituluojamas pasaulio imbierinių kepinių sostine. Būtent šiame mieste kilo idėja ne tik kepti imbierinius skanėstus, bet ir statyti iš jų Kalėdų simbolio tapusius namelius.
Šiuo metu imbieriniai sausainiai populiarūs ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje: jie mėgstami ir Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, o Amerikoje imbieriniai sausainiai gardinami klevų sirupu. Be to, skirtingose šalyse, imbieriniai sausainiai turi ir skirtingus pavadinimus.
Mitybos specialisto patarimai
Kaip teigia mitybos specialistė G. Urbonaitė, imbiero sudėtyje esantys gingeroliai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą ir gali padėti nuo pykinimo. Šis prieskonis taip pat stiprina imuninę sistemą, todėl jis itin mėgstamas žiemos laikotarpiu, kai norisi ne tik skanauti, bet ir pasirūpinti savo sveikata.
„Imbieriniai sausainiai yra puikus būdas mėgautis šio prieskonio teikiamais privalumais. Jie gali būti ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankesni - tereikia atlikti kelis mažus pakeitimus recepte. Vietoje kvietinių, baltų miltų, naudokite avižų, viso grūdo ar riešutų miltus, taip pat atsisakykite pridėtinio cukraus. Puiki alternatyva jam - beržų cukrus (ksilitolis), datulės ar klevų sirupas. Sviestą keiskite kokosų aliejumi“, - pataria „Lidl“ ambasadorė.
Pasak G. Urbonaitės, kad sausainiai atrodytų dar gražiau, dekoruokite juos kokybišku juodu šokoladu, liofilizuotomis uogomis, kokosų drožlėmis, riešutais ar sėklomis.
Keli konditerijos eksperto patarimai
Ekspertas sako, kad imbierinių sausainių gaminimui ypač daug laiko nereikia. Tinkamai paruošus tešlą jie kepa vos apie 10 minučių. Imbieriniai sausainiai dažniausiai gardinami pačiais įprasčiausiais prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru. Imbierinius sausainius dar mėgstama gardinti migdoliniais riešutais, kartais - šokolado kremu ar apelsininiu glaistu.
Tačiau norint pasigaminti nepaprasto skonio kepinius, kelias šių sausainių gaminimo taisykles žinoti pravartu. Pirmoji jų - prieš kočiojant sausainių tešlą ją reikėtų palaikyti šaldytuve. Tam pakanka kelių valandų. Atvėsusią tešlą lengviau kočioti, mat ji mažiau limpa. Antroji taisyklė - tešlos ypatingai daug kartų perkočioti nepatartina, taip sausainiai gali gautis kieti.
Imbierinių sausainių receptai
T.Lauvray imbierinių sausainių siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi šių skanėstų receptu.
Receptas Nr. 1
Jums reikės:
- 30 g ruginių miltų
 - žiupsnelio druskos
 - 1 a. š. cinamono
 - ½ a. š. maltų imbierų
 - ½ a. š. maltų gvazdikėlių
 - ½ a. š. anakardžių
 - 50 ml agavų sirupo
 - kiaušinio
 - 100 ml kokosų aliejaus
 - 1 a. š. vanilės ekstrakto
 - 2 v. š. medaus
 - ½ a. š. valgomosios sodos
 
Dekoravimui:
- 100 g baltojo šokolado
 - 1 a. š. aliejaus
 - spalvotų saldainių
 
Kaip gaminti:
- Pašildykite medų, suberkite į jį kepimo sodą ir gerai išmaišykite.
 - Didesniame inde sumaišykite ruginius miltus, druską ir visus prieskonius.
 - Supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, agavų sirupą bei medų su soda ir išminkykite tešlą.
 - Kai tai padarysite, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir maždaug valandai palikite šaldytuve.
 - Kai tešla atvės, plonai ją iškočiokite ir formelėmis išpjaustykite norimos formos sausainius. Jei norėsite kabinti ant eglutės, padarykite juose skylutes kaspinui praverti.
 - Paruoštus tešlos gabalėlius išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir 7-10 minučių kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje.
 - Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės išlydykite šokoladą, įmaišykite šaukštą aliejaus ir supilkite į konditerinį maišelį su maža skylute gale.
 - Atvėsusius sausainius dekoruokite šokoladu bei spalvotais sausainiais.
 
Receptas Nr. 2
Sausainiams reikės:
- 500 gr. miltų
 - 1 a.š. sodos
 - 0,5 a.š. cinamono
 - 0,5 a.š. malto imbiero
 - 0,5 a.š. maltų gvazdikėlių
 - 140 ml. grietinėlės
 - 150 gr. kambario temperatūros sviesto
 - 100 gr. balto cukraus
 - 150 gr. rudojo cukraus
 - 200 gr. skysto medaus (tamsaus)
 
Gaminimas:
- Į dubenį persijojame miltus, sodą ir prieskonius.
 - Kitame inde išplakame iki standumo grietinėlę.
 - Atskirame dubenyje mikseriu išplakame minkštą sviestą ir cukrų iki purios masės.
 - Sumažiname plakimo greitį ir į sviesto masę įplakamę medų ir grietinėlę. Paplakame, kol viskas tarpusavyje susimaišo (ne ilgiau).
 - Suberiame persijotus birius produktus, ir plakame (arba maišome šaukštu), kol viskas gerai susimaišo į vientisą tešlą. Tešla bus lipni - tokia ir turi būti.
 - Suvyniojame tešlą į maistinę plėvelę, padarome disko formą ir atšaldome šaldytuve ne mažiau 2 val. (galima šaldyti iki 2 dienų), kol tešla taps kieta.
 - Imame ketvirtadalį tešlos, pabarstome stalą miltais ir iškočiojame kuo plonesnį lakštą (2 mm storio; apie 35 cm. skersmens).
 - Formelėmis išspaudžiame sausainukus ir atsargiai perkeliame ant kepimo popieriaus, tarp jų palikdami 0.5 cm. tarpus.
 - Kepame įkaitintoje 190 °C orkaitėje apie 6 min. (sausainiai iš pradžių šiek tiek iškyla, o paskui subliūkšta - tuomet galima juos traukti iš orkaitės). Neperkepkite, nes sausainiai įgaus karstelėjusį skonį!
 - Atvėsiname ant grotelių. Laikyti galima apie savaitę sandariame inde.
 
P.S. Tešlą išties reikia kočioti labai labai plonai, tuomet sausainiai bus traškūs - kaip tikri parduotuviniai imbieriniai sausainukai! Jei tešla bus iškočiota nepakankamai plonai - iškepę sausainiai bus kieti. Cukrų galima dėti tik baltą, bet jei dėsite rudojo, sausainiai bus tamsesnės spalvos.
Receptas Nr. 3
Jums reikės:
- 2 kiaušinių
 - 130 g cukraus
 - 100 g sviesto (tinka ir kepinių margarinas)
 - 100 g medaus
 - 500 g miltų
 - 3 a.š. prieskonių meduoliams
 - 1 a.š. kepimo miltelių
 
Gaminimas:
- Dubenyje išplakite kiaušinius, sudėkite medų, cukrų, sviestą.
 - Dubenį statykite ant garų vonelės (užvirkite didelį puodą vandens ir dubenį statykite ant puodo, kad dubens dugnas neliestų vandens).
 - Maišykite masę kol ištirps cukrus ir massė taps panaši į vienalytę.
 - Tuomet suberkite prieskonius, kepimo miltelius, greitai išmaišykite ir dubenį nuo garų vonelės nukelkite.
 - Į gautą masę suberkite miltus ir minkykite tešlą kol taps minkštą ir nelimpanti prie rankų. Jei tešla limpa, įberkite dar miltų.
 - Suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent 20-30 min leiskite pailsėti šaldytuve.
 - Sausainiams kočiokite apie 0,5 cm storio lakštą ir išspauskite norimas formeles. Kuo tešla iškočiota storiau, tuo sausainis bus panašesnis į meduolį - bus minkštesnis, storesnis. Kuo tešlą iškočiosite ploniau, tuo sausainis bus trapesnis.
 - Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 min. Geriausia formelėmis išspausti visus sausainius, o tik tuomet kepti. Šie sausainiai kepa labai greit, tad vis užmeskite akį, kad nesudegintumėte.
 - Ką tik iš orkaitės ištraukti meduoliai atrodys labai minkšti, leiskite jiems atvėsti.
 
Beje, jei visos tešlos nesunaudosite iš karto ir naudoti artimiausiu metu neplanuosite, drąsiai ją šaldykite šaldiklyje. Galite šaldyti net iki 6 mėn, o, užsimanius imbierinių sausainių, jų išsikepti greitai galėsite net vasarą.
Idėjos imbierinių sausainių dekoravimui ir panaudojimui
Namuose keptų sausainių dekoravimas - toks pats smagus laiko praleidimo būdas, kaip ir sausainių kepimas. Dekoravimui priemonių galite rasti prekybos centruose - pabarstukų, paruošto glajaus, konditerinių rašiklių ten apstu. Tačiau galite pasigaminti ir savo glajų: išplakite kiaušinio baltymą su cukraus pudra ir šlakeliu citrinos sulčių, jei norite spalvų, įmaišykite maistinių dažų ar liofilizuotų uogų miltelių.
Jei prieš kepant sausainius, juose padarysite nedidelę skylutę, iškeptus galėsite perrišti kaspinėliu ir puošti kalėdinę eglutę. Iškepę daugybę skirtingo dydžio žvaigždučių, jas galite suklijuoti į sausainių eglę - vėliau beliks tik pagražinti žalios spalvos glajumi ar pabarstukais.
Kurkite imbierinius namelius! Sutrupinkite juos iki trupinių ir gaminkite sluoksniuotą kalėdinį desertą: sausainių trupinius sumaišykite su tirpintu sviestu ir dėkite į stiklinę. Išplakite kreminį sūrį su apelsinų sultimis ir želatina, o gautą masę sluoksniuokite ant sausainių trupinių kartu su spanguolių uogiene.
                                                
                                            