Kiaušiniai ir pievagrybiai - puikus derinys įvairiems patiekalams, pradedant sočiais pusryčiais ir baigiant šventiniais užkandžiais. Šiame straipsnyje rasite kelis receptus, kaip skaniai ir originaliai panaudoti šiuos ingredientus.
Įdaryti Kiaušiniai su Silke ir Pievagrybiais
Įdaryti kiaušiniai - tikra Velykų stalo puošmena. Variacijų yra begalės: su šprotais, su krabų lazdelėm, su kumpiu, su sūriu ir t.t. Silke ir pievagrybiais įdaryti kiaušiniai nedažnai sutinkamas derinys, bet užtikrintai pats geriausias! Sugalvojusi šį receptą, tikėjausi, kad bus skanu, bet paragavusi supratau, kad tai labai skanu:). Dar vienas dalykas apie ką pagalvojau - šis užkandis neprivalo būti tik proginių švenčių meniu sąraše. Šį patiekalą galima pasiruošti prieš dieną.
Baltymų skilteles bei įdarą laikykite atskiruose, sandariuose indeliuose šaldytuve, bet prieš tepant, išimkite iš šaldytuvo prieš 30 minučių, kad sušiltų.
Ingredientai:
- 6 vidutinio dydžio kiaušiniai
- apie 100 g. silkės filė (aliejuje, bet tik ne marinuotos)
- 170 g. pievagrybių
- 2 valg. š. majonezo
- 2 a.š. citrinos sulčių
- šviežios petražolės
- svogūnų laiškai
- druska, pipirai - pagal skonį
- šaukštas sviesto
- alyvuogių aliejus
Gaminimo eiga:
- Nedideliame puode arba prikaistuvyje ant didelės ugnies užvirkite vandenį. Labai atsargiai šaukštu sudėkite kiaušinius ir ugnį sumažinkite iki vidutinės aukštos. Virkite 10 minučių, ne ilgiau. Praėjus laikui, nupilkite verdantį vandenį ir kiaušinius užpilkite šaltu. Leiskite jiems visiškai atvėsti.
- Kiaušinius nulupkite ir aštriu peiliu perpjaukite per pusę. Iš kiaušinių puselių išimkite trynius ir sudėkite į dubenėlį, baltymus atidėkite į atskirą lėkštę.
- Kiaušinių trynius šakute sutrinkite iki daugiau-mažiau vientisos masės.
- Silkės filė, jeigu ji buvo aliejuje, perkelkite ant rankšluostinio popieriaus ir gerai nusausinkite. Supjaustykite ją nedideliais kubeliais, o vėliau dar šiek tiek pakapokite peiliu. Silkę sudėkite į dubenį su kiaušinių tryniais.
- Į didesnę keptuvę (pievagrybiai turi kepti beveik vienu sluoksniu, kitaip pradės troškintis arba kepkite per kelis kartus) įdėkite šaukštą sviesto bei alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios).
- Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus.
- Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Į įkaitintą keptuvę suberkite pievagrybius, truputį pabarstykite druska ir gerai išmaišykite. Retkarčiais pamaišydami, bet ne per dažnai (kitaip neapskrus) kepkite apie 6-7 minutes, kol pievagrybių griežinėliai bus gražiai apskrudę. Paskutines dvi minutes maišykite dažniau, nes kepimo procesas suintensyvėja. Apkeptus pievagrybius perkelkite ant lėkštės ištiestos rankšluostiniu popieriumi ir leiskite kelias minutes atvėsti. Kelis, pačius gražiausius griežinėlius atidėkite papuošimui.
- Atvėsusius pievagrybius susmulkinkite ir sudėkite į dubenį su silke bei tryniais.
- Į dubenį suberkite smulkintas petražoles, svogūnų laiškus, majonezą, citrinų sultis, pipirus ir gerai išmaišykite. Leiskite masei 5 minutes pailsėti, kad susibalansuotų skoniai. Šiame etape masės nesūdykite, nes skonis priklausys nuo silkės sūrumo.
- Paragaukite įdaro ar netrūksta druskos, pipirų, o gal šaukštelio majonezo.
- Kiaušinių baltymus įdarykite silkės bei pievagrybių mišiniu, dosniai tepdami ir už kraštų.
- Papuoškite atidėtais pievagrybių griežinėliais.
Kepti Pievagrybiai su Kiaušiniais
Šis receptas idealus tuo atveju, kai norisi klasikinius pusryčių skonius patiekti netradiciškai ir stilingai. Recepto pagrindas - grybai, kiaušiniai, šoninė, avokadas. Produktai, kuriuos dažnai sutinkame ant pusryčių stalo. Visgi toks patiekimas - tikrai maloniai nustebins!
Ingredientai:
- Dideli pievagrybiai
- Kiaušiniai
- Šoninė
- Avokadas
- Pomidorų pasta
- Tarkuotas sūris
- Citrinos sultys
- Druska, pipirai
Gaminimo eiga:
- Grybus nuplauname ir nusausiname.
- Grybų vidų aptepame pomidorų pasta, dedame tarkuoto sūrio, įmušame kiaušinį.
- Į kiekvieną pievagrybį atsargiai įmuškite po kiaušinį, pabarstykite druska ir pipirais.
- Kepkite orkaitėje, kol kiaušiniai iškeps.
- Ant iškepusių grybų užtrupiname šoninės, dedame avokado (jį apšlakstome citrinos sultimis, kad nejuoduotų).
- Pabarstome druska ir pipirais.
Omletas su Pievagrybiais
Kai norisi sotesnio patiekalo pusryčiams, kepkite omletą su grybais. O kuo daugiau daržovių pridėsite, tuo sveikiau bus. Iškeptą omletą su grybais apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Ingredientai:
- Kiaušiniai
- Pienas
- Pievagrybiai
- IKI lydytas sviestas
- Sultenės (arba kitos mėgstamos salotos)
- Druska, pipirai
Gaminimo eiga:
- Pievagrybius supjaustykite plonais griežinėliais ir apkepkite lydytame IKI svieste 1-2 min.
- Kiaušinius išplakite su pienu, druska ir pipirais.
- Plakinį užpilkite ant kepamų grybų ir kepkite 2-3 min. iš vienos pusės. Uždenkite ir kepkite dar 3-4 min.
- Dėkite omletą į lėkštę. Ant neužlenktos pusės dėkite sultenių.