Sodraus skonio antienos krūtinėlė - patiekalas, kuris namuose akimirksniu sukurs restorano atmosferą. Sultingos antienos riekelės, česnakinės orkaitėje keptos bulvytės ir pikantiškas trumų pesto yra derinys, tiesiog sukurtas ypatingoms akimirkoms ir gardžiausiam švenčių stalui. Ir jei kada suabejojote, kad antieną paruošti namuose yra pernelyg sudėtinga, leiskite supažindinti su keliais pagrindiniais šio patiekalo ruošimo žingsniais bei akcentais, kurie leis lengvai sekti receptą ir paruošti ypatingą vakarienę be didelių pastangų.
Svarbiausi Anties Krūtinėlės Kepimo Akcentai
- Rinkitės kokybišką antieną - šviežius, minkštus gabalėlius.
- Odelę aštriu peiliu supjaustykite mažais rombeliais.
Pirmas dalykas, reikalingas sėkmingai iškepti anties krūtinėlę - tai geros anties gera krūtinėlė. Esu bandžiusi ir rizikavusi su lietuviškomis antimis, bet rizika yra milžiniška, ir turite būti jai pasiruošę. Nors Lietuvos ūkiuose antys auginamos, bet jei jau man reikia 100% garantijos, nes anties krūtinėle ketinu vaišinti ne šeimos narius (kurie atlaidesni mano tiekėjų ieškojimams), niekuomet nerizikuoju ir perku verčiau šaldytą, bet vengrišką antieną.
Anties Krūtinėlės Kepimas Keptuvėje ir Orkaitėje
Kepant antienos krūtinėlę taisyklės paprastos ir jų nedaug: pirmiausia nuplauname krūtinėles ir jas gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Tada labai labai aštriu peiliu įpjauname odeles kryžiuku, gana tankiai, kad kepant pasišalintų riebalai. Antienos krūtinėles odele į apačią dedame į šaltą keptuvę ir ją užkaičiame. Kepame nejudindami tol, kol visi riebalai iš odelės išteka, ji tampa apskrudusi, traški. Tai vienai pusei užtruksite 6-10 minučių, priklausomai nuo to, kokio storumo odelė. Tada krūtinėles apverčiame, dar pakepiname 3-4 minutes kitą pusę, ir galiausiai dedame į įkaitintą orkaitę (170C). Kepame dar 8-10 minučių (iki medium rare), arba apie 12 min iki well done. Ir tada - labai svarbu!! - paliekame krūtinėles „pailsėti” uždengę aliuminio folija apie 3-4 minutes.
Dažniausiai krūtinėles pabarsrau druska ir pipirais prieš pat kepimą. Tačiau šiandien išbandžiau žymiojo Danijos šefo Claus Meyer receptą, kuomet antienos krūtinėlės marinuojamos po pirmosios kepimo dalies, ištraukus jas iš keptuvės, o tik paskui baigiamos kepti orkaitėje. Man patiko! Patiekiau jas su kokosų piene virtais ryžiais, garuose troškintomis daržovėmis ir bruknių džemu.
Marinuota Anties Krūtinėlė
- Anties krūtinėlių odelę įpjaukite kryželiu.
- Sudėkite į keptuvę odele į apačią, užkaiskite.
- Išimkite iš keptuvės ir sudėkite krūtinėles į karščiui atsparų indą, kuris tinka kepti orkaitėje.
- Sumaišykite čiobrelių lapelius su actu ir šiuo mišiniu palaistykite apkeptas krūtinėles iš abiejų pusių, tada pabarstykite druska ir pipirais.
- Šiek tiek pamasažuokite krūtinėles, kad marinatas įsigertų.
- Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170C.
- Indą su krūtinėlėmis dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių.
Anties Filė Kepimas Keptuvėje: Žingsnis po Žingsnio
Šį kartą noriu pasidalinti antienos krūtinėlės kepimo keptuvėje metodu, kuris manęs dar nė karto nenuvylė. Naudojant šį būdą pasišalins visi nereikalingi riebalai, mėsa bus minkšta, sultinga ir aromatinga.
Jeigu mėgstate antieną, ruošiatės šventėms ar svečių sutikimui, būtinai išbandykite šį kepimo metodą. Iškepsit greitai, o antieną galėsite netgi panaudoti įvairiems užkandžiams ar sumuštinukams.
Kur Panaudoti Antienos Filė?
- Sumuštiniams ar vieno kąsnio užkandžiams.
- Valgyti su įvairiais garnyrais.
- Tortilijoms.
- Blynelių įdarui.
- Salotoms.
Filė kepimas itin paprastas, tereikia žinoti keletą pagrindinių žingsnių.
Reikalingi Produktai:
- 2 anties krūtinėlės filė.
- Druska.
- Pipirai.
- Česnako skiltelės.
- Čiobrelių šakelės.
Kaip Gaminti
- Pirmiausia anties krūtinėlės filė nusausiname popieriniais rankšluosčiais ir paguldome ant pjaustymo lentelės odele į viršų. Aštriu peiliu supjaustome odelę nedideliais kvadratėliais, stengdamiesi neįpjauti mėsos.
- Antieną iš abiejų pusių apibarstome jūros druska ir smulkintais juodaisiais pipirais, sudedame į lėkštę ir padedame į šaldytuvą 3 valandoms neuždengtą. Naudojant šį metodą, druska padės ištraukti riebalus iš mėsos, dėl to iškepsime skanesnę antieną su traškia odele.
- Antienos filė dedame į vėsią keptuvę odele žemyn - dėl to antiena išskirs riebalus palaipsniui. Kepsime vidutinio stiprumo temperatūroje. Jeigu mėsą dėtumėme į karštą keptuvę, riebalai pilnai neišsiskirtų, susidarytų didelis sluoksnis riebios sunkiai sukramtomos mėsos.
- Keptuvėje susikaupus riebalams, juos nupilame - vėliau būtinai panaudosime kepant bulves.
- Kepimo laikas. Daugiausia antieną kepame odele žemyn, iš viso apie 15 minučių, nelygu filė dydis. Į keptuvę sudedame čiobrelio šakeles, česnakų skilteles, apverčiame mėsą ir kepame dar apie 3 minutes.
- Keptuvę uždengiame ir paliekame mėsą „pailsėti“ 5 minutėms. Perkeliame ant pjaustymo lentelės, supjaustome norimo dydžio griežinėliais ir patiekiame su mėgstamu garnyru ar padažu.
Antienos Krūtinėlė su Apelsinų Glajumi ir Žirnelių Piurė
Kartais mėgstu pažaisti restoraną namuose, ypač kai kalbame apie šventinius patiekalus. Išraiškingo skonio apelsinų glajumi gardinta sultinga antienos krūtinėlė čia nuostabiai dera su žirnelių piurė, medumi ir česnakais kvepiančiomis morkytėmis bei specialaus žiemos leidimo Acala Winter Spiced putojančia arbata, kurios skonis šiek tiek primena karštą vyną, tačiau yra prabangus, kompleksinis, kvepiantis uogomis, apelsinais ir kvapniaisiais prieskoniais.
Ingredientai
- 1 v.š.
- 1 v.š.
- 1 a.š.
- 3 v.š.
- 1 v.š.
- 1 v.š.
Gaminimo Eiga
- Ruošiame morkas: jas supjaustome įstrižais griežinėliais ir sumaišome su alyvuogių aliejumi, česnaku, medumi, druska, pipirais ir čiobreliais.
- Ruošiame apelsinų glajų: išlydome sviestą, įtarkuojame česnaką ir apelsino žievelę. Pakepiname minutę. Įspaudžiame apelsino sultis, beriame medų, garstyčias, druską, pipirus.
- Kepame antieną: antienos odeles įpjaustome įstrižai, pabarstome druska bei pipirais ir dedame odele žemyn į šaltą keptuvę be aliejaus. Įjungiame kaitrą (aukštesnę, bet ne aukščiausią) ir kepiname nejudindami 8 minutes. Tuomet apverčiame ir kepame dar 5 minutes.
- Perkeliame antieną į 180 laipsnių orkaitę: kepame 5 minutes, jei norite vidutinio iškepimo, arba 10 minučių, jei norite pilnai keptos antienos.
- Ruošiame žirnių piurė: keptuvėje išlydome sviestą, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Dedame žirnelius, pilame sultinį, beriame druskos ir pipirų. Uždengiame ir verdame 4 min.
Anties Krūtinėlė su Vyšnių Padažu
Dažnokai susiduriu su klausimu: na, kaip teisingai iškepti anties krūtinėlę? Čia panašiai, kaip ir su jautienos steiku ar tais pačiais kiaušiniais. Labai svarbu kokybiška antienos krūtinėlė! Neskriauskit nei savęs, nei tų, kas valgys.
Gaminimo Žingsniai
- Anties krūtinėlės pusę su odele peiliu šiek tiek įpjauname keliose vietose it ruoštumėtės žaisti kryžiukus nuliukus. To reikia, kad riebalai, esantys po odele, ištirptų ir odelė suskrustų.
- Papipiriname ir padruskiname paukštieną ir dedame kepti odele žemyn į įkaitintus riebalus.
- Kepame apie 5-7 minutes (priklausomai nuo krūtinėlių dydžio) neversdami.
- Baigę kepti jokiu būdu nepjaustome, o pridengiame inde folija ir leidžiame šiek tiek pravėsti. Šio proceso metu mėsa sugeria išsiskyrusias sultis ir todėl būna minkštesnė, sultingesnė.
- Kol mėsa ilsisi, imamės padažo.
- Nupilkite iš keptuvės maždaug pusę išsiskyrusių riebalų (juose apskrudintos bulvės bus išskirtinio skonio), kad liktų ne daugiau nei 2 šaukštai.
- Tada suberiame šaldytas vyšnias (jei pageidaujate galite pasmulkinti) ir leidžiame joms pasišildyti ir suminkštėti (apie 3-5 min.) ant nedidelės ugnies.
- Krūtinėlę apverskite atgal ant odos ir su visa keptuve įdėkite iki 200 C į įkaitiną orkaitę ir kepkite 5 min.
- Toj pačioj keptuvėj, kur kepė antis, apkepinkite smulkiai supjaustytą šalotinį svogūną, įdėkite uogienę, supilkite sultinį ir ant stiprios ugnies pakaitinkite maišant, kol padažas užvirs. Užvirus padažui ugnį sumažinkite iki vidutinės, įdėkite šauktą sviesto ir kaitinkite padažą, kol pradės tirštėti. Padažą ragaukite ir dėkite prieskonių pagal skonį (šį kartą naudojom sojos padažą ir čili pipirų).
- Pailsėjusią anties krūtinėlę supjaustykite. Patiekite su bulvių koše ir vyšnių padažu.
Kiti Patarimai ir Idėjos
Tuomet du žingsniai: arba a., arba b.
- Jeigu planuosite kišti į orkaitę, mažinkite minutes ant keptuvės.
- Puikiai dera raudonieji lęšiai. Lęšius virkite savo mėgstamame sultinyje, tai priduos lęšiam labai daug skonio. Virkite tiek minučių, kiek nurodyta ant pakuotės.
- Prie anties tinka keliasdešimt sekundžių pavirtos žirnių ankštys.
Azijietiško Stiliaus Padažas Salotoms su Antiena
- 2 v.š. sojos
- 1 a.š. medaus arba agavų sirupo
- 2 v.š. sezamų aliejaus
- 1 a.š.
Salotos su Antiena
- Žemės riešutus ir sezamo sėklas perku neskrudintas.
- Dedame salotas, tarkuotą morką, ridikėlius.
- Žirnių ankštis ir Briuselio kopūstus dedame į verdantį vandenį. Žirnių ankštims užtenka vos keliolikos sekundžių, o Briuselio kopūstus galite pavirti ir minutę.
- Sumaišome ingredientus padažui.
- Pilame padažą ant salotų, beriame riešutus ir sezamo sėklas.