pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių sausainiai - receptai ir gaminimo būdai

Šie gardūs obuoliniai sausainiai tirpsta burnoje! Jais mėgautis - nepakartojamas malonumas. Sunku sustoti juos valgyti. Saldūs obuoliai ant burnoje tirpstančio migdolų padelio - kažkas nepaprastai skanaus!

Koks desertas jums labiausiai primena vaikystę? Man - mamos keptas trupininis pyragas, varškės spurgos ir žagarėliai, dar - marmurinis keksas ir šokoladinis tinginys. Močiutės sausainiai „per tarką“ ir tėčio sviestu pertepti kvadratiniai sausainiai (ar ir jūs taip darydavot?). Tai skoniai, persipynę su prisiminimais, su vaikystės istorijomis ir svajonėmis užaugti greičiau. Tarp tų vaikystės kepinių - ir „skarelės“ su obuoliais.

Šie kapotos tešlos sausainiai su obuoliais yra visų laikų vieni mano mėgstamiausiųjų. Ką čia slėpti - mėgstu ir aš tuos senovinius receptus bei skonius. Kapota tešla yra gaminama su labai mažu kiekiu cukraus. Tad dar vienas pliusas šiems sausainiams. Tešlą kočiojau plonai, todėl sausainių išėjo nemažas kiekis.

Receptas su kapota tešla

Ingredientai:

  • Miltų
  • Cukraus pudros
  • Druskos
  • Grietinės
  • Kiaušinio plakinio aptepimui (išplaktas su 1 valg. š. vandens)
  • Obuoliai

Gaminimas:

  1. Ant darbastalio suberti miltus, cukraus pudrą, druską.
  2. Padaryti viduriuką ir į jį supilti grietinę.
  3. Rankomis viską išmaišyti, kol tešla taps vientisa.
  4. Darbastalį pabarstyti miltais ir plonai iškočioti stačiakampį.
  5. Jomis apvynioti obuolio skiltelę.
  6. Vyniojant tešlą, juostelę lengvai patempti.
  7. Sausainius sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  8. Kepti 190 laipsnių temp. apie 20-25 min.

Greitai pagaminami varškės ir obuolių sausainiai

Alfas kviečia išbandyti labai greitai pagaminamus minkštus obuolių ir varškės sausainius. Varškė ir obuoliai yra geri draugai saldžiuose kepiniuose.

Varškės ir obuolių sausainiams iškepti reikia:

  • 200 g ŽEMAITIJOS PIENO rupios varškės
  • 50 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 3 šaukštų DANSUKKER cukraus miltelių
  • 1 šaukštelio DR. OETKER kepimo miltelių
  • 4-5 šaukštų miltų
  • 1 saldžiarūgščio obuolio
  • KOTANYI cinamono ir cukraus

Gaminimas:

  1. Į virtuvinį smulkintuvą sudėkite varškę, sviestą, kiaušinį, cukraus miltelius ir kepimo miltelius. Viską sutrinkite. Tada sudėkite miltus ir vėl viską sutrinkite.
  2. Suberkite tešlą į dubenį ir viską išmaišykite. Jei reikia įberkite dar miltų, tešla gali šiek tiek lipti prie rankų. Iškočiokite į ritinį ir jį supjaustykite gabaliukais.
  3. Obuolį perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis. Ant obuolių dėkite tešlos gabaliukus, šiek tiek įspauskite.
  4. Į dubenėlį suberkite cinamoną su cukrumi. Sausainius obuolio puse padažykite į cukraus ir cinamono mišinį.
  5. Dėkite sausainius ant skardos ir kepkite orkaitėje su karšto apipūtimo funkcija 180 °C temp. apie 15-20 minučių, kol gražiai apskrus.

ALFO PATARIMAI:

  • Sviestas ir varškė turėtų būti šalti, o ne kambario temperatūros.
  • Galite panaudoti ne tik cinamoną, bet ir muskatą ar kardamoną.

Sausainiai be glitimo, kiaušinių ir pieno produktų

Kaip visada, taip ir šį kartą sausainiuose nėra nė gramo glitimo, kiaušinių ar pieno produktų. Šiame recepte taip pat nėra aliejaus - riebalų vaidmenį šiame recepte atlieka naminė obuolienė. Šių sausainių paruošimas reikalauja šiek tiek pastangų, tačiau tikrai verta.

Tada įmaišykite obuolienę ir rankomis suformuokite tešlą. Tuo tarpu ruoškite obuolių įdarą. Tada įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių C. Sudėję įdarą dėkite paruoštus sausainukus į orkaitę.

P.S. Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite obuolius (2-3 nedidelius, apie 200 g) ir sudėkite juos į nedidelį puodą. Po truputį įpilkite 2-3 šaukštus vandens, kad obuoliai nepriliptų prie dugno. Virkite obuolių kubelius ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.

Kiti receptai

Ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas apelsinų (žievelės, tarkuotos)
  • 180 gramų cukraus
  • 110 gramų margarino (arba aliejus)
  • 2 vienetai obuolių
  • 1 vienetas kiaušinių
  • 300 gramų kvietinių miltų
  • 120 mililitrų grietinės (30 proc. riebumo)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

Paruošimo laikas: Apie 5 min.

Paruošimo būdas:

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Įmaišykite grietinę, aliejų arba lydytą margariną, apelsino žievelę, kepimo miltelius ir miltus.
  2. Po to sutarkuokite obuolius arba supjaustykite mažais kubeliais ir įmaišykite į tešlą.
  3. Su šaukštu išdėliokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  4. Kepkite 15-20 minučių 180° C orkaitėje.

Autorius: Martyna

Išsikepkit šių sausainių savaitgalio desertui, o ištirpus dienoms iki Velykų, iškepkit jų savo artimiesiems. Sausainius gaminau su „DVARO“ sviestu ir grietine; dešimtmečius skaičiuojantiems kepiniams - laiko patikrinti, kokybiški ir puikaus skonio produktai.

Paruošimo laikas: 30 min.

Ingredientai:

  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 valg. š. cukraus
  • ½ arb. š. cinamono

Gaminimas:

  1. Į didesnį dubenį suberkite miltus ir stambiai sutarkuotą sviestą.
  2. Sudėkite grietinę, lengvai išplaktą kiaušinį, žiupsnį druskos. Išmaišykite ir paminkykite tešlą - tik tol, kol ji sukibs į rutulį.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
  4. Atvėsintą tešlą iškočiokite į maždaug 55×45 cm dydžio stačiakampį.
  5. Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite po obuolio skiltelę. Užlenkite kraštelius ir lengvai paspauskite, kad tešla sukibtų.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol sausainiai gražiai pagels.

Nuojauta man kužda, kad tokie kepiniai - vaikystės klasika, ne kitaip - neretai nukonkuruotų pasaulyje garsius desertus. Sviestinei tešlai trapumo suteiks grietinė, obuolių skiltelės virs sultingu įdaru, o cinamonu kvepės visi namai. Jaukios, mielos, be galo gardžios.