Kai soduose atsisveikindami su šakomis tyliai į minkštą žolę krinta obuoliai, ženklas, kad atėjo obuolių pyragų metas. Kiekvienas atras savo receptą.
Klasikinis Biskvitinis Obuolių Pyragas
Biskvitinis obuolių pyragas - puikus pasirinkimas mėgstantiems paprastumą ir greitį. Štai receptas, kaip jį pasigaminti:
Ingredietai:
- 1 stiklinė cukraus
- 6 vienetai obuolių
- 4 vienetai kiaušinių
- 8 valgomieji šaukštai kvietinių miltų
- 1 stiklinė aliejaus
- 0.5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Paruošimo būdas:
- Pirmiausia nusilupti obuolius ir susipjaustyti.
- Antra, suplakti kiaušinius, aliejų, cukrų ir kepimo miltelius.
- Į gautą masę supilti obuolius, tada dar kartą sumaišyti.
- Kepti orkaitėje 160 laipsnių temperatūroje kol paruduos.
Autorius: Rasa
Močiutės Obuolių Pyragas
Močiutės obuolių pyragas - tai nostalgija ir jaukumas viename. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą.
Tada pasiruošiu varškę - įmušu kiaušinius, suplaku su 10 valgomų šaukštų cukraus, įdedu varškę, dar paplaku. Ir man labiau patinka gerai suplakta varškė, toks jau beveik kremas. Beje, varškę naudoju sausesnę, nes jei paimu šlapesnį variantą, tai kartais pyragas bekepdamas ir išbėga.
Kai varškė paruošta puolu prie tešlos - sviestą apipilu miltais, greit pakapoju su peiliu, o kai nusibosta su juo švaistytis, pabaigiu pirštais trinti sviestą su miltais. Turi gautis toks purus smulkus sniegas, bet jei gausis kitaip irgi nieko baisaus - svarbiausia, kad neliktų labai didelių sviesto gabalų.
Ant varškės supjaustau plonomis skiltelėmis obuolius (jei mėgstat,kad obuoliai bekepdami pavirstų į obuolienę, obuolius tarkuokite burokine tarka). Kai baigiu pjaustymus, apibarstau obuolius cinamonu ir dar šiek tiek cukraus (kiekis priklauso ar labai rūgštūs obuoliai, ar nelabai).
Kai jau tai atlikta, pyrago viršų užberiam plonu sluoksniu likusios tešlos.
Prancūziškas Obuolių Pyragas
Prancūziškas obuolių pyragas - tai elegancija ir rafinuotumas. Skonių gausybė, spalvos ir šiurpuliukai - visa tai tradiciniai prancūziški desertai.
Sūrio Pyragas su Obuoliais ir Trupinių Viršumi
Šluotele arba plakikliu labai lėtai sumaišykite grietinėlės sūrį, cukraus pudrą, vanilę, grietinėlę ir kiaušinius iki vientisos masės. Supilkite mišinį ant sausainių pagrindo formoje.
Kepkite iki 140 °C įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes. Supjaustykite obuolius plonomis riekelėmis. Pagaminkite trupinius iš miltų, rudojo cukraus, cinamono, sviesto. Pabaigoje įmaišykite migdolų riekeles.
Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 160 °C su vėjeliu. Ant sūrio pyrago sluoksnio atsargiai išdėliokite obuolius ir suberkite trupinius. Kepkite dar apie 30 min. Atšaldykite pyragą šaldytuve kelias valandas.
Pyragas su Obuoliais ir Kondensuotu Pienu
Šis pyragas pasižymi ypatingu saldumu ir kremiškumu.
Biskvitui:
- 200 g sviesto
- 120 g cukraus
- 2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
- 250 g miltų
- žiupsnelio druskos
- 3 kiaušiniai
Įdarui:
- 500 g nuluptų, išvalytų obuolių, supjaustytų skiltelėmis
- indelis saldinto sutirštinto pieno (385 g)
Trupiniams:
- 80 g miltų
- 80 g cukraus
- 60 g sviesto
Paruošimas:
- Minkštą sviestą išplakame iki purumo, įdedame cukraus, vėl išplakame. Įmušame kiaušinius po kiekvieno gerai išplakant.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska, persijojame ir dalimis įdedame į kiaušinių masę, maišome, kol tešla taps vienalytė.
- Paruoštus obuolius sumaišome su kondensuotu pienu.
- Trupiniams skirtus miltus, cukrų ir minkštą sviestą sumaišome tarpusavyje, kol gausime trupinius.
- Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, joje paskirstome tešlą, ant viršaus sudedame obuolius su kondensuotu pienu ir iš viršaus pabarstome trupiniais.
- Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. (ar pyragas iškepęs patikriname mediniu smeigtuku).
Rudens "Pavlova" su Obuoliais
Atėjus rudeniui gaminame rudeninę „Pavlovą“.
- Orkaitę įkaitinkite iki 100 °C.
- Ant kepimo popieriaus nupieškite 22 cm skersmens apskritimą.
- Lengvai paplakite baltymus, nuolat plakdami mažomis porcijomis suberkite cukrų. Žiūrėkite, kad kiekviena cukraus porcija ištirptų baltymuose.
- Kai cukrus ištirps, baikite plakti ir įsijokite miltelinį cukrų bei krakmolą. Mentele atsargiai išmaišykite kartu su actu ir cinamonu.
- Paplotį pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 70-80 min., kol apačia bus tvirta.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis. Keptuvėje pradėkite šildyti sirupą, kai jis užvirs, suberkite obuolius ir virkite mažoje kaitroje, kol obuoliai suminkštės. Apibarstykite cinamonu.
Kiti variantai
Desertai be cukraus, be glitimo, veganiški, vaisių desertai ir sveiki desertai su varške. Kai norisi gaivaus torto.
- 2 v. š.
- 2-3 v. š.
- Marcipaną sutrinkite su 50 g sviesto, tada į plakimo dubenį įdėkite likusį sviestą ir suplakite iki vientisos masės. Suberkite cukraus pudrą, sudėkite apelsinų žievelę, druską ir krakmolą. Viską suplakite. Sudėkite tešlą į išklotą kepimo popieriumi 24 cm skersmens formą ir palikite maždaug valandai šaldytuve. Išimkite, supjaustykite obuolius ir sudėliokite ant tešlos. Iškepusį pyragą išimkite iš formos, padėkite ant grotelių.
- Sausainius sutrupinkite, sumaišykite su ištirpintu sviestu. Gautą mišinį paskleiskite formoje ir gerai prispauskite prie dugno. Tai galite padaryti stikline arba matavimo puodeliu.
- Kremui pieną užvirkite. Kitame puode sumaišykite šluotele kiaušinius, krakmolą, vanilę ir cukrų. Plona srovele supilkite karštą pieną nuolat maišydami. Kai išsimaišys, pradėkite kaitinti. Kaitinkite nuo užvirimo dar 1-2 min., kad kremas sutirštėtų (neturi būti skystas). Uždenkite jį plėvele ir visiškai atvėsinkite. Tada sudėkite į konditerinį maišelį.
- Tešlai kiaušinius su cukrumi, citrinų žievele ir druska išplakite iki purios masės. Nuolat plakdami palaipsniui supilkite aliejų. Tešlą sumaišykite su obuoliais, sudėkite į formą, ant viršaus užspauskite kremo spirales, išdėliokite avietes.
- Kiaušinių baltymus gerai išplakame, palaipsniui pilant cukraus pudrą, beriame citrinos rūgštelę. Išplaktus baltymus krečiame ant pyrago viršaus ir kepame dar 15 minučių.