pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptas Varškės Sūris su Pomidorais: Gurmaniškas Receptas

Kai aš pusantrų metų dėl netoleravimo griežtai negalėjau vartoti pieno produktų, labiausiai pasiilgau būtent varškės sūrio. Na gerai gerai, šiaip aš visų sūrių pasiilgau, bet varškės - labiausiai. Keptas varškės sūris gali būti užkandis vakarėlio metu arba net savaitės paruoštukas, kurį iškepus galime kasryt džiaugtis nuostabiai skaniu sumuštiniu su keptu varškės sūriu ar papildyti vakarienės patiekalus.

Ingredientai

  • 1 varškės sūris
  • Kelių skiltelių česnako
  • 75-100 g šaltai rūkytos šoninės ar kaimiškų lašinukų
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • Žiupsnelio cukraus
  • Dosnios saujos vyšninių pomidoriukų
  • 1 a.š. druskos
  • 1/4 a.š. juodųjų pipirų
  • 1/2 a.š. česnako miltelių
  • 1/2 a.š. svogūnų miltelių
  • 1/2 a.š. paprikos miltelių
  • 1/2 a.š. džiovintų žolelių mišinio
  • 1/2 a.š. aitriosios paprikos dribsnių (nebūtinai)
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a.š. medaus
  • 1 a.š. garstyčių

Gaminimo Eiga

Sūrio Paruošimas

  1. Pirmiausiai sūrį perpjaunu išilgai į dvi lygias dalis.
  2. Kiekvieną sūrio pusę atskirai ištrinu smulkiai kapotais česnakais, džiovintomis žolelėmis, druska, aštriaisiais pipirais ir aliejumi.
  3. Palieku bent pusvalandžiui, o geriausiai ir visai valandai, kad prieskoniai susigertų į sūrį.
  4. Indelyje sumaišome visus prieskonius, kuriuos naudosime varškės sūriui. Paruoštu prieskonių mišiniu gausiai įtriname varškės sūrį.
  5. Varškės sūrį išilgai perpjaukite pusiau. Abi puses padruskuokite ir papipirinkite.

Pomidorų Paruošimas

  1. Pomidoriukus perpjaukite pusiau ir išdėliokite sūrio pašonėse.
  2. Pabarstykite juodaisiais pipirais ir vos vos cukrumi, mat pomidoriukai kepdami darosi rūgštoki.

Kepimas

  1. Ant kepimo popieriaus ištepto aliejumi paguldau abi marinuotas sūrio puses atskirai.
  2. Ant kepimo popieriaus daugiau mažiau atkartodami sūrio formą berkite smulkintą šoninę, ant viršaus guldykite sūrio puseles. Ant viršaus išdėliokite česnako griežinėlius ir užberkite likusia šonine.
  3. Ant kiekvienos jų, gausiai uždedu pjaustytų pomidorų, o viršų apibarstau druska, raudonėliais ir maltais juodaisiais pipirais.
  4. Šaukite skardą į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 minučių.
  5. Paruoštą sūrį kišu kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę kokioms 20 minučių, kol pomidorai ir sūris pilnai apkepa.
  6. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių.

Padažas ir Patiekimas

  1. Paruošiame padažą: indelyje sumaišome alyvuogių aliejų, medų, garstyčias, citrinos sultis, žiupsnelį druskos ir pipirų.
  2. Iškepusį sūrį dar karštą dedu į lėkštes ir nešu į stalą kartu su šviežiomis pomidorų salotomis.
  3. Į lėkštę dedame salotas, avokadą, vyšniniu pomidorus, kepto varškės sūrio riekeles, daigus.

Taip paruoštas ir į foliją suvyniotas sūris itin skanus keptas žarijose. O sūrio pagardai - vieta improvizacijai ir pataikavimui savo skoniui. Galima nedėti česnako ir vietoj jo naudoti Provanso žolelių mišinį. Arba patepti medumi.

Šis paprastas ir neįmantrus patiekalas yra labai skanus ir tinkantis prie šviežių pomidorų salotų. Nedidelis, pusiau perpjautas sūris, užkeptas su pomidorais, tiesiog ideali vakarienė dviems, prie jo visad pagaminu visą kalną šviežių pomidorų salotų su alyvuogių aliejumi.

Šiam receptui naudojau “Ilzenbergo dvaro” natūralų varškės sūrį. Skamba kaip iš pasakos, bet netoli Rokiškio esančiame Ilzenbergo dvare veikia didžiulis natūralios žemdirbystės ūkis, o jo produktais prekiaujama “Ogmios mieste” įsikūrusioje krautuvėlėje.