Daugelis žmonių žino apie naudingąsias grikių košės savybes, tačiau ne visi ją mėgsta. Iš kirvio košės neišvirsite, tam reikia kokybiškų kruopų ir minkšto bei švaraus vandens.
Grikių paruošimas
Prieš verdant košę, kruopas reikėtų perrinkti ir gerai nuplauti, antraip visi nešvarumai atsidurs lėkštėje. Kruopose pasitaiko įvairių priemaišų: neišlukštentų grūdelių, piktžolių sėklų, grumstelių. Košei virti netinka labai kietas, stipriai chloruotas, prisotintas mineralinių druskų vanduo. Todėl kruopas geriausia berti į užvirusį vandenį.
Viena svarbiausių taisyklių verdant kruopas - užvirus vandeniui, nekilnokite puodo dangčio ir nemaišykite košės, nes išleisite garus ir sumažinsite virimo temperatūrą. Jei skysčio įpilsite daugiau nei reikia, košė bus vandeninga, jei jo truks, kruopos neišvirs. Verdant košę taip pat svarbus skysčio - vandens, pieno ar sultinio - kiekis. Reikia pilti tiek skysčio, kad kruopos visą jį sugertų. Jokiu būdu nepilkite šalto vandens į verdamą košę, nes kruopos išteš. Nepervirkite kruopų.
Kad grikių košė būtų biri, kiekvienam grikių kruopų tūrio vienetui reikia imti dvigubai daugiau vandens (stiklinei grikių kruopų reikės 2 stiklinių vandens). Užvirinkite vandenį, pasūdykite arba pasaldinkite, suberkite kruopas, palaukite, kol vanduo vėl užvirs, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą dangčiu. Baigiant virti, reikėtų dar šiek tiek sumažinti kaitrą ir virti, kol puode visiškai neliks vandens.
Grikių košė bus dar gardesnė, jei prieš virdama kruopas paskrudinsite keptuvėje. Kai kruopos įgaus auksinį atspalvį ir ims sproginėti, įdėkite šaukštą sviesto ir dar šiek tiek pakepinkite. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies maždaug 20 min.
♦ Kruopas berkite į verdantį vandenį, kad jis kuo greičiau vėl užvirtų. ♦ Jei kruopos sugėrė visą skystį anksčiau nei baigė virti, įpilkite į puodą šlakelį verdančio vandens ar karšto pieno. ♦ Jei košė prisvilo, tuoj pat sukrėskite ją į kitą puodą. Negramdykite svilėsių, palikite ir apatinį sluoksnį.
Grikių virimas su pienu
Pieniškas košes virkite taip: kruopas nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palaikykite per naktį (ryžių mirkyti negalima, nes bus neskanūs). Rytą virkite kruopas tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Baigiant virti, vandenį nupilkite ir įpilkite karšto pieno. Jeigu verdate pienišką ryžių, miežių, avižinių arba kvietinių kruopų košę, kruopas 20-30 min.
Alternatyvūs grikių paruošimo būdai
Sveikiausią grikių košę galima paruošti ir nevirinant ant ugnies. Javų mirkymo būdas padės. Tai leidžia išsaugoti vitaminus ir mikroelementus sveikatai. Grikiai parduodami 3 rūšių - žali, tai yra termiškai neapdoroti, kepti ir garinti. Naudingiausi bus žali grūdai, kuriuose išsaugomos visos naudingos medžiagos. Sveiką košę galima paruošti išmirkius grikius. Reikia užpilti vandeniu ir palaukti, kol išbrinks. Nevirti grikiai gali padidėti ir tapti tinkami vartoti. Tamsiems grūdams prireiks mažiau laiko, o žaliems - daugiau laiko.
Norėdami mirkyti grikius, javus reikia išrūšiuoti, nuplauti, supilti į dubenį ir užpilti šaltu vandeniu. Vartokite tiek, kad apsemtų dribsnius. Toliau reikia uždengti konteinerį. Rudieji (apdoroti) grikiai išbrinksta 2 kartus labiau nei žali grikiai.
Žaliuosius grikius galima paruošti ir kitu būdu, jei ką nors glumina terminio apdorojimo stoka. Javus reikia pamirkyti šaltame vandenyje 1,5-2 valandas. Praėjus šiam laikui, užvirkite vandenį, atsižvelgdami į tai, kad skysčių santykis turi būti 1:1 arba 1:2, o išmirkytus grūdus supilkite į verdantį vandenį. Leiskite vandeniui vėl užvirti ir išjunkite ugnį. Grūdai iškepa daug greičiau dėl to, kad buvo mirkomi. Vandens perteklių, jei jo atsirastų paruoštoje košėje, galima tiesiog nupilti.
Greitai ir skaniai galite paruošti grikių košę termose. Šis metodas padės tais atvejais, kai nėra šildymo įrenginio, bet yra katilas vandeniui šildyti. Javus reikia supilti į termosą ir užpilti karštu vandeniu. Skysčių turėtų būti 2 kartus daugiau nei grūdų. Uždarykite indą ir palikite apie 10-15 minučių. Termose virtas grikių patiekalas yra naudingas organizmui, nes buvo minimalus terminis apdorojimas.
Grikius galima virti arba daryti tai lengviau ir sveikiau - brinkyti. Kruopas termiškai apdorojant žūsta dalis vitaminų, todėl geriausia grikius užpilti vandeniu (dvigubai didesniu kiekiu nei yra kruopų) ir palikti per naktį.
Jeigu turite laiko ir talpų termosą - galite grikių apskritai nevirti. Supilkite kruopas į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1:2 ir uždengę palikite per naktį. Ryte turėsite fantastiškų kruopų! Šiek tiek sviesto, truputis druskos pagal skonį, viską atsargiai išmaišome ir štai turime gardžią, aromatingą ir labai maistingą košę! O dar gana paprastai ją galima paversti prabangiu patiekalu.
Priedai ir pagardai
Vieni mėgsta saldžias, kiti - sūrias košes. Košėms saldinti tinka baltasis ir rudasis cukrus, medus. Saldžios košės gardinamos uogiene ir trintomis uogomis, skaldytais riešutais, džiovintais ir šviežiais vaisiais, cinamonu. Vandenyje virta avižinių kruopų košė dera su džiovintais abrikosais, razinomis, slyvomis, bananais ir riešutais, o virta piene - su aviečių ar bruknių uogiene. Avižų ir kviečių košę galima paskaninti moliūgų tyre. Labai gardus desertas: grikių dribsnių košė, išvirta neriebioje grietinėlėje, pagardinta ruduoju cukrumi.
Įprastiems virtiems grikiams galite pasigaminti padažą, pridedant mėsos ir daržovių, arba tiesiog naudoti tik daržoves. pomidorų pasta - 2 šaukštai. l. įpilkite pomidorų pastos, šiek tiek vandens ir troškinkite. Virkite košę, kol visas vanduo susigers. Arba ruošiant grikių košę mėsos galite atsisakyti, o kepant į daržoves įdėti česnako, šiek tiek aitriosios paprikos, petražolių. Vietoj pomidorų pastos tiks prinokęs didelis pomidoras, nuo kurio patartina nuimti odelę. Daržoves reikia tik šiek tiek troškinti. Nereikia jų atnešti į rudą, keptą spalvą. Tada supilkite į juos dribsnius ir įpilkite vandens, kad apsemtų 10 minučių ir išjunkite.
Grikių nauda metant svorį
Grikiai yra vertinami dėl savo maistingumo ir sveikatai teikiamos naudos, ypač tarp tų, kurie siekia numesti svorio ar palaikyti sveiką gyvenimo būdą. Jame esantys baltymai, mikroelementai ir vitaminai, kartu su žemu kaloringumu, padaro grikius puikiu pasirinkimu sveikatai ir lieknėjimui.
Grikiai yra puikus maisto produktas svorio metimo dietos metu, nes jie yra turtingi baltymais ir mikroelementais, kurie palaiko ilgalaikį sotumo jausmą. Grikiai gali būti paruošti be druskos, pakeičiant ją įvairiais prieskoniais, tokiais kaip juodieji pipirai, krapai, petražolės, kmynai, kalendra, paprika ir kiti. Mažinant druskos kiekį, mažėja natrio suvartojimas, kuris yra svarbus ne tik svorio metimo, bet ir bendros sveikatos kontekste.
Grikiai yra vertingas maistinis produktas, tinkantis svorio metimo dietoms dėl jų mažo kaloringumo, didelio baltymų kiekio ir lėtai virškinamų angliavandenių. Grikių košė yra puikus pasirinkimas pradėti dieną. Dėl gausaus baltymų kiekio grikiai ilgam suteikia sotumo jausmą, o sudėtingi angliavandeniai užtikrina ilgalaikę energiją.
Paruošiant grikius svorio metimo tikslais, svarbu atsižvelgti į jų virimo būdus ir priedus. Virinant grikius su minimaliu druskos, cukraus kiekiu ir pasirinkus tinkamus prieskonius bei papildus, galima išlaikyti žemą kalorijų kiekį ir pagerinti maisto kokybę. Kaip virti grikius norint numesti svorio ne tik apima jų teisingą termišką apdorojimą, bet ir teisingą ingredientų pasirinkimą.
Receptai su grikiais
Grikių košė su kokosų pienu
Ši grikių košė su kokosų pienu puiki, pabodusius grikius nukelianti į kitą lygį. Puikiai dera su mėgiamomis daržovėmis (ypač burokėliais).
Grikių košė su džiovintais baravykais
Reikalingi produktai: 2 stiklinės virtų grikių kruopų, sauja su kaupu šiltame vandeny mirkytų džiovintų baravykų, 2 svogūno galvos, 2 šaukštai sviesto, 100 ml liesos grietinėlės arba riebaus pieno, 50 g kietojo tarkuoto sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių.
Kaip gaminti: Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, baravykus -šiaudeliais. Keptuvėje ištirpdykite šaukštą sviesto, berkite svogūnus, apkepkite. Kai svogūnai ims ruduoti, suberkite baravykus, pagardinkite druska ir prieskoniais, kepkite pamaišydami. Tuo metu kitame puode ištirpdykite sviestą, suberkite grikius ir sumaišykite su sviestu. Supilkite pieną, pasūdykite grikius, maišykite, kol pienas susigers į kruopas. Suberkite tarkuotą sūrį ir nukaiskite puodą. Atsargiai maišykite, kol sūris ištirps ir košė taps lipni. Į plačios lėkštės centrą dėkite šiek tiek košės, viduryje padarykite duobutę, į kurią dėkite keptus grybus su svogūnais. Užtarkuokite kietojo sūrio drožlių ir jei turite -puoškite žalumynais.
Labai sotus patiekalas, maistingas, gardus ir svarbiausia - nepabodęs. Tokia košė puiki alternatyva jau kiek pabodusiems troškiniams ar šiupiniams. Tiesa, tai nėra labai „lengvas“ patiekalas, todėl jo nederėtų valgyti prieš einant miegoti.